Mopsik, który chciał zostać reniferem

Okładka książki Mopsik, który chciał zostać reniferem autora Bella Swift, 9788328080430
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Mopsik, który chciał zostać reniferem
Bella Swift Wydawnictwo: Wilga Cykl: Mopsik (tom 3) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Mopsik (tom 3)
2020-11-12
2020-11-12

Kup Mopsik, który chciał zostać reniferem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mopsik, który chciał zostać reniferem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mopsik, który chciał zostać reniferem

"Mopsik, który chciał zostać reniferem" Belli Swift to urocza, ciepła i pełna świątecznej magii opowieść, która z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Historia Peggy – małego mopsika, który pragnie pomóc swojej nowej rodzinie i poczuć się częścią świątecznej atmosfery – jest wzruszająca i pełna wartościowych przesłań o przyjaźni, lojalności i wierze w siebie.

To doskonała książka na zimowe wieczory, a w formie audiobooka nabiera jeszcze więcej uroku. Ciepły, angażujący głos lektora sprawia, że historia staje się jeszcze bardziej magiczna i wciągająca. Dzięki temu młodsi słuchacze mogą łatwo wczuć się w emocje bohaterów, a dorośli poczują przyjemną nostalgię. Audiobook jest świetnym wyborem na rodzinne słuchanie, np. podczas świątecznych przygotowań czy długiej podróży.

Jeśli szukasz lekkiej, radosnej i świątecznej historii, która niesie ze sobą pozytywne wartości, Mopsik, który chciał zostać reniferem to doskonały wybór – zarówno w wersji do czytania, jak i w formie audiobooka!

Moja ocena: 🐶🐶🐶🐶🐶/5
Wiek: 6+
Autor: Bella Swift
Wydawnictwo: wilga

Zbliża się Boże Narodzenie, jednak rodzina Peggy wcale nie jest w świątecznym nastroju. Uroczy mopsik o złotym sercu dochodzi do wniosku, że w takiej sytuacji mogą pomóc tylko czary. Gdy nie udaje mu się przemienić w magicznego renifera, ucieka z domu i wyrusza na biegun północny, by odnaleźć Świętego Mikołaja i poprosić go o pomoc.

Czy Peggy wróci do domu na święta? Czy sprawi, że radość znów zagości w rodzinie Jacksonów? Sprawdźcie sami, sięgając po tę książkę!

Czy Peggy wróci do domu na święta? Czy...

Książka, którą mój synek wypożyczył z biblioteki. Zobaczyłam,że to 3 cześć mimo to przeczytaliśmy prawie na raz. Bardzo sympatyczna bajka dla dzieci z morałem,że rodzina jest najważniejsza. Mojemu synkowi najbardziej się podobało to jak w czasie tułaczki Peggy, znalazł się ktoś dobry i ją przygarnał na noc no i dostała śliczny sweterek.
Polecamy.

Polecamy.

173 użytkowników ma tytuł Mopsik, który chciał zostać reniferem na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Mopsik, który chciał zostać reniferem na półkach dodatkowych

Bella Swift
Bella Swift is a children’s book editor who has written many successful children’s book series under a variety of pen names. She lives in London with her husband, her two daughters and a pet cat – but dreams about getting a dog!

Mopsik, który chciał zostać króliczkiem Bella Swift
Mopsik, który chciał zostać króliczkiem
Bella Swift
Dzisiejsza recenzja będzie bardzo krótka, bo zaledwie parę zdań, ale nie chcę pomijać na blogu tej książeczki - jest warta przeczytania, więc może nawet przy tak krótkim tekście uda mi się kogoś nią zainteresować ;) "Mopsik, który chciał zostać króliczkiem" to tom drugi serii uroczych książek dla dzieci (i nie tylko! bo także dla wszystkich fanów mopsów) o mopsiczce Peggy. Tym razem rodzina naszej psinki postanawia adoptować króliczka. I oczywiście kończy się to tym, że Peggy zostaje (tymczasowo) odstawiona na boczny tor, w końcu wszyscy muszą się najpierw pozachwycać nowym zwierzątkiem... Mopsiczka boi się, że rodzina już jej nie kocha, a króliczka zaczyna traktować jak zagrożenie. Skoro rodzinie już nie podoba się mopsik, tylko króliczek, może Peggy powinna stać się jednym z nich i odzyskać miłość właścicieli? Bardzo podobała mi się ta książeczka - w umiejętny sposób traktuje o zazdrości i o tym, że miłości starcza dla wszystkich. Myślę, że ten tom przygód Peggy może trafić szczególnie dobrze do serc tych dzieci, którym narodziło się młodsze rodzeństwo i które także przez pewien czas mogły czuć się odstawione na boczny tor i niekochane tak mocno jak wcześniej. Jednocześnie powieść ta może stanowić także przestrogę dla rodziców i przypomnienie, że po narodzinach kolejnego dziecka nie należy zaniedbywać uczuć starszego i dla niego także należy znaleźć czas. Dodatkowo, bardzo podobało mi się przemycenie do książki ważnej kwestii, jaką jest negatywny wpływ czekolady na psy. To, że psom nie wolno dawać jeść czekolady, nie jest wcale oczywiste dla osób, które same tego zwierzęcia nigdy nie miały. Sama jeszcze do niedawna nie miałam o tym pojęcia, dowiedziałam się dopiero na studiach (!). Zwyczajnie kwestią tego, co mogą jeść psy, a czego nie, interesowałam się tak samo jak tym, czego nie mogą jeść kapibary - ta wiedza nigdy nie była mi do niczego potrzebna, nigdy nie karmiłam żadnego psa. Dlatego fajnie, że dzieci po przeczytaniu tej książki będą już taką wiedzę posiadać :) Bardzo polecam tę książkę! Podobała mi się nieco mniej niż poprzednia, ale dosłownie tak tyci tyci. A tak to jest to naprawdę świetna lektura :D Myślę też, że można ją czytać bez znajomości poprzedniego tomu, choć oczywiście odejmuje to sporą część frajdy z lektury. http://arnikaczyta.blogspot.com/2022/09/gdy-rodzina-znajduje-sobie-nowego.html
Arnika - awatar Arnika
oceniła na72 lata temu
Lotta, czyli jak wychować ludzkie stado Zofia Stanecka
Lotta, czyli jak wychować ludzkie stado
Zofia Stanecka Marianna Sztyma
Ta książka autorstwa Zofii Staneckiej kupiła mnie w całości. Podczas lektury, śmiałam się, wzruszałam, kiwałam sobie w myślach do samej siebie głową szepcząc-"tak właśnie jest, gdy człowiek ma psa, a pies-człowieka". 🐕 Tytułowa Lotta jest autentyczną psicą autorki, a jej zdjęcia można bez problemu obejrzeć na koncie Zofii Staneckiej. Pomysł na fabułę polegał na tym, żeby główną bohaterkę osadzić w fikcyjnej rodzinie i na tym tle pokazać jej życie, takie jakim ono było przez ostatnich dziesięć lat. 🐕 Warto zaznaczyć, że z historią Lotty, mocno sprzężona jest biografia jamnika Drania, pierwszego psa autorki, który uczył ją umiejętności rozumienia psiego języka i psich spraw. 🐕 „Lotta. Czyli jak wychować ludzkie stado”, to nie tylko opowieść o psich przygodach z ludzkim stadem – to portret psychologiczny psa ze wszystkimi jego jasnym i ciemnymi stronami. Opieka nad psem to bowiem nie tylko zabawa i przytulanie, ale i również poważne obowiązki od wychowania, przez opiekę medyczną, na ponoszeniu odpowiedzialności za szkody kończąc. Mamy tutaj pierwszoosobową narrację, prowadzoną z perspektywy dziewczynki, a nie zwierzaka.Ta życiowość fabuły sprawiła, że w trakcie głośnego czytania, moje dzieci nadstawiały ucha, żeby wychwycić jak najwięcej smaczków z życia niesfornej Principiessy. 🐕 Poręczne wydanie, znakomicie dopełniają rysunki Marianny Sztymy, która niezwykle trafnie przedstawia psio-ludzkie relacje.Lotta urzeka subtelnością, emocje przekazuje całą sobą. Kolorowe rysunki właśnie po to są, żeby pokazać te emocje, te elektryzujące bycie razem w różnych sytuacjach.Obok proste, komiksowe szkice Lotty otoczone wianuszkiem psich rozważań. 🐕 Opowieść o przygodach Lotty jest jedną z cudowniejszych książek, jakie miałam przyjemność czytać.Szalenie zabawna, urocza i niewiarygodnie wręcz autentyczna.Przeczytacie tu o dzikich pogoniach za okolicznymi kotami, przebiegłych sposobach na leżakowanie na kanapie oraz tysiącach dróg, prowadzących wprost to psich przysmaków.Każdy rozdział jest potężną dawką dobrego humoru, a historie podane są w przezabawny i przyjemny sposób. 🐕 Gorąco polecam przygody Lotty absolutnie każdemu, bo jest to opowieść, z której się nie wyrasta. @bajkowy.zawrot.glowy
Basia Ott - awatar Basia Ott
Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie Barbara Gawryluk
Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie
Barbara Gawryluk
"Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie" to książka dla dzieci autorstwa Barbary Gawryluk, która zabiera czytelników w podróż pełną przygód i wzruszeń. Główna bohaterka, mała świnka Tutu, marzy o odnalezieniu legendarnej Wyspy Świnek, gdzie wszystkie świnki mogą żyć szczęśliwie i bez trosk. Warto zwrócić uwagę na ciekawą fabułę. Książka wciąga czytelników od pierwszej strony. Historia Tutu pełna jest przygód, niebezpieczeństw i wzruszeń, a finał zaskakuje i napawa optymizmem. Istotne jest także wartościowe przesłanie: Książka porusza ważne tematy takie jak przyjaźń, odwaga, dążenie do marzeń i akceptacja siebie. Tutu uczy dzieci, że warto wierzyć w swoje marzenia i nigdy się nie poddawać, nawet gdy napotykają trudności. W książce można znaleźć pewne stereotypy dotyczące wyglądu i charakteru poszczególnych zwierząt. Na przykład papugi są przedstawiane jako gadatliwe i plotkarskie, a hipopotamy jako leniwe i żarłoczne. Brak głębi psychologicznej: Książka skupia się głównie na akcji i przygodach, a mniej na psychologii bohaterów. Brakuje w niej głębszych refleksji nad ich uczuciami i motywacjami. Ogólnie rzecz biorąc, "Tutu. Opowieść o śwince, która marzyła o rajskiej wyspie" to ciekawa i wartościowa książka dla dzieci. Jest to pozycja, która z pewnością spodoba się małym czytelnikom i skłoni ich do refleksji nad ważnymi tematami. Polecam tę książkę wszystkim rodzicom, którzy szukają ciekawej i pouczającej lektury dla swoich dzieci.
Nessie - awatar Nessie
Jak Winston uratował Święta Alex T. Smith
Jak Winston uratował Święta
Alex T. Smith
Pierwsza część świąteczno-adwentowej książeczki z serii Winston, o dzielnej myszce. Duży format. Twarda oprawa. Dobry gatunek papieru. Wyrazista czarna czcionka. Zilustrował humorystycznie i bardzo ładnie sam autor. Jego kreska jest bardzo rozpoznawalna. Książka podzielona jest na 24 i 1/2 rozdziału. Zalecana do czytania każdego dnia adwentu od 1 do 24 grudnia , a ukoronowaniem ma być ta połówka rozdziału na pierwszy dzień Świąt 25 grudnia. Jest to opowieść - drogi , podobnie jak ,, Prezent gwiazdkowy dla Korneliusza Klopsa'' - Johna Burninghama. Główny bohater ,mały chłopiec imieniem Oliver był grzecznym i pracowitym dzieckiem. Pomagał przed świętami rodzicom , którzy prowadzili samodzielnie sklep z zabawkami . Pakował je, wysyłał paczki , obsługiwał kupujących , demonstrując działanie niektórych mechanizmów zabawek. Tak bardzo zaangażował się w tę pomocową działalność, że zapomniał , jak co roku napisać listu do Św. Mikołaja. Miał tylko jedno życzenie. A tu nastał dzień wigilijny. Czy nie za późno na wysyłkę listu na Biegun Północny? Zdążył prędko wybiec jeszcze przed zamknięciem sklepu na pocztę ze swoim listem. Pech chciał , że była zawieja i śnieżyca , przesyłka nie trafiła tam gdzie trzeba. Wywiało ją na zewnątrz czerwonej skrzynki . Całe zdarzenie zaobserwowała mała biała uliczna myszka rodzaju męskiego o imieniu Winston i postanowiła uratować sytuację. Myszek nie mógł się pogodzić z tym , że gdy cały świat będzie hucznie świętował, nasz mały Oliver , nie dostanie żadnego prezentu od Mikołaja. I tu się zaczyna cała przygoda. Czy Winstonowi uda się dostarczyć list Mikołajowi? Jakie trudności po drodze go spotkają? Czy pozna nowych przyjaciół? Czy Oliver dostanie, prezent ,o którym marzył? Czy Winstona spotka jakaś nagroda za wszelkie starania skuteczne czy też nie? Cudowna, czarująca pod każdym względem książka o niesieniu pomocy, empatii, przyjaźni, o tym, żeby stać się bohaterem i być dzielnym nie trzeba osiągnąć wielkiego wzrostu. Można być wielkości myszki, ale o wielkim sercu i odwadze lwa. Każdy może się nim stać, jeśli nie zamknie się w sobie , wyjdzie poza strefę własnego komfortu. Samotni są też niestety także w tłumie, wystarczy tylko uważnie się rozejrzeć i wyrazić chęć pomocy. Przepiękna szata graficzna okrasza całą książeczkę i jest dopełnieniem wszystkiego. Poza tym po każdym rozdziale czeka na dzieci miła niespodzianka czyli zadania adwentowe np. jak zrobić rozmaite dobre uczynki, świąteczne poszukiwanie skarbów, napisanie listu do Św. Mikołaja oraz wiele, wiele innych. Nawet między innymi autor pokusił się o przedstawienie międzynarodowych tradycji świątecznych. Książka jest bogata wewnętrznie, gdyż niesie przesłanie dobra jak również umila czas dzieciom i rodzicom w oczekiwaniu na święta. Można coś zrobić razem, nie tylko w święta . I to się liczy najbardziej. Polecam do czytania przed Świętami , w czasie Gwiazdki jak również po. Na tę książeczkę każda pora jest dobra.
Anka - awatar Anka
oceniła na101 rok temu

Cytaty z książki Mopsik, który chciał zostać reniferem

Dodaj cytat z książki Mopsik, który chciał zostać reniferem