Agent of Byzantium

Okładka książki Agent of Byzantium autora Harry Turtledove, 9781504009447
Okładka książki Agent of Byzantium
Harry Turtledove Wydawnictwo: Open Road Media Sci-Fi & Fantasy fantasy, science fiction
e-book
Agent of Byzantium
2015-06-09
2015-06-09
angielski

Kup Agent of Byzantium w ulubionej księgarnii

Oceny książki Agent of Byzantium

OPINIE i DYSKUSJE o książce Agent of Byzantium

Okładka książki Szaleństwo Cthulhu Arthur C. Clarke, Heather Graham, Lois H. Gresh, Caitlín R. Kiernan, J.C. Koch, Joseph S. Pulver Sr., Daniel Schweitzer, Michael Shea, John Shirley, Robert Silverberg, William Browning Spencer, Melanie Tem, Jonathan Thomas, K.M. Tonso, Harry Turtledove, Donald Tyson
Okładka książki The Time Travellers Almanac Part IV - Communiqués Isaac Asimov, Edward Frederick Benson, Richard Bowes, Molly Brown, Karen Haber, Nalo Hopkinson, Geoffrey A. Landis, Tanith Lee, Bob Leman, Adam Roberts, Kristine Kathryn Rusch, Pamela Sargent, Charles Stross, Harry Turtledove, Ann VanderMeer, Jeff VanderMeer, Carrie Vaughn, Gene Wolfe
Okładka książki Multiverse. Exploring Poul Andersons Worlds Karen Anderson, Stephen Baxter, Astrid Anderson Bear, Greg Bear, Gregory Benford, David Brin, Terry Brooks, C.J. Cherryh, Gardner Dozois, Bob Eggleton, Raymond E. Feist, Eric Flint, Nancy Kress, Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle, Robert Silverberg, Harry Turtledove, Tad Williams
Harry Turtledove
Harry Turtledove
Harry Norman Turtledove (ur. 14 czerwca 1949) – historyk i autor powieści historycznych, fantasy i science fiction, najbardziej znany z utworów należących do gatunku historii alternatywnej. Jego żoną jest Laura Frankos, pisarka science fiction, siostra pisarza fantasy Stevena Frankosa. Ma trzy córki: Alison, Rachel i Rebeccę. W latach 1986-1987 był skarbnikiem Science Fiction Writers of America. Turtledove urodził się w Los Angeles w rodzinie żydowskiej. Zaczął studia na Caltech, gdzie oblał pierwszy rok, po czym rozpoczął studia na UCLA, gdzie w 1977 r. zrobił doktorat z historii Bizancjum. W 1979 r. wydał dwie pierwsze powieści, Wereblood i Werenight, pod pseudonimem Eric G. Iverson. Turtledove wyjaśnił później, że jego redaktor uznał, że ludzie nie uwierzą, że "Turtledove" to prawdziwe nazwisko autora i że powinien użyć bardziej nordyckiego nazwiska. Pisał pod nazwiskiem Iverson do roku 1985, kiedy opublikował Herbig-Haro i And So to Bed pod własnym nazwiskiem. Inny z jego wczesnych pseudonimów to Mark Gordian. Niedawno Turtledove zaczął również publikować powieści historyczne pod pseudonimem H. N. Turtletaub. Turtledove otrzymał Nagrodę HOMera za opublikowane w 1990 r. opowiadanie Designated Hitter, Nagrodę Johna Estena Cooka za Guns of the South (1993) i Nagrodę Hugo za Down in the Bottomlands (1994). Opowiadanie Must and Shall otrzymało w roku 1996 nominację do Hugo, Nebuli oraz wyróżnienie w Sidewise Award for Alternate History, podobnie jak The Two Georges (1995 i seria Wojna światów (1996). W 1998 otrzymał Sidewise Award for Alternate History za powieść How Few Remain, zaś w 2003 za Ruled Britannia.

Cytaty z książki Agent of Byzantium

Dodaj cytat z książki Agent of Byzantium