ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać1
Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim

- historia
- 2020-01-01
- 2020-01-01
Latem 1944 roku w Warszawie powstańcy zmierzyli się z bezwzględnym przeciwnikiem. Niemcy nie tylko nie przestrzegali jakichkolwiek zasad prowadzenia konfliktów zbrojnych, masowo mordując jeńców i ludność cywilną. Mieli też absolutną przewagę w uzbrojeniu, która nie sprowadzała się jedynie do dysponowania samolotami i czołgami. Powstanie Warszawskie stało się dla Niemców także okazją do użycia specjalnych środków bojowych, również takich o wcześniej nieznanym, eksperymentalnym charakterze. Wojska pacyfikacyjne uzbrojono w miny samobieżne oraz pojazdy kierowane radiem, materiał gazowy do niszczenia pomieszczeń, najcięższe pociski rakietowe nowych typów, a nawet specjalnie sprowadzone maszyny wiertnicze. Na podstawie bogatej kwerendy archiwalnej autorzy poszerzają naszą wiedzę o narzędziach, za pomocą których realizowano rozkaz Hitlera o zdławieniu powstania i zniszczeniu miasta. Jak ukazują, ogrom zniszczeń i ofiar spowodowanych przez Niemców w Warszawie wynikał nie tylko z ich okrucieństwa i determinacji, by złamać opór Polaków mimo zbliżającej się wojennej klęski. Był także efektem użycia zaawansowanych środków technicznych, których syntetyczny i nowatorski opis przedstawia ta monografia.„Książka stanowi pierwsze naukowe i pełne opracowanie zastosowania przez Niemców specjalnych środków bojowych podczas Powstania Warszawskiego. Tym samym autorzy wypełnili lukę w historiografii i przygotowali pracę, którą należy uznać za pionierską w polskim piśmiennictwie wojskowo-historycznym.”Prof. dr hab. Tadeusz Panecki
Kup Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim w ulubionej księgarnii
Oceny książki Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim
67 użytkowników ma tytuł Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim na półkach głównych- Chcę przeczytać 50
- historia 2
- 2021 1
- MIlitaria 1
- Powstanie Warszawskie 1
- Wishlist 1
- 2022 1
- Historia 1
Tagi i tematy do książki Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim

Cytaty z książki Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim
Dodaj cytat z książki Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dawid kontra Goliat. Niemieckie specjalne środki bojowe w Powstaniu Warszawskim
Norbert Bączek to klasa sama w sobie. Książka jest dokładnie o tym co sugeruje tytuł i wyczerpuje temat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWSPANIAŁA PRACA
Ta oparta na źródłach publikacja po pierwsze demitologizuje wiele niewygodnych prawd.
Po drugie ukazuje, że Warszawiacy po raz kolejny dali z siebie zrobić obiekt eksperymentów nowej myśli technicznej do blitz-zabijania.
Czytelny podział na środki bojowe typu: samobieżne miny Goliath i Borgward sterowany radiem, pokazuje taktykę saperów przeciw butelkom i visom "co zagroziły panterom i tygrysom".
Konkret, które jednostki, kiedy i w jakiej ilości oraz gdzie.
Potem tajfun i tajfunizacja metodą wybuchu pyłu węglowego kanałów oraz operacja o kryptonimie "Neptun", która systematycznie zamykała powstańcom drogi podziemne szlakiem kanałów (grodzenie, spiętrzanie, wysadzanie, powodujące obłęd tak doskonale pokazany w filmie Wajdy).
Dalej inne środki bojowe typu wyrzutnie rakiet Nebelwerfer, najcięższy moździerz Karl-Gerät itd.
A na końcu obszerna analiza największej siły rażenia czyli lotnictwa.
Skąd odbywały się loty i jaki był park maszyn.
Na każdą nawet najmniejszą operację Niemcy mieli kryptonim, nawet gdy usiłowali zrobić w warszawskiej kurzawce podkop pod redutę Bank Polski opatrzyli to kryptonimem "Sauna".
Śmieszne i straszne, głupie i przerażające, a z punktu widzenia taktyki bardzo cwane, gdyż przeciwnik do dziś nie wie z jaką techniką miał do czynienia, co potwierdzają liczne wspomnienia przytaczane w publikacji, dzięki którym powstanie to nadal pączkujący mit.
Brakowało mi takiej wojskowej analizy tego nierównego zrywu ze strony agresorów, żeby pokazać w soczewce dlaczego była to decyzja karygodna z punktu widzenia militarnego i taktycznego (tego w zasadzie nie było od początku, o czym świadczy karkołomna lokacja sztabu Bora na Dzielnej i prawie zguba dowódcy w pierwszych chwilach zrywu).
Norbert Bączyk ma spojrzenie zimne i metodyczne na temat Powstania i bardzo mi się ta trzeźwość podoba.
Polecam każdemu miłośnikowi tego epizodu w historii miasta.
Bez karkołomnych polemik, bez oceny, bez kontrowersji i chęci rozliczania czy udowadniania czy było warto czy nie.
Stało się i jest.
Tak jak źródła i ikonografia.
WSPANIAŁA PRACA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zasadzie to wszystko co mogę powiedzieć po przeczytaniu tego praktycznego przewodnika oczami wroga w Powstaniu Warszawskim.
Czytelny...
Ciekawe i nowe informacje odnośnie użytej przez Niemców broni w walce powstania. Wreszcie zrozumiałem użycie poszczególnych środków przez Niemców.
Bardzo dobrze napisane chociaż ilość faktów może przytłaczać.
Świetna praca. Brawo. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisane chociaż ilość faktów może przytłaczać.
Świetna praca. Brawo. Polecam.
Bardzo ciekawe przedstawienie Powstania z perspektywy (głównie) drugiej strony, czyli niemieckiej. Zupełnie inna perspektywa dająca dużo do myślenia nie tylko o użytych przez Niemców środkach, ale głównie jeśli chodzi o sam przebieg powstania i to dlaczego strona polska pomimo minimalnych środków ogniowych przez tyle dni byli w stanie kontynuuować walkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMrówcza praca Autorów w dotarciu do źródeł historycznych, owocująca mnogością nieznanych lub mało znanych faktów, wszystko napisane lekkim piórem sprawia, że dla każdego zainteresowanego historią Powstania Warszawskiego jest to lektura obowiązkowa.