Małżeństwo gwiazdy. Tom 2

Okładka książki Małżeństwo gwiazdy. Tom 2 autora Kamil Norden, 9788395852077
Okładka książki Małżeństwo gwiazdy. Tom 2
Kamil Norden Wydawnictwo: Nawias Cykl: Małżeństwo Gwiazdy (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Małżeństwo Gwiazdy (tom 2)
2021-03-05
2021-03-05
9788395852077

Kup Małżeństwo gwiazdy. Tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Małżeństwo gwiazdy. Tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Małżeństwo gwiazdy. Tom 2

Na półkach: , , , ,

Warszawa. Wyśmienita ta książka! Choć Ritę z tej części lubię mniej niż z pierwszej. Klimat, humor, losy głównej bohaterki nieracjonalne ale jakże prawdziwe - wspaniała książka! Oglądałam film na podstawie jej scenariusza "Moi rodzice się rozwodzą".
Autorka Jadwiga Migowa to córka żydowskiego inteligenta. W maju 1942 r. została aresztowana przez Gestapo i wywieziona do obozu koncentracyjnego KL Ravensbrück. Kolejna ofiara tego diabła Hitlera i jego rodaków.
Wielka szkoda.

Lubię gdy Wydawnictwa nie zapominają o pisarzach sprzed lat i ponownie wydają ich książki.
Dzięki @wydawnictwo_nawias w moje ręce wpadła druga część powieści, którą pod pseudonimem napisała Jadwiga Maria Migowa (Gancwohl).
Autorka była przede wszystkim dziennikarką, ale zanim II wojna światowa zakończyła jej życie (w maju 1942 roku została aresztowana przez Gestapo I wywieziona do obozu koncentracyjnego KL Ravensbrück gdzie zginęła) napisała 14 książek, z czego tylko dwie pod własnym nazwiskiem.
Pod pseudonimem razem z Anatolem Sternem napisała również scenariusz do melodramatu "Moi rodzice rozwodzą się" nakręconego w 1938 roku.
Pamiętam ten film! Oglądałam go kilka razy i jest jednym z moich ulubionych. Szczególnie rola Jadwigi Andrzejewskiej jak zawsze zachwyca ❤

Niestety nigdzie nie można znaleźć książek Autorki dlatego mam nadzieję, że kiedyś choć część z nich doczeka się wznowienia.

Lubicie literaturę z dwudziestolecia międzywojennego?
Pewnie nie bardzo, bo z reguły kojarzy się ona z nudnawymi lekturami szkolnymi, których i ja wówczas nie specjalnie lubiłam czytać, a teraz część z nich nadrabiam. "Młoda Polska" była moim szkolnym utrapieniem 😅

Tym razem jednak nie o lekturę chodzi, a o lekką i przyjemną prozę kobiecą, z której nie tylko można dowiedzieć się, jak w Polsce Panie żyły te prawie sto lat temu, ale w tym przypadku głównie na temat jednej z gwiazd kina i teatru, która urodziła się jako Małgorzata Kręcik, na scenie znana była jako Ryta Valdi, w końcu dzięki swojemu dążeniu by mieć odpowiedni status społeczny, hrabina Ralfowa Różatycka.
Z książki wyłania się obraz kobiety, która za wszelką cenę chce utrzymać swoją pozycję korzystając z atutów swojego ciała i urody, uwodząc mężczyzn i igrając z ich uczuciami.
To co jej zapewnia trwanie innym przynosi zgubę.
Brzmi trochę jak "Komediantka". Może oglądaliście?

Ta książka to świetna rozrywka napisana barwnym językiem, z fajnymi scenkami rodzajowymi i dobrymi dialogami. Z pewnością wiele Pań dla oddechu między cięższymi gatunkowo lekturami z przyjemnością usiądzie do obyczajówki, której bohaterką jest osoba kiedyś żyjąca.

Jak znajdziecie gdzieś inne książki Autorki, to dajcie znać! Chętnie bym coś jeszcze przeczytała 😊

Czy ktoś z was interesuje się życiem obecnych gwiazd? Ja zdecydowanie nie jestem w tym gronie, ale po historię z dwudziestolecia międzywojennego chętnie sięgnęłam. Spodziewałam się miłej gwiazdki, która ma jakieś pojedyncze skandale na swoim koncie. Jakże się pomyliłam!
Życie Ryty Valdi per hrabiny Różatyckiej było bardzo interesujące. Podsumować je mogę dwoma określeniami: duma i kłamstwo. Okłamywała każdego, byleby tylko nie wyjść w oczach rozmówcy na biedną gwiazdę, której blask już przemija. Nasza główna bohaterka nie może się pogodzić z tym, że na jej miejsce wchodzą młode, zdolne aktorki. Jej duma nie pozwala obniżyć swoich honorariów, przez co nie jest lubiana i nie ma dla niej ofert pracy. Wyzyskuje ludzi, którzy są w niej zakochani. A to tylko część z jej barwnego życia.
Jeśli lubicie powieści historyczne lub interesuje was dwudziestolecie międzywojenne myślę, że "Małżeństwo gwiazdy" wam się spodoba 😉

23 użytkowników ma tytuł Małżeństwo gwiazdy. Tom 2 na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Małżeństwo gwiazdy. Tom 2 na półkach dodatkowych