Odejdziesz ze mną?

Okładka książki Odejdziesz ze mną? autora Diana Brzezińska,
Okładka książki Odejdziesz ze mną?
Diana Brzezińska Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Ada Czarnecka i Krystian Wilk (tom 4) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Ada Czarnecka i Krystian Wilk (tom 4)
2021-11-10
2021-11-10

Kup Odejdziesz ze mną? w ulubionej księgarnii

Odejdziesz ze mną?

Oceny książki Odejdziesz ze mną?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odejdziesz ze mną?

To był niesamowicie przyjemnie spędzony czas podczas czytania "Odejdziesz ze mną?"🙂Fabuła bardzo wciąga, ekscytuje i zdumiewa. Bohaterowie są zróżnicowani i prawdziwi. Łatwo ich polubić i się z nimi zżyć.
Autorka z łatwością porywa czytelnika w świat całkiem realny a jej przekaz jest prosty, zrozumiały i nafaszerowany emocjami. Żałuję bardzo, że to już ostatnia część.... A może jednak nie??🙃🙃

Bardzo udana seria. Nie przepadam za zbyt długimi cyklami, więc może i dobrze, że tutaj skończyło się na czterech tomach, ale mimo to czuję lekki niedosyt.

Muszę jedynie wspomnieć o sytuacji z tej części, która mocno mi zazgrzytała. Chodzi o zachowanie się Wilków w momencie, gdy wszystko wskazuje na to, że zaraz dojdzie do kolejnego morderstwa. Krystian (w ramach jednej wypowiedzi!) mówi, że prawdopodobnie niedługo znajdą trupa i proponuje Adzie randkę i ogólnie spędzenie razem wolnego czasu. Przemkowi zaś radzi ona wziąć dzień urlopu na żądanie, wrócić do domu, pobawić się z dzieciakami i spędzić miły wieczór z żoną. On reaguje na to całkiem sensownie: "Pojechałaś, kobieto". No, pojechała, ale jednak jej posłuchał. Jakoś mi to nie pasowało, mimo tej całej psychologicznej otoczki, zgodnie z którą nie mają na to wpływu i zamiast siedzieć w aktach, lepiej spędzić ten czas właśnie w ten sposób, a Przemek powinien zrobić coś, czego normalnie by nie zrobił. Ale czy rzeczywiście oni tak by się zachowali? To drobiazg, ale jednak przykuł uwagę.

1186 użytkowników ma tytuł Odejdziesz ze mną? na półkach głównych
231 użytkowników ma tytuł Odejdziesz ze mną? na półkach dodatkowych

Diana Brzezińska
Diana Brzezińska
Pisarka, prawniczka, mediatorka, asystentka w Katedrze Studiów nad Bezpieczeństwem INoPiB Uniwersytetu Szczecińskiego. Autorka bestsellerowej serii o profilerce Adriannie Czarneckiej i komisarzu Krystianie Wilku. Miłośniczka wszelkich zagadnień kryminalistycznych i dobrej literatury. Od lat biega po sądach, budynkach prokuratur, komisariatach i zakładach karnych, zgłębiając niezliczone śledztwa i badając popełnione w Polsce zabójstwa. Nieraz widziała rzeczy dla wielu niedostępne. To, co odkrywa za aktami spraw, inspiruje ją do tworzenia powieści kryminalnych.

Żołnierskie serce Tomasz Betcher
Żołnierskie serce
Tomasz Betcher
„Żołnierskie serce” to kolejna powieść Tomasza Betchera, która zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Poznałam ja w formie audiobooka i muszę przyznać, że były takie fragmenty, po których musiałam robić sobie przerwę, by dojść do siebie emocjonalnie. Mimo iż od skończenia lektury minął już tydzień, wciąż noszę tę książkę w sobie. Piotr wraca z wojskowej misji w Afganistanie okaleczony fizycznie i psychicznie. Te drugie rany goją się znacznie gorzej. A właściwie wciąż się sączą i odzywają. Młody mężczyzna nie umie poradzić sobie ze skutkami stresu pourazowego i z wyrzutami sumienia. Po tym, jak media oskarżyły go o spowodowanie śmierci kolegów, Piotr izoluje się od świata i ludzi. Dobrym miejscem do tego wydaje się dom po dziadku w małym miasteczku. Okazuje się jednak, że mieszkają w nim lokatorzy, którzy nie zachowują się cicho i – jak się wkrótce przekonamy – też mają swoje problemy oraz sekrety. Piotr zostaje wciągnięty w ich sprawy, a także daje się we znaki miejscowym cwaniaczkom i karierowiczom. Przysparza mu to wieku kłopotów, ale też otwiera nowy rozdział w życiu. Osobnym tematem są tu skomplikowane relacje między Piotrkiem i jego ojcem, z którym mężczyzna nie chce utrzymywać kontaktów… Autor przestawił w „Żołnierskim sercu” losy kilkorga bohaterów, ich wzajemne animozje, ale i próby zrozumienia się oraz pojednania. Nie zawsze to się udaje, nieraz okupione jest cierpieniem, wyrzeczeniami, rozczarowaniem… Kolejny raz Tomasze Betcher dał się poznać jako pisarz doskonale znający meandry ludzkiej psychiki, zaangażowany w wewnętrzne przeżycia postaci; kolejny raz poruszał też ważne tematy społeczne i ukazał je w sposób realistyczny, wzruszający, niebanalny… Za to właśnie polubiłam jego prozę i za to ją cenię. Pisarz niczego nie trywializuje, nie też nie wygładza – pokazuje życie taki, jakim ono jest, ze wszystkimi cieniami i blaskami. W „Żołnierskim sercu” nie tylko główny bohater ciekawi i intryguje. Na mnie ogromne wrażenie zrobiła Emilia. Warto zaznaczyć, że Tomasz Betcher nie oszczędza swoich bohaterów. Nie mamy tu cudownych zbiegów okoliczności, ciotek i wujków z Ameryki ani odnalezionych po latach bajecznie bogatych krewnych. To nie taka opowieść – to kawał bardzo dobrej, mocnej, realistycznej prozy obyczajowej, którą naprawdę się przeżywa. Rzadko płaczę przy czytaniu powieści, ale tym razem uroniłam łzę podczas finału pewnego tragicznego wydarzenia… Całość napisana jest dynamicznie, ale są tu też spokojne, niemal liryczne frazy. Duży pus należy się za dbałość o poprawną polszczyznę. POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM.
allison - awatar allison
ocenił na87 dni temu
Szelest Małgorzata Oliwia Sobczak
Szelest
Małgorzata Oliwia Sobczak
„Szelest” autorstwa Małgorzata Oliwia Sobczak to kolejna odsłona mrocznego, psychologicznego kryminału, który z powodzeniem wpisuje się w nurt znany fanom serii Kolory zła. Ta powieść rozpoczyna cykl "Granice ryzyka". Autorka ponownie zabiera czytelnika do niepokojącego świata, gdzie granica między przeszłością a teraźniejszością zaciera się w wyjątkowo sugestywny sposób. Fabuła skupia się na Alicji Grabskiej – dziennikarce testującej aplikację prowadzącą do nietypowych miejsc w Trójmieście. Już sam ten pomysł stanowi świeży i bardzo współczesny punkt wyjścia dla historii kryminalnej. Niewinna eksploracja szybko zamienia się w koszmar, gdy bohaterka trafia na ciało zamordowanej kobiety w lesie niedaleko sopockiej Łysej Góry. Od tego momentu akcja przyspiesza, a napięcie konsekwentnie rośnie. Dużym atutem książki jest duet głównych bohaterów – Alicji i detektywa Oskara Kordy. Ich współpraca nie jest oczywista ani pozbawiona napięć, co dodaje historii autentyczności. Korda jako śledczy jest postacią złożoną, a jego metody oraz sposób myślenia dobrze oddają ciężar prowadzonego dochodzenia. Sobczak świetnie buduje atmosferę – mroczną, gęstą i pełną niedopowiedzeń. Motyw tajemniczej karty pamięci z enigmatycznym nagraniem wprowadza element niepokoju i intrygi, który utrzymuje czytelnika w napięciu niemal do ostatniej strony. Autorka zręcznie splata wątki kryminalne z psychologicznymi, ukazując świat pełen traum, obsesji i nierozwiązanych spraw z przeszłości. Na uwagę zasługuje również tło wydarzeń – Trójmiasto nie jest tu jedynie scenerią, ale integralnym elementem historii. Znane miejsca nabierają nowego, mrocznego charakteru, co dodatkowo wzmacnia klimat powieści. „Szelest” to książka dla czytelników, którzy cenią sobie nie tylko zagadkę kryminalną, ale także pogłębioną analizę psychologiczną postaci. To historia, która wciąga, niepokoi i zostawia po sobie ślad – dokładnie jak tytułowy szelest, który długo nie pozwala o sobie zapomnieć. Mocny, klimatyczny kryminał psychologiczny z dobrze poprowadzoną intrygą i wyrazistymi bohaterami.
MAD - awatar MAD
ocenił na83 dni temu

Cytaty z książki Odejdziesz ze mną?