Okładka książki W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944 autora Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski, 9788380987531
Sławomir ZajączkowskiKrzysztof Wyrzykowski Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej Seria: W imieniu Polski Walczącej komiksy
40 str. 40 min.
komiksy
W imieniu Polski Walczącej
2020-01-31
2020-01-31
40 min.

Kup W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944 w ulubionej księgarnii

Oceny książki W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944

OPINIE i DYSKUSJE o książce W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944

Prezentowany komiks opowiada o dwóch akcjach oddziałów partyzanckich AK ppor. Antoniego Hedy „Szarego” na niemieckie więzienia zlokalizowane w Starachowicach i w Końskich. Obie akcje miały na celu uwolnienie polskich konspiratorów, aresztowanych wcześniej przez Niemców. Dość powiedzieć, że obie akcje zakończyły się pełnym sukcesem, a „Szary” powtórzył podobną akcję na więzienie w 1945 r., już w innych warunkach i podczas innej okupacji…
Antoni Heda „Szary” (1916-2008) to jeden z najlepszych polskich partyzantów czasu II wojny światowej. Walczył we wrześniu 1939 r., a następnie związał się z konspiracją ZWZ-AK. Prowadzone przez niego akcje bojowe charakteryzowały się znakomitym przygotowaniem wywiadowczym i organizacyjnym. Oszczędzał życie swoich żołnierzy i nie szafował bez potrzeby krwią swoich podkomendnych. Jego akcje nie powodowały również niemieckich represji wobec ludności cywilnej. Po przejściu frontu działał dalej w podziemiu antykomunistycznym ROAK i DSZ. Jego największym sukcesem było opanowanie więzienia w Kielcach i uwolnienie kilkuset więźniów (sierpień 1945 r.). Antoni Heda jest m.in. bohaterem komiksu wydanego przez IPN w 2021 r. w serii „Wilcze tropy”.
Recenzowany komiks nr 4 serii „W imieniu Polski Walczącej”, podobnie jak cała seria, trzyma wysoki poziom. Największa zasługa w tym oczywiście autorów: Sławomira Zajączkowskiego (scenariusz) i Krzysztofa Wyrzykowskiego (rysunki),oraz historyków odpowiedzialnych za dodatek merytoryczny: dr Tomasza Łabuszewskiego i dr Kazimierza Krajewskiego. Przedstawione watki nie są może zbyt długie, ale logicznie (i chronologicznie) zaprezentowane oraz pomysłowo przycięte. A każda historia (rozdział, podrozdział),która ma swój początek i koniec, wyczerpuje temat główny opowieści.
Mnie najbardziej zaimponowała scena werbowania do współpracy strażnika więzienia w Starachowicach o nazwisku Rogowski. Mamy tutaj wszystko: dramatyczną rozmowę, szantaż, emocjonujące wyczekiwanie, urwanie akcji i ostateczne szczęśliwe zakończenie, o którym dowiadujemy się dopiero po kilku następnych stronach opowieści. Podobnie końcowa scena komiksu: odchodząca partyzancka kolumna, buty chlupoczą w kałużach wody, padający deszcz zaciera ślady…
Jedyną uwagę, jaką można mieć do autorów tego komiksu to jest: za krótko! Zeszyt ma objętość 40 stron, ale komiks mieści się dokładnie na stronach 3-31. Zanim opowiedziana historia zainteresuje nas na dobre i wciągniemy się w pasjonującą lekturę, trzeba będzie odłożyć zeszyt, ponieważ skończymy już czytać…
Polecam i czekam na więcej.
Tytuł: „W imieniu Polski Walczącej zeszyt 4 Starachowice 6 sierpnia 1943, Końskie 5 czerwca 1944”
Autorzy: Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Wydawca: IPN
Rok wydania: 2019 (dodruk 2024)
ISBN: 9788380987531
Stron: 40
Oprawa: miękka
Cena z okładki: 25 zł
Ocena recenzenta: 8/10

19 użytkowników ma tytuł W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944 na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944

Okładka książki Komiks i my - 16 Łukasz Bałut, Daniel Koziarski, Paweł Moszczyński, Krzysztof Różański, Artur Ruducha, Mieczysław Skalimowski, Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Okładka książki W imieniu Polski Walczącej 7 Atak na więzienie w Pińsku Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Okładka książki W imieniu Polski Walczącej. Wydanie zbiorcze Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Okładka książki Komiks i My - 15 Nikodem Cabala, Patryk Cabała, Irek Konior, Przemysław Mazur, Waldemar Miaśkiewicz, Paweł Moszczyński, Mieczysław Skalimowski, Edvin Volinski, Jacek Widor, Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski, Jarosław Żukowski
Okładka książki Monte Cassino 1944 Bitwa dziesięciu armii Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Okładka książki Komiks i My - 14 Andrzej Chyży, Robert Konsztat, Paweł Moszczyński, Marcin Osuch, Mieczysław Skalimowski, Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski, Jarosław Żukowski
Okładka książki Ixbunieta. Część 1.Catalina Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Ixbunieta. Część 1.Catalina Krzysztof Wyrzykowski, Sławomir Zajączkowski
Krzysztof Wyrzykowski
Krzysztof Wyrzykowski
Rysownik, ilustrator oraz grafik projektatnt. Absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Współtwórca magazynu komiksowego "Kontra", w którym opublikował kilka historii własnego autorstwa o tematyce fantastycznej. Autor warstwy graficznej opowieści historycznych do scenariuszy m.in. Sławomira Zajączkowskiego.

Okładka książki Władza absolutna: Pozbawieni mocy Dan Mora, Mark Waid
Władza absolutna: Pozbawieni mocy Dan Mora, Mark Waid
Okładka książki Strażnik szyszek. Opowieści z archipelagu Jakub Babczyński, Piotr Szulc
Strażnik szyszek. Opowieści z archipelagu Jakub Babczyński, Piotr Szulc
Okładka książki Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Okładka książki Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Star Wars: Inkwizytorzy Rodney Barnes, Ramon Rosanas
Okładka książki Gachiakuta #13 Hideyoshi Andou, Kei Urana
Gachiakuta #13 Hideyoshi Andou, Kei Urana
Okładka książki Wiedźmin. Kwestia ceny Matteo Bellisario, Marta Krajewska, Igor Monti
Wiedźmin. Kwestia ceny Matteo Bellisario, Marta Krajewska, Igor Monti
Okładka książki Walkirie kresu dziejów – Record of Ragnarok #23 Azychika, Takumi Fukui, Shinya Umemura

Cytaty z książki W imieniu Polski Walczącej - 4 - Starachowice, 6 sierpnia 1943, Końskie, 5 czerwca 1944