- informatyka, matematyka
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- 2019-11-14
Mikrousługi są relatywnie świeżą koncepcją w świecie systemów IT, mimo to coraz więcej organizacji decyduje się na wdrażanie opartej na nich architektury. Uznaje się, że zapewnia ona wówczas lepszą skalowalność, łatwość łączenia poszczególnych niezależnych elementów, a przede wszystkim możliwość szybszej reakcji na zmiany i skuteczniejsze wdrażanie nowych funkcjonalności. Zanim jednak organizacja da się skusić tymi obietnicami, powinna gruntownie przeanalizować swoją sytuację i decyzję o ewentualnej migracji systemu oprzeć na racjonalnych przesłankach. Konieczne jest również opracowanie planu takiego przejścia, zwłaszcza jeśli nie można sobie pozwolić na dłuższe przestoje w działalności.
To wyczerpujący poradnik dla inżynierów, którzy stoją przed wyzwaniem przekształcenia monolitycznego systemu w architekturę opartą na mikrousługach bez przerywania funkcjonowania firmy. Książka jest przeznaczona dla organizacji, które muszą płynnie zmienić istniejący system, a nie zbudować go od nowa. Zawiera wiele cennych wskazówek odnoszących się do celowości samej migracji oraz przedstawia liczne scenariusze i strategie przekształcania: od etapu planowania aż po dekompozycję aplikacji i baz danych. Znalazł się tu zestaw sprawdzonych wzorców i technik wraz z omówieniem sytuacji, w jakich można je bezpiecznie zastosować. Nie zabrakło ważnych szczegółów związanych z wzorcami refaktoryzacji architektury czy problematyki naruszeń integralności w wyniku podziału baz danych.
Kup Od monolitu do mikrousług. Ewolucyjne wzorce przekształcania systemów monolitycznych w ulubionej księgarni
Oceny książki Od monolitu do mikrousług. Ewolucyjne wzorce przekształcania systemów monolitycznych
35 użytkowników ma tytuł Od monolitu do mikrousług. Ewolucyjne wzorce przekształcania systemów monolitycznych na półkach głównych- Przeczytane 23
- Informatyka 3
- Niezaczęta 1
- 2022 1
- Ebooki 1
- PM / biznes 1
- IT, development 1
Tagi i tematy do książki Od monolitu do mikrousług. Ewolucyjne wzorce przekształcania systemów monolitycznych
Cytaty z książki Od monolitu do mikrousług. Ewolucyjne wzorce przekształcania systemów monolitycznych
Dodaj cytat z książki Od monolitu do mikrousług. Ewolucyjne wzorce przekształcania systemów monolitycznych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Od monolitu do mikrousług. Ewolucyjne wzorce przekształcania systemów monolitycznych
Dobrze się czytało.
Dobrze się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry przegląd wzorców, problemów oraz wyzwań, które stoją przed wszystkimi planującymi taką migrację.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z jednej strony pokazuje jak trudne i wymagające jest to zadanie, a z drugiej podpowiada jakie rozwiązanie wybrać w zależności od sytuacji, w której jesteśmy.
Świetne kompendium wiedzy o tym, czy, jak i dlaczego przechodzić z architektury monolitycznej do mikroserwisowej.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.