Mopsik, który chciał pójść do szkoły

- literatura dziecięca
- Mopsik (tom 14)
- The pug who wanted to go to school
- 2025-08-27
- 2025-08-27
- Ewa Rosa
Kończą się wakacje, a dzieci wracają do szkoły. Chloe, najlepsza przyjaciółka Peggy, jest wyjątkowo zdenerwowana, bo w tym roku dołączy do nowej klasy. Peggy bardzo chciałaby pomóc dziewczynce. Gdyby tylko mogła pójść z nią do szkoły i być przy jej boku!
Oto zupełnie nowa, szkolna przygoda z Peggy w roli głównej!
Kup Mopsik, który chciał pójść do szkoły w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Mopsik, który chciał pójść do szkoły
Peggy – mopsik, który podbija serca dzieci
Peggy, znaną dzieciom suczkę rasy mops, pokochali mali czytelnicy na całym świecie. Nic dziwnego, bohaterka znanej serii ma już na swoim koncie wiele niezwykłych przygód. Była jednorożcem, gwiazdą, elfem, a nawet superbohaterką! W 14 tomie Bella Swift zaprasza na zupełnie nową przygodę. Najnowsza część, „Mopsik, który chciał pójść do szkoły” ukazuje Peggy w roli uczennicy, a premiera doskonale wpisuje się w powakacyjny czas powrotu dzieci do placówek oświatowych. Czy po tylu historiach Bella Swift może zaskoczyć czytelników czymś jeszcze? Oczywiście!
Peggy znalazła bezpieczny dom u kochającej rodziny, a jej największą przyjaciółką została Chloe. Kiedy więc dziewczynka z niepokojem przygotowuje się na kolejny, pełny zmian rok szkolny, Peggy podejmuje niezwykłą decyzję. Chcąc dodać swojej właścicielce odwagi i zapewnić wsparcie, stara się dostać do szkoły. Nie wszyscy są jednak zadowoleni z jej nadzwyczajnej wizyty. Co czeka w szkole na tak odważnego psa jak Peggy?
Wesoła suczka nie boi się nowych wyzwań i szybko wciąga dzieci w swój pełen energii, nieco zwariowany świat. Prosta, wesoła fabuła, krótkie rozdziały i dynamiczne tempo czynią książkę doskonałą dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym, które zaczynają przygodę z czytaniem. Pomocny jest większy font i sporadyczne, czarno-białe ilustracje. Przygody Peggy i jej przyjaciół zapewniają śmiech, wzruszenie i masę dobrej zabawy. Szczególnie, że tłumaczenie uwzględnia polskie realia, dzięki czemu młodzi czytelnicy łatwiej odnajdą się w historii, nie musząc orientować się w amerykańskich nazwach stolic. Lekka oprawa i mały rozmiar, idealny do plecaka, ułatwiają zabranie książki w każdą podróż, choćby na przerwę na szkolnym korytarzu.
Warto podkreślić, że książek z serii nie trzeba czytać po kolei, by w pełni zrozumieć fabułę. Dzieci mogą za każdym razem poznać zżytą rodzinę Peggy bez sięgania po wcześniejsze tomy. Drobne błędy redakcyjne, na przykład powtórzenie tego samego słowa nieco utrudniają płynne czytanie dłuższych fragmentów, ale bogata treść rekompensuje niedoskonałości z nadwyżką.
Książka o Peggy to nie tylko wesoła lektura na chwilę. Bez nachalnego moralizowania pokazuje, jak ważne jest wsparcie najbliższych i jak wielkie oczy ma niekiedy strach. W towarzystwie Peggy dzieci mają możliwość rozwijać empatię, oswoić obawy związane ze szkołą i nabrać odwagi na nowe przygody. Lektura staje się więc nie tylko zabawą, ale też wartościową lekcją życia.
Eliza Idczak
Oceny książki Mopsik, który chciał pójść do szkoły
28 użytkowników ma tytuł Mopsik, który chciał pójść do szkoły na półkach głównych- Przeczytane 15
- Oliwia-Chcę przeczytać 1
- Dziecięce 1
- Pokój 1
- Cztery 🐾 dla 👧👦 1
- Dla dzieci 1
- Współpraca reklamowa 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mopsik, który chciał pójść do szkoły
Czy pamiętacie swoją pierwszą szkolną przygodę – albo książkę, która pomogła Wam przełamać strach przed szkołą?
Taki właśnie tytuł nosi jedna z nowszych części tej cudownej serii – „Mopsik, który chciał iść do szkoły”. I powiem Wam jedno – to jest jedna z najsłodszych i najbardziej pozytywnych książek o mopsiku Peggy, jakie do tej pory czytałam!
Tym razem nasza ukochana Peggy postanawia wspierać swoją przyjaciółkę Chloe, która idzie do szkoły i trochę się tego boi. I to jest w tej historii najpiękniejsze – że oprócz całej tej słodkości i humoru, książka porusza też bardzo ważny temat dziecięcych lęków: strachu przed szkołą, przed czytaniem na głos, przed poznawaniem nowych ludzi.
To jest właśnie to, co w serii o mopsiku uwielbiam najbardziej – za tą całą zabawną i uroczą fasadą kryją się mądre, potrzebne tematy. 💛
Autorka potrafi rozśmieszyć, wzruszyć, a przy tym pokazać, że nawet mały piesek może mieć ogromne serce i pomóc komuś przezwyciężyć strach.
Sama już wcześniej pisałam Wam o innych częściach tej serii i z każdą kolejną upewniam się, że Mopsik to naprawdę coś wyjątkowego. To książki, które uczą empatii, odwagi i tego, że każdy z nas – nawet najmniejszy – może zrobić coś wielkiego.
Jeśli Wasze dzieci lubią pieski 🐶, boją się trochę szkolnych przygód albo po prostu potrzebują ciepłej, pozytywnej historii na wrzesień – to „Mopsik, który chciał iść do szkoły” będzie strzałem w dziesiątkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWrzesień to taki miesiąc, w którym dzieciaki wracają do szkoły. A co powiecie na historię o tym, jak… mopsik też chce iść do szkoły? 💛
Chloe bardzo przeżywa rozpoczęcie roku szkolnego. Ma dołączyć do nowej kasy, z której nikogo nie zna. Jej piesek, Peggy, bardzo chce wesprzeć swoją panią. Chce jej towarzyszyć podczas pierwszych dni w szkole. Ale, ale. Psy nie mają wstępu na jej teren, a woźny czujnie go pilnuje. Jednak Peggy jest zdeterminowana. Czy jej plan wypali i da Chloe wsparcie, którego dziewczynka potrzebuje?
Niby to książka o pierwszych dniach w nowej grupie, a jednak jest bardzo wesoła dzięki sympatycznemu mopsikowi. To właśnie z Peggy Bella Swift robi główną bohaterkę tej książki. Mała suczka pchana miłością do swojej pani próbuje pokonywać kolejne przeszkody, aby być blisko niej. Robi przy tym niemałe zamieszanie w szkolnych murach.
W tej części cyklu o Mopsiku Belli Swift Peggy jest zachwycająca. Jakaż ona jest dzielna i zdeterminowana, a przy tym urocza. Nie sposób jej nie pokochać, a także trochę zazdrościć Chloe, że ma takiego psa. Wspomnieć też muszę o finale książki, który może się trochę nie spodobać pedagogom, bo pokazuje, że ustalone zasadny nie zawsze są najlepsze. Czasami warto spróbować czegoś nowego, bo niesie to ogromne korzyści.
Prze-sym-pa-ty-czna! Książka „Mopsik, który chciał pójść do szkoły” może skutecznie rozładować napięcie związane ze szkołą właśnie. Pozwala się zrelaksować przy zabawnej fabule, ale też ma w sobie coś empatycznego. Troska, którą Peggy otacza swoja właścicielkę roztacza się i na innych bohaterów książki, jak i na jej czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Mopsik, który chciał pójść do szkoły" to kolejna książka z tej rewelacyjnej serii dla dzieci, która tym razem przybliża problemy związane z nową klasą.
Chloe, właścicielka mopsika Peggy, trafiła do nowej klasy, gdzie musi rozdzielić się ze swoimi przyjaciółkami. Nowa klasa to nowe wyzwania, a dziewczynka nie czuje się tam jeszcze komfortowo. Jej psinka chce pomóc jej przełamać strach i postanawia pójść z nią potajemnie do szkoły. Narobi przy tym trochę kłopotów, ale też pomoże Chloe zyskać nowe znajomości.
Była to zabawna historyjka, która za rozrywką przemyca ważne treści związane ze szkolnymi problemami. Autorka jak zawsze zawarła między stronami książki cenną dla młodego czytelnika lekcję, pokazując jak radzić sobie w nowych czy niekomfortowych sytuacjach.
Podoba mi się ton w jakim utrzymane są książeczki tej serii, jest on lekki i niosący spokój, a także wartości dla czytających je dzieci. Promuje zdrowe wzorce, rozmowę jako rozwiązanie problemów oraz przykłady jak radzić sobie z trudnymi emocjami. A to wszystko oczami uroczego mopsika, który skrada dziecięce serca 😃 jak zawsze - polecam 🥰
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChloe, właścicielka mopsika Peggy, trafiła do nowej klasy, gdzie musi rozdzielić się ze swoimi przyjaciółkami. Nowa klasa to nowe wyzwania, a dziewczynka nie czuje się tam jeszcze komfortowo. Jej psinka chce pomóc jej...
Peggy to kompanka Chloe, która nowy rok szkolny zaczyna przepełniona smutkiem. Otóż jej najlepsze przyjaciółki trafiły do innej klasy. Dziewczynka jest jeszcze bardziej przygaszona i rozgoryczona po radosnych opowieściach swoich koleżanek, których słucha w czasie przerw. Zmartwienie dopada również Peggy, która marzy o tym, by pójść do szkoły. Ciężko jest jej też pogodzić się z brakiem towarzystwa, a także pragnie wesprzeć przytłoczoną nową szkoloną rzeczywistością Chloe. Mopsik obmyśla plan w jaki sposób dostać się do placówki. Pierwsza próba nie powiodła się, ale czworonóg nie traci zapału do działania. Gdy w końcu udaje jej się dotrzeć na teren szkoły krąży po korytarzach i klasach próbując odnaleźć swoją właścicielkę.
Jakie przygody tam na nią czekają? Czy Peggy spełni swoją misję?
To pełna humoru historia o przyjaźni, wsparciu, empatii, obawy przed tym, co nowe i lęku przed zmianami. Totalnie rozbrajająca czworonożna bohaterka o wielkim sercu zdobędzie sympatię każdego czytelnika. „Mopsik(…)” jest idealna do wspólnego czytania i znakomicie sprawdzi się jako samodzielna lektura. Czarno białe ilustracje i lekki język sprawiają, że czeka Was bardzo miły czas z książką.
Serdecznie polecamy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Mopsik, który chciał pójść do szkoły” 🏫 to świetna lektura dla dzieci, które wchodzą w nowy etap szkolny!
Peggy bardzo chce pomóc swojej najlepszej przyjaciółce Chloe, która w tym roku dołącza do nowej klasy i czuje się trochę niepewnie. Peggy wpada na szalony pomysł, by pójść do szkoły razem z nią – bo przecież razem raźniej ❤️
Ahoj, przygodo! 🐕
„Mopsik, który chciał pójść do szkoły” to ciepła i pełna uroku opowieść o wartościach takich jak przyjaźń, miłość i empatia.
Szkolne wyzwania stają się znacznie łatwiejsze dzięki wsparciu i bezgranicznej miłości czworonoga, co doskonale pokazuje ta historia.
~
Więź między Peggy a Chloe wzruszyła mnie na maksa 🥹 Wspaniały duet! 🐕👧 ❤️
Polecam! ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to•
Ahoj, przygodo! 🐕
„Mopsik, który...
⭐️OPINIA⭐️
W każdym razie ekstra patrzyło i czytało mi się, jak Peggy wspiera swoją przyjaciółkę i była dla niej oraz przy niej cały czas obecna. Myślę, że to pokazywało temu Małemu czytelnikowi to, jak należy postępować wobec innych, żeby choć na chwilkę poczucili się lepiej. Nie zabrakło w tejże historyjce także humoru i ukazania tego całego klimatu powrotu po wakacjach do szkoły. A Mopsik, jak to Mopsik dał popalić 🤣 tak się śmiałam, jak co chwilka coś tam kombinował łobuziak 😂
Dodatkowo język oraz styl napisanej powieści były bardzo wyraziste, przyjemne, lekkie i przejrzyste. Nie można było przyczepić się do nich w żaden sposób, gdyż pisarka dobrała i dopracowała go do odpowiedniego odbiory.
W moim odczuciu ta książeczka znajdzie swoich zwolenników, a zwłaszcza tę damską część 🤪
Polecam! 🤗💚
🐶
Współpraca barterowa z @wydawnictwo_wilga 💚
⭐️OPINIA⭐️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Mopsik, który chciał pójść do szkoły" to bardzo ciekawie i fajnie skonstruowana książeczka dla dzieci. Niestety nie znam tej serii od początku, ale może z czasem uda mi się ją pomalutku ogarnąć.
Ostatnio nakładem Wydawnictwa Wilga ukazała się książka „Mopsik, który chciał pójść do szkoły”, która przedstawia kolejne przygody dzieci Chloe, Ruby, Finna, ich rodziców oraz pieska Peggy. To już kolejna część tej serii napisanej przez angielską autorkę Bellę Swift. Seria w prosty, ale ciekawy sposób przedstawia codzienność bohaterów i jest bardzo wciągająca. Fabuła może zaciekawić dzieci, zwłaszcza podczas wspólnego, rodzinnego czytania. Tym razem piesek wspiera Chloe w edukacji szkolnej. Dziewczynka obawiała się szkoły, ale piesek postanowił wkroczyć do akcji, aby wesprzeć swoją przyjaciółkę i tak został uczniem na czterech łapach. Więcej na blogu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym mega zwariowanym dniu gdzie każdy ktoś się spieszy czy gdzieś biegnie na rozpoczęcie kolejnego roku szkolnego muszę Wam powiedzieć że nie tylko Wy i Wasze dzieci gdzieś biegniecie.
Mopsik, który chciał pójść do szkoły 🎒
Chloe wraca do szkoły, niestety jest zdecydowana nową sytuacją ponieważ idzie do nowej klasy gdzie nikogo nie zna.
Okazuje się że ten dzień jest naprawdę ciężki i przytłaczający a Chloe i tu wchodzi pomysłowy Mopsik Peggy.
Mopsik widząc smutek swojej pani, postanawia wesprzeć Chloe udając się z nią do szkoły w kamuflażu aby nikt jej nie zobaczył. 🙈 A to co w szkole będzie się działo to istny armagedon 😂jak to stwierdził Pan Benson Peggy jest malutka, ale potrafi solidnie narobić problemów 🙈
Wspaniała historia wsparcia i ogromnej przyjaźni zarówno w życiu codziennym jak i szkolnym. Mały bohater nie potrzebuje peleryny by wesprzeć i utulic, by stres odszedł w zapomnienie.
Za egzemplarz do recenzji dziękujemy wydawnictwu @wydawnictwo_wilga
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś w tym szczególnym dniu mam dla Was kolejną przygodę Mopsika i to nie byle jaką 😻
Mopsik, który chciał pójść do szkoły 🎒
Chloe wraca do szkoły, niestety jest zdecydowana nową sytuacją...
Co tu dużo ukrywać, koniec wakacji nie jest wielkim powodem do radości. I nie ma znaczenia, czy jest się dziewczynką, czy jej ukochanym pieskiem.
Dla Chloe, ten nowy rok szkolny jest szczególnie trudny, bo została rozdzielona ze swoimi trzema przyjaciółkami. Przeniesiono ją do innej klasy, w której nikogo nie zna i dziewczynka jest z tego powodu bardzo smutna. Z kolei dla Peggy - małego mopsika, razem z końcem lata, kończy się okres, w którym Chloe i jej rodzeństwo byli wciąż w domu. Zresztą, po co wracać do miejsca, w którym ludzie może i uczyli się wielu rzeczy, ale nie mieli najważniejszego - lekcji psiego języka?
Niemniej, choćbyśmy nie wiem, jak zaklinali rzeczywistość, pierwszy dzień szkoły i tak nadejdzie, dlatego Peggy, zamiast narzekać, postanawia działać. Ma plan - pójdzie do szkoły razem ze swoją ludzką przyjaciółką! Nie może przecież pozwolić, by jej ukochana Chloe była w niej sama, samotna i smutna. Nawet jeśli wiąże się to ze wstaniem w samym środku snu o pysznych, grillowanych kiełbaskach!
Tylko jak się dostać do budynku, którego pilnuje woźny i który generalnie nie jest przewidziany dla psów? Oczywiście - potajemnie! Nasza Peggy ani myśli się poddać i nie tylko dopnie swego, ale też otrzyma zaszczytne zadanie! Jakie? Przekonajcie się sami!
Ta ciepła, przeurocza seria, świetnie sprawdzi się u dzieci, które lubią już słuchać dłuższych formatów lub zaczynają przygodę z samodzielnym czytaniem! Wygodny format, duże litery, szerokie interlinie i liczne ilustracje tworzą idealną bazę pod pierwsze czytelnicze wprawki.
Gorąco polecam Wam tę książkę! Będzie się ją Wam i Waszym dzieciom świetnie czytało!
Ps. To już 14 tom w serii!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla Chloe, ten nowy rok szkolny jest szczególnie trudny, bo została rozdzielona ze swoimi trzema przyjaciółkami. Przeniesiono ją do innej klasy, w której nikogo nie zna i dziewczynka jest z tego powodu bardzo smutna. Z kolei dla...