Okładka książki Jesteś Ważny, Pinku! Książka o poczuciu własnej wartości dla dzieci i dla rodziców trochę też Urszula Młodnicka, Agnieszka Waligóra
Urszula MłodnickaAgnieszka Waligóra Wydawnictwo: Sensus poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
Wydawnictwo:
Sensus
2020-08-25
2020-08-25

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Odwagi, Pinku! Książka o odporności psychicznej dla dzieci i rodziców trochę też Urszula Młodnicka, Agnieszka Waligóra
Odwagi, Pinku!... Urszula Młodnicka,&...
Okładka książki Jesteś prawdziwym przyjacielem, Pinku! Książka o relacjach z rówieśnikami dla dzieci i rodziców trochę też Urszula Młodnicka, Agnieszka Waligóra
Jesteś prawdzi... Urszula Młodnicka,&...

Mam chęć kupić tę książkę wszystkim swoim siostrzeńcom a jest ich siedmioro :)
Sięgnęłam po książkę ze względu na polecenie terapeutki. Z pozoru książka dla dzieci (bardzo ważna!) a dorosłym przypomina podstawy życia i wiary w siebie :)

Mam chęć kupić tę książkę wszystkim swoim siostrzeńcom a jest ich siedmioro :)

Książka, która łaczy historie z życia młodszych dzieci, różne ich dylematy z elementami psychologii wyjaśnionymi bardzo przystępnie, zabawnie i pięknie graficznie. O mocnych stronach, emocjach, jak się wzmacniać i zmieniać to, co możemy. Skorzystają z niej i wzmocnią się zarówno dzieci jak i rodzice!

Okazało się, że z pozoru proste pytanie np. w czym jesteś dobry? Mogą sprawić dużo kłopotu. Z pozoru prosta książeczka dla dzieci zmusiła nas do refleksji.

Książka pokazuje jak ważna jest troska o innych, empatia. Dużo uwagi skupia się tutaj na okazywaniu uczuć, nie warto tłumić w sobie złości, nie warto wstydzić się swoich uczuć. Okazywanie uczuć jest czymś zupełnie naturalnym. Dziecko po lekturze tej książki uświadamia również sobie, że nawet najmniejsze gesty przynoszą innym radość. Czasami tak niewiele potrzeba, aby dać innym radość.
Więcej w recenzji:

więcej Pokaż mimo to

Ważna i wartościowa książka o poczuciu własnej wartości. Ksiażka którą powinien przeczytać każdy rodzic, w pierwszej kolejności sobie, a następnie swojemu dziecku. Z pewnością będę do niej wracała i całą moją trójeczkę zapoznam z jej treścią.

Bardzo ciekawa książka o budowaniu własnej wartości. Napisana w zabawny sposób, tak by dziecko zrozumiało. Polecam :)

Książka jest bardzo fajna. Temat poczucia wartości jest bardzo ważny. Ja niestety mam bardzo zaniżone i nie chcę by moje dzieci po mnie to odziedziczyły :) Oby więcej takich książek było na rynku. Książka jest zabawna, często się przy niej śmiejemy :)

Na półkach: , , , ,

W czasach, w których większość dzieci ma zaniżone poczucie własnej wartości, spory odsetek myśli samobójcze, a depresja wśród najmłodszych jest czymś powszechnym, taka książka była potrzebna i niezbędna.
Pink uczy dzieci jak wzmacniać poczucie własnej wartości, jak polubić samego siebie, jak odnosić się do krytyki i jak funkcjonować w środowisku rówieśników.
Wszystko w ciekawej formie, z dodatkiem pomysłowych zadań. Wielki plus dla autorek i wydawcy.

Wszystko w...

Bardzo wartościowa książka.

Bardzo wartościowa książka.

„Jesteś prawdziwym przyjacielem, Pinku! Książka o relacjach z rówieśnikami dla dzieci i rodziców trochę też”, jak i pierwsza część opowieści o Pinku to jedne z ważniejszych książek jakie przyszło mi poznać. Nasza córka również bardzo polubiła tego śmiesznego stworka z różnymi uszkami.
Historie o Pinku to cudowne bajki psychologiczne, uczące dzieci przyjaźni, relacji z rówieśnikami, ale i miłości do siebie.
Jak każdy dorosły wie, relacje z innymi nie zawsze są łatwe, dzieci uczą się tego i nie raz są smutne z tego niepowodzenia, chciałyby by wszyscy ich lubili. A relacje bywają bardzo raniące i nieprzyjemne. Dlatego największą pracą, nas jako rodziców jest pokazać dzieciom miłość własną. Dać poczucie wartości, a później pokazać, że nie jesteśmy sami, że przyjaciele też są potrzebni i ważni w naszym życiu.
Wcale się nie dziwię, że Pinku stał się bestsellerem i sprzedano go w 100 tysiącach egzemplarzy.
W najnowszej części, dzieci poznają sienie jeszcze lepiej, le w kontekście relacji z innymi. Czyli co mogą zrobić, by innym było dobrze i przede wszystkim nie zapominają o sobie, czyli jak sprawić, by im było dobrze z rówieśnikami. Aby wiązać się z osobami, które nas akceptują, które potrafią przyznać się do błędu, to będzie procentować.

Będzie dużo o słuchaniu, dokuczaniu, ale i przepraszaniu oraz wybaczaniu. To bardzo trudne tematy, nie zawsze my jako rodzice sami potrafimy je wytłumaczyć, dlatego bardzo się cieszę, że powstają takie książki, tworzone przez wyjątkowe kobiety, które w swoim życiu osobistym przyjaźnią się od lat, także znają się na robocie.

• Chcę przeczytać
  • Teraz czytam
  • Ulubione
  • Literatura dziecięca
  • Literatura polska

Agnieszka Waligóra Jesteś Ważny, Pinku! Książka o poczuciu własnej wartości dla dzieci i dla rodziców trochę też Zobacz więcej