Obca miłość

- literatura obyczajowa, romans
- Wszystkie nasze chwile (tom 1)
- 2020-07-01
- 2020-07-01
Weronika wiedzie na pozór szczęśliwe życie jako jedyna spadkobierczyni fortuny Skarbierskich. Zdradzona przez narzeczonego, stara się unikać miłości, ciągle żyjąc wspomnieniami nieudanego związku. Po nagłej śmierci dziadka wspierana przez współlokatorkę, a zarazem przyjaciółkę, Milenę Bielską, wraca w rodzinne strony, jednak na miejscu okazuje się, że nic nie jest już takie samo, jak kiedyś. Weronika nagle znajduje się w samym centrum dziwnych wydarzeń, które ukazują otaczających ją ludzi w zupełnie innym świetle. Być może śmierć dziadka nie była przypadkowa. Być może starszy pan skrywał pewien sekret, który zaważy na dalszym życiu dziewczyny. Być może nie każdemu przyjacielowi można ufać. Czy poznany przypadkiem syryjski uchodźca, Jusuf, okaże się cudownym wybawcą, który ocali Weronikę i sprawi, że jej serce otworzy się na miłość? A może to on stanie się jej najgorszym koszmarem?
Kup Obca miłość w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Obca miłość
„Nikt nie ma dla nas tak niesamowitych niespodzianek, jak życie” Weronika Skarbierska to młoda studentka, wraz ze współlokatorką Mileną Bielską wynajmuje w Łodzi mieszkanie, dziewczyny dobrze się dogadują. Weronikę samotnie wychowywał dziadek, rodziców praktycznie nie znała. Dziadek jest jej ostoją i ogromnym wsparciem. Niestety ostatnimi czasy jej relacje z dziadkiem trochę się ochłodziły. Pewnego dnia dostaje telefon z informację o nagłej śmierci dziadka. Dziewczyna jest zrozpaczona, wraca do rodzinnego domu. Milena wspiera ją jak może, faszeruje dziwnymi pastylkami. Przypadkowo podsłuchana rozmowa, stopniowo zaczyna otwierać Weronice oczy. Zaczyna łączyć ze sobą fakty, a te coraz mocniej ją przerażają. Kim tak naprawdę jest Milena? Pomocy udziela jej przypadkowo poznany syryjski uchodźca Jusuf, pracownik dziadka. Kim tak naprawdę jest ten facet, czy jego pomoc jest rzeczywiście bezinteresowna? Czy śmierć dziadka, który miał swoje tajemnice, na pewno była przypadkowa? Niesamowicie dynamiczna akcja zaskakuje i intryguje. Autorka uknuła zaskakującą, dobrze przemyślaną intrygę, umiejętnie wodzi nas za nos Jest szczerze, realnie, nieprzewidywalnie, chwilami szokująco. Główna bohaterka, jej ciągła zmiana decyzji, impulsywność, niezdecydowanie, chwilami bardzo mnie irytowało jej postępowanie, jednak nie da się jej nie lubić. Bardzo polubiłam komisarza, tajemniczy, ciepły, przyjazny, mam nadzieję, że nie są to tylko pozory… Bardzo klimatyczna, tchnie świeżością i licznymi niespodziankami. Uchodźcy, tak bardzo negatywnie postrzegani przez większość z nas, ludzie. Patrzymy na nich przez pryzmat stereotypów, krytykujemy, oskarżamy, opluwamy. Jacy są naprawdę? Tego nie wiemy, ale bardzo często z góry zakładamy, że są źli. Nikt z nas nie powinien tak traktować drugiego człowieka. Tajemnice z przeszłości dziadka podkręcają atmosferę w powieści, wzbudzają ciekawość. Przyjaciele czy wrogowie, dosadne opisy seksu, potrzeba kochania i bycia kochanym. Zderzenie zupełnie różnych kultur, wyznań, poglądów. Intrygi, tajemnice, kłamstwa, klątwa, majątek, śmierć… Intrygujące połączenie ciekawej powieści obyczajowej, romansu, kryminału i sensacji. Zakończenie wywołało we mnie niepokój. Jestem ogromnie ciekawa, czym jeszcze zaskoczy nas autorka. Polecam :) http://tatiaszaaleksiej.pl/?p=2802
Oceny książki Obca miłość
326 użytkowników ma tytuł Obca miłość na półkach głównych- Przeczytane 190
- 2021 8
- Legimi 7
- Audiobooki 5
- 2020 4
- 2020 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obca miłość
Gdy zaczynałam czytać tą książkę, nie spodziewałam się po niej czegoś wyśmienitego. A tutaj czekało na mnie zaskoczenie. Ten tytuł jest bardzo interesujący, historia porusza wiele wątków, które nie są oczywiste i nie da się przewidzieć jak zakończy się dana sytuacja. Podobało mi się to, że w książce było tyle tajemnic i zagadek. Zostało tu połączone kilka gatunków, takich jak romans, kryminał i oczywiście literatura obyczajowa. To, co dzieje się w życiu Weroniki nie jest łatwe, tym bardziej, gdy wychodzą na jaw nowe sprawy. Tym bardziej, gdy sama bohaterka wplątała się w nieciekawą sytuację, przynajmniej dla mnie taka ona była. Osobiście nie postąpiłabym tak jak dziewczyna, ze względu na to, że Weronika nie wiedziała kim jest Jusuf i czy na pewno chce jej pomóc. Podobało mi się, że w powieści zostały ukazane osoby z innego państwa, a mianowicie z Arabii Saudyjskiej, którzy mieszkali w Polsce. Opisane było jak ludzie z naszego kraju traktują cudzoziemców. Oczywiście nie popieram takiego zachowania. Uważam, że każdy jest taki sam i nie trzeba oceniać kogoś po kolorze skóry, kulturze, czy też innych rzeczach. Jeśli ktoś lubi czytać o obcokrajowcach w Polsce, to ten tytuł jest dla Was odpowiedni. Myślę, że ta książka zasługuje na przeczytanie i poznanie historii Weroniki, która została sama z tajemnicami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObyczajówka z kryminalnym tłem. Czytało się szybko, momentami było ciekawie i chciałam poznać w końcu skrywane tajemnice. Główna bohaterka głupiutka i strasznie naiwna co mnie irytowało. Więc dam szanse części drugiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo pewnego czasu fabuła miała ręce i nogi, później chaos, przekombinowanie. Główna bohaterka zaczynała irytować mnie coraz bardziej zaczęłam przekartkowywać. Okropnie zmęczyła mnie ta książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrzech z przeszlosci, zdrady, intrygi i klamstwa to wszystko znajdziesz w Obcej milosci. Poznaj Weronike i dowiedz sie czy odnajdzie odpowiedzi na mnozace sie pytania. Czy znajdzie kogos, komu bedzie mogla zaufac? Czy znajdzie milosc, szczescie i spokoj? Przeczytaj - naprawde warto!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1 tom był napewno zachęcający. Daje 7 gwiazdek, bo pomimo świetnej historii, czułam, że coś mi w niej brakuje, jakieś detalu, który ciężko opisać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka obyczajowa z wątkiem kryminalnym. Szybko się czyta, chociaż trochę denerwuje mnie naiwność głównej bohaterki. Ale sięgam po drugi tom, ponieważ jestem ciekawa co będzie dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom wspaniałej, wręcz niewiarygodnej historii Weroniki Skarbierskiej - jedynej spadkobierczyni sporego majątku po śmierci dziadka, który zginął w tajemniczych okolicznościach. Mimo, iż jest to powieść obyczajowa, to nie brakuje w niej wątków kryminalnych. Weronika otoczona po pogrzebie dziadka opieką przyjaciółki Mileny, próbuje znaleźć się w nowej sytuacji właścicielki przetwórni w Skarbieszu. Czy jednak może w pełni zaufać swojej koleżance? Jakie sekrety ukrywał przed nią dziadek? I skąd na drodze Weroniki pojawia się nagle syryjski uchodźca Jusuf? Czy aranżowany ślub uchroni dziewczynę przed niebezpieczeństwem? W pierwszym tomie pojawia się moc nieprzewidzianych sytuacji, tajemnic z przeszłości, które wymagają wyjaśnienia. Kto naprawdę zagraża życiu Weroniki, komu można zaufać? Powieść wyjątkowo wciąga od pierwszych stron i porywa tempem akcji. "Obca miłość" jest pełna intryg, przedziwnych sytuacji, nieprzewidzianej akcji. Jestem zachwycona tą historią, lekkim stylem pisania autorki i wyjątkowo wciągającą historią. I choć ta seria przeleżała trochę u mnie, to nie żałuję, że zaczęłam czytać. Nie brakuje w niej emocji, romansu, manipulacji i super powiązanych ze sobą wątków, których w pierwszym tomie nie sposób wyjaśnić i koniecznie trzeba sięgać po kolejny Polecam - przy takiej lekturze nie sposób się nudzić.
Pierwszy tom wspaniałej, wręcz niewiarygodnej historii Weroniki Skarbierskiej - jedynej spadkobierczyni sporego majątku po śmierci dziadka, który zginął w tajemniczych okolicznościach. Mimo, iż jest to powieść obyczajowa, to nie brakuje w niej wątków kryminalnych. Weronika otoczona po pogrzebie dziadka opieką przyjaciółki Mileny, próbuje znaleźć się w nowej sytuacji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia,
Ciekawa historia,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWystarczył jeden telefon, by świat Weroniki runął...
Po zdanych egzaminach, Weronika Skarbierska dowiaduje się o tragedii, do której doszło w jej rodzinnej wsi. Niespodziewanie umiera mieszkający w Skarbieszu ukochany dziadek dziewczyny. Jej jedyna rodzina... Powiadają, że szanowany w okolicy właściciel przetwórni miał nieszczęśliwy wypadek. Weronika udaje się więc do Skarbiesza na pogrzeb. Jednak wokół niej, zaczynają dziać się dziwne rzeczy...
Czy dziadek na pewno uległ nieszczęśliwemu wypadkowi? A może, ktoś pragnął jego śmieci?
Jak się okazuje, Weronika zupełnie nie wiedziała o wielu sprawach związanych z dziadkiem i przetwórnią. Między innymi o tym, że przebywają tam syryjscy uchodźcy. Jednym z nich jest Jusuf. Mężczyzna oferuje jej pomóc. Czy powinna ją przyjąć?
Gdy okazuje się, że nawet najbliżsi skrywają przed nią tajemnice i dopuszczaj się zdrady, w głowie Weroniki niczym alarm rozbrzmiewa jedno pytanie - komu może ufać?
"Obca miłość" to pierwszy tom serii "Wszystkie nasze chwile" autorstwa Katarzyny Grabowskiej.
Na początku chciałabym powiedzieć Wam jedno - żałuję, że twórczość Pani Kasi poznałam tak późno!
"Obca miłość" pochłonęła mnie bez reszty! Nie wierzyłam, że książka dobiegła końca, wciąż było mi jej mało.
Autorka serwuje nam obraz wsi, w której wszyscy się znają, lubią. Tymczasem, gdzieś w tej sielance znalazło się miejsce na intrygi, kłamstwa, zdradę... Cóż takiego mogło się wydarzyć w niewielkiej społeczności? Czytałam o tym z dużym zainteresowaniem!
Główna bohaterka powieści - Weronika, od razu podbiła moje serce. A stało się to za sprawą wielkiej miłości do swojego dziadka. Rozczulające były wspomnienia z dzieciństwa Weroniki, do których wracała. A w nich jej bohater - ukochany dziadek. Ten sam, który kupił jej piękną lalkę i gdyby tylko mógł ofiarowałby swojej wnuczce gwiazdkę z nieba.
W tej historii nie brakowało momentów, które bardzo mnie wzruszyły. A muszę przyznać, że niezbyt często mi się to zdarza. Styl i język, jakim posłużył się autorka zdecydowanie przypadł mi do gustu. Katarzyna Grabowska ma lekkie pióro, co w połączeniu ze świetnym pomysłem sprawiło, że powieść niemal "czytała się sama"!
Jestem bardzo ciekawa kolejnych tomów tej serii i z pewnością je również przeczytam.
Droga Autorko, z całego serca dziękuję Ci za to, że swoją książką ofiarowałaś mi tak wiele przyjemności z jej czytania!
Zdecydowanie polecam! Jest to jedna z najlepszych książek, po jakie w tym roku udało mi się sięgnąć! Jestem nią oczarowana! ❤
Wystarczył jeden telefon, by świat Weroniki runął...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo zdanych egzaminach, Weronika Skarbierska dowiaduje się o tragedii, do której doszło w jej rodzinnej wsi. Niespodziewanie umiera mieszkający w Skarbieszu ukochany dziadek dziewczyny. Jej jedyna rodzina... Powiadają, że szanowany w okolicy właściciel przetwórni miał nieszczęśliwy wypadek. Weronika udaje się więc do...
Czyta się szybko i nawet trochę wciąga ale według mnie nic poza tym. Mimo tego warto przeczytać, tym bardziej, że kolejne części cyklu zawodu nie sprawią.