Odejdziesz ze mną?

- Ada Czarnecka i Krystian Wilk (tom 4)
- 2021-11-10
- 2021-11-10
Finał bestsellerowej kryminalnej serii o duecie, w którym aż iskrzy.
"– Słyszałaś o seryjnym zabójcy ze Szczecina? – spytał Krystian. – Media nazwały go Krwawym Jastrzębiem.
– Śledziłam sprawę. Pięć ofiar, dwie kobiety i trzech mężczyzn. Złapany, skazany na dożywocie, nawet nie apelował.
– Od siedmiu lat w pierdlu prawdopodobnie jest niewinny człowiek – wyznał Krystian. – I obaj z Przemkiem przyłożyliśmy do tego rękę. Właściwie to ja mogłem przyłożyć do tego rękę…"
Jeden telefon burzy spokój Krystiana. Czy przed laty popełnili z bratem kolosalny błąd? Czy dzisiaj wszyscy szukają naśladowcy czy mordercy, który popełnił również tamte zbrodnie?
Symbol wycięty na skórze znalezionego tego wieczoru mężczyzny jest niemal identyczny jak znaki na ciałach ofiarach sprzed siedmiu lat. Ale jeśli sprawcą wszystkich morderstw jest jedna osoba, to w więzieniu siedzi niewinny człowiek, a seryjny zabójca ze Szczecina śmieje się gdzieś z tej tragicznej pomyłki…
Ada i Krystian przeszli już razem wiele. Czy przeszłość, która wróciła tak nagle, zbliży ich do siebie jeszcze bardziej czy rozdzieli na zawsze?
Kup Odejdziesz ze mną? w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Odejdziesz ze mną?
Ostatni tom serii nieco rozczarował. We wcześniejszych częściach ciągle są maglowane i powtarzane te same przemyślenia, ale tym razem ich ilość mnie przytłoczyła. Wątek obyczajowy stracił na dynamice. W moim odczuciu Ada i Krystian wpadli w rutynę i zrobiło się słodko, ich związek zrobił się jałowy. Z resztą wszystkie relacje w tej książce takie są. Ada podnosi na duchu Krystiana, Krystian - Adę, Basia - Przemka, Przemek - Basię, Ada - Przemka, Przemek - Adę... Postacie straciły pazur i stały się jednolite, wszystkie na skraju załamania i wzajemnie podnoszące się na duchu. To jest fikcja literacka więc autorka mogłaby trochę doprawić te relacje. Wiem, że potrafi, bo robiła to w innych książkach. Tym razem zaserwowała swoiste kółko wzajemnej adoracji, przez co stłumiła i ostudziła emocje wywołane wątkiem kryminalnym. Książka nie sprawia wrażenia finałowego tomu serii jakim była. Wiele wątków zostało słabo wyjaśnionych, bądź sugerujących kontynuację w kolejnej części. Ostatnie kilkadziesiąt stron pisane jakby na siłę.
Oceny książki Odejdziesz ze mną?
1186 użytkowników ma tytuł Odejdziesz ze mną? na półkach głównych- Przeczytane 893
- 2022 52
- 2021 31
- 2023 17
- E-book 9
- 2024 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odejdziesz ze mną?
To był niesamowicie przyjemnie spędzony czas podczas czytania "Odejdziesz ze mną?"🙂Fabuła bardzo wciąga, ekscytuje i zdumiewa. Bohaterowie są zróżnicowani i prawdziwi. Łatwo ich polubić i się z nimi zżyć.
Autorka z łatwością porywa czytelnika w świat całkiem realny a jej przekaz jest prosty, zrozumiały i nafaszerowany emocjami. Żałuję bardzo, że to już ostatnia część.... A może jednak nie??🙃🙃
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka z łatwością porywa czytelnika w świat całkiem realny a jej przekaz jest prosty, zrozumiały i nafaszerowany emocjami. Żałuję bardzo, że to już ostatnia część.... A...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo udana seria. Nie przepadam za zbyt długimi cyklami, więc może i dobrze, że tutaj skończyło się na czterech tomach, ale mimo to czuję lekki niedosyt.
Muszę jedynie wspomnieć o sytuacji z tej części, która mocno mi zazgrzytała. Chodzi o zachowanie się Wilków w momencie, gdy wszystko wskazuje na to, że zaraz dojdzie do kolejnego morderstwa. Krystian (w ramach jednej wypowiedzi!) mówi, że prawdopodobnie niedługo znajdą trupa i proponuje Adzie randkę i ogólnie spędzenie razem wolnego czasu. Przemkowi zaś radzi ona wziąć dzień urlopu na żądanie, wrócić do domu, pobawić się z dzieciakami i spędzić miły wieczór z żoną. On reaguje na to całkiem sensownie: "Pojechałaś, kobieto". No, pojechała, ale jednak jej posłuchał. Jakoś mi to nie pasowało, mimo tej całej psychologicznej otoczki, zgodnie z którą nie mają na to wpływu i zamiast siedzieć w aktach, lepiej spędzić ten czas właśnie w ten sposób, a Przemek powinien zrobić coś, czego normalnie by nie zrobił. Ale czy rzeczywiście oni tak by się zachowali? To drobiazg, ale jednak przykuł uwagę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę jedynie wspomnieć o sytuacji z tej części, która mocno mi zazgrzytała. Chodzi o zachowanie się Wilków w momencie, gdy wszystko wskazuje na to, że zaraz dojdzie do kolejnego morderstwa. Krystian (w ramach jednej...
spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego jako, że to koniec serii. końcówka niedomknięta jak dla mnie, czuję niedosyt. generalnie cały cykl polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek kryminalny dość przyzwoity, choć nie porywający. Adę polubiłam od razu i tak pozostało. Nie mogłam się jednak przekonać do Krystiana. Ten facet to wg mnie wielka czerwona flaga. Nie wiem, jak Ada mogła mu ufać (i chyba do końca nie ufala..).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od d.... strony - Pani Brzezińska, serio?.... Poznań??? To już lepiej Wrocław albo chociaż Trójmiasto. No trudno, będę musiała przywyknąć. Ale póki co, jeszcze Szczecin ze starym składem i starym/nowym śledztwem. A do tego dużo seksów..w łóżku i nie tylko.
To chyba dobre zakończenie serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo chyba dobre zakończenie serii.
Dobrze, że to ostatnia część. Tym razem mniej o tańcach latynoskich, za to nadal dużo o architekturze, nie wiem może za wzmianki o tym kiedy był remont budynku autorka ma jakieś plusy. Moim zdaniem jest to zupełnie zbędna informacja. Co do samej fabuły to bardzo mocno naciągana. Działania policji ślamazarne. Po przeczytaniu człowiek zaraz zapomina.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, ale zakończenie sugeruje, że powinien być ciąg dalszy.
Świetna książka, ale zakończenie sugeruje, że powinien być ciąg dalszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowite w tej serii jest to, że Brzezińska stylistyczne, językowo i fabularnie się w ogóle nie wyrabia. W ciągu czterech tomów utrzymuje się na tym samym kiepskim poziomie. Całość waha się między byciem tragicznym i bycie niezwykle tragicznym i nudnym. Jest tu przepaść między tą serią a serią o Czarneckiej (która, umówmy się szczerze, nie jest jakaś wybitna, ale przynajmniej czyta się to szybko i jest niezłą rozrywką). Nawet finał wypada, mimo stawki, niezwykle blado - tym bladziej, im mocniej w pamięci ma się pościgi i ucieczki w tomie trzecim. Nie ma tu nic, co mogłoby przykuć uwagę czytelnika - no może tylko postać Lisaka, który wnosi tu jakiś nikły, bo nikły, ale powiew świeżości.
Niesamowite w tej serii jest to, że Brzezińska stylistyczne, językowo i fabularnie się w ogóle nie wyrabia. W ciągu czterech tomów utrzymuje się na tym samym kiepskim poziomie. Całość waha się między byciem tragicznym i bycie niezwykle tragicznym i nudnym. Jest tu przepaść między tą serią a serią o Czarneckiej (która, umówmy się szczerze, nie jest jakaś wybitna, ale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała seria taka sobie nie wciągnęła mnie, każdą z części potrafiłam odłożyć na cały dzień a to świadczy o tym, że właściwie szkoda było mojego czasu. No ale taki los maniaka czytania jak się zaczęło trzeba skończyć.