Literatura na świecie nr 1/1973 (21)

- czasopisma
- Literatura na świecie (tom 21)
- 1973-01-01
- 1973-01-01
Zawiera m.in.:
* Camilo José Cela – List do Trzech Króli
* Italo Calvino – Smog
* Osip Mandelsztam – Ten, który znalazł podkowę; xxx [Nie, to nie księżyc]; Anna Achmatowa; xxx [Oto od wtorku...]; xxx [My w Petropolu przejrzystym pomrzemy]; Armenia
* Nikołaj Gumilow – Prapamięć; Ośmiowiersz; Neapol; Jesień; Drzewa
* Nadżib Mahfuz – Pod daszkiem na przystanku
* Ivan Kušan – Mój przyjaciel Pet
* Sylvia Townsend Warner – Na małpim łonie
* Boris Vian – Jesień w Pekinie
* Jacques Prévert – Spowiedź publiczna
* Dino Buzzati – Pustynia Tatarów
* Radovan Pavlovski – Rytm i kolory; Skrzyżowanie; Po każdym przebudzeniu; Niepogoda; Spokój
* Stefan Morawski – U źródeł kryzysu sztuki (z aktualnych problemów estetyki amerykańskiej, 2)
* Hanna Kirchner – Nałkowska i Krleža
* Wojciech Natanson – Camus z perspektywy lat
* Julian Krzyżanowski – O „Psałterzu królowej Jadwigi” - pierwszym artystycznym przekładzie na język polski
* Wacław Sadkowski – Nadine Gordimer na afrykańskich rozdrożach
* Barbara L. Surowska – Grupa Wiedeńska
* Danuta Ćirlić-Straszyńska – Międzynarodowe Sympozjum Slawistyczne
* Lipska szkoła dla pisarzy
Kup Literatura na świecie nr 1/1973 (21) w ulubionej księgarni
Oceny książki Literatura na świecie nr 1/1973 (21)
15 użytkowników ma tytuł Literatura na świecie nr 1/1973 (21) na półkach głównych- Przeczytane 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Literatura na świecie nr 1/1973 (21)