Nie oszukasz mnie

Okładka książki Nie oszukasz mnie autorstwa Diana Brzezińska
Okładka książki Nie oszukasz mnie autorstwa Diana Brzezińska
Diana Brzezińska Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Prokurator Gabriela Sawicka (tom 5) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Prokurator Gabriela Sawicka (tom 5)
2023-08-23
2023-08-23
Michalski zostaje oskarżony o zabójstwo... Gabrieli Sawickiej. Prokurator zniknęła z jego domu, a na miejscu znaleziono ślady jej krwi. To zatrzymanie zmusza policjanta, by ujawnił ich związek i oficjalnie przyznał, że kocha Sawicką.

W Szczecinie dochodzi do kolejnego morderstwa: tym razem ofiarami są emerytowany policjant Jakub Sztorc i jego żona. Schemat działania mordercy jest podobny jak w starej sprawie, którą prowadził prokurator Zięba, dawny patron Sawickiej.

Na komendę zgłasza się były policjant Cichocki, który przed laty prowadził sprawę szczecińskiego wampira - seryjnego mordercy, który zabijał kobiety. Chce złożyć zeznania w sprawie Sztorców. Kiedy wychodzi na papierosa, zostaje zastrzelony przed budynkiem komendy.

Czy Michalskiemu uda się odnaleźć Sawicką? Dlaczego prokurator przed zaginięciem poprosiła o akta dawnych spraw prowadzonych przez Ziębę? W piątym tomie serii o prokurator Gabrieli Sawickiej wydarzenia nabierają tempa. Sawicka wpada w coraz większe kłopoty, usiłując chronić sekrety, które miały nigdy nie ujrzeć światła dziennego. Czy i tym razem szczęście jej nie opuści?

Kup Nie oszukasz mnie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Nie oszukasz mnie

1014 797

Oceny książki Nie oszukasz mnie

Opinie i dyskusje o książce Nie oszukasz mnie

Jak zawsze mocne z wartką akcją. Czyżby Prokurator Gabriela wreszcie się doigrała za swój "niewyparzony" język i za swoją arogancję, a przy okazji czy zamieszany jest jedyny "sprawiedliwy" Michalski, który bądź co bądź zbliżył się do głównej bohaterki. Fajnie pociągnięta kolejna część z tej serii.

Rewelacyjna część serii! 😃Autorka dalej nas zaskakuje dynamiczną akcją i bardzo ciekawą zagadką. Świetny pomysł na fabułę, wyśmienicie podany czytelnikowi. Konstrukcja powieści i styl Pani Brzezińskiej sprawiają, że książkę czyta się błyskawicznie i z wypiekami na twarzy☺️

900 użytkowników ma tytuł Nie oszukasz mnie na półkach głównych
168 użytkowników ma tytuł Nie oszukasz mnie na półkach dodatkowych

Diana Brzezińska
Diana Brzezińska
Pisarka, prawniczka, mediatorka, asystentka w Katedrze Studiów nad Bezpieczeństwem INoPiB Uniwersytetu Szczecińskiego. Autorka bestsellerowej serii o profilerce Adriannie Czarneckiej i komisarzu Krystianie Wilku. Miłośniczka wszelkich zagadnień kryminalistycznych i dobrej literatury. Od lat biega po sądach, budynkach prokuratur, komisariatach i zakładach karnych, zgłębiając niezliczone śledztwa i badając popełnione w Polsce zabójstwa. Nieraz widziała rzeczy dla wielu niedostępne. To, co odkrywa za aktami spraw, inspiruje ją do tworzenia powieści kryminalnych.

Czytelnicy Nie oszukasz mnie przeczytali również

Szrama Małgorzata Oliwia Sobczak
Szrama
Małgorzata Oliwia Sobczak
I w końcu przyszedł czas na ostatni tom, serii kryminalnej która w tym tygodniu depta wam po piętach. Tak przyznaję się bez bicia, zrobiłam to świadomie i jest mi ogromnie dobrze z tym faktem, że właśnie w takiej formie przedstawiłam wam tą serię. Wiem że się powtarzam, ale z tomu na tom autorka udowadnia, że jest wspaniałą pisarką, ta część jest naprawdę dobra, i tutaj pokuszę się nawet o stwierdzenie, ze moim zdaniem jest najlepsza. Ale szczerze to jest mi trochę przykro, że muszę się z nimi rozstawać, bo ja tak bardzo nie lubię kończyć historii, które mi się bardzo podobały, ale cóż wszystko co dobre szybko się kończy. Chodź mam cichą nadzieję, że autorka stworzy coś więcej w takim klimacie, jestem pewna że wtedy ustawię się pierwsza w kolejce żeby przeczytać coś nowego, z pod jej pióra. Dzisiaj nie będę się bardzo rozpisywać, więc do rzeczy. Szrama to część która, nie tylko stawia na kryminalną zagadkę, ale w dużej mierze skupia się na emocjach, przeszłości oraz trudnych doświadczeniach które zostawiają swój ślad na bohaterach, ale także na swoich czytelnikach. Ta część może i ostatnia, ale jest bardziej dojrzała, jakby pióro autorki „dorosło” do tego typu historii, bo z tomu na tom jest coraz lepiej, do tego jej mroczna strona owija macki nie pytając czy czytelnik jest gotowy na taki mrok. Ale cóż zrobić, bez tej dusznej atmosfery, klimat nie były tak efektywny. Psychologicznie moim zdaniem też jest o wiele mocniej, bo historia wchodzi do głowy robiąc z myśli i uczuć papkę. Autorka wie za jakie sznurki pociągnąć, by w tej część skupiając się bardziej na tym co siedzi w głowie bohaterom, zachęcić swojego odbiorcę do tego by czytał i czytał, przewracając strony z ciekawością. Czyli wniosek nasuwa się jeden, warstwa emocjonalna będzie jak pocisk z karabinu maszynowego, który będzie ranił głęboko bohaterów i czytelników jednocześnie. Fabuła była złożona i bardzo ciekawa, prowadziła mnie przez kolejną dobrze sformułowaną sprawę, która z każdą przewracaną stroną stopniowo odkrywała karty, jedna po drugiej, przez ten zabieg budowane przez pisarkę napięcie ze spokojem uderza skutecznie w samo serce. Oczywiście wspomnę też o bohaterach którzy są dojrzalsi i pewniejsi siebie, wyglądało to tak jakby wraz z dojrzeniem pióra bohaterki oni też dorośli. Ich prywatne historie, bardzo wpłyną na odbiór całej opowieści, tego jestem pewna, z własnego doświadczenia. Minimalnym minusem jest tempo, w tej części zwalnia wręcz do minimum, i jeżeli ktoś nie lubi takich leniwych, psychologicznych kryminałów, może czuć się znudzony. Mi osobiście to nie przeszkadzało, bo czytałam po kolei każdy tom, jednak gdybym miała między nimi przerwy, wydaje mi się że odbiór byłby ciut inny. Podsumowując to seria godna uwagi. Dla tych którzy lubią mocne psychologiczne kryminalne gierki.
a_angelika31 - awatar a_angelika31
ocenił na81 dzień temu
Zły wybór Hanna Greń
Zły wybór
Hanna Greń
Seria bielska Hanny Greń to trzy tytuły „Północna zmiana”, „Imię śmierci” „Zły wybór”. Każda z nich jest odrębną historią rodzinną czy kryminalną, jednak bohaterowie przeplatają się ci sami. Główną postacią, która łączy wszystkich, jest Inga Piątkowska, później Swift. Poznajemy ją w latach 80-tych XX wieku, kiedy jako młoda dziewczyna postanawia zacząć dorosłe życie. W domu nie dogaduje się z rodziną, jest przez nich gnębiona i okradana. Postanawia przeprowadzić się do hotelu robotniczego, gdzie może czuć się swobodnie. Niestety przeprowadzka nie sprawia, że kończą się kłopoty dziewczyny. Można powiedzieć, że one dopiero się zaczynają. Początkowo „Północna zmiana” nic a nic mnie nie wciągnęła, słuchałam bo słuchałam. Aż tu nagle nastąpił, chyba w połowie, zwrot akcji i cóż nie mogłam się oderwać od losów bohaterów. Do tego stopnia, że od razu sięgnęłam po „Zły wybór”. W drugiej części lata są przeplatane. Początek i koniec 80 – tych, wracamy więc do wydarzeń z pierwszej części, ale to nie przeszkadza w poznawaniu nowej, wręcz makabrycznej historii. Dochodzą tutaj nowi bohaterowie, co jeszcze bardziej rozwija akcję. Trzecia część „Zły wybór” to powrót problemów na łono rodziny Swiftów. Dzieci dorastają i zaczynają sprawiać kłopoty. Lata 90-te XX – wieku były kolorowe, ale też niebezpieczne. Kumulowały się różne grupy przestępcze, służby przechodziły reorganizację. Wielu musiało zrezygnować, zmienić swoje życie. Ostatnia część serii bielskiej to nadal ciekawa historia związana z bohaterami z poprzednich części. Pomimo pierwszych niezbyt pozytywnych odczuć względem poznawanej treści, w ogólnym rozrachunku seria bielska Hanny Greń staje się tą serią którą polecam. Według mnie autorka bardzo dobrze przedstawiła realia wspomnianych lat, bohaterowie są jak wycięci z betonowych osiedli, małych i dużych Fiatów. To lata które choć nam wydają się jednokolorowe i mijające pod butem ciemiężcy to miały swój niepowtarzalny urok. Z niczego zrobić coś, bez telefonu mieć kontakt z bliskimi, Fiatem 126 p wybrać się w podróż z gór nad morze z czteroosobową rodziną. Kiedyś niemożliwe nie istniało, kiedyś się chciało, kiedyś walka o wolność miała sens, wtedy pierwszy był człowiek. I takie książki lubię, oddające opisywany klimat, przenoszące nas w czasie, trzymające w napięciu. Takie połączenie sprawia mi czytelniczą radość, ale pozwala się też zrelaksować i odstresować. Seria bielska to trzy dobrze napisane książki, z intrygującymi sprawami kryminalnymi i dobrze wykreowanymi bohaterami. Polecam.
aska_taka_ja - awatar aska_taka_ja
oceniła na78 miesięcy temu

Cytaty z książki Nie oszukasz mnie

- Nawet nie wiesz, jak się cieszę.
- Każdy się cieszy na mój widok. - odparła Sawicka.
- Polemizowałbym, polemizowałbym.

- Nawet nie wiesz, jak się cieszę.
- Każdy się cieszy na mój widok. - odparła Sawicka.
- Polemizowałbym, polemizowałbym.

Diana Brzezińska Nie oszukasz mnie Zobacz więcej

W tym fachu raczej ciężko mieć spektakularne sukcesy, gdy działa się w stu procentach etycznie. W końcu pracujemy z najgorszymi odpadami społeczeństwa. Jesteśmy na granicy, bardzo cienkiej linii.

Rozwiń
Diana Brzezińska Nie oszukasz mnie Zobacz więcej

Wie pani, więzienie zawsze pełne jest niewinnych ludzi. Wszyscy zostali niesłusznie skazani, zasługują na wyjście albo specjalne traktowanie, a większość z nich to manipulanci. Próbują przeciągnąć każdego na swoją stronę.

Rozwiń