Okładka książki Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna autora Norbert Bączyk, Grzegorz Jasiński, Hubert Trzepałka, 9788395307102
Grzegorz JasińskiNorbert Bączyk Wydawnictwo: Libri Militari historia
historia
2018-01-01
2018-01-01

Kup Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna

"Dokładna i szczegółowa"
Praca opowiada o wąskim wycinku frontu. Autorzy dość dokładnie i drobiazgowo podeszli do problemu. Mamy okres tworzenia tytułowych umocnień, przygotowania do obrony i przełamanie.
Szczegółów w tekście jest cała masa. Są one poukładane tematycznie i czytając pracę nie odczuwamy chaosu. Metodycznie brniemy przez kolejne dni obserwując następujące po sobie wydarzenia.
Książka mimo, że jest typową rozprawą wojskową nie ma trudnego języka. Kłopoty możemy mieć z dużą ilością jednostek i nazw. Jeżeli potrafimy to sobie spokojnie przetrawić lektura nie będzie monotonna.
Pomóc mogą nam w tym zawarte na końcu mapy.
Zdjęć niewiele - szkoda, bo tak dobrą pracę przydałoby się lepiej zilustrować.
Bibliografia dość bogata i różnorodna.
Książka wydana ekonomicznie na dość dobrym papierze. Klejona w miękkiej oprawie.
Polecam zainteresowanym i siedzącym w temacie.

"Dokładna i szczegółowa"

Jedna z lepszych pozycji z kategorii historia wojskowości, jaką udało mi się przeczytać w ostatnich latach. Niezwykle cenne wykorzystanie wielkiej liczby niemieckich i rosyjskich źródeł przez polskich historyków... Duży szacunek za trud, prace i z zgrabne ujęcie tego mało znanego tematu

Drobiazgowy, udokumentowany szczegółowymi źródłami opis walk na "Przedmościu Warszawskim" latem 1944. Dla mnie jako mieszkańca Otwocka, który zna okolice w których toczyły się walki, oraz widział i dotykał część opisywanych umocnień oraz miłośnika historii Powstania Warszawskiego pozycja bezcenna.

29 użytkowników ma tytuł Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna

Okładka książki Generał Antoni Chruściel. Biografia nieoczywista Grzegorz Jasiński, Andrzej Wesołowski
Okładka książki Rozkazy dowództwa Powstania Warszawskiego cz.2 3 września – 4 października 1944 r. Rafał Brodacki, Andrzej Chmielarz, Grzegorz Jasiński, Katarzyna Utracka
Okładka książki Rozkazy dowództwa Powstania Warszawskiego Część 1: 10 czerwca – 2 września 1944 r. Rafał Brodacki, Andrzej Chmielarz, Grzegorz Jasiński, Katarzyna Utracka
Grzegorz Jasiński
Grzegorz Jasiński
Historyk, doktor nauk humanistycznych, kierownik Zakładu Nauk Humanistycznych w Instytucie Organizacji i Zarządzania WAT. Specjalizuje się w historii wojskowości, w tym Armii Krajowej i Powstania Warszawskiego.

Cytaty z książki Brückenkopf Warschau 1944: Odcinek południowy: Karczew, Otwock, Celestynów Wiązowna

Ciekawostki historyczne