Podstawy ekonomii

Okładka książki Podstawy ekonomii autora Eugeniusz Kwiatkowski, Roman Milewski, 9788301197872
Okładka książki Podstawy ekonomii
Roman MilewskiEugeniusz Kwiatkowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: KULTOWE PODRĘCZNIKI biznes, finanse
biznes, finanse
KULTOWE PODRĘCZNIKI
2020-01-01
2020-01-01
9788301197872

Kup Podstawy ekonomii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Podstawy ekonomii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podstawy ekonomii

Dobra książka dla osoby chcącej zrozumieć podstawowe kwestie w dziedzinie ekonomii. Autor w przystępny sposób przedstawia podstawowe problemy, które są przedmiotem zainteresowania nauk ekonomicznych.

Przestarzały podręcznik, z licznymi błędami (w tym "literówkami"),których początkujący student ("na starcie") może w ogóle nie zauważyć... Książka łączona jest z "Podstawami Ekonomii - Ćwiczenia i Zadania", gdzie po części nijak ma się to do treści "wyklepanej" w ćwiczeniach. Wprawdzie teoria zawarta w podręczniku jest dość przejrzyście wytłumaczona, to jednak zadania są przestarzałe (nawiązują głównie do teorii Keynesa) i ponadto przedstawione są topornie, a całość (podręcznik i ćwiczenia) ogólnie nie współgrają ze sobą w takim stopniu, jak oczekuje tego współczesny czytelnik, który chce się uczyć samodzielnie i mieć klarowne (realne) przykłady z życia oraz historii ekonomii.

Przekrojowa książka przez ważniejsze pojęcia, modele i nurty w ekonomii.
Sporo błędów litrowych, niekiedy powtórzone te same wykresy (a miały być inne).
Podręcznik głównie czerpie widzę z neoklasyki i M. Keynes’a, co niejako narzuca tok rozumowania.
Zdecydowanie na plus: w nowej części znajduje się rozdział o przejściu Polski z gospodarki centralnie planowanej na otwartą.

Przekrojowa książka przez ważniejsze pojęcia, modele i nurty w ekonomii.
Sporo błędów litrowych, niekiedy powtórzone te same wykresy (a miały być inne).

26 użytkowników ma tytuł Podstawy ekonomii na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Podstawy ekonomii na półkach dodatkowych

Okładka książki Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania Eugeniusz Kwiatkowski, Roman Milewski
Podstawy ekonomii. Ćwiczenia i zadania Eugeniusz Kwiatkowski, Roman Milewski
Okładka książki Podstawy ekonomii Eugeniusz Kwiatkowski, Roman Milewski
Podstawy ekonomii Eugeniusz Kwiatkowski, Roman Milewski
Okładka książki Rozmowy o ekonomii politycznej socjalizmu Anna Krajewska, Stefan Krajewski, Roman Milewski

Cytaty z książki Podstawy ekonomii

Dodaj cytat z książki Podstawy ekonomii