Złota rybka

Okładka książki Złota rybka autora Justyna Bednarek, Agnieszka Żelewska, 9788327658395
Okładka książki Złota rybka
Justyna BednarekAgnieszka Żelewska Wydawnictwo: HarperCollins Polska Seria: Czytam Sobie. Poziom 2: Składam Zdania literatura dziecięca
48 str. 48 min.
literatura dziecięca
Czytam Sobie. Poziom 2: Składam Zdania
2020-08-12
2020-08-12
48 min.

Kup Złota rybka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złota rybka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złota rybka

Jedzie rodzinka do babci - na wieś, do nowoczesnej artystki z dredami. Babcia proponuje wnuczętom budowę domku na drzewie - Werka jest przeszczęśliwa! Natomiast Mati znajduje inną rozrywkę - łapanie w stawie karpi na podbierak. Jest zabawa! I jest karp - złota rybka! Jakie życzenie spełni złota rybka? Tylko jedno! Czego zażyczy sobie Mati? I jak to się skończy?

Dzieciom na pewno spodoba się ta przygoda. Fajnie przemycony wątek, że gry na smartfonie przegrywają z domkiem na drzewie i innymi super zabawami!

Dzieciom na...

Za nami kolejna książka Justyny Bednarek. Córka wypożyczyła w bibliotece szkolnej, a i ja się do niej dorwałam, żeby sprawdzić, co też Pani Justyna znowuż wymyśliła ;-)
"Przygody dziesięciu skarpetek" nas zachwyciły, "Wnuczka antykwariusza" - porażka.
A jaka jest "Złota rybka"?
Krótka, zwięzła i na temat.
Mati i Werka pojechali na weekend do babci, typowo artystycznej duszy.
Dorota, bo tak ma na imię owa babunia, chociaż typowej babuni z wyglądu nie przypomina ;-) stara się dzieciom urozmaicić czas.
Główny problem poruszonony w lekturze, to telefon w rękach dziecka. Czyli temat od lat nagłaśniany przez dorosłych. Bowiem Werka świetnie się bawiła i korzystała z propozycji Doroty, zaś Mati myśląc tylko o graniu na telefonie, w pewnym momencie upolował złotą rybkę, którą poprosił o...?
Nie trudno się domyślić, jednak najlepiej przeczytać samemu.

Literki duże, siedmiolatek radzi sobie doskonale. Zamieszczone są też sylabizowane wyrazy. Córka z zadowoleniem przeczytała sama i co najważniejsze, książka jej się podobała.
Na pewno każda próba wpłynięcia na dziecko jest dobra. Należy na różne sposoby m.in poprzez lekturę pokazywać jemu, jakie negatywne strony ma nieumiejętność oderwania się od szklanego ekranu. Na ile dziecko weźmie sobie pouczający przekaz do serca - to już indywidualna sprawa, w dużej mierze jednak zależąca od rodziców i ich zaangażowania w rodzicielstwo.

A jaka jest "Złota rybka"?
Krótka, zwięzła i na temat.
Mati i Werka pojechali na weekend do babci, typowo artystycznej...

Bardzo fajna książka, okładka jest przepiękna.

Żal mi było że on ciongle grał na telefonie no cóż takie życie .

Polecam .

Bardzo fajna książka, okładka jest przepiękna.

Żal mi było że on ciongle grał na telefonie no cóż takie życie .

Polecam .

21 użytkowników ma tytuł Złota rybka na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Złota rybka na półkach dodatkowych

Okładka książki O bracie, który nie opowiadał bajek Magda Lic, Agnieszka Żelewska
O bracie, który nie opowiadał bajek Magda Lic, Agnieszka Żelewska
Okładka książki Koteczek Kiciuś Małgorzata Strzałkowska, Agnieszka Żelewska
Koteczek Kiciuś Małgorzata Strzałkowska, Agnieszka Żelewska
Okładka książki Historia czerwonego kameleona Marta Zaremba, Agnieszka Żelewska
Historia czerwonego kameleona Marta Zaremba, Agnieszka Żelewska
Agnieszka Żelewska
Agnieszka Żelewska
Ukończyła studia i uzyskała dyplom w PWSSP w Gdańsku na Wydziale Malarstwa i Grafiki. Zajmuje się ilustracją dla dzieci. Brała udział w Międzynarodowych Biennale Ilustracji dla Dzieci w Bratysławie i Japonii, w ekspozycjach PRO BOLONIA w Warszawie, wystawie FILU pt. „Polscy ilustratorzy” we Frankfurcie, w Biennale Europejskich Ilustratorów w Japonii, wystawie polskiej ilustracji w Bolonii 2003, Triennale Ilustracji Krajów Nadbałtyckich w Tallinie 2003 i in. Nagrody: główna nagroda Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2000 za ilustracje do książki „Marcel Szpak dziwi się światu” Joanny Pollakówny; wyróżnienie PRO BOLONIA 2001 za ilustracje do książki „Sznurkowa historia” Roksany Jędrzejewskiej-Wróbel; główna nagroda Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2002 za ilustracje do książki „Bajki o rzeczach i nierzeczach” Zofii Beszczyńskiej; wyróżnienie Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku 2003 w dziedzinie grafiki za autorską książkę pt. „Gdzieżeś ty bywał, czarny baranie?”.

Okładka książki Po co wieje wiatr Aleksandra Krzanowska, Rafał Witek
Letni koncert Karolina Grabarczyk, Nika Jaworowska-Duchlińska
Okładka książki Franek i miotła motorowa Agnieszka Frączek, Joanna Rusinek
Franek i miotła motorowa Agnieszka Frączek, Joanna Rusinek

Cytaty z książki Złota rybka

Dodaj cytat z książki Złota rybka