Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał?

Okładka książki Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał? autora Marek Dziewiecki, 9788365927132
Okładka książki Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał?
Marek Dziewiecki Wydawnictwo: RTCK (Rób To Co Kochasz) religia
religia
2018-01-01
2015-01-01

Kup Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał?

Warto przeczytać by zrozumieć prawdziwe spojrzenie Kościoła na cierpienie i jego sens.

Ta książka to złoto! W prostych słowach i konkretnym oparciu o fragmenty z Biblii autor wyjaśnia, że Bóg nie jest "sprawcą" ani tym bardziej "zsylaczem" zła na świat i ludzi w przeróżnej formie (cierpienie psychiczne, wypadki, choroby, cierpienia fizyczne i wiele, wiele innych). Książka zawiera też bardzo przydatne treści dotyczące tego jak podejść do ludzi uzależnionych (również dzieci),krzywdzących nas, zdradzających... Czy "cierpieć dla "dobra" rodziny?" czy może "Nie rzucać pereł przed wieprze i zawalczyć o siebie?" Warto przeczytać!

Ważne dla mnie:
☝️Jezus nie mówi: "Przyjdź do mnie, a nałożę Ci swój krzyż." Przeciwnie! Mówi o moim, a nie Jego krzyżu. Zachęca, abym przyszła z całą swoją trudna sytuacją osobista, finansowa, zdrowotna, cierpieniami związanymi z przeszłością... do Niego. On będzie stopniowo uwalniał, albo dodawał sił, abym nigdy nie przestała kochać.
☝️Bóg jest radością, a nie cierpieniem.
☝️Jezus cierpiał tylko raz bo chciał pozostać posłuszny Bogu Ojcu - pragnął naszego zbawienia. Nie była więc to reguła, ale wyjątek!
☝️Wyjątkiem są też duchowi mistrzowie, jak np. święta Faustyna czy Ojciec Pio - my nie mamy udawać, że ich naśladujemy. Mamy być sobą. Mamy uczyć się podstawowych zasad odnośnie miłości i cierpienia. A poziomy więzi z Bogiem w/w świętych mamy zostawić na razie, a może odkryć dopiero po śmierci ich sens.
☝️Bóg chce naszej radości - Bożej radości, a nie przyjemności. Warto to rozróżniać!
☝️Gorsza sprawa jest to, czy przestałam kochać, niż to czy cierpię. W końcu "będę sądzona z miłości".
☝️Nie trzeba krzywdzić bliskiej osoby, by ogromnie cierpiała. Wystarczy nie okazywać jej miłości.
☝️Jezus jest miłością, prawda i radością i to trzeba pamiętać w chwilach, gdy myślimy jakby tu "pouzalac" się dodatkowo nad sobą dla "dobra".
☝️Masz prawo do obrony przed krzywdzicielem. Gdy wpadasz w depresję i cierpienie przez krzywdziciela, uciekaj, separuj się! A nie "cierp dla dobra".

🎈Ps. Mam wrażenie że osoby dające negatywne oceny tej książce, w ogóle jej nie zrozumiały. Ksiądz jasno pisze, że potępiamy grzech, a ludzi traktujemy z miłością braterską.

Bardzo mądra książka odpowiadająca na wiele pytań. Bóg jest miłością, Bóg nie zsyła cierpienia, Bóg gdy cierpimy jest bliżej nas niż my samych siebie. Warto przeczytać!

142 użytkowników ma tytuł Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał? na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał? na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał?

Dodaj cytat z książki Bóg vs cierpienie. Dlaczego Bóg nie chce żebyś cierpiał?