Odrzucona

- romantasy
- Shadow Beast Shifters (tom 1)
- Rejected
- 2024-03-27
- 2024-03-27
Mój ojciec popełnił jeden straszny błąd, za który musiałam płacić przez całe życie.
Jako zmiennokształtna dorastająca w silnej watasze powinnam wieść dobre życie. Kiedy mój ojciec zginął, próbując zabić naszego przywódcę, stałam się wyrzutkiem, a moje dni wypełniły się okrucieństwem i cierpieniem.
Próbowałam wytrzymać jak najdłużej, ale nie mogłam już znieść takiego życia. Uciekłam, najwyraźniej jednak wataha nie chciała stracić swojej ulubionej ofiary. Dopadli mnie i sprowadzili z powrotem tuż przed moją pierwszą przemianą... Przemianą, która ujawniła również mojego prawdziwego życiowego partnera. Nie mogłam przewidzieć, kto nim będzie, ale w chwili, gdy poczułam łączącą nas więź, byłam pełna nadziei na lepszą przyszłość. W końcu nikt nie odrzuca wskazanej przez stwórcę partnerki, prawda?! Byłam w błędzie!
W chwili cierpienia dotknęłam świata cieni i wezwałam Go. Bestia Cienia. Nasz bóg. Sam diabeł. Przybył po mnie!
Okazało się, że odrzucenie przez mojego partnera to dopiero początek...
Kup Odrzucona w ulubionej księgarni
- Fantasy 21
- Fantastyka 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odrzucona
Uwielbiam tematykę wilkołaków.
Ale ta książka kompletnie mnie nie porwała.
Po pierwsze, okładka mnie odrzuciła. Jak na nią patrzę to widzę fanart. Coś co nie potrafię potraktować na poważnie.
Po drugie, język mnie zniesmaczył. Ja rozumiem, że bohaterka jest w wieku gdzie może i sporo się bluźni, szczególnie po tym co ona sama przeszła. Ale na litość boską, tego nie da się słuchać.
Styl w jakim napisana jest ta książka przypomina rodem wyjęta z Wattpadda.
Po trzecie, fabuła. Fajny pomysł na miasta ze zmiennokształtnymi, o ich strukturze opierającej się na hierarchii, o dojrzewaniu jako wilki. To było ciekawe, choć oklepane.
To co mi się nie spodobało to ucieczka głównej bohaterki. Okej, uciekła i co z tego wyniknęło? Ani nie poznała tam żadnych bohaterów, którzy mogliby mieć wpływ na fabułę, ani niczego bohaterka dzięki temu w sobie nic nie odkryła.
Jaki cel był ten rozdział? Uciekła, przeczytałam, żyła w stresie, przeczytałam, została schwytana i wróciliśmy do punktu wyjścia.
Absolutnie zmarnowany czas.
Co mi się nie podoba, ale to już moja osobista preferencja, że tym love intrest jest demon. Przyszłam tu dla zmiennokształtnych, a nie dla demonów.
Po czwarte, postacie są papierowe. W przenośni i dosłownie. Nie mają charakteru, każdy wypowiada się praktycznie w ten sam sposób, każdy reaguje dokładnie tak samo na te same sytuacje.
No oprócz wielkiego demona Cienia, bo on jest tym seksownie zmysłowym mrukiem. Nope. Takich bohaterów czytałam już wystarczająco dużo, aby wiedzieć, jak to się skończy bez zapoznania się z fabułą.
Po piąte, słuchałam to w audiobooku. Czytała mi Karolina Kalina i uważam, że odwaliła kawał dobrej roboty. Ma bardzo przyjemny głos, pasujący do głównej bohaterki, ponieważ cała książka jest z pierwszej osoby.
Podsumowanie.
Nie zainteresowało mnie to na tyle aby kontynuować audiobooka nawet jako tło do prac domowych. Język jakim ta książka jest napisana jest nieprzyjemny dla ucha, jest prosty, a wraz z tą wulgarnością, wręcz prostacki. Fabuła mnie nie interesuje. Postacie są bez charakteru.
Przypomina to twór Wattpaddowy.
A więc okładka jak fanart i treść jak fanfik.
Moim zdaniem strata czasu.
Uwielbiam tematykę wilkołaków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle ta książka kompletnie mnie nie porwała.
Język był strasznie prostacki, niepotrzebne wulgaryzmy i niepotrzebne wtrącenia. Niestety, fabuła i akcja były niezwykle wciągające. Sam koncept na książkę już brzmi ciekawie i (prawie, nielicząc mmc) inaczej niż wszędzie. Wszystkie dobre momenty i ciekawe dialogi zostały przerwane przez cringową, nieskończenie napaloną, główną bohaterkę.
Nikomu nie polecę tej książki, pomimo że sama sięgnęłam po kolejne tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNikomu nie polecę tej książki,...
Jeśli lubisz podłe romantasy - to ta książka jest dla ciebie. O ile dajesz radę twórczości wattpadowej - bo to ten poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam ochotę na szmirę, ale jednak... coś tam się nie klei w tej książce, dialogi, schematy, opisy, kuleje to wszystko na tyle, że nie czytało mi się tego zbyt płynnie. Poddałam się w 1/3 książki.
Chciałam sama wyrobić sobie zdanie o tej książce bo była bardzo popularna, dlatego sięgnęłam po nią jeszcze w 2025. I wiecie co ? Porzuciłam po kilku rozdziałach.
Bohaterka infantylna, durna, posługująca się rynsztokowym językiem, myśląca tylko o tym jak ma mokro w majtkach. Byłam po prostu zażenowana jej slownictwem i zachowaniami. Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak kobieta może stworzyć taką paskudną i chamską postać - chyba Autorka ma zaburzone myślenie o twardych postaciach kobiecych, albo jest zagorzałą feministką która sądzi że im więcej słów typu k**** i tym podobnych, tym kobieta będzie bardziej cool. No nie.
Odradzam sięgania po ten twór chyba że ktoś lubi samobiczowanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterka infantylna, durna, posługująca się rynsztokowym językiem, myśląca tylko o tym jak ma mokro w majtkach. Byłam po prostu zażenowana jej slownictwem i zachowaniami. Nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem jak...
Świetna cała seria
Świetna cała seria
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8,5/10⭐
Pomimo wszystkich niskich ocen które przeczytałam naprawdę mi się to podobało. Raczej jest to książka dla dorosłych przez dużo scen i aluzji 18+. Nie miałam ochoty na czytanie o zmiennokształtnych ale to było jedyne co miałam pod ręką i cieszę się że się nie zawiodłam. Fajnie że dostajemy przedsmak drugiego tomu na końcu, to tylko bardziej sprawia że jak najszybciej chcę po niego sięgnąć.
8,5/10⭐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo wszystkich niskich ocen które przeczytałam naprawdę mi się to podobało. Raczej jest to książka dla dorosłych przez dużo scen i aluzji 18+. Nie miałam ochoty na czytanie o zmiennokształtnych ale to było jedyne co miałam pod ręką i cieszę się że się nie zawiodłam. Fajnie że dostajemy przedsmak drugiego tomu na końcu, to tylko bardziej sprawia że jak...
Chyba faktycznie większość opinii o tej książce oddaje jej prawdę. Niby jest ten wymyślony świat, który w sumie ma ręce i nogi, ale jakby brakuje mu głowy, która sprawnie by tym pokierowała. Główna bohaterka też jest nie w ciemię bita, i nawet mogłaby dać się polubić, ale zbyt często wychodzi z niej irytująca trzpiotka idiotka, która umie myśleć tylko o jednym (nie, wcale nie o tym, jak przeżyć w obcym świecie).
Bestia za to był fajny, głównie przez to, że właśnie w przeciwieństwie do niej, od początku nie poleciał na swoją towarzyszkę. I tu właśnie wbrew pozorom zaskoczenie, bo zbliżeń bohaterów praktycznie w książce nie ma.
Poza tym jednak na kolejne minusy zasługuje zdecydowanie za dużo przekleństw, i to często pojawiających się w momentach w ogóle do nich nie pasujących, a po drugie tłumaczenie które wyglądało momentami jak z podrzędnego translatora. Rozumiem, że to książka niższych lotów, ale chyba można oczekiwać od wydawnictwa, że zostanie poprawnie napisana.
Ponoć kolejne części są lepsze, nie wiem czy mam siłę aby to sprawdzić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka w opisie powinna mieć ostrzeżenie - wchodzisz do krainy cringu na własną odpowiedzialność. Razem z główną bohaterką wsiadamy na karuzelę żenady, która rozpędza się, im dalej jesteśmy. Jeśli chodzi o płaszczyznę fantastyczną - pomysł ciekawy, z potencjałem. Dostajemy znacznie więcej niż same wilkołaki i dramaty między alfami a pomniejszymi wilkami, co jest na duży plus. Ale ilekroć akcja zaczyna obierać ciekawy kierunek, zostaje przerwana rozmyślaniami nad meskimi przyrodzeniami, tym, jaka to główna bohaterka nie jest podniecona, jak bardzo potrzebuje teraz męskiego ramienia i jeszcze czegoś tam. Serio. Rozumiem kobiece potrzeby, ale ta książka tak bardzo potrafiła przejść z interesującej fabuły do zażenowania w zaledwie kilka słów, że aż musiałam robić dłuższe przerwy. Na płaszczyźnie budowy zdań i zasobu słownictwa też jest duża rozbieżność - raczej książka dla dorosłych, ale czasem padające zdania brzmią raczej "młodzieżowo" (albo chcą udawać, że tak brzmią). Kompletnie przypadkowo wplecione przekleństwa albo słowa rzucone na końcu zdania, które jakoś mi nie pasowały. Bohaterowie tej ksiazki też byli strasznie nijacy, pozbawieni rozumu i charakteru, czasem dostali ładna buzię w ramach rekompensaty. Nie wiem, mam bardzo mieszane uczucia, miałam nadzieję na luźną serię, ale obawiam się sięgać po kolejne tomy, bo mam ograniczone zasoby tolerancji żenujacych scen i tekstów. Na plus jedynie końcówka, która troszkę ratowała i powodowała we mnie myśl w stylu "może jednak skuszę się czytać dalej". Podejrzewam, że w chwilach braku lepszej opcji zacznę następne tomy, ale zdecydowanie nikomu nie polecę.
Ta książka w opisie powinna mieć ostrzeżenie - wchodzisz do krainy cringu na własną odpowiedzialność. Razem z główną bohaterką wsiadamy na karuzelę żenady, która rozpędza się, im dalej jesteśmy. Jeśli chodzi o płaszczyznę fantastyczną - pomysł ciekawy, z potencjałem. Dostajemy znacznie więcej niż same wilkołaki i dramaty między alfami a pomniejszymi wilkami, co jest na duży...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOh ale miałam ochotę na wilczki, wampiry i tak dalej. I pierwszy tom był dla mnie taki nijaki, za to kolejne mnie cieszą i działają na mnie. Więc ocena tego to tylko formalność.
Ale trzeba zaznaczyć, że mamy tutaj dużo seksu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle trzeba zaznaczyć, że mamy tutaj dużo seksu.
Czytałam fanfiki pełne błędów gramatycznych i logicznych z wątpliwą fabułą (pisane najpewniej przez trzynastolatki),a i tak według mnie miały więcej sensu, lepsze światotwórstwo i o wiele lepiej się przy nich bawiłam. Nie mam niestety nic pozytywnego do powiedzenia o tej książce. Oczekiwania miałam niskie, a i tak się zawiodłam...