Krótka historia archeologii

A Little History Of Archaeology
2021-03-17
2021-03-17
Aleksandra Gorlewska

Kup Krótka historia archeologii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krótka historia archeologii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krótka historia archeologii

Otrzymałem to czego chciałem: krótko, zwięźle i na temat. Dużo rozdziałów, ale każdy o idealnej długości do czytania przed snem czy w autobusie. Historia archeologii jako takiej, czyli nieco ponad 200 lat, w której wszystko i wszyscy się łączą i tworzą pełen obraz tej arcyciekawej, a jednocześnie tajemniczej gałęzi ludzkiej działalności. Przydatna rzecz dla kogoś, kto jak ja ma styczność z historią na co dzień, ale nad tym aspektem jej poznawania nigdy się głębiej nie zastanawiał.

Zapraszam na recenzje! :)

Zapraszam na recenzje! :)

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Masz chęć by poznać przeszłość i jesteś w stanie wyruszyć w teren? W XIX wieku byłbyś już archeologiem. Jeśli potrafisz współpracować z dużą ilością osób i jesteś osobą dokładaną zostałbyś pewne jednym ojców założycieli archeologii. Piękne czasy.

Książka 'Archeologia. Krótka Historia w dostępny sposób opisuje pierwszych archeologów i przemianę jaka miała miejsce od poszukiwaczy przygód, awanturników do w pełni zawodowych, naukowych archeologów XX i XXI wieku. Pokazuje, jakie indywidualne cechy jednostek: dokładność, skrupulatność, odrobina ryzykanctwa i ciekawość świata a też odrobina dziwactwa ( jeden z opisywanych badaczy pijał kawkę na szczycie Stonehenge, zazdroszczę)- przyczyniły się do postępu naszej wiedzy. Czytając to zastanawiałem się, czy we mnie są cechy, dzięki którym z rabusia grobów uznany zostałbym za założyciela archeologii.

Każdy z rozdziałów (a jest ich aż 40) opisuje historie jednego badacza, stanowiska lub zagadnienia. Uwielbiam taki układ, bo mogłem w pociągu przeczytać jeden rozdział i po paru dniach jadąc w drugą stronę kolejny i nie traciłem wątku. Każdy rozdział zaczyna się od ładnej, tematycznej grafiki, luźno nawiązującej do tematu rozdziału. Grafiki przynoszą na myśl linoryt. Są to jedyne grafiki w całej książce. Trochę szkoda, że autor nie dał więc grafik. Skoro chcę pokazać różnicę w archeologii, zwłaszcza formy dokumentacji - to idealne byłoby krótkie porównanie. Książka nie traci na braku takich porównań ale takie detale odróżniają dzieła rewelacyjne od bardzo dobrych.
Najbardziej wzruszyła mnie informacja o małżeństwie archeologów, którzy pracowali razem przez ponad 50 lat. Czy może być coś lepszego, znaleźć Panią archeolog i kopać razem całe życie? No chyba nie.

Książkę tą polecam każdemu, miłośnikowi historii, dziecku czy studentowi. Informacje o dawnych ludziach same wchodzą do głowy, czytając o badaczach. Zbliżają się święta a ta książka to idealny prezent. Swoją już mam!

352 użytkowników ma tytuł Krótka historia archeologii na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Krótka historia archeologii na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Krótka historia archeologii

Brian Fagan Krótka historia archeologii Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne