Literatura na świecie nr 2/1984 (151): Chlebnikow

- czasopisma
- Literatura na świecie (tom 151)
- 1984-01-01
- 1984-01-01
- Jolanta Kozak, Adam Pomorski, Anna Tanalska-Dulęba, Wiktor Woroszylski, Janina Dziarnowska, Natalia Woroszylska, Grzegorz Prokop
Spis treści:
Welimir Chlebnikow – wiersze, przeł. Adam Pomorski
Barbara Lönnqvist – Sztuka jako zabawa w futuryzmie, przeł. Adam Pomorski
Barbara Lönnqvist – Karnawałowe przebrania, przeł. Adam Pomorski
R.W. Duganow – Zagadnienie epickości w estetyce i poetyce Chlebnikowa, przeł. Adam Pomorski
Mikołaj Chardżijew – Majakowski a Chlebnikow, przeł. Adam Pomorski
Felix Philipp Ingold – O kompozycji poematu Chlebnikowa „Żuraw”, przeł. Grzegorz Prokop
Henryk Baran – Zagadnienie kompozycji w tekstach Welimiera Chlebnikowa, przeł. Grzegorz Lindeberg
Olga Siedakowa – Obraz fonemu w „Słowie o El” Welimira Chlebakowa, przeł. Anna Tanalska
Bibliografia
Borys Pilniak – Spadkobiercy, przeł. Janina Dziarnowska
Michaił Zoszczenko – Humoreski, przeł. Wiktor i Natalia Woroszylscy
Henryk Chłystkowski – Kilka uwag o kondycji humorysty
Autorzy tego numeru od „A” do „Z”
William Blake – Wiersze, przeł. Jolanta Kozak
Leszek Engelking – Przezroczyste rzeczy, przezroczyste osoby
Józef Waczków – Wielemir czy Welimir
Timothy Wiles – Mężczyźni, kobiety i powieściopisarz, przeł. Elżbieta Foeller
Wacław Sadkowski – Wśród amerykańskich poloniców (I)
Mikołaj Melanowicz – Japonia – nagrody 1982-1983
Elżbieta Cygielska – Węgierski „Wielki świat”
À propos (H.C.)
Książki!!! Książki (A.W.)
Kup Literatura na świecie nr 2/1984 (151): Chlebnikow w ulubionej księgarni
Oceny książki Literatura na świecie nr 2/1984 (151): Chlebnikow
8 użytkowników ma tytuł Literatura na świecie nr 2/1984 (151): Chlebnikow na półkach głównych- Chcę przeczytać 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Literatura na świecie nr 2/1984 (151): Chlebnikow