Wielka historia małych miast

Okładka książki Wielka historia małych miast autorstwa Grażyna Bąkiewicz, Zuzanna Orlińska, Paweł Wakuła
Paweł WakułaZuzanna Orlińska Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura literatura dziecięca
literatura dziecięca
2020-09-10
2020-09-10
Andrzej Frycz Modrzewski tworzył w Brzezinach, Julian Tuwim kochał Inowłódz, Marcin Bielski spisywał "Kronikę wszytkiego świata" w Pajęcznie. Kazimierz Wielki odnalazł miłość życia w Opocznie, Kazimierzowi Jagiellończykowi Krzyżacy składali hołd w Piotrkowie Trybunalskim, Władysław Jagiełło wracał wielokrotnie do Przedborza.

Wielka historia działa się na oczach mieszkańców małych miast, a dziś dzięki opowieściom Grażyny Bąkiewicz, Zuzanny Orlińskiej i Pawła Wakuły może o nich przeczytać każde dziecko w Polsce. Bo na historię Polski składają się właśnie te mniej i bardziej doniosłe zdarzenia, które rozgrywały się w małych ojczyznach, bliskich każdemu z nas.

Kup Wielka historia małych miast w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wielka historia małych miast

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielka historia małych miast

Bardzo wartościowa książka dla młodszych czytelników. Przyjemnie się czytało i śledziło losy młodych bohaterów. Przy okazji dowiedziałam się czegoś nowego o miejscowościach ziemi łódzkiej.

Słoneczka☀️ majówka sprzyja podróżom dużym i małym.
Jeśli chcecie swoim pociechom przybliżyć województwo łódzkie, zacznijcie proszę od cudownej lektury „Wielka historia małych miast”.
Dzięki tej lekturze poznacie 24 legendy na temat: Białej Rawskiej, Brzezin, Łaska, Łęczycy, Łowicza, Opoczna, Rawy Mazowieckiej, Skierniewic, Tomaszowa Mazowieckiego, Uniejowa i jeszcze kilku małych miast tego obszaru.
Każde miasto, to osobna opowieść, każde miasto to tajemnica, którą pragnie się odkryć podążając za autorami.
Wielka historia mieszkańców małych miast, dzięki opowieściom Grażyny Bąkiewicz, Zuzanny Orlińskiej i Pawła Wakuły dostarczy małym czytelnikom ciekawych wiadomości, przybliży dane historyczne (daty pierwszych wzmianek, nadania praw miejskich, krótkie historie związane z danym miastem, herby miast).
Wypełnione historią karty książki, przenoszą czytelników w momenty przełomowe dla historii Polski.

Dzięki tej książce możemy poniekąd przenieść się w świat minionych zdarzeń, być ich uczestnikami i poznawać wydarzenia tak ważne dla naszej ojczyzny. Być świadkiem przeszłości.
Ciekawe, humorystyczne ilustracje urozmaicają proces czytania.

Świetnie opowiedziane legendy.
Polecam!

Kategoria wiekowa: 8+
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura
Seria : A To Historia!
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 248

Słoneczka☀️ majówka sprzyja podróżom dużym i małym.

Wypełnione historią karty książki, opowiadają o miastach z rejonu województwa łódzkiego. Przenoszą nas w momenty przełomowe dla historii Polski; takie jak np: „Potop szwedzki”, „hołd Krzyżacki” i wiele, wiele innych.

Każde miasto, to osobna opowieść, każde miasto to tajemnica, którą pragnie się odkryć podążając za autorami…

Dzięki tej książce możemy poniekąd przenieść się w świat tamtejszych zdarzeń, być ich uczestnikami i poznawać wydarzenia tak ważne dla naszej ojczyzny.

Dla nas ta pozycja okazała się nie lada gratką. Autorzy przekazali nam wiele wiadomości z zakresu historii małych, niepozornych miast i miasteczek, które przecież nie raz mijaliśmy na mapie naszych wędrówek, nie zwracając na nie uwagi - a które teraz z pewnością odwiedzimy.
GORĄCO ZAPRASZAM DO WYSŁUCHANIA OPINII NA TEMAT KSIĄŻKI 9 LATKA :)

Dzięki tej książce możemy poniekąd przenieść...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

24 użytkowników ma tytuł Wielka historia małych miast na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Wielka historia małych miast na półkach dodatkowych

Grażyna Bąkiewicz
Grażyna Bąkiewicz
Urodziłam się w Łodzi, tu mieszkam i pewnie tak zostanie, bo lubię swoje miasto. Z wykształcenia jestem historykiem, ukończyłam Wydział filozoficzno-historyczny na Uniwersytecie Łódzkim. Miałam prowadzić prace badawcze, ale aż takim pasjonatem historii nie byłam, by zdecydować się na przesiadywanie w zakurzonych archiwach. Myślałam o muzeum, ale czekając na etat zaczęłam pracować w szkole. Nauczanie historii miało być zajęciem jedynie przejściowym, ale praca z młodzieżą wciągnęła mnie tak bardzo, że zmieniłam wcześniejsze plany. Przepracowałam z młodzieżą prawie 30 lat. Nie powiem, miałam momenty zwątpienia. Stąd studia dziennikarskie, które podjęłam, by wyrwać się ze szkoły w wielki świat. Wróciłam bardzo szybko, bo wielki świat okazał się być właśnie tu, wśród młodych ludzi. Kontakt z nimi był tym, czego potrzebowałam. Wielość spraw i problemów, z którymi się stykałam, sprawiła, że wszystko inne wydawało się nudne i łatwe do przewidzenia. Z młodzieżą nigdy niczego nie dało się przewidzieć. Potrzebę pisania realizowałam w sposób najprostszy z możliwych – wymyślałam bajki dla moich małych córek. Szansa zaprezentowania ich większemu gronu pojawiła się we właściwej chwili, jakby na zamówienie. Były lata osiemdziesiąte, gdy natknęłam się w łódzkiej prasie na ogłoszenie o ogólnopolskim konkursie na bajkę dla dzieci. Zdobyłam się na odwagę, by spisać te, które już wymyśliłam, zapakować do koperty i wysłać. Zrobiłam to głównie z ciekawości, by sprawdzić, czy ktoś zauważy, jakie są piękne. I co? Oczywiście, wygrałam ten konkurs. I od tego momentu wszystko się zaczęło. Przez kilka kolejnych lat bajki ukazywały się w czasopiśmie dla dzieci, a ja nabierałam odwagi, by napisać coś większego, prawdziwą powieść. Pierwszą była „O melba”, która od razu stała się Książką Roku. Otrzymałam za nią I nagrodę IBbY; nagrodę, którą otrzymują wybitni twórcy książek dla dzieci i młodzieży. Dla mnie, debiutującej na tym polu, był to prawdziwy zaszczyt. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się 3 grudnia 2002 roku w warszawskim Klubie Księgarza na Rynku Starego Miasta. Podczas tego wieczoru nagrody za całokształt twórczości odbierali też - pan Edmund Niziurski, autor książek, na których się wychowałam i Józef Wilkoń, malarz i grafik, którego ilustracje fascynowały mnie nie mniej niż czytana treść. To było ogromne przeżycie, stać u boku ludzi, którzy byli dla mnie legendą i odbierać nagrodę z rąk ministra kultury. Od tej pory moje życie na stałe zostało związane z pisaniem. To praca, polegająca głównie na notowaniu tego, co dzieje się wokół. Lubię obserwować i słuchać ludzi. W zasadzie niewiele muszę zmyślać. Napisałam już kilka powieści i wiele opowiadań. Piszę zarówno dla dzieci, jak i dla młodzieży i, oczywiście, dla dorosłych. Gdy ktoś mnie pyta, dla kogo pisze się najlepiej, nie umiem odpowiedzieć. Każdą książkę pisze się inaczej. Pisanie to tylko pozornie obcowanie sam na sam z kartą papieru, czy ekranem laptopa. W rzeczywistości daje nieograniczone możliwości kontaktowania się z ludźmi, których w inny sposób nigdy bym nie poznała. Spotkania z Czytelnikami z całej Polski, to nie tylko przyjemność, ale i ogromna dawka energii, która pozwala mi tworzyć kolejne niesamowite fabuły. Lubię historię. Lubię zwiedzać zabytki. Lubię aurę tajemniczości; rzeczy niezwykłe, sprawy nie do końca wyjaśnione. No i uwielbiam czytać. Zapraszam do lektury moich książek i do rozmów o nich. Pozdrawiam serdecznie, Grażyna Bąkiewicz

Okładka książki Maja i czas motyli Aleksandra Krzanowska, Radek Rak
Maja i czas motyli Aleksandra Krzanowska, Radek Rak
Okładka książki Jak rozmawiać z psem? Barbara Gawryluk, Katarzyna Harmata, Aleksandra Woldańska-Płocińska
Okładka książki Berti i kurczak z kosmosu Aleksei Bitskoff, Jenny Pearson
Okładka książki Małe Licho i tajemnica Niebożątka Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Małe Licho i tajemnica Niebożątka Marta Kisiel, Agnieszka Wajda
Okładka książki Wzorowe Jajo i Pokaz Talentów Jory John, Pete Oswald
Wzorowe Jajo i Pokaz Talentów Jory John, Pete Oswald
Okładka książki Śledztwo Lady Berty. Kruki z Twierdzy Brian Freschi, Elena Triolo
Śledztwo Lady Berty. Kruki z Twierdzy Brian Freschi, Elena Triolo

Cytaty z książki Wielka historia małych miast

Dodaj cytat z książki Wielka historia małych miast