Odejdziesz ze mną?

Okładka książki Odejdziesz ze mną? Diana Brzezińska
Okładka książki Odejdziesz ze mną?
Diana Brzezińska Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Ada Czarnecka i Krystian Wilk (tom 4) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Ada Czarnecka i Krystian Wilk (tom 4)
Wydawnictwo:
Otwarte
2021-11-10
2021-11-10
Tagi:
kryminał morderstwo śmierć zbrodnia profiler policja śledztwo

Patronaty LC

Książki autora

Cała seria taka sobie nie wciągnęła mnie, każdą z części potrafiłam odłożyć na cały dzień a to świadczy o tym, że właściwie szkoda było mojego czasu. No ale taki los maniaka czytania jak się zaczęło trzeba skończyć.

Bardzo dobrze skonstruowana fabuła, wciągająca intryga i emanujący głębią i prawdziwością swoich odczuć i przeżyć bohaterowie. Czego chcieć więcej? Naprawdę szkoda rozstawać się z tą serią, ponieważ każdy tom pochłaniało się z prawdziwą przyjemnością płynącą z lektury... Pozostaje mieć nadzieję, że Krystian i Ada powrócą kiedyś w kolejnej odsłonie, ponieważ czytelnik zdążył mocno się z nimi zżyć.

Ta seria tak mnie wciągnęła, że kolejny raz trzeba było zrobić przetasowania w kolejce i pan Piotrowski (Krew z krwi) musi poczekać do jutra. Po siedmiu latach powraca sprawa, która dała awans Wilkom. Czy tym razem klony znajdą i wsadzą prawdziwego sprawcę za kratki?

Nie będę spojlerować, więc nie odpowiem na swoje pytanie, ale napiszę, co sądzę o tej książce.

Jednak zanim to zrobię, tradycyjnie podam krótki cytat, który warto odnotować.

- Jeśli mnie spytasz, co się stało, to ci nie odpowiem. Musiałabym skłamać, bo teraz jest czas, żebyś skupił się na pracy. Musisz złapać zabójcę, to priorytet. Zresztą, jak wiesz, nie potrafię cię okłamać.

Dlaczego tą odpowiedź Ady do Krystiana przywołuję? Bo tutaj mamy pokazane, jak duża miłość ich łączy. Można było tak ich związek przedstawić, bez szczegółowego seksu, który w książę mamy aż trzy razy. I właśnie przez te sceny (bo chcę czytać Kryminały, a nie romanse),moja ocena spada o trzy gwiazdki. W taki sposób, zamiast ocenić ten tom na 10 (byłoby to pierwszy raz),muszę dać 7.

Jednak...

Podobnie jak trzy pierwsze części, bardzo dobrze skonstruowana fabuła trzymająca czytelnika w napięciu. Według mnie najlepsza ze wszystkich czterech części.

No cóż... cytując słowa piosenki Anny Jantar "Nic nie może przecież wiecznie trwać". Mimo, że zżyłam się z bohaterami i każdą kryminalną zagadkę czytałam z zapartym tchem - to cieszę się, że autorka na tym tomie kończy serię. Nie chciałabym, aby z losów Ady i Krystiana powstała tzw. "telenowela". Czasami mniej znaczy więcej. "Odejdziesz ze mną" trzyma poziom poprzednich części. Wartka akcja, ciekawa (aczkolwiek) przewidywalna intryga i rewelacyjne zakończenie perypetii duetu: Tequila i Bonetti. Jestem wdzięczna, że autorka nie pokusiła się, by przedstawić nam dalsze losy tej pary. Uważam, że otwarte zakończenie znakomicie wpływa na wyobraźnie odbiorcy. Niech każdy dopowie sobie swoją część układanki tej historii. Podsumowując; cała seria zasługuje na uwagę. Mimo drobnych niedociągnięć każdy tom pochłaniałam z prędkością światła. Chętnie zobaczyłabym te tytuły na szklanym ekranie.. :)

Cała seria o Adzie i Krystianie fantastyczna. Czytałam z zapartym tchem. Trzyma w napięciu. Polecam z czystym sercem.

Ostatni tom serii z Adą i Wilkiem nie trzymał mnie tak w napięciu jak wcześniejsze trzy tomy.
Tą część czytałam na spokojnie. Rozdziały jak we wcześniejszych tomach są krótkie i każdy zawiera coś ciekawego, a to powoduje, że ma się chęć czytać dalej, a nie odkładać książkę na później.
Jednak w tej części czegoś było mi brak. Myślę, że to całe śledztwo nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak te wcześniejsze. Bardziej skupiałam się na tym jaki będzie tego wszystkiego finał.
Czy w więzieniu siedzi niewinny człowiek?
Czy Krwawy Jastrząb jest na wolności i po 7 latach ukrywania się powrócił czy może to naśladowca?
Co z Lisem? Czy pokrzyżuje szyki Wilkom? Czy dopnie swego i zniszczy ich?
Tą częścią nie ekscytowałam się jak wcześniejszymi, ale jednak poziom jest zachowany.
Akcja, romans, intrygi tu wszystko jest.
Relacja Ady i Wilka fajnie opisana. Podobało mi się jak swoje problemu próbują rozwiązywać wspólnie bo przecież są od teraz partnerami, więc twój problem to mój problem i walczymy z tym razem. Ich bliskość, walka o dobro związku to wszystko na plus.
Najbardziej jednak w tej części podobało mi się jak Ada miażdży na wizji dziennikarkę. To było mistrzostwo.
Co mnie boli? Że nie otworzyła koperty od Lisa, która zawierała informacje o jej ukochanym.
Wiadomo lisek chytrusek chce mącić i szkodzić innym, ale ta ciekawość co tam było w środku nie daje mi spokoju 🤣
A mogła wziąć kopertę i razem z wilkiem ją otworzyć ehhh.
Chcę wiedzieć co było w środku!!!! 🙈
Cała ta seria trafia na półkę moich ulubionych książek.

Sprawa z przed lat zakończona sukcesem choć niosła ze sobą bolesne wspomnienia i spowodowała nieoczekiwane konsekwencje dla Wilków i Ady.Lis nie da o sobie zapomnieć już autorka o to zadbała w kolejnej serii z nową, choć znaną,panią prokurator i tak samo z nowo przedstawionym nam komisarzem .

Na pewno to koniec? Po ostatnich stronach aż ciężko w to uwierzyć. Tyle spraw do rozwiązania jeszcze pozostało. Ale jak zwykle 2xWilk to niesamowity duet. I co, już dalej nic???? Ale oczywiście polecam!

Niestety to już ostatnia część historii o profilerce Adzie Czarneckiej i komisarzu Krystianie Wilku... Jak każda seria, ta również ma swój koniec i można tylko mieć nadzieję, że autorka zmieni zdanie i napisze jeszcze ciąg dalszy...

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać