Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa

Okładka książki Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa autora Tomasz Wandzel, 9788377796740
Okładka książki Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa
Tomasz Wandzel Wydawnictwo: Wydawnictwo MG literatura piękna
2021-01-27
2021-01-27

Kup Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa

Nie dało się tego audiobooka wysłuchać do końca. Historia opowiedziana w infantylny sposób. Tak wiem, że Grisza był był wtedy dzieckiem, ale jednak. Mnóstwo nierealnych zdarzeń w warunkach obozowych. Po przeczytaniu wielu książek o tej tematyce, ta opowieść przeczy wszelkim dotychczasowym relacjom innych, którzy przeżyli niemieckie obozy. Dużo fikcji dla wypełnienia treści, ale fikcji takiej, że rozkłada to realność tamtej rzeczywistości. Dialogi sztuczne. Dziecko nie może tak szczegółowo pamiętać. Szkoda czasu.

Niesamowita historia Griszy, białoruskiego chłopca, który miał wielką siłę przetrwania i ogromne szczęście. Polecam.

Sam opis bardzo mnie zaciekawił — jeszcze nigdy nie czytałam książki przedstawionej z perspektywy dziecka, które opowiada o tak ogromnej tragedii. Już od pierwszych stron byłam całkowicie pochłonięta historią. Książka była niezwykle poruszająca; zdarzyło mi się nawet uronić łzę, co wcale mnie nie dziwi, bo wszystko opisywało niewinne dziecko.

Najbardziej poruszyła mnie część dotycząca obozu napisana została w sposób tak szczery i realistyczny, że oceniam ją na -10/10.
Jednak później, gdy Grisza zaczynał podróżować od jednego domu dziecka do drugiego, akcja nieco mnie znużyła. Miałam wrażenie, że tempo spadło, przez co mój czytelniczy zapał trochę osłabł. Dlatego tę część oceniam nieco słabiej – 6/10.

Za to zakończenie całkowicie mnie zaskoczyło – było nie tylko wzruszające, ale też bardzo mądre i dające do myślenia. Sam epilog również warto przeczytać to piękne domknięcie historii, które zasługuje na - 10/10.

Podsumowując: książka jest naprawdę wyjątkowa. To poruszająca, pełna emocji opowieść, którą każdy z nas powinien przeczytać.

Najbardziej poruszyła mnie...

789 użytkowników ma tytuł Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa

Cytaty z książki Chłopiec, który przeżył Auschwitz. Historia prawdziwa