Hania cała do kochania! Królewna Emocji

48 str. 48 min.
- literatura dziecięca
- Hania cała do kochania!
- 2026-04-22
- 2026-04-22
- 48 min.
Poznaj Hanię!
Hania ma sześć lat. Lubi kolor niebieski, rosół z makaronem w gwiazdki i huśtawki. Umie robić świecę, gdy leży na plecach, a we wtorki chodzi na plastykę, aby rysować i wycinać – z papieru potrafi zrobić prawie wszystko! Do tego skrywa prawdziwą supermoc – ma bardzo wrażliwe serce. Dlatego, aby nauczyć się panować nad emocjami, Hania zaczyna prowadzić dziennik emocji.
Książka z humorem, lekkością i dziecięcą szczerością opowiada o codziennych sytuacjach, które są bliskie najmłodszym. Wspólnie z Hanią odkrywamy, że wszystkie emocje są ważne, a to, co czują dzieci zasługuje na uwagę i zrozumienie. Pierwszy tom serii porusza tematy smutku, odrzucenia, zazdrości, kłamstwa, szczęścia i wdzięczności.
Kup Hania cała do kochania! Królewna Emocji w ulubionej księgarni
Oceny książki Hania cała do kochania! Królewna Emocji
18 użytkowników ma tytuł Hania cała do kochania! Królewna Emocji na półkach głównych- Przeczytane 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hania cała do kochania! Królewna Emocji
Przepiękna opowieść, która pomaga maluchom zrozumieć i oswoić skomplikowany świat uczuć. Bardzo wartościowa lekcja empatii w niezwykle czułym wydaniu. ❤️
@mamawiki_poleca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to@mamawiki_poleca
💙 "Hania cała do kochania. Królewna emocji".
-Emilka, co będziemy dziś czytać?
- O naleśnikach 🥞 "Hania cała do kochania. Królewna emocji" to aktualnie ulubiona książeczka Emi do wieczornego czytania. Oczywiście ulubiony i najczęściej czytany przez nas rozdział to ten, w którym Hania z rodzicami zjada na śniadanie naleśniory 😉
Hania ma sześć lat i uważa się za całkiem już dużą dziewczynkę, która nie może się doczekać pójścia do pierwszej klasy. Lubi kolor niebieski, rosół z makaronem i huśtawki. Jej ulubionym zajęciem jest rysowanie. Dziewczynka skrywa też prawdziwą supermoc- ma bardzo wrażliwe serce. Podczas codziennych sytuacji jak każdy z nas musi radzić sobie z szeregiem trudnych emocji. Ma jednak bardzo wspierających rodziców na których zawsze może liczyć, a także dziennik emocji, w którym notuje wszystkie uczucia, zarówno te dobre jak i złe.
"Hania cała do kochania" to początek nowej serii dla dzieci podkreślającej jak ważne są emocje wśród najmłodszych oraz ukazującąej jak my rodzice możemy pomagać dzieciom w ich regulacji. W tej części Hania doświadcza smutku, kiedy przyjaciółka nagle nie chce być z nią w parze oraz zazdrości, gdy mama bierze na ręce dziecko znajomych. Idealna książka dla przedszkolaków, ale również młodsze dzieci będą zainteresowane przygodami dziewczynki o wrażliwym serduszku. W naszej biblioteczce zajmie ona z pewnością wyjątkowe miejsce, bo większych lub mniejszych dramatów ostatnio u nas bez liku, więc często będziemy do niej wracać.
💙 "Hania cała do kochania. Królewna emocji".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-Emilka, co będziemy dziś czytać?
Hania ma sześć lat i uważa się za całkiem...
Hania - ma sześć lat, chodzi do zerówki, uwielbia kolor niebieski, rosół z makaronem w kształcie gwiazdek i huśtawki! Ale ma też supermoc - jest bardzo wrażliwa i czasami, nie potrafi sobie jeszcze z tymi emocjami radzić!! Na szczęście, jej rodzice, a zwłaszcza mama, która jest psycholożką, każdego dnia, pomagają jej te emocje ogarniać?
I tak przeczytamy o tym, jak Hania doświadcza smutku, ponieważ jej przyjaciółka nie chce iść z nią w parze - Hania nie ma pojęcia dlaczego, przecież niż złego się nie wydarzyło.
Mama podsuwa dziewczynce świetny pomysł i następnego dnia, Hania ma porozmawiać z Zosią i wyjaśnić co się dzieje.
Przychodzi weekend, mama po sytuacji z Zosią, zaproponowała córce, aby założyła "dziennik emocji". Dziewczynka, nie potrafi jeszcze pisać, ale uwielbia rysować - była więc zachwycona!
W niedzielę, razem z rodzicami i rodziną swojego kolegi z zerówki, wybiorą się na drugie śniadanie. Tam również dojdzie do kilku sytuacji, w których dziewczynka będzie odczuwała nieprzyjemne emocje, jak np zazdrość.
Książka, napisana jest w fantastyczny sposób. Mamy również rozdziały, więc możemy czytać jeden dziennie, albo całość od razu (tak, ciężko się oderwać 🤭). Myślę, że ta pozycja, idealnie pokazuje codzienne sytuację, z którymi mierzą się nasze dzieci i podsuwa świetne rozwiązania!
Totalnie urzekły mnie również ilustracje, kocham kreskę @gryzmola! Oddanie emocji i charakteru postaci - sztos!
Jak dla mnie - 10/10! 🫶
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tak przeczytamy o tym, jak Hania...
Hania chodzi do zerówki, a już wkrótce rozpocznie swoją szkolną przygodę. Na co dzień odczuwa dużo różnych emocji. Nie do końca je rozumie, ale mama psycholożka wspiera córkę w tym emocjonalnym rozwoju.
Razem z Hanią przebrniemy przez kilka rozdziałów. Każdy z nich porusza inne emocje. Jedne są trudniejsze, inne bardziej przyjemne. Pojawi się zazdrość, odrzucenie, smutek, ale także szczęście i miłość!
Mama Hanii wpada na doskonały pomysł! Prowadzenie ilustrowanego dziennika emocji, który pozwoli rozpoznawać emocje i tego, co je powoduje!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRazem z Hanią przebrniemy przez kilka rozdziałów. Każdy z nich porusza inne emocje. Jedne są trudniejsze, inne bardziej przyjemne. Pojawi się zazdrość, odrzucenie, smutek,...
🩵 Poznajcie Hanię - królewnę emocji 😀, bohaterkę nowej serii, która pomaga dzieciom odkrywać i rozumieć uczucia, a przede wszystkim zachęca do rozmowy o tym, co czujemy.
Mała bohaterka - a właściwie już nie taka mała, bo Hania chodzi do zerówki - codziennie mierzy się z wyzwaniami, które wywołują u niej cały wachlarz emocji: radość, smutek czy zazdrość. A więc całkiem podobnie jak u innych dzieci w jej wieku. Tylko jak zrozumieć te wszystkie uczucia i jak sobie z nimi radzić? Na szczęście dziewczynka może liczyć na wsparcie swoich rodziców 🥰
Książka jest bogata w treść - mamy tu kilka rozdziałów, ale czyta się ją szybko (historie wciągają 😀),a na każdej stronie znajdziemy piękne ilustracje, które świetnie uzupełniają tekst. Na początku poznajemy bohaterkę i jej rodziców, a następnie przeżywamy z Hanią różne przygody. Wycieczka do biblioteki byłaby całkiem udana, gdyby nie to, że przyjaciółka nie chciała z nią rozmawiać. Spacer z rodzicami na plac zabaw był świetny do czasu, aż Hania spotkała dzieci chwalące się rodzeństwem. Z kolei wspólne śniadanie ze znajomymi kończy się zazdrością i zbitym talerzem 😬
Mama wpada na pomysł, by Hania prowadziła dziennik emocji - i tak dziewczynka codziennie rysuje to, co czuje. Bohaterka zastanawia się też nad jedną kwestią: czy roboty robią kupę? 😂 Jak myślicie? Na szczęście uda jej się rozwikłać tę zagadkę 🤭
Ta lektura pokaże dzieciom, że warto rozmawiać o tym, co czujemy i dawać upust swoim emocjom, zamiast ukrywać je głęboko w sobie. Może stać się także inspiracją do prowadzenia własnego dziennika emocji 🧡
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMała bohaterka - a właściwie już nie taka mała, bo Hania chodzi do zerówki - codziennie mierzy się z wyzwaniami, które wywołują u niej cały wachlarz emocji: radość, smutek czy zazdrość. A więc całkiem...
Co sprawia, że Wasze dzieci są szczęśliwe? A kiedy ostatnio coś je zasmuciło? 💛 Każdy dzień to dla najmłodszych prawdziwy rollercoaster emocji — tych dużych i całkiem malutkich.
To ciepła i bliska sercu opowieść o małej dziewczynce, jej codziennych przeżyciach i rodzinie, która — mimo swoich obowiązków — zawsze jest obok. Wspiera, tłumaczy i pomaga oswoić to, co czasem trudne do nazwania.
Znajdziecie tu cały wachlarz dziecięcych emocji:
smutek, gdy przyjaciółka z zerówki nagle się obrazi (i nie wiadomo dlaczego!),radość z drobiazgów, które dla dorosłych bywają niewidoczne, a nawet zazdrość — bo tak, ona też pojawia się w świecie kilkulatków.
Całość dopełniają urocze ilustracje, które dodają historii lekkości i sprawiają, że każda strona to mała przygoda 🎨
To książka, którą warto czytać razem — rozdział po rozdziale, emocja po emocji. I najważniejsze: pokazać dzieciom, że każde uczucie jest ważne… a potem najlepiej je narysować 💫
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie dlatego Hania razem z mamą wpadają na świetny pomysł: zaczynają rysować swoje uczucia… najlepiej w specjalnym zeszycie! I tak, krok po kroku, Hania zostaje królową własnych emocji 👑
To...
Książek o emocjach dla młodszych dzieci jest naprawdę sporo…
ale prawda jest taka, że każdy moment jest dobry, żeby o nich rozmawiać ☺️
Hania nie jest już taka mała. Ma 6 lat i chodzi do zerówki, czuje się prawie dorosła… a mimo to — jak każde dziecko — mierzy się z emocjami, które nie zawsze są łatwe.
Smutek, odrzucenie, zazdrość, a nawet… kłamstwo 🤥
I bardzo podoba mi się to, jak ta książka to pokazuje.
Bez oceniania.
Z ogromną empatią.
Z rodzicami, którzy naprawdę wspierają ❤️
No i ten pomysł z dziennikiem emocji… 🥹
rysowanie tego, co czujemy — proste, a takie pomocne dziecku.
To już trochę „poważniejsza” książka dla dzieci — więcej tekstu, rozdziały… ale dzięki temu jeszcze lepiej trafia do trochę starszych dzieci.
I czuję, że to będzie bardzo wartościowa seria 💛
Książek o emocjach dla młodszych dzieci jest naprawdę sporo…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toale prawda jest taka, że każdy moment jest dobry, żeby o nich rozmawiać ☺️
Smutek, odrzucenie, zazdrość, a nawet… kłamstwo 🤥
I bardzo podoba mi...
Na naszej półce pojawiła się kolejna świetna propozycja poruszająca temat emocji. ✨
"Hania całą do kochania".
Hania jest już prawie dorosła (przynajmniej tak sama o sobie mówi). Po wakacjach idzie do szkoły i bardzo się z tego cieszy, bo tam nie ma tych rozbieganych „maluchów”. W niedzielę pije kawę jak dorosła (oczywiście zbożową 😉),lubi rysować, huśtać się na huśtawce, ale najbardziej na świecie kocha swoich rodziców. A wspólne przytulanie to najlepsze lekarstwo na każde zmartwienie.
Hania to wspaniała dziewczynka z wyjątkową supermocą: bardzo wrażliwym sercem. Jest prawdziwą „królową emocji” potrafi je rozpoznawać i nazywać (no dobrze, przynajmniej niektóre 😉). A gdy pojawia się trudny problem, zawsze może zwrócić się do mamy, która ją wysłucha i cierpliwie odpowie na wszystkie pytania.
Tak było wtedy, gdy pokłóciła się z najlepszą przyjaciółką Zosią albo gdy poczuła zazdrość po poznaniu młodszej siostry Franka. Teraz ma jednak coś wyjątkowego. Dziennik Emocji, w którym rysuje ważne wydarzenia i zapisuje towarzyszące im uczucia (a rysowanie wychodzi jej świetnie!).
To książka o emocjach napisana językiem bliskim dziecku. Łatwo polubić bohaterkę, która tak samo lubi rosół z makaronem i naleśniki, chodzi do zerówki i każdego dnia mierzy się z różnymi emocjami.
Podczas czytania często robiliśmy przerwy na rozmowę: „A pamiętasz, u nas też tak było…?”, albo "A jak Pola jest głodna to się złości". I właśnie wtedy wszystko zaczynało mieć jeszcze większy sens.
Hania to bohaterka nowej serii, która zdecydowanie zostaje z nami na dłużej i zajmuje przytulne miejsce na naszej półce.✨
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Hania całą do kochania".
Książki dla dzieci poruszające temat emocji mają w moim sercu szczególne miejsce. Tym razem chciałabym opowiedzieć o wyjątkowej, pięknie wydanej publikacji w twardej oprawie od Wydawnictwa Zielona Sowa – „Hania. Cała do kochania. Królewna emocji” #współpracabarterowa
To propozycja skierowana do dzieci powyżej czwartego roku życia, która w niezwykle przystępny i ciepły sposób wspiera rozwój emocjonalny najmłodszych. Poznajemy kilkuletnią Hanię – sześciolatkę uczęszczającą do zerówki. Dziewczynka ma swoje upodobania, rytuały i codzienność bardzo bliską każdemu przedszkolakowi. Mieszka z rodzicami, a jej mama – z zawodu psycholożka – szczególnie dba o to, by w domu nie unikać rozmów o emocjach. I to właśnie ten aspekt jest ogromną wartością książki.
Publikacja została podzielona na rozdziały, w których Hania przeżywa różne sytuacje – zarówno radosne, jak i trudne. Spotykamy tu emocje takie jak szczęście, radość, ale również smutek czy zazdrość. Przykładowo, dziewczynka doświadcza odrzucenia przez przyjaciółkę podczas wycieczki czy zazdrości w sytuacji, gdy uwaga dorosłych skupia się na młodszym dziecku. To sceny bardzo życiowe i bliskie dzieciom.
Ogromnym atutem książki jest sposób, w jaki rodzice Hani reagują na jej emocje. Nie bagatelizują ich, nie narzucają gotowych rozwiązań, lecz towarzyszą córce, pomagając jej zrozumieć to, co czuje. Pokazują, jak nazywać emocje i jak sobie z nimi radzić. Pojawiają się także inspirujące elementy, takie jak codzienne praktykowanie wdzięczności czy prowadzenie dziennika emocji.
Książka zachwyca również pod względem wizualnym – ilustracje są ciepłe, przyjazne i doskonale oddają klimat opowieści. Dodatkowym plusem jest jasno określona grupa wiekowa, co ułatwia wybór odpowiedniej lektury dla dziecka.
„Hania. Cała do kochania. Królewna emocji” to wartościowa propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców oraz opiekunów. Pomaga najmłodszym lepiej rozumieć siebie, a dorosłym daje inspirację, jak wspierać dziecko w świecie emocji. Z pełnym przekonaniem polecam tę książkę – zarówno jako mama, jak i nauczycielka wychowania przedszkolnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo propozycja skierowana do dzieci powyżej czwartego roku życia, która w niezwykle przystępny i ciepły...
Jako mama zawsze szukam książek, które nie tylko zainteresują moje dziecko, ale też pomogą mu lepiej zrozumieć siebie. "Hania cała do kochania!" okazała się dokładnie taką lekturą, jakiej potrzebowałam.
To opowieść o sześcioletniej Hani, wrażliwej i kreatywnej dziewczynce, która poprzez codzienne sytuacje i prowadzenie dziennika emocji uczy się rozpoznawać, nazywać i oswajać swoje uczucia.
Czytając jej historię, miałam wrażenie, że patrzę na codzienność wielu dzieci, także mojego. Jej wrażliwość, intensywność przeżywania i trudności w radzeniu sobie z emocjami są mi bardzo bliskie jako mamie. To, co szczególnie mnie poruszyło, to sposób, w jaki autorka pokazuje, że wszystkie uczucia są ważne.
Bardzo doceniam motyw dziennika emocji. To prosty, a jednocześnie niezwykle wartościowy pomysł, który można łatwo przenieść do każdego domu. To nie tylko element fabuły, ale realne narzędzie, które pomaga dziecku zatrzymać się, nazwać to, co czuje, i spróbować to zrozumieć. Jako mama widzę w tym ogromny potencjał wychowawczy.
Książka może stać się punktem wyjścia do wielu ważnych rozmów, np. o złości, smutku, zazdrości, ale też o radości i wdzięczności. I to jest jej największa siła.
Cenię tę historię również za autentyczność, bo czuć tutaj, że autorka rozumie dzieci i ich emocje. Dzięki temu książka nie jest pouczająca, lecz wspierająca, zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica.
"Hania cała do kochania!" to coś więcej niż opowieść, to narzędzie, wsparcie i przypomnienie, że dziecko ze wszystkimi swoimi emocjami jest po prostu całe do kochania. Z całego serca polecam tę książkę każdej mamie, która chce być bliżej emocji swojego dziecka i swoich własnych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo opowieść o sześcioletniej Hani, wrażliwej i kreatywnej dziewczynce, która poprzez codzienne sytuacje i prowadzenie dziennika emocji uczy się rozpoznawać, nazywać i...