Zwariowane wakacje taty Oli

32 str. 32 min.
- literatura dziecięca
- Tata i małolata (tom 2)
- Tata i małolata
- Sallys fars fede ferie
- 2020-05-05
- 2020-05-05
- 32 min.
- Edyta Stępkowska
Na dworze panuje jesienna plucha, więc tata Oli postanawia zabrać rodzinę na wakacje w ciepłe kraje. Całą rodziną lecą do wspaniałego hotelu z basenem, gdzie zamieniają się w prawdziwych turystów – skaczą do wody a bombę, jedzą lody, opalają się, wylegują pod parasolem i robią wspólnie mnóstwo różnych rzeczy, nie zawsze mądrych, ale w końcu to przecież czas wakacji. Ola jest taka szczęśliwa, że z niepokojem odlicza dni do powrotu. Po przyjeździe do domu popada w chandrę, ale jej tata potrafi znaleźć na to sposób – bo w końcu nie jest ważne, gdzie się przebywa, ale z kim, aby dobrze się bawić!
Tekst: Thomas Brunstrøm
Ilustracje: Thorbjørn Christoffersen
Kup Zwariowane wakacje taty Oli w ulubionej księgarni
Oceny książki Zwariowane wakacje taty Oli
147 użytkowników ma tytuł Zwariowane wakacje taty Oli na półkach głównych- Przeczytane 127
- Dla dzieci 9
- 2021 6
- 2022 5
- 2024 4
- Biblioteka 4
- Dziecięce 3
- 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwariowane wakacje taty Oli
Tata Oli powraca – jeszcze bardziej szalony i... jeszcze bardziej śmieszny! Tym razem z rodziną wybiera się na wakacje. Czeka ich podróż samolotem. Dokąd? Do "krainy all inclusive". Tu tata Oli może poszaleć, dzieciaki też są zadowolone, bo nie brak im atrakcji oraz ulubionego jedzenia. Oczywiście nie obędzie się bez wpadek, bo to już tradycja w przypadku taty Oli, niemniej jedno jest pewne: dobrego humoru nie zabraknie!
I nie sposób nie wspomnieć o morale, który wyłania się pod koniec - wakacje mogą być wspaniałe nawet we własnym domu, pod warunkiem, że spędzamy je z bliskimi.
📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?📌
Seria książek o tacie Oli moim zdaniem skierowana jest do dzieciaków w wieku 4+.
📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲
"Zwariowane wakacje taty Oli" to przezabawna opowieść o wakacyjnym wyjeździe, podczas którego nie brak zabawnych sytuacji. Odpowiada za nie jak zwykle tata... 🫠 Humor? Nieco pokręcony, z pewnością nie wszystkim przypadnie do gustu, ale moja Ola jest zachwycona! Autor ma dar pisania z dziecięcej perspektywy, a jednocześnie puszcza oko do rodziców.
Także ilustracje są interesujące – kreskówkowe, wyraziste, dynamiczne. Mnóstwo się w nich dzieje, dlatego często przerywamy czytanie, żeby tylko dłużej popatrzeć.
Zabierzcie tę książkę na wakacje, do samolotu, na kajaki, pod namiot (nawet do salonu!) – gwarantowany ubaw i świetna zabawa😍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwariowane wakacje taty Oli to sympatyczna książka dla najmłodszych, idealna na wieczorne czytanie przed snem. Kolejna część przygód Oli i jej rodziny zaprasza nas w pełen humoru i przygód świat, tym razem przenosząc akcję z deszczowej, jesiennej codzienności w słoneczne zakątki ciepłych krajów.
Główną osią fabuły jest spontaniczna decyzja taty Oli o wyjeździe na wakacje typu all inclusive. Samolot, słońce, plaża, szwedzki stół – to wszystko tworzy scenerię pełną atrakcji, ale i zabawnych perypetii. Tata Oli, jak zawsze, wyróżnia się swoim nieprzewidywalnym zachowaniem – od niewybrednych żartów po efektowne „bomby” do basenu, które nie zawsze przypadają do gustu innym. Choć czasami jego nieroztropność potrafi zaskoczyć, nie można mu odmówić dobrych intencji. Zawsze dąży do tego, by zapewnić rodzinie niezapomniane chwile i spełnić marzenia swoich dzieci.
Choć postać taty może wywołać mieszane uczucia ze względu na swoje czasem lekkomyślne zachowanie, to właśnie jego zapał i spontaniczność nadają książce wyjątkowego uroku. Autor umiejętnie balansuje pomiędzy komizmem a ciepłem rodzinnych więzi, co czyni lekturę wartościową zarówno dla dzieci, jak i dla ich rodziców.
Zwariowane wakacje taty Oli to książka, która bawi, inspiruje i zachęca do wspólnego spędzania czasu. Polecam szczególnie na te dni, gdy za oknem deszcz, a my marzymy o odrobinie słońca i radości. Czytajcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną osią fabuły jest spontaniczna decyzja taty Oli o wyjeździe na wakacje...
Słabszy od 1 tomu. Zabrakło tego przesłania , który miał poprzedni tom i tata Oli trochę mnie irytował
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem nieobliczalny tata Oli funduje swojej rodzince szalone wręcz wakacje. Z szarej, ponurej, wietrznej i deszczowej codzienności zabiera ich w ciepłe kraje. I jak to na wakacjach bywa wyczyniają rzeczy wprost zwariowane, często nie licząc się również z innymi wypoczywającymi tuż przy basenie turystami. Godzinami leniuchują pod parasolami, taplają się w wodzie i bez opamiętania objadają się lodami. Jednak wszystko co dobre, kiedyś się kończy. Przychodzi zatem również czas na powrót do domu. Ola jest zrozpaczona. Chciałaby, żeby wakacje trwały dalej, a tu znów czeka ją podróż w deszczu do szkoły i z powrotem. Dla taty nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Okazuje się, że gorące wakacje na plaży można w prosty i szybki sposób zorganizować sobie we własnym, ciasnym mieszkanku. Za darmo i prawie równie komfortowo… No, bardzo prawie. Najlepiej przekonajcie się sami 😉
Tym razem nieobliczalny tata Oli funduje swojej rodzince szalone wręcz wakacje. Z szarej, ponurej, wietrznej i deszczowej codzienności zabiera ich w ciepłe kraje. I jak to na wakacjach bywa wyczyniają rzeczy wprost zwariowane, często nie licząc się również z innymi wypoczywającymi tuż przy basenie turystami. Godzinami leniuchują pod parasolami, taplają się w wodzie i bez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna lektura do przeczytania dzieciom na wieczór. z humorem
Przyjemna lektura do przeczytania dzieciom na wieczór. z humorem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam tą książkę jako pierwszą i ostatnią z tej serii. Kompletnie nie przypadła mi do gusty, niby są żarciki, ale jakieś takie słabe… może tłumaczenie kiepskie ? Książka ( podobno jak i pozostałe ) jest z morałem i może gdyby była lepiej napisana to dziecko bardziej by zrozumiało sens przekazu. Mamy obraz taty, który jest po prostu głupkowaty…. Nie tak sobie wyobrażam budowanie autorytetu przez rodzica, tata (jak i mama) powinien być bezpieczną przystanią, skałą i służyć swoją wiedzą oczywiście może się powygłupiać… ale w tej książeczkę to dziewczynka jest bardziej dojrzała od taty…. Frytki i keczup to warzywa… KRAJ do którego lecą na wakacje to uwaga : „ all-inclusivel (…) jest to przepiękna, cudowna kraina, gdzie zawsze świeci słońce i gdzie można pić tyle oranżady ile się chce” ulubione danie taty „bufet”… No sorry bardzo, ale to są teksty do stend-up nie książki dla dzieci..
Kupiłam tą książkę jako pierwszą i ostatnią z tej serii. Kompletnie nie przypadła mi do gusty, niby są żarciki, ale jakieś takie słabe… może tłumaczenie kiepskie ? Książka ( podobno jak i pozostałe ) jest z morałem i może gdyby była lepiej napisana to dziecko bardziej by zrozumiało sens przekazu. Mamy obraz taty, który jest po prostu głupkowaty…. Nie tak sobie wyobrażam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie najlepsza z serii jak narazie. Polecam
Dla mnie najlepsza z serii jak narazie. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna książeczka pokazująca dzieciakom co jest w życiu ważne i żeby się nie spinać za bardzo.
Fajnie pośmiać się razem z dzieciakami.
No i ilustracje... super.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie pośmiać się razem z dzieciakami.
No i ilustracje... super.
Tata Oli jest niesamowity. Istny wariat i dzieciak, nie sposób się z niego nie pośmiać. Ciepła, rodzinna i przepełniona miłością opowieść o tym, jak ważna jest rodzina i bliscy w naszym życiu. Polecam całą serię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo śmieszna książka. Przeznaczona dla dzieci które już znają się na żartach. Ja czytałam ją 6 latce, bardzo jej się podobała, śmiała się strasznie. Z tata czytała jeszcze 2 razy :)