Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?

Okładka książki Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice? autora Alexander Kugelstadt, 9788381350907
Alexander Kugelstadt Wydawnictwo: Otwarte nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2021-04-05
2021-04-05
Anna Grysińska

Kup Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?

A. Kugelstadt (jako m.in. psychosomatyk) zapewnia nas, czytelników o ścisłym powiązaniu ciała i naszej psychiki. Swoje rozważania zaczyna od osobistego wstępu (wyjaśnienia, dlaczego zajął się tą właśnie tematyką),następnie przechodzi do filozoficznych rozważań, skąd wynika podział na sferę SOMA i PSYCHE. Wskazuje na znaczenie pierwszych lat naszego życia w kształtowaniu się wielu naszych wewnętrznych struktur, pisze o roli emocji, o działaniu układu nerwowego i odpornościowego ... o stresie. Zaznacza, że "psychika wyposażona jest w mechanizmy obronne, które spychają do obszaru nieświadomości niepożądane, bo nierozwiązywalne konflikty i wynikające z nich napięcia". Na konkretnych przykładach - historiach swoich pacjentów wyjaśnia, w jaki sposób objaw somatyczny wiąże się z problemem psychicznym. Książka buduje pewną świadomość czytelnika i zachęca do pracy nad sobą, niestety rady autora (bez wsparcia specjalisty) nie zawsze wydają się możliwe do zastosowania. A. Kugelstadt zamieszcza bardzo wiele objaśnień (czasem jest to objaśnienie do objaśnienia;) co czyni książkę nie do końca konkretną. Nie mniej bardzo poruszyła mnie historia kobiety, która nagle straciła władzę w nogach i wyjaśnienie psychosomatyka tej sytuacji (a następnie praca z pacjentką). Publikacja do przeczytania i do przemyślenia ...

Skupiłam się bardziej na kluczowych fragmentach, które mnie interesowały.

Skupiłam się bardziej na kluczowych fragmentach, które mnie interesowały.

Dużo od tej książki oczekiwałam, wygląda na to że zbyt dużo.
Liczyłam na szerszy opis objawów psychosomatycznych, a nie dość że jest ich wymienionych garstka (większość stanowią depresja, ocb, ptsd itd. które według mnie są typowymi objawami psychicznymi, nie somatycznymi, ale autor wrzuca je do jednego wora) to każdemu z nich jest poświęcone dosłownie parę zdań. Książka skupia się na psychoterapi, autor przekazuje, że sama psychoterapia uwolni nas od chorob psychosomatycznych. Nie zgadzam się z tym. Owszem jest ona niezbędna, ale taka Terapia może trwać latami, a na pewno miesiącami, a objawy w tym czasie utrudniają lub wręcz uniemozliwają normalne funkcjonowanie i mogą się pogłębiać. W książce nie ma ani słowa o tym jakie leczenie lub wsparcie wprowadzić przy konkretnych chorobach psychosomatycznych, a głównie tego oczekiwałam, a nie przekonywania, żeby iść na terapię, w której uczestniczę.

Dużo od tej książki oczekiwałam, wygląda na to że zbyt dużo.

547 użytkowników ma tytuł Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice? na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice? na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice?

Alexander Kugelstadt Gdy ciało i dusza wysyłają SOS. Jak przyczyny chorób odnaleźć w psychice? Zobacz więcej