Wsparcie dla dorosłych dzieci alkoholików. Hipopotam w pokoju stołowym

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Nowy początek
- Wsparcie dla dorosłych dzieci alkoholików
- 2021-02-10
- 2006-01-01
- Beata Niewinna, Andrzej Niewinny-Dobrowolski
Człowiek zmienia się wtedy, kiedy pozostawanie niezmienionym staje się zbyt bolesne!
Książka, która od lat pomaga ludziom w wielu krajach zrozumieć trudne konsekwencje pochodzenia z rodziny dotkniętej alkoholizmem oraz walczyć o uzdrowienie swojego życia. Napisana w ciepły, bezpośredni sposób, ale nie uchylająca się od ukazywania prawdy, której zrozumienie i przepracowanie nas wyzwala.
- Współuzależnieni nie dorosłych dzieci alkoholików
- Poznanie swoich autentycznych uczuć
- Uczciwość w stosunku do siebie
- Odwaga pracy nad sobą przez całe życie
"Mówi się, że główny pokój w domu rodziny dotkniętej alkoholizmem zajmowany jest przez hipopotama, którego istnieniu wszyscy stanowczo zaprzeczają. W rodzinie ustalone zostają trzy podstawowe reguły, których przestrzeganie staje się życiową koniecznością: Nic nie mówić! Niczego nie odczuwać! Nikomu nie ufać! Milcząc, zostawia się hipopotama w spokoju, a elementem tego milczenia jest udawanie, że wszystko jest w porządku. Wiadomo, że dzieci w rodzinach alkoholików, mimo fatalnego traktowania, bywają zwykle bardzo lojalne wobec rodziców..."
Odwagę, by wyrazić swój gniew, ma tylko ten, kto nie boi się zostać samotnym. Zatrzymywanie gniewu w sobie jest równoznaczne z uchylaniem się od odpowiedzialności za swoje życie. Dlatego objawianie swojego gniewu jest tak trudne. Łatwiej jest przyjąć postawę zawiedzonych życiem, obarczając innych winą za nasz nieudany los. Nie ma nic trudniejszego od wzięcia odpowiedzialności za swoje dobre samopoczucie.
Kup Wsparcie dla dorosłych dzieci alkoholików. Hipopotam w pokoju stołowym w ulubionej księgarni
Oceny książki Wsparcie dla dorosłych dzieci alkoholików. Hipopotam w pokoju stołowym
482 użytkowników ma tytuł Wsparcie dla dorosłych dzieci alkoholików. Hipopotam w pokoju stołowym na półkach głównych- Chcę przeczytać 274
- Psychologia 6
- 2021 5
- 2022 3
- Terapia 3
- Psychologiczne 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wsparcie dla dorosłych dzieci alkoholików. Hipopotam w pokoju stołowym
Czytając "Hipopotam w pokoju stołowym" miałem poczucie jakby miała dwóch autorów. Jednego który jest domorosłym psychologiem, bez wykształcenia w kierunku psychologii i psychoterapii, a drugiego bardzo merytorycznego, który okazuje się być "autorem zbiorowym" z książek ujętych w bilbiografi.
Nie polecam tej książki, uważam że jest niebezpieczna dla osób które biorą leki i są w terapii bo może zachęcać do odstawienia leków na własną rękę bo jak to pisze autor żeby "poczuć naprawdę". Zaangażowanie w pracę określa jako pracoholizm i narkotyk. Nachalne wciskanie wiary w tego typu książkę jest dla mnie niezrozumiałe i napawa mnie obrzydzeniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam tej książki, uważam że jest niebezpieczna dla osób które biorą leki i...
Nieszczególna.
Nieszczególna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeju, ale rozczarowanie... Nie chce mi się jej nawet czytać do końca, więc przekartkuję. Mam wrażenie, że sprzedaje mi się jakąś ideologię, a szukałam merytorycznej książki psychologicznej albo popularnonaukowej o DDA. Fragmenty ma ta książka ciekawe: o współuzależnieniu, braku rodzicielstwa i cechach osób współuzależnionych. Jednak to tylko fragmenty. Reszta to według mnie wodolejstwo okraszone cytatami z Biblii, czego się kompletnie nie spodziewałam i za czym po prostu nie przepadam. Gdyby to jeszcze było przeplatane religią inną niż chrześcijaństwo, to może byłoby interesującym poglądem, a tak mam wrażenie, jakbym czytała książkę młodego księdza. No nie.
Jeju, ale rozczarowanie... Nie chce mi się jej nawet czytać do końca, więc przekartkuję. Mam wrażenie, że sprzedaje mi się jakąś ideologię, a szukałam merytorycznej książki psychologicznej albo popularnonaukowej o DDA. Fragmenty ma ta książka ciekawe: o współuzależnieniu, braku rodzicielstwa i cechach osób współuzależnionych. Jednak to tylko fragmenty. Reszta to według mnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiorąc tę książkę do ręki, po wielu latach jej konsekwentnego omijania, bałem się kilku rzeczy: Że będzie to 300-stronicowa cegła, napisana w tonie wychwalania programu 12 Kroków czy reklamy amerykańskich metod i placówek leczenia współuzależnień. Także tego, że autor - wzorem, niestety, dominującej narracji - będzie nas głaskał w politowaniu po główce i kazał nam zaprowadzić naszego tupiącego, wrzeszczącego "wewnętrznego bachora" na lody.
Obawy te okazały się na wyrost. Owszem książka napisana przez terapeutę, tak więc nieco zbyt akademickim językiem. Uwaga - nie jest to też kompendium dla osób dopiero zaczynających się orientować, o co w tym całym DDA chodzi.
Natomiast autor przekazuje w niej parę wartościowych rzeczy: Zauważa rolę cech dziecięcych jako ważnego budulca całej ludzkości. Stawia znak równości pomiędzy alkoholizmem a innymi nałogami, takimi jak pracoholizm, materializm czy bardzo w naszym kraju rozpowszechniona fałszywa i agresywna, pełna jadu "religijność". Wskazuje wpływ na obecne czasy spuścizny koszmaru II wojny światowej. Ba, okazuje się też, że Finlandia i Polska mentalnie mają całkiem wiele wspólnego. Ważna jest też wzmianka o tym, jak syndrom DDA może wpływać na osoby zawodowo zajmujące się wsparciem bliźnich.
Ogółem, ktoś, kto będzie oczekiwał po tej lekturze wędki lub ryby, może się rozczarować. Dowie się za to, w jakich miejscach można łowić...
Niewielki minus (jednak) za brak neutralności religijnej. Za to ominięty został ciężki temat ewentualnego wpływu dzieciństwa DDA/DDD na kwestie płciowe.
Biorąc tę książkę do ręki, po wielu latach jej konsekwentnego omijania, bałem się kilku rzeczy: Że będzie to 300-stronicowa cegła, napisana w tonie wychwalania programu 12 Kroków czy reklamy amerykańskich metod i placówek leczenia współuzależnień. Także tego, że autor - wzorem, niestety, dominującej narracji - będzie nas głaskał w politowaniu po główce i kazał nam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka książka, która jednak ma w sobie dużo treści, nie jest przegadana i przekazuje ciekawe myśli. Pomocna nie tylko dla DDA ale tak naprawdę każdego kto zastanawia się nad terapią lub już ją zaczął.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem natomiast fanką tłumaczenia i korekty polskiej wersji, język i literówki przeszkadzały w odbiorze
Czytając tę książkę znalazłam wsparcie i zrozumienie, których szukałam. Stawia ona wiele pytań natury filozoficznej o sensie istnienia, naturze człowieka. Autor porusza kwestie religijne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorusza bardzo istotne treści ale napisana jest w bardzo trudny sposób. Często uciekał mi wątek poruszany przez autora. Wiele zagadnień poruszonych filozoficznie a nie praktycznie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako osobie z syndromem dda pozwoliła mi zrozumieć jak powstały moje trudności i mam też zarys co mogę osiągnąć na terapii. Polecam. Nie ma tu rozpisanych ćwiczeń ani konkretnych rozwiązań, ale jest opisany schemat uzależnień i braku właściwego rodzicielstwa przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdź do psychologa zamiast to czytać
Idź do psychologa zamiast to czytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiepska - bardziej lanie wody i wmawianie ludziom pewnej ideologii niż faktyczny poradnik, który mógłby być pewnym wsparciem. Totalnie nic nie wnosi, nie idzie z niej wyciągnąć nic konkretnego.