Okładka książki The Rivals autora Vi Keeland, 9781951045722

Kup The Rivals w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Rivals

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Rivals

Na półkach: , , , , , ,

To klasyczna historia o wrogach, którzy zostają kochankami, z klimatem rodem z Romea i Julii, z waśniami rodzinnymi i zakazanym romansem.

Jest tu zabawa, humor, mnóstwo seksownych momentów i przekomarzań, zwłaszcza seksu z nienawiścią. Weston i Sophia tylko czekają, żeby wybuchnąć. Nie spodobał mi się ten romans od wrogów do kochanków tak bardzo, jak myślałam. Doświadczyłam głębi osobowości Westona, ale nie mogłam się utożsamić z Sophią, choć obie postacie są sympatyczne.

Ogólnie rzecz biorąc, książka może nie wnosić niczego nadzwyczajnego i prawdopodobnie zapomnę o niej w nadchodzących tygodniach, jednak i tak świetnie się bawiłam słuchając audiobooka.

Romans o przedstawicielach dwóch zwaśnionych rodzin, z których każda chce wykupić drugą - okazuje się bowiem, że przyczyna rodzinnej zwady (kobieta która poróżniła ich dziadków) zostawiła im równe udziały w swoim hotelu.

Sophia i Weston... Cóż, jest miedzy nimi chemia - temu nie można zaprzeczyć. Z minusów - momentami wątek traum i nieprzepracowanych kwestii to było dużo za dużo. Gdy chcemy romans, to nie chcemy za dużo problemów emocjonalno-historycznych głównych bohaterów.

🍂 Recenzja 🍂

"Rywale"

Autorka: Vi Keeland

Kategoria:literatura obyczajowa, romans

Cześć Książkoholicy!

🍂Ostatnio postanowiłam, że do końca roku przeczytam wszystkie książki z mojej biblioteczki, których jeszcze nie ruszyłam. 🫣 Ambitny plan, bo książek przybywa szybciej, niż je czytam, ale trzymajcie za mnie kciuki!
Czy tylko ja mam takie postanowienia przedświąteczne? 🎄

🍂Tym razem sięgnęłam po „Rywale” Vi Keeland, książkę właśnie z mojej własnej biblioteczki.
I powiem szczerze, dawno nie miałam tak mieszanych uczuć. Książka była momentami ciekawa, ale często też… zwyczajnie nudnawa. Dopiero pod koniec coś się zaczęło dziać.
Autorkę bardzo lubię i czytałam sporo jej powieści, dlatego może czuję lekkie rozczarowanie. „Rywale” to dla mnie typ historii - przeczytaj i zapomnij.

🍂Brakowało mi emocji, napięcia i głębszej fabuły. Miałam wrażenie, że autorka bardziej skupiła się na scenach zbliżeń niż na samej historii.
Najlepszy dowód? Nie pamiętam nawet imion bohaterów, a to zdarza mi się naprawdę rzadko!

🍂Nie uważam, że to zła książka, ale nie mogę też powiedzieć, że była dobra.
Mam nadzieję, że kolejna pozycja z mojej półki okaże się dużo lepsza!

🍂Dwie rodziny, jeden hotel i uczucie, które nie powinno się zdarzyć.
Wrogowie od pokoleń, połączeni przez los i namiętność.

Moja opinia: 5/10

🍂 Recenzja 🍂

"Rywale"

Autorka: Vi Keeland

Kategoria:literatura obyczajowa, romans

Cześć Książkoholicy!

Czy tylko ja mam takie postanowienia...

2227 użytkowników ma tytuł The Rivals na półkach głównych

Okładka książki Denim and Diamonds Vi Keeland, Penelope Ward
Denim and Diamonds Vi Keeland, Penelope Ward
Vi Keeland
Vi Keeland
Vi Keeland pochodzi z Nowego Jorku. Pracuje jako prawniczka, ale sławę zyskała jako autorka uwielbianych bestsellerów "New York Timesa" i "USA Today". Autorka ma w swom dorobku takie bestsellery jak EGOmaniac, powieści z cyklu MMA fighter, w skład której wchodzą części: Walka, Szansa i Przebaczenie; czy też romanse napisane wspólnie z Penelope Ward: Drań z Manhattanu, Playboy za sterami, Milioner i bogini, Słodki drań, Zbuntowany dziedzic i inne. Ogromna popularność sprawiła, że książki Keeland tłumaczone są obecnie na ponad dwadzieścia języków, a łączny nakład sprzedanych tytułów wynosi sporo ponad milion egzemplarzy. Pisarka swojego przyszłego męża poznała już w wieku sześciu lat i jak zapewnia - ich uczucie jest wciąż bardzo żywe. Para ma trójkę dzieci i mieszka w Nowym Jorku.

Przeklęty kontrakt Melanie Moreland
Przeklęty kontrakt
Melanie Moreland
"Przeklęty kontrakt" to świetny biurowy romans. Ale w sumie to nawet nie biurowy tylko od biura się rozpoczynający. Historia opowiadana jest głównie z perspektywy Richarda. Faceta z ambicją i talentem marketingowym, zdolnego jak diabli ale okrutnego w obejściu i totalnego palanta. Meżczyzna uważa że uczucia to słabość a drogą do sukcesu są knowania i pieniądze. Jest zadufany w sobie i pozornie pewny siebie. Pozornie bo z czasem odkrywamy jego kolejne warstwy. Przyznaje że nie pamiętam książki, romansu gdzie w takiej przewadze prowadzona jest narracja przez męskiego bohatera. Podobało mi się to. Nawet bardzo. Katy ma dosłownie kilka swoich rozdziałów. To Richard opowiada nam ich historię 🖤 Richard niecierpi swojej asystentki i na każdym kroku daje jej to odczuć swoim zachowaniem i kąśliwymi uwagami. - tą asystentka jest własnie Katy. Richard nie zna jej jednak na tyle dobrze aby mieć świadomość jakie ma za sobą doświadczenia i dlaczego tak usilnie trzyma się swojej posady. Okoliczności w których znalazł się Richard wymagają od niego poszukania sobie na cito dziewczyny, która będzie kompletnie odbiegać od jego dotychczasowego gustu: ma być "normalna", ciepła na tyle aby ocieplić też jego wizerunek. Postanawia do tego celu zatrudnić Katherine- swoją znienawidzoną asystentkę a ona przystaje na warunki szefa bo pieniądze są jej bardzo potrzebne. Richard zmienia pracę a dzięki Katy zostaje również polubiony i doceniony przez nowego przełożonego i jego rodzinę. Stopniowo zakochuje się w nowej rzeczywistości, tych nowo poznanych ludziach, sympatycznej starszej Pani, która pojawia się nagle w jego życiu, a przede wszystkim uczuciem obdarza Katherine. Bardzo fajna, romantyczna opowieść o uprzedzeniach i odnajdywaniu swojego ja. I o tym, że szczęście potrafi czaić się tuż pod naszym nosem, a czasem jestesmy zbyt zaabsorbowani nieistotnymi rzeczmi aby je dostrzec. To bardzo przyjemna opowieść ;) Polecam.❤️🤪
Pcheleczka92 - awatar Pcheleczka92
P. S. Nienawidzę cię Winter Renshaw
P. S. Nienawidzę cię
Winter Renshaw
"O ile tylko w ciągu następnych dni nie będzie żadnymi kwiatów, żadnych słodkich słówek, żadnych nieopatrznych szeptów, żadnych pochopnych obietnic i żadnego patrzenia na siebie maślanym wzrokiem... to wszystko będzie dobrze i obydwoje powinniśmy wyjść z tego bez szwanku, bez żadnych bitewnych ran czy blizn." Maritza jest kelnerką w popularnej naleśnikarni. Gdy przy jednym ze stolików usiadł niesamowicie przystojny Isaiah, nie wywarł na dziewczynie najlepszego wrażenia. Był oschły i arogancki, lecz mimo to wciąż przyciągał spojrzenie dziewczyny. Gdy los postawił ich na swojej drodze ponownie, postanowili dać sobie szansę na niezobowiązującą znajomość - w końcu Isaiah za kilka dni wyjeżdżał do Afganistanu. Obiecali sobie spędzić ze sobą każdy dzień przed rozpoczęciem misji chłopaka tak jakby był sobotą, wolną od trosk i zmartwień. Określili też dwie zasady - żadnych romantycznych gestów i żadnych kłamstw. Wraz z wyjazdem chłopaka ich relacja miała opierać się na wysyłanych sobie nawzajem listach. Niestety Isaiah, mimo obietnicy, że zawsze będzie odpowiadał, nie dotrzymał słowa. Złamał obietnicę i serce Martizy. A później wrócił. "PS Nienawidzę cię" to bardzo przyjemna historia o tym jak niespodziewane spotkanie, może całkowicie zmienić sposób postrzegania świata, jak wbrew wszelkim postanowieniom miłość zawsze znajduje sposób, by zwyciężyć wszelkie przeciwności i jak trudno czasami dać samemu sobie szansę na prawdziwe szczęście. Lekki styl autorki, duża ilość dialogów, krótkie rozdziały z punktu widzenia obojga bohaterów przyczyniły się do tego, że książkę przeczytałam bardzo szybko i spędziłam z nią całkiem miłe popołudnie. Przedstawiona w niej fabuła, postacie, wątek dotyczący wysyłania listów oraz krótka intryga, która poróżniła głównych bohaterów zostały bardzo fajnie skomponowane w całość, która w mojej ocenie była i interesująca i wciągająca. Na pewno wyróżniającym elementem jest kreacja głównego bohatera. Lubię wątki dotyczące wojskowych i osobiście cieszyłabym się, gdyby był on jeszcze bardziej rozbudowany. Jednak domjnujaca tajemniczość Isaiaha, jego skrytość i pewnego rodzaju ostrożność, wynikająca.z nabytych doświadczeń, wzbudzały we mnie chęć jeszcze lepszego poznania go. Postać Maritzy, choć wykreowana na miłą, pomocną, oddaną przyjaciołom, momentami wydawała mi się odrobinę zmanierowana, niedojrzała, popadająca ze skrajności w skrajność - albo zbyt pozytywna, albo zbyt zacięta w uporze. Sama fabuła i historia głównych bohaterów była bardzo przyjemnie przedstawiona, pełna wdzięku i uroku, które wcale nie zostały przyćmione późniejszymi problemami. Przekonała mnie ich relacja, tempo jej rozwoju, uczucia którymi się kierowali. Były w niej momenty zabawne, seksowne, wzruszające. Podczas czytania mogłam odczuć emocje bohaterów, ich niepewność, radość, zmartwienie, tęsknotę, strach, złość, nadzieję i miłość. Oczywiście, jak to przy tego typu książkach, było przewidywalnie, ale zupełnie nie przeszkadzało mi to w odbiorze. Wręcz przeciwnie, jestem zadowolona z lektury, odpoczęłam przy niej, zrelaksowałam się, więc ze swojej strony Wam ją polecam
add_books_ - awatar add_books_
... i wtedy cię poznałem K. Bromberg
... i wtedy cię poznałem
K. Bromberg
Po raz pierwszy w tym roku złamałam wszystkie swoje czytelnicze zasady i sięgnęłam po książkę „bingo”: po pierwsze — autorka kojarzyła mi się dotąd wyłącznie z ostrymi erotykami średniej jakości, po drugie — była to polecajka z internetu, a po trzecie — powieść przełożyła tłumaczka, wobec której mam dość ambiwalentne odczucia. Jej przekłady bywają bardzo nierówne i zdarzało mi się już wcześniej, że po prostu nie byłam w stanie ich czytać. To właśnie ten aspekt był dla mnie największą barierą, jednak uznałam, że nowy rok to dobry moment na dawanie nowych szans. „I wtedy cię poznałem” autorstwa K. Bromberg ostatecznie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Choć w powieści nie brakuje scen erotycznych, są one wyważone i sensownie wplecione w fabułę, bez wrażenia nachalności czy sztucznego podkręcania napięcia. Moją uwagę szczególnie przyciągnął motyw ranczerski i małomiasteczkowy, a także główna bohaterka — Tate. Już na początku zapowiadała się na postać złożoną i wielowymiarową, i na szczęście taka rzeczywiście się okazała — co więcej, dotyczy to nie tylko jej. To powieść mocno osadzona w emocjach, poruszająca temat niesprawiedliwości, krzywdzących ocen i plotek funkcjonujących w zamkniętych społecznościach małych miasteczek południa. Narracja jest spójna i logiczna, a historia pulsuje uczuciami — nie tylko tymi pozytywnymi. Bohaterowie wywołują pełne spektrum reakcji: od irytacji, przez współczucie, aż po autentyczną sympatię, co działa zdecydowanie na korzyść całości. Jedynym elementem, który nie do końca mnie przekonał, był nieco chaotyczny rozwój relacji między głównymi bohaterami. Przejście od „enemies” do „lovers” nastąpiło zaskakująco szybko i miałam wrażenie, że kluczowy moment tej przemiany gdzieś mi umknął. To jedyny wyraźniejszy zgrzyt w tej historii. Mimo to jestem szczerze zaskoczona, jak dużą przyjemność sprawiła mi lektura tej książki. Być może jest to również znak, by jeszcze raz — i z większą otwartością — dać szansę zarówno autorce, jak i kolejnym przekładom tłumaczki.
zaczytanazkotami - awatar zaczytanazkotami

Cytaty z książki The Rivals