Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona.

Okładka książki Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona. autora Adam Bardos, Krystyna Bardos, 9788327658173
Okładka książki Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona.
Krystyna BardosAdam Bardos Wydawnictwo: HarperCollins Polska interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
24 str. 24 min.
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
2020-08-12
2020-08-12
24 min.

Kup Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona.

Bardzo ciekawa acz cienka książeczka dla dzieci z ciekawostkami o przyrodzie. Czy dzieci mają świadomość, że świat to nasz wspólny dom?

Ida i Filip uwielbiają bawić się w otoczeniu przyrody. Na powietrzu czują się wspaniale. Razem obserwują stare drzewo, sadzą drzewa w ogródku dziadków, dokarmiają ptaki, odwiedzają ule u dziadka, podziwiają ogromną pajęczynę i odwiedzają z rodzicami Puszczę Białowieską.

Przy każdej przygodzie mamy załączone ciekawostki.
Np Duże drzewo liściaste przez godzinę może wytworzyć 1200 litrów tlenu.
Najdłużej na świcie żyją sosny długowieczne z Ameryki Płn. Mają wiek 3000 - 5000 lat.
Wierzba arktyczna to najmniejsze drzewo, ma 10 cm.
Pszczoły porozumiewają się ze sobą za pomocą tańca.
Termity, czyli niewielkie afrykańskie owady, to prawdziwi wynalazcy klimatyzacji;)
Jeże lubią zimować w kupkach opadłych liści, dlatego warto jesienią w parkach i ogrodach zostawiać część liści.

Na końcu tej 22- stronicowej książeczki czeka na nas gra planszowa "Przyrodnicza wędrówka" oraz Dyplom "Nasza przyroda".

Polecam!

Cieniutka książka, która kieruje uwagę najmłodszych na otaczającą przyrodę: na środowisko i jego ochronę. Informacje na temat drzew (czy wiedzieliście, że duże drzewo potrafi przez godzinę wytworzyć 1200 litrów tlenu?),najbardziej długowiecznych gatunków, ptasiej stołówki (nie należy dokarmiać ptaków pieczywem!),życiu pszczół w ulu, parków narodowych w Polsce (czy odwiedziliście chociaż jeden z 23 parków?),różnych wynalazków, do powstania których inspiracją była po prostu natura (łopianowe rzepy i klimatyzacja termitów),przygotowaniu do wycieczki na łono natury (czy dacie się namówić na nocowanie w namiocie w lesie?). Ciekawostki, informacje – ale nieprzeładowane. Ich ilość w sam raz dla małego dziecka. Książka pokazuje, że przyroda wokół jest ważna dla nas, ludzi. Potrzebujemy drzew do oddychania, na łące można znaleźć zioła, które pomogą na ból brzucha: rumianek i miętę. Można w końcu wybrać się na szlak i poobserwować zwierzęta. Ten świat jest na wyciągnięcie ręki, a ta książka zachęca do działania. W środku znajdziecie grę planszową: „Przyrodnicza wędrówka”. Przy pomocy nakrętek od butelek lub guzików możecie przeprowadzić rodzinną rywalizację – uwaga! Na pewno przyda się wiedza z tej książki. Jest tu i część kreatywna. Maluchy mogą kolorować, wycinać, przeprowadzać proste doświadczenia. Na samym końcu Dyplom „Nasza przyroda” za zdobycie wiedzy o tym, jak funkcjonuje przyroda i jak wszystko w przyrodzie jest ze sobą powiązane.

Cytaty z książki Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona.

Dodaj cytat z książki Nasza przyroda. Środowisko i jego ochrona.