Escaping Fate

Okładka książki Escaping Fate autora Regine Abel,
Okładka książki Escaping Fate
Regine Abel Wydawnictwo: Kindle Edition Cykl: Veredian Chronicles (tom 1) fantasy, science fiction
e-book
Veredian Chronicles (tom 1)
2017-04-14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Escaping Fate

Doskonała lektura.

Doskonała lektura.

Na półkach: , , , , , , ,

To jest niesamowita seria!
Niesamowita książka. Byłam tak związana z bohaterami, że ta książka w pewnym momencie doprowadza mnie do łez.
Amalia jest Veredianką. Handlarz niewolników Gruuk (którego poznałam w serii o Braxianach)porwywał kobiety i hodował je ze względu na ich zdolności PSI. Amalia i jej Nana (babcia)mieszkają na statku kosmicznym Revenant. Nana może leczyć swoimi zdolnościami PSI, podczas gdy Amalia może wejść do dowolnego terminala informacyjnego i zamknąć rzeczy, wymazać lub dodać informacje, zatrzymać nagrania itp. Łowcy niewolników używają jej do porywania większej liczby kobiet na sprzedaż i szantażowania ludzi, aby patrzyli w inną stronę.
Kiedy Amalia ma szansę na ucieczkę, robi to, ponieważ za dwa dni zostanie zmuszona do rozmnażania się. Veredianie nie mogą się rozmnażać, bo ich ostatni samiec umarł i od 150 lat nigdy nie urodził się chłopiec, tylko same dziewczynki, a ich ojcami są tak samo zniewoleni Korletheanie.
Na planecie Xerlix Prime większość ludzi jest skażona. Cierpią na chorobę, która sprawia, że ich krew jest czarna i toksyczna, ale nie zaraźliwa. Nie produkują dopaminy ani nie zawierają oksytocyny w swoich systemach. Większość nie dożyje 40 lat. Jeśli znajdą samicę Prime (nieskażoną) lub Perłę (nie Xelixianka ale produkująca oksytocynę) mają szansę dożyć do 135 lat. Oksytocyna może powstrzymać, a nawet odwrócić skazę, ale kobiety z tej planety wykluczają Skażonych. Wybierają samów Prime(nieskażonych) oraz Normy( pół skarżonych),nigdy nie wybierają Skażonych, bo brzydzą się nimi.
Khel i Lhor są Skazonymi kuzynami oraz Kejnotami (jedna dusza jest w dwóch innych osobach). Bedąc razem stanowią całość. Khel jest Kotwicą, bez niego Lhor umrze. Khel jest generałem wojsk Xelixiańskich i właścicielem nieruchomości. Jeśli nie zostanie sparowany przed trzydziestką, traci wszystkie rodzinne ziemie, tytuły. Jego ostatnią szansą jest znalezienie Partnerki na Ceremonii Połączenia i dostaje ją. Obaj Khel i Lhor idą na tę ceremonię. Nie spodziewają się ,że po wybraniu Khela, Amalia okaże się dla nich oby wybawieniem oraz ich miłością.
Cóż za fantastyczna książka. Świat Xelix Prime, który wymyśliła autorka(przyroda, rytuały, prawo, historia) był niesamowity. Byłam kompletnie zszokowana i mogę szczerze powiedzieć, że uwielbiałam każdą minutę tej książki.
Cieszyło mnie, że Amalia rozkwita i rozwija się w jej związku z Khelem.
Naprawdę podobało mi się, że Khel był zazdrosny i niepewny związku Amalii i Lhora, co wniosło do książki fantastyczny poziom realizmu.
Zdecydowanie będę czytać resztę tej serii. Serię powinno się czytać naprzemiennie z serią o Braxianach.
Jak czytać serię Braxian's i Veredian

5. Twist of Fate, Veredian Chronicles 4
6. Ravik's Mercy, Braxians 2
7. Hands of Fate, Veredian Chronicles 5
8. Krygor's Hope, Braxians 3

To jest niesamowita seria!

11 użytkowników ma tytuł Escaping Fate na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Escaping Fate na półkach dodatkowych