Oczarowana

- fantasy, science fiction
- e-book
- Shadow Beast Shifters (tom 6)
- Glamoured
- 2025-01-22
- 2025-01-22
- 2022-12-03
Mówią, że miłość zwycięży wszystko. Kłamią.
Czasem miłość jest właśnie tym, co niszczy nas najbardziej. Niekiedy wymaga też poświęceń. Moim było związanie się z przyszłym alfą Clarity. Prosta wymiana, by zapewnić bezpieczeństwo osobie, dla której zrobiłabym wszystko.
Podczas ceremonii zaślubin Shadow i Mera burzą mój złudnie uporządkowany świat. Wraz z nimi pojawia się Len, książę Silver Lands, o srebrnym spojrzeniu i sercu pełnym tajemnic. Fae, który może być moim wybawieniem… albo zgubą. Każde jego słowo jest jak zaklęcie, każdy dotyk – jak obietnica raju lub piekła.
Len nie oferuje mi tylko miłości, daje całe królestwo. Świat pełen magii i cudów, choć niepozbawiony niebezpieczeństw czających się w Głębi.
A ja? Coraz bardziej się gubię między prawdą a kłamstwem, między obowiązkiem a pragnieniem. Muszę wybrać: serce czy dusza? Miłość czy obietnica? Życie czy… coś znacznie większego.
Kup Oczarowana w ulubionej księgarni
- Fantasy 4
- Nie posiadam 2
- Romans 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oczarowana
W porównaniu do poprzedniej części, ta chociaż jest rzeczywiście romantasy, a nie tylko erotykiem osadzonym w świecie fantasy. Co nie sprawia wcale, że jest jakoś super lepsza.
cztery kobiety: odrzucone przez swoje społeczeństwa, cierpiące na brak miłości, odrzucone przez tych czy innych partnerów, osamotnione, trochę złamane, później mocno zawzięte i waleczne,
oraz czterech mężczyzn: również nieco samotnych, potężnych, samczych w stylu "alfa", pewnych siebie, nieziemsko przystojnych, namiętnych, obezwładniających itd. ...
Relacje tych bohaterów rozwijają się w tym samym tempie - może z małym odstępstwem Shadowa i Mery, bo dla nich zostało wygospodarowane więcej czasu. Przy czym te relacje są głównie oparte na seksie, szczególnie w dwóch ostatnich częściach.
U trzech z tych par oczywiście pojawiają się magiczne dzieci, bo czemu by nie zrobić dziecięcej gorączki i nie stworzyć boskich dzieci w tym samym wieku, żeby razem dorastały?
Nawet wyrażanie się tych postaci jest identyczne, przez co bardzo przestałam lubić styl autorki. O co mi chodzi? A między innymi o to, że ulubionymi słowami wszystkich są "pieprzyć", "pieprzony" i "kurwa". Żeby zrozumieć resztę, trzeba po prostu przeczytać i skupić się na dialogach.
Każdej z tych kobiet spadają majtki na widok ich mężczyzn. Każdemu z tych mężczyzn odejmuje rozum i są w stanie tylko warczeć na około i krzyczeć "moja!".
Czytając po prostu czułam się, jakbym męczyła w kółko tę samą bułkę. Żadna z tych postaci nie odróżnia się od drugiej, co stało się i męczące, i żałosne.
Jeśli chodzi o fabułę tego tomu, to cóż - przynajmniej jakąś była, bo o poprzedniej ciężko to powiedzieć. A to, że nieporywająca, niezbyt wciągająca i ogólnie bez wrażeń, to już inna sprawa.
Nie rozumiem po co tworzyć tyle części i pisać wszystko na jedno kopyto. Ta seria mogłaby się na spokojnie skończyć na trzeciej, maks czwartej części i zostawiłaby po sobie chociaż coś lepszego, niż niesmak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW całej serii poznajemy cztery nadprzyrodzone pary. I tu mój podstawowy zarzut - one wszystkie są takie same. Ciut ciut wyróżnia się Angel, ale w ostatecznym rozrachunku mamy tu:
cztery kobiety:...
Ostatni tom serii i ostatnia historia wspaniałej grupy, która była w stanie dla siebie nawzajem zejść do piekieł i oddać życie…
Tym razem mamy zupełnie nieoczywistą parę Sam i Lena.🥰
Sam, która odcięła się od przyjaciółek, podjęła ciężką decyzję i postanowiła wziąć ślub z synem alfy. Jednak, w wyniku interwencji Mery i Shadowa, do ślubu nie dochodzi a na jaw wychodzą pewne fakty, która zmiennokształtna ukrywała przed wszystkimi.
Jednak to dopiero początek, bo gdy w Bibliotece zjawia się książę Silver Lands😍, dopiero zaczyna się dziać… Ale co, lub kto, jest prawdziwym tego powodem? Dlaczego grupa ponownie będzie musiała zjednoczyć swoje siły aby ratować królestwo fae a może nawet i wszystkie inne?
Jest mi niesamowicie przykro, że to koniec tej serii a najbardziej ubolewam nad tym, że nie każdy z nieziemskich bogów otrzymał swoją historię. Seria, choć nie jest jakiś wysokich lotów, to dla mnie była super. Każdy z męskich bohaterów miał w sobie „to coś” i ciężko byłoby mi wybrać jednego, tak samo jak wybrać tylko jedną historię ze wszystkich. Mamy tu zachowaną ciągłość a najważniejsze mamy jedność. Ta seria to nie tylko losy przyjaciół ale rodziny, która nie wahała się przed największymi poświęceniami dla siebie nawzajem🫶.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem mamy zupełnie nieoczywistą parę Sam i Lena.🥰
Szału nie bylo
Szału nie bylo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO. Mój. Boże. Ja naprawdę nie wiem, dlaczego to sobie zrobiłam i zmusiłam się do dokończenia tej serii, kto odda mi stracony czas?! Ta część była okrooopna, pod każdym względem. Absurdalność fabuły przekraczała wszystkie granice, główna para była nie do zniesienia, wydawało się jakby autorka zapisywała po prostu randomowe zdania i zapominała układać z nich sensownej historii. Never again, słowo daję.
O. Mój. Boże. Ja naprawdę nie wiem, dlaczego to sobie zrobiłam i zmusiłam się do dokończenia tej serii, kto odda mi stracony czas?! Ta część była okrooopna, pod każdym względem. Absurdalność fabuły przekraczała wszystkie granice, główna para była nie do zniesienia, wydawało się jakby autorka zapisywała po prostu randomowe zdania i zapominała układać z nich sensownej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i dotarłam do finału. "Oczarowana" autorstwa Jaymin Eve to szósta część serii "Shadow Beast Shifters". Recenzje książki są podzielone. Niektórzy czytelnicy chwalą interesującą fabułę i świat nadprzyrodzony stworzony przez autorkę, podkreślając zaskakujący zwrot akcji na początku. Inni uważają, że historia jest zbyt schematyczna i pompatyczna, a bardziej nadaje się na komedię lub parodię niż pełnoprawny romans fantasy. Pojawiają się też opinie, że książka jest ckliwa i ciężko się ją czyta. I w sumie jeśli patrzeć całościowo, ta część podoba mi się najmniej. Jednak to nie oznacza, że jest zła!
Uwielbiam zwrot akcji, który mieliśmy na początku i myślę, że naprawdę pomógł sprawić, że ta historia wydawała się inna od pozostałych, ponieważ całkowicie zmienił sposób, w jaki wszystko musiało być najpierw przemyślane, a potem realizowane! Podkreślił również, jak daleko ta grupa zaszła w trakcie trwania serii! Obserwowanie, jak grupa outsiderów, których poznaliśmy w głównej trylogii, dorasta i staje się coraz większą rodziną z każdą książką, było cudowne! Podobało mi się również, jak cała ekipa wyruszyła na tę misję razem, więc mogliśmy zobaczyć ich rodzinne przekomarzania.
Oczarowana to była niezapomniana historia miłosna z tajemnicą, akcją, sarkazmem i werwą, które pokochałam w całej tej serii. Podobało mi się, że zakończenie serii jest w pewien sposób otwarte na wypadek, gdyby autorka pewnego dnia zdecydowała się do niej wrócić.
Ostatni tom bierze na tapetę Sam i Lena.
Sam przez ostatnie kilka miesięcy odizolowała się od przyjaciółek. Wróciła do swojej starej watahy i związała się z synem alfy. Niejako została do tego zmuszona, ale dziewczyna godzi się na wszystko, by chronić kogoś, na kim jej bardzo zależy. Na szczęście Shadow i Mera wkraczają w odpowiednim momencie, i zabierają dziewczynę do swej biblioteki. Myślicie, że teraz będzie bezpieczna? Nic bardziej mylnego. A gdy do akcji wejdzie jeszcze książę Silver Lands – przystojny, potężny fae i doda przyjaciołom jeszcze swoje problemy, wataha znów musi zebrać się razem, i po raz kolejny ratować świat. To cudowne, bo mogliśmy jeszcze raz się z nimi wszystkimi spotkać.
Pamiętnik Bookoholiczki
No i dotarłam do finału. "Oczarowana" autorstwa Jaymin Eve to szósta część serii "Shadow Beast Shifters". Recenzje książki są podzielone. Niektórzy czytelnicy chwalą interesującą fabułę i świat nadprzyrodzony stworzony przez autorkę, podkreślając zaskakujący zwrot akcji na początku. Inni uważają, że historia jest zbyt schematyczna i pompatyczna, a bardziej nadaje się na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująca jak inne tomy tej serii.
Zaskakująca jak inne tomy tej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmm 🤔 Sama teraz nie wiem którą parę lubie najbardziej. Ciezko wybrać 🤣
Aż żałuję, że to już koniec 🥺
Hmm 🤔 Sama teraz nie wiem którą parę lubie najbardziej. Ciezko wybrać 🤣
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna seria, lekko sie czytało, sympatyczni bohaterowie, dużo sie działo wiec nudą nie powiało 😉
Aż żałuję, że to już koniec 🥺
Nie jestem dumna, że dotrwałam do finału XD.
Dalej robi się fatalnie każda część od trzeciej idzie w kierunku: kolejna bohaterka znajduje swojego wybranka i przez pierwszą część docierają do siebie (co w sumie nie boli aż tak bardzo) a całą drugą są nieznośnie zakochani w ten naprawdę irytujący sposób znany nam z romantasy (nierozerwalne więzi, wieczne oddanie partnerce i inne bajania). Oczywiście wszystkie baby kończą w ciąży niemal natychmiast.
Wielka ulga po przeczytaniu.
Nie jestem dumna, że dotrwałam do finału XD.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa seria rozpoczęła się dosyć ciekawie (odrzucona wilczyca podejmuje współpracę z pewnym bogiem, żeby zapobiec zniszczeniu świata-no kto by się nie skusił :D?).
Całkiem interesująca historia. Nadal utrzymująca się w schemacie całej serii ale za małym twistem. Posumowując całą serię - jest przyjemnie zaskoczona, że mnie nie znudziłam - czytałam jedną książkę po drugie. Bardzo przyjemnie spędzony czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaymin Eve umie wspaniale tworzyć nadprzyrodzone światy i urzekające magiczne postaci.
Uwielbiałam zwrot akcji, który mieliśmy na początku i myślę, że naprawdę pomógł sprawić, że ta historia wydawała się inna od pozostałych, ponieważ całkowicie zmienił sposób, w jaki wszystko musiało być najpierw przemyślane, a potem realizowane! Podkreślił również, jak daleko ta grupa zaszła w trakcie trwania serii! Obserwowanie, jak grupa outsiderów, których poznaliśmy w głównej trylogii, dorasta i staje się coraz większą rodziną z każdą książką, było cudowne! Podobało mi się również, jak cała ekipa wyruszyła na tę misję razem, więc mogliśmy zobaczyć ich rodzinne przekomarzania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiałam zwrot akcji, który mieliśmy na początku i myślę, że naprawdę pomógł sprawić, że ta historia wydawała się inna od pozostałych, ponieważ całkowicie zmienił sposób, w jaki wszystko musiało być najpierw przemyślane, a potem realizowane! Podkreślił również, jak daleko ta grupa...