Becz i dzwoń dzwoneczkiem

Okładka książki Becz i dzwoń dzwoneczkiem autora Piotr Pawlukiewicz, 9788396666901
Okładka książki Becz i dzwoń dzwoneczkiem
Piotr Pawlukiewicz Wydawnictwo: 2Ryby.pl religia
religia
2022-12-01
2021-04-09

Kup Becz i dzwoń dzwoneczkiem w ulubionej księgarnii

Becz i dzwoń dzwoneczkiem

Oceny książki Becz i dzwoń dzwoneczkiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Becz i dzwoń dzwoneczkiem

Książka dobra, ale jest zbiorem wypowiedzi (kazań/homilii),które w większości słyszałem, więc brakuje tu efektu świeżości. Nie jestem namiętnym słuchaczem ks. Pawlukiewicza, więc albo często powtarzał swoje myśli, albo akurat trafiłem na te, które zostały zapisane. Same w sobie są wartościowe i dałbym 7, ale ten 1 punkt odbieram za brak nowości w treści (która jak redakcja przyznaje jest zapisem jego kazań).

Piękna książka, warta przeczytania. Trafia prosto w serducho. Polecam.

Piękna książka, warta przeczytania. Trafia prosto w serducho. Polecam.

Mega mądre przesłanie:) polecam

Mega mądre przesłanie:) polecam

304 użytkowników ma tytuł Becz i dzwoń dzwoneczkiem na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Becz i dzwoń dzwoneczkiem na półkach dodatkowych

Piotr Pawlukiewicz
Piotr Pawlukiewicz
Ksiądz katolicki, doktor teologii pastoralnej, rekolekcjonista, kaznodzieja, duszpasterz parlamentarzystów polskich, autor książek o tematyce religijnej. W roku 1985 ukończył Wyższe Metropolitalne Seminarium Duchowne w Warszawie. Uważany za jednego z najlepszych polskich kaznodziejów, szczególnie ceniony przez młodzież. Studiował teologię pastoralną na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, homiletykę w Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie i retorykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. Był redaktorem archidiecezjalnego radia "Józef" w Warszawie, z którym współpracuje do dziś. Członek redakcji radiowej mszy świętej w kościele św. Krzyża w Warszawie. Kapelan kaplicy w Sejmie RP. Wykładowca homiletyki i duszpasterstwa rodzin w Wyższym Metropolitalnym Seminarium Duchownym w Warszawie. Autor licznych konferencji, skierowanych zwłaszcza do ludzi młodych. Głosił rekolekcje w wielu miastach Polski, a także dla środowisk polonijnych w Sztokholmie, Londynie, Dortmundzie, Zurychu, Bernie, Rzymie i Budapeszcie.

Zamiast czekać, zacznij żyć! Jan Kaczkowski
Zamiast czekać, zacznij żyć!
Jan Kaczkowski
Ksiądz Jan Kaczkowski, znany ze swojej głębokiej wrażliwości, odwagi w stawianiu trudnych pytań i niezwykłej umiejętności poruszania serc, pozostawił po sobie nie tylko inspirujące wspomnienia, ale także bogactwo refleksji. Jego książka „Zamiast czekać, zacznij żyć!” to kolejne świadectwo życia pełnego miłości, bliskości i autentyczności. Jest to zbiór tekstów, które wcześniej nie ujrzały światła dziennego, a które teraz pozwalają nam na nowo wsłuchać się w jego wyjątkowy głos. Książka ta stanowi swego rodzaju duchowy poradnik, który nie tylko zachęca do działania, ale wręcz każe wyjść poza wygodną strefę komfortu. Ks. Kaczkowski z typową dla siebie szczerością i prostotą podkreśla, że życie nie powinno być wyczekiwaniem na lepszy moment, ale ciągłym wyborem miłości, zaangażowania i odpowiedzialności. Piłka, jak wielokrotnie zaznacza, jest po naszej stronie – to my decydujemy, co zrobimy z czasem, który mamy. Czytając „Zamiast czekać, zacznij żyć!”, łatwo dostrzec niezwykły dar autora do nawiązywania głębokiej relacji z czytelnikiem. Jego słowa są pełne ciepła, ale i stanowczości, przypominają o rzeczach fundamentalnych, które w codziennym biegu życia często umykają naszej uwadze. Ks. Kaczkowski przypomina, że miłość nie jest jedynie emocją, ale codziennym wyborem, który wymaga wysiłku, odwagi i poświęcenia. Jednym z najciekawszych aspektów książki jest jej zdolność do inspirowania działania. Autor nie moralizuje, nie daje gotowych odpowiedzi, ale stawia pytania, które zmuszają do refleksji nad własnym życiem. Czy rzeczywiście wykorzystujemy dany nam czas? Czy nasze relacje z innymi są autentyczne? Czy potrafimy kochać pomimo trudności i przeciwności losu? Te pytania, choć proste w formie, mają głęboki wpływ na czytelnika i mogą stać się impulsem do realnej zmiany. Styl księdza Kaczkowskiego, jak zawsze, urzeka swoją autentycznością. To, co pisze, nie jest teoretycznym rozważaniem, ale wynika z jego osobistych doświadczeń – zarówno tych pięknych, jak i bolesnych. Ta szczerość sprawia, że czytelnik czuje, jakby rozmawiał z bliskim przyjacielem, który rozumie jego obawy i lęki. Książka „Zamiast czekać, zacznij żyć!” jest dla każdego, kto poszukuje głębszego sensu w codziennym życiu. To pozycja zarówno dla tych, którzy zmagają się z trudnościami, jak i dla osób pragnących spojrzeć na swoje życie z nowej perspektywy. Nie jest to łatwa lektura – wymaga otwartości i gotowości na konfrontację z samym sobą – ale jest to książka, która może odmienić sposób patrzenia na świat. Podsumowując, „Zamiast czekać, zacznij żyć!” to niezwykle poruszająca i inspirująca pozycja, która przypomina, że życie jest tu i teraz. Ks. Jan Kaczkowski zachęca nas, byśmy nie tracili czasu na czekanie, lecz z odwagą podejmowali wyzwania, które przynosi każdy dzień. To książka, która zostaje w sercu na długo i pomaga odnaleźć motywację, by żyć pełnią życia.
Bettygreen - awatar Bettygreen
Tamar. Wszystkie nieszczęścia kobiet Adam Szustak OP
Tamar. Wszystkie nieszczęścia kobiet
Adam Szustak OP
„… emocje, są jak konie pociągowe. Bez nich nie zrobisz tego, co postanowiłeś, one mają siłę pociągnąć nas do działania, ale nie mogą być koniem, który prowadzi wóz…” Co jest siłą kobiety? Najważniejszą misją? To bycie matką, żoną, gospodynią, kobietą o sprecyzowanej drodze kształtowania kariery zawodowej. Może tym razem zastanowimy się nad tymi słowami: „…O tym kim jest kobieta, stanowi jej relacja z Bogiem…”. W pewnym momencie dla Tamar świat męski przestaje istnieć. Wszak do odkrycia własnej tożsamości nie jest potrzebny żaden mężczyzna. Po długiej nieobecności na blogu, pora nadrobić książkowe zaległości i wejść do świata literatury, który daje wiele dobrego, rozwija myśli, pobudza wyobraźnię, wzbudza radość i przede wszystkim wpływa też na aspekt wewnętrznej przemiany i duchowości. Książka, o której pragnę napisać kilka słów podpowiada kobietom wiele wskazówek. Nie zawsze trzeba być szarą myszką, która boi się odezwać. Uległość i pokora nie stanowią przykładu prawidłowego funkcjonowania. Cieszę się, że jako (dziewczyna – kobieta) – mogę przyjrzeć się innemu punktowi widzenia – Adama Szustaka OP. Dominikanin, wędrowny kaznodzieja. Dzieli się Słowem Bożym z każdym, kto tego potrzebuje i gdzie jest taka możliwość… Intensywnie udziela się w Internecie prowadząc kanał YouTube „Langusta na palmie” z blisko 800 tys. subskrybentów. Tamar to kolejna – po Judycie i Esterze – niezwykła kobieta z kart Biblii, której historia opowiedziana w książce pokazuje ponadczasową tożsamość kobiet, wskazuje źródła piękna i siły. Historia Tamar opisuje to, z czym kobiety spotykają się w świecie, z czym się mierzą i jak są traktowane. Biblia lubi opowiadać o tych nieszczęśliwych kobietach. To też obraz tego, jak na niewiastę patrzy Bóg. Dla Tamar moment trudny stanie się jednak kluczowy. Nieprzewidywalny. Niejednokrotnie mężczyźni traktują kobiety bardzo przedmiotowo. Widzą je najczęściej w kuchni i domu przy sprzątaniu, gotowaniu i wychowaniu dzieci. Wdowy są np. bacznie obserwowane, bo jak dadzą sobie radę po śmierci męża… To z jednej strony rodzaj swoistej ciekawości. Przyznaję, że wzorem dla mnie jest np. moja Mama, kobieta silna i charakterna. Tamar – pragnienie macierzyństwa. Juda wziął żonę dla Eva, swego pierworodnego, a jej imię to Tamar. Ta staje się kobietą nieszczęśliwą, taką która dosłownie przynosi nieszczęście. Zdana jest na łaskę i niełaskę otoczenia. Tamar uwodzi Judę. Poprosiła od niego sygnet, sznur i laskę. Zaszła w ciążę z Judą. Jej były mąż – syn Judy był niepłodny, ale wówczas było to niedopuszczalne. Wszyscy myśleli, że synowa dopuściła się nierządu. Mieli ją wyprowadzić i ukamienować. Wtedy powiada: „…Z mężczyzną, do którego to należy, ja jestem w ciąży”. Juda wtedy odpowiada: „..Ona jest sprawiedliwsza ode mnie…”. Tamar powiła bliźnięta, dwóch synów (Peres i Zerach). Tamar i o tym musimy pamiętać - zbuntowała się przeciw przyjętym obyczajom, dlatego jest na swój sposób wyjątkowa. Juda po części obwiniał kobietę za śmierć swoich synów. Czytając książkę poznamy także zasadę „pięciu P”, czyli: - Przemyśl - Pytaj - Przewiduj - Przemódl - Poczekaj Tamar jest kobietą, która doświadczyła wszystkich możliwych nieszczęść, smutków i tragedii – głównie za przyczyną mężczyzn. Spotkało ją najgorsze, a jej świat stał się niczym nieurodzajna ziemia. Na własne oczy możemy zobaczyć, jak w Tamar zachodzi zmiana i staje się ona zupełnie nową, spełnioną kobietą. Tamar wraca, też do Ewy – matki żyjących, czyli także symbolicznego źródła kobiecości. To przedstawienie namiętności mężczyzn względem kobiet. Zaspokojenie żądz. Tamar jest niezależna. Pokazane zostaje, że każda kobieta, ma swoją misję. To walka o siebie. „Tamar. Wszystkie nieszczęścia kobiet” to symboliczna opowieść o tym, z jakim rodzajem męskości zderza się kobieta we współczesnym świecie. Tamar nie walczy i nie próbuje przekonywać męskiego otoczenia do swoich racji. Maryja i Tamar mają wiele wspólnych cech i wydarzeń z życia. Obie kobiety mieszkały z mężem, który (wziął ją do siebie),ale z miłości i czci dla Bożych spraw nie zbliżał się do niej. W książce przeczytamy o dwóch rodzajach żałoby. To żałoba zdrowa i patologiczna. Za pojawienie się tej drugiej, odpowiada sfera emocjonalna. Gorąco polecam wartościową publikację. Katarzyna Żarska https://zarska18.blogspot.com/ Wydawnictwo: RTCK Rób to co kochasz Oprawa: miękka Projekt okładki: Jakub Kosakowski Liczba stron: 136 Wydanie I (nowość wydawnicza) w mojej prywatnej biblioteczce
Katarzyna Żarska - awatar Katarzyna Żarska
oceniła na1011 miesięcy temu
Emocje. Krzyk do zrozumienia Marek Dziewiecki
Emocje. Krzyk do zrozumienia
Marek Dziewiecki
Czym różnią się od siebie: emocje, uczucia i nastroje, humory? Dlaczego emocje są ważne w naszym życiu i warto ich "słuchać", jaką niosą informację? Dlaczego odcięcie od emocji nie jest wskazane i jakie są jego skutki? A przede wszystkim jak "podejść" do "przykrej" przeszłości, jak uporządkować teraźniejszość, gdzie szukać wsparcia? To jedynie cześć zagadnień, którym ks. Marek Dziewiecki w niezwykle lekki, przystępny sposób poświęca swoją uwagę. Wskazując na rolę tego, co przeżywamy podaje niezwykle sugestywny przykład przemiany syna marnotrawnego. Ten "zaczął uświadamiać sobie stopniowo prawdę o własnym położeniu dopiero wtedy, gdy życie zaczęło go emocjonalnie boleć, czyli wtedy gdy wylądował w chlewie, głodzie, poniżeniu i osamotnieniu. Gdy sam zaczął cierpieć, wtedy przestał oszukiwać siebie w myśleniu". Jego własne cierpienie wpłynęło na zmianę postępowania. " Wykorzystał bolesne emocje, które mu wykrzyczały, że jeśli nadal będzie błądził, jak dotąd, to umrze". Autor dojrzały stosunek do emocji ukazuje na wzorze Jezusa Chrystusa, Który jak człowiek przeżywa różne emocje, a jednak reaguje adekwatnie do sytuacji, potrafi wczuć się też w rozmówcę. "Ewangelie pokazują Jezusa radosnego, promieniującego pogodą ducha, pewnością siebie, poczuciem własnej mocy i bezpieczeństwa (...). To właśnie tą swoją radością i pewnością siebie fascynował Jezus tłumy ludzi tak bardzo, że bez jedzenia i picia szli za Nim nawet przez pustynię (...). Nie lękajmy się więc czuć, a emocje traktujmy jako ważne dla nas informacje o naszych potrzebach i pragnieniach - zachęca ks. M. Dziewiecki.
Anna_Kowalska - awatar Anna_Kowalska
oceniła na73 miesiące temu
Sekretne życie aniołów Aleksander Bańka
Sekretne życie aniołów
Aleksander Bańka
„…Innymi słowy, kiedy Bóg stwarzał aniołów, robił to z myślą o nas. Duchowa przestrzeń ich życia to rzeczywistość, w której także i my mamy się poruszać…” Kiedy jest sielsko i anielsko? Życie to wiele nieprzewidzianych wydarzeń, wzlotów i upadków. Tym razem z czytelniczym zacięciem przeczytałam książkę, która daje taki spokój i poprawia nastrój. Aniele Mój … ten jest tuż obok. Czy jesteś gotów na niebiańską podróż? No to zaczynamy! Każdy Anioł jest inny i niesie dobrą nowinę, lub przesłanie prawdziwego szczęścia. To towarzysz trudnej codzienności i małych radości. Ochrania i umacnia, szczególnie - Anioł Stróż albo ten Anioł, który zwiastował Maryi. Ten pokazuje Nam sens wiary. Sama nazwa „anioł” wywodzi się od greckiego słowa angelos. Anioł to stabilność i gwarancja bezpieczeństwa. Kiedy próbujemy ocalić nasz dobrostan? Co się wtedy z nami dzieje? Sposób patrzenia na zagadnienie nie ogranicza i nie krępuje. Dla anioła dystans np. nie jest żadną przeszkodą. Anioł zawsze na Nas czeka i nie robi sobie wolnego. To jest moim zdaniem najfajniejsze. Aniołowie są istotami czysto duchowymi, nie posiadają ciała fizycznego, choć w Biblii mogą przyjmować postać, by komunikować się z ludźmi. Kim są Serafini i Cherubini? Kiedy dostrzegamy, że coś jest dobre, a nawet lepsze – mimowolnie się uśmiechamy. Człowiek myśli, analizuje, dedukuje, ale momentami zwyczajnie się boi, kiedy w powietrzu unosi się niepewność o jutro. To chyba taki symbol naszych czasów – niepewność. Literatura, sztuka i muzyka. Każda z nich ma coś wyjątkowego. Putto czyli popularny w sztuce renesansu i baroku motyw dekoracyjny przedstawiający pulchnego, nagiego małego chłopca, często uskrzydlonego. Anioł nie myśli się. Nie zmienia decyzji. Aniołów znajdziemy na kartach Pisma Świętego. W Księdze Rodzaju, w Apokalipsie. Z kolei w Dziejach Apostolskich anioł ratuje Piotra z więzienia. Anioł ocala też na pustyni niewolnicę Hagar. Aniołowie, to temat interesujący, coś co pociąga – tematyka prawdziwa. Kościół i jego nauczanie są dynamiczne. Biblia, to słowo stałe. To od Nas zależy, co wyniesiemy z jej tekstu. Padają ważne słowa: „…Tym, który jako pierwszy przywita nas po śmierci, będzie nasz Anioł Stróż…”. Anioł to taki przewodnik i stróż. Ludzie nawet dzisiaj czują się samotni. Gabriel znaczy „Bóg jest mocny”. Maryja jest Królową Aniołów. Rafael „Bóg leczy, Bóg uzdrawia”, a archanioł Michał „Któż jak Bóg”. Nie zapominajmy o problemie Aniołów upadłych. To też zwodzenie pokusami na wolności. Każda interpretacja jest indywidualna. Czytamy „...Widzą świat zupełnie inaczej. A zatem jest przy nas istota, która funkcjonuje w sposób niezależny od materii...”. Na koniec moich rozważań nawiążę do twórczości Zbigniewa Herberta i słów, które pokazują zarówno odwagę człowieka i anioła: „…bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rozrachunku jedynie to się liczy…”. Gorąco polecam Katarzyna Żarska https://zarska18.blogspot.com/ Wydawnictwo: RTCK – Rób to co kochasz Wydanie I Oprawa: miękka Liczba stron: 164 (nowość wydawnicza) w mojej prywatnej, domowej biblioteczce
Katarzyna Żarska - awatar Katarzyna Żarska
oceniła na101 miesiąc temu
Ostatnia Droga krzyżowa z ks. Janem Kaczkowskim Jan Kaczkowski
Ostatnia Droga krzyżowa z ks. Janem Kaczkowskim
Jan Kaczkowski
"Ostatnia Droga Krzyżowa z ks. Janem Kaczkowskim" to niewielka książeczka, którą można przeczytać w mniej niż godzinę. Została spisana dwa miesiące przed śmiercią ks. Jana, który mimo choroby wciąż działał. Zawiera 14 stacji drogi krzyżowej wraz z krótkimi rozważaniami. Komentarze nie są obszerne, ale za to bardzo treściwe. Zawierają one wiele pytań dotyczących każdego z nas; pobudzają do zastanowienia się jak wygląda nasze postępowanie i codzienność. Poruszone są kwestie relacji międzyludzkich, wrażliwości na drugiego człowieka, a także słabości i zła, które się innym wyrządza. Jak mówi sam opis, książeczka przeznaczona jest dla wszystkich, niezależnie od wykonywanego zawodu, dla wierzących i niewierzących. Ksiądz Kaczkowski był osobą, która potrafiła dzięki świetnemu podejściu i otwartości na innych, zyskać sympatię oraz posłuch. "Walił prosto z mostu", bez ozdobników i podniosłości, zwyczajnie, tak jak jest w rzeczywistości. Lubili go nie tylko wierzący. Oto fragment jednej z piosenek, którą zamieścił pod jedną ze stacji ks. Kaczkowski: Co postanowisz, niech się ziści Niechaj się wola Twoja stanie Ale zbaw mnie od nienawiści Ocal mnie od pogardy Panie Co postanowisz, niech się ziści Niechaj się wola Twoja stanie Ale zbaw mnie od nienawiści Ocal mnie od pogardy Panie Ta książeczka zawiera ważne wskazówki, stawia pytania. Wszyscy jesteśmy ludźmi, z natury dobrymi, żyjącymi i działającymi w społeczności, chcących dobra dla siebie, ale też dla innych. Warto więc podjąć próbę pracy nad sobą, by stawać się najlepszą wersją siebie 😊 ksiazka.cytaty - https://www.instagram.com/p/C5BB9aHNLkQ/
ksiazkacytaty - awatar ksiazkacytaty
Zapach pomarańczy. Życie dominikańskie z innej perspektywy Krzysztof Pałys OP
Zapach pomarańczy. Życie dominikańskie z innej perspektywy
Krzysztof Pałys OP Szymon Popławski OP
Szczególną cechą wywodzącego się od świętego Dominika Zakonu Kaznodziejskiego, oprócz głoszenia Słowa i zbawiania dusz, jest entuzjazm pociągający innych do Chrystusa. Książka "Zapach pomarańczy" pokazuje "Życie dominikańskie z innej perspektywy", podkreślając tym samym obecne wśród zakonników poczucie humoru wynikającego z radości. A ta – jako jeden z owoców Ducha Świętego – pochodzi od samego Boga. Treści przekazane przez autorów – Krzysztofa Pałysa oraz Szymona Popławskiego – są szczere i… radosne. Wystarczy przewrócić pierwsze kartki książki, by przekonać się, że już starożytny filozof Arystoteles uważał śmiech za dobrą siłę, w średniowieczu pielęgnowanie w sobie smutku zaliczane było do grzechów ciężkich, a i sam założyciel zakonu – święty Dominik przez radość zdobywał serca wszystkich ludzi. Uśmiechnie się czytelnik czytając o początkach zakonu na świecie i w Polsce (1215-1221),a także o zachowaniach ludzi, którzy składając w klasztorze dary w podzięce za łaski otrzymane za wstawiennictwem świętego Dominika, świadczyli o jego świętości. Autorzy zapewniając, że dominikański humor towarzyszył zakonnikom od zawsze, kładą nacisk nie tylko na prostotę modlitwy, ciszę i wymiar samotności, głoszenie Słowa wynikające z kontemplacji (lepiej świecić i oświecać innych, niż tylko świecić) oraz trwanie we wspólnocie (rezygnacja z egoizmu, pokora, posłuszeństwo, współczucie),ale również na edukację (studium dobrej literatury, mądrych wykładów, owocnych dyskusji),ascezę (kontemplować i dzielić się owocami kontemplacji) oraz odpoczynek, by z jeszcze większą gorliwością podejmować prace duszpasterskie. W publikacji Wydawnictwa W drodze, treści teologiczno – historyczne ubogacają ciekawostki, legendy, wizje, anegdoty, karykaturalne rysunki z komiksowymi zapiskami, słowne lapsusy, żartobliwe "Mądrości z dominikańskiej ambony", równie żartobliwe "Ogłoszenia duszpasterskie" i fragmenty modlitwy wiernych. W zwarty tekst wpleciono (w postaci wcięć) śmieszne wypowiedzi oraz opisy zabawnych wydarzeń. Obok osobistych spostrzeżeń i przemyśleń autorów, znalazły się refleksje ojców pustyni, odwołania do tradycji chrześcijańskiej mnichów Wschodu, świadectwa dotyczące duchowości świętego Dominika oraz zapiski z jego procesu kanonizacyjnego (o świętości Ojca Założyciela świadczy również tytułowy zapach pomarańczy, jaki – gdy otwarto jego trumnę – wypełnił wnętrze bolońskiego kościoła),passusy z mnisich reguł i rękopisów oraz fragmenty kazań. Są wypowiedzi świętych, wyznania mistyków, refleksje teologów i filozofów, twierdzenia oraz uzasadnienia tych twierdzeń, a także "wskazówki dla wędrownego kaznodziei". Zacytowane fragmenty biblijne opatrzono siglami. Pomocą służą przypisy objaśniające oraz bibliografia (wraz z artykułami i adresami stron internetowych). Przepojona radością treść "Zapachu pomarańczy" pozwala czytelnikowi spojrzeć na "Życie dominikańskie z innej perspektywy", pozwala mu poznać nie tylko istotę Zakonu Kaznodziejskiego (charyzmat, misja, formacja, dominikańska mentalność, właściwy wspólnocie klimat intelektualny),ale również klasztorną codzienność przenikniętych Bożą radością zakonników. Dodana do tego solidna dawka humoru sprawia, że warto po lekturę sięgnąć jak najprędzej.
katechetka - awatar katechetka
oceniła na82 lata temu

Cytaty z książki Becz i dzwoń dzwoneczkiem