Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza

Okładka książki Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza autora Julie Sykes, 9788328064089
Okładka książki Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza
Julie Sykes Wydawnictwo: Wilga Cykl: Akademia Jednorożców (tom 1) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Akademia Jednorożców (tom 1)
Unicorn Academy: Sophia and Rainbow
2019-03-13
2019-03-13
Marta Mortka

Kup Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza

"Akademia Jednorożców" to seria książeczek, która umili czas nie jednemu młodemu czytelnikowi, przeniesie w świat istot, których niestety nie mamy co szukać w realnym życiu, a jednocześnie daje przykład odwagi, szczerości i prawdziwej mocy przyjaźni.

"Zosia i Tęcza" to pierwsza opowieść wielotomowej serii o "Akademii Jednorożców", w której wchodzimy w magiczny świat. Razem z Zosią udajemy się na Wyspę Jednorożców, gdzie każde 10-letnie dziecko przez rok uczy się w akademii i nawiązuje więź z jednym z jednorożców. Już na początku pobytu Zosi Błyszczące Jezioro zmienia barwę, a z magią jednorożców dzieje się coś niedobrego. Dziewczynka wraz z Tęczą i przyjaciółmi chce dowiedzieć się, co lub kto stoi za zanieczyszczeniem jeziora i uratować magię czworonogich przyjaciół.

Każdy tom napisany jest prostym językiem, czcionka jest większa, przez co treść jest przejrzysta i ułatwia czytanie dzieciom. Każda z nich ma nieco ponad 100 stron, ale czyta się je bardzo szybko. Czytanie uatrakcyjniają biało-czarne ilustracje, dzięki którym łatwiej jest zapamiętać, która dziewczynka jak wygląda. Historie z "Akademii Jednorożców" pokazują, że każde dziecko bądź zwierzę ma swoje słabości i lęki, ale dzięki pomocy przyjaciół można je przezwyciężyć. Oczywiście w każdym tomie zdarzają się sytuacje mało bezpieczne, ale dzięki odwadze i rozwadze udaje się dziewczynkom wyjść z nich bez szwanku. Myślę jednak, że moc przyjaźni jest tu najważniejsza i pokazuje, że dzięki przyjaciołom każdy lęk czy niepewność jest mniej straszna. Mojej 7-latce, która uwielbia jednorożce, bardzo podobają się perypetie dziewczynek z Sali Szafirowej i jeszcze do nich wrócimy.

Autorką książeczek dla dzieci z cyklu "Akademia Jednorożców" jest pisarka, Julie Sykes. Kolorowe i pełne uroku ilustracje do magicznych opowieści stworzyła uzdolniona artystka, Lucy Truman.
"Akademia Jednorożców, Zosia i Tęcza" to doskonała lektura nie tylko na dobranoc. Świat pełen fantastycznych jednorożców zaprasza do zabawy wszystkie dzieci, które lubią magiczne historie!
W pewnym niezwykłym miejscu, znajduje się wyjątkowa Wyspa Jednorożców. Trudno w to uwierzyć, ale właśnie tam te wspaniałe zwierzęta tylko czekają na nowe przygody, w których nie brakuje czarów.
"Zosia i Tęcza" to jedna z opowieści, które wchodzą w skład serii pod tytułem "Akademia Jednorożców". Sympatyczne bohaterki z pewnością wyczarują uśmiech na każdej dziecięcej twarzy. Jednorożec, wyróżniający się wspaniałą, tęczową grzywą i jego przyjaciółka, Zosia, zapraszają do swojej czarodziejskiej szkoły.
W tej niezwykłej Akademii, każdy ma swojego jednorożca. Jedną z uczennic tego ciekawego miejsca jest Zosia. Dziewczynka bardzo się cieszy, że w końcu znalazła się w gronie uczniów magicznej szkoły. Jej przyjaciółką ma zostać urocza Tęcza. Zosia jest przekonana, że szybko odnajdzie wspólny język z tym wspaniałym zwierzęciem. Bohaterki czeka wiele przygód. Coś złego dzieje się nad Magicznym Jeziorem. Mroczne zdarzenia wywierają wpływ na wszystkich. Jak potoczą się losy Zosi i Tęczy?

Lepsza niż wszystkie inne co czytałam. Polecam.

Lepsza niż wszystkie inne co czytałam. Polecam.

49 użytkowników ma tytuł Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Akademia Jednorożców. Zosia i Tęcza

Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Szwecja Agnieszka Mielech
Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Dookoła świata. Szwecja
Agnieszka Mielech
Przygody Emi i założonego przez nią Klubu Superdziewczyn czytamy od lat i właściwie można powiedzieć, że ta seria nie ma przed nami tajemnic. Moja dziesięcioletnia córka dorastała wraz z Emi i w miarę ukazywania się kolejnych tomów rozwijała się w niej pasja do podróży, ciekawość świata i zwyczajów różnych kultur. Podczas lektury spotykała się z zagadnieniami i problemami, których często nie mielibyśmy okazji ani nawet możliwości poruszyć. A tu proszę. Podane na tacy w sposób łatwy do ogarnięcia i tak interesujący, że informacje zawarte w książkach Agnieszki Mielech wchodzą do głowy niewiadomo kiedy. I wierzcie, dziecko potrafi zaskoczyć (i zachwycić) tą wiedzą w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Dlatego zawsze, głównie za tę sprytnie przemyconą w poszczególnych częściach serii wartość merytoryczną jestem wdzięczna Autorce i każdy kolejny tom witam z radością. Tym razem, ku mojemu szczeremu zachwytowi poznajemy Szwecję. Kraje skandynawskie są tak interesujące i wciąż mało rozreklamowane, że aż się prosi zgłębić ich tradycje i poznać najciekawsze osobliwości. Nasi młodzi bohaterowie jadą do Szwecji dzięki mamie Emi, która skończywszy studia w ramach prezentu wybiera wycieczkę do tego właśnie kraju. I chociaż początkowo jechać ma tylko rodzina Gacków, to po dynamicznej interwencji Klubu i zdobyciu odpowiednich zgód i funduszy tworzy się jedenastoosobowa, ciekawa świata i nowych wrażeń grupa podróżników, która pewnego wiosennego dnia wyrusza na wielkie zwiedzanie. Będzie o zasadzie 3K, bardzo przydatnej zresztą, o świecie uwielbianej przez dzieciaki Astrid Lindgren i wiecznie żywych postaciach z jej książek, cynamonowych bułeczkach, olbrzymich kanapkach, łosiach i zasadzie fika, którą i my postanowiłyśmy wcielić w życie, a która polega na celebrowaniu małych przyjemności. Będzie o zabytkach Sztokholmu, muzeum zespołu Abba, parku rozrywki, a nawet o znanej większości dorosłych sadze Millenium. Będą szwedzkie zwroty, nowe słówka i wiele, wiele atrakcji. Oczywiście Emi i przyjaciele nie byliby sobą, gdyby w całym zwiedzaniu nie natknęli się na zagadkę do rozwiązania, która zmusi ich do obserwacji i zakończy się bardzo…zapachowo. Przygody Emi i Tajnego Klubu Superdziewczyn czyta się jednym tchem. Tyle ciekawostek i nowości oraz przydatnych stricte przewodnikowych informacji nie znalazłyśmy jeszcze w żadnej literaturze dziecięcej. To przykład na to, że książka dla dzieci może nie tylko bawić i budzić ciekawość, ale także uczyć. Jest bardzo ładnie wydana dzięki Wydawnictwu Wilga. Grubsza, ma twardą, kolorową okładkę, która aż zachęca do dołączenia się do przygód. Już na pierwszych stronach przypominajka kto jest kim ) ale my to przecież doskonale wiemy) oraz najważniejsze informacje dotyczące miejsca odwiedzanego przez Klub Superdziewczyn i Jednego Superchłopaka oraz Lucka. (To akurat nam się mega przydało!). W środku dużo tekstu drukowanego większą czcionką, więc nawet mniej zaprawiony w boju czytelnik da radę. Czarno – białe, liczne ilustracje Magdaleny Babińskiej, tak charakterystyczne dla Emi, które nie mogłyby już być inne. Na końcu słowniczek przydatnych szwedzkich zwrotów i wyrażeń. Lektura skierowana głównie do dziewczynek, ale znam chłopców, którzy przeczytali i bardzo sobie chwalili, zwłaszcza za występujących tam Franka i Lucka. Polecamy ogromnie dzieciakom 9+. Nigdy więcej nudy!
CzytaMy8plus - awatar CzytaMy8plus
Mopsik, który chciał zostać gwiazdą Bella Swift
Mopsik, który chciał zostać gwiazdą
Bella Swift
Jak to jest być gwiazdą? Pewnie nie jedna osoba miała chwilę refleksji nad tym pytaniem. Życie w blasku flashy, ludzie znają twoje imię, pojawia się zachwyt tłumu, gdy wychodzi kolejne nagranie, zdjęcie, czy prasa z twoim udziałem, a z drugiej strony sława ma też swoje ciemne strony. Tytułowy mopsik Peggy szybko dostrzega minusy bycia gwiazdą, jednak zanim do tego doszło wydarzyło się kilka interesujących rzeczy. Zatem jak to się wszystko zaczęło? Chloe właścicielka i przyjaciółka mopsika dostaje rolę w przestawieniu pod tytułem ,,Piotruś Pan", lecz w owym przedstawieniu nie tylko dzieci występują, szansę ma również czworonóg na zagranie psa opiekuna Nanny. Wesołe przestawienie ukrywa w sobie jednak inny ważny motyw, bo choć historia skupiona jest na chęci zostania gwiazdą, Peggy robi wiele z poczucia osamotnienia i chęci aprobaty swojej pani. Ta króciutka książka przypominać ma, że w natłoku obowiązków nie można zapominać o swoim puchatym przyjacielu, zwierzęta nie są w stanie powiedzieć nam, że tęsknią i potrzebują miłości, ale mogą to okazywać na różne sposoby i niezależnie od zabiegania, nie można ich odtrącić, ani zostawiać ,,na później". One potrzebują cię i sądzę, że to jest najważniejsza lekcja płynąca z książki o małym mopsiku. Z plusów nie tylko płynących z treści, takich jak odpowiedzialność za inna istotę, czy wartości z próbowania spełnia marzeń, fabularnie książka stara się trzymać poziom, lecz są jeszcze literackie plusiki. Książka jest dostosowana do wieku czytelnika, posiada większą czcionkę (co też sprawdziłam w bibliotece, gdyż sama słuchałam audiobooka *gorąco polecam również tę formę!*),krótkie rozdziały, a także wprowadzenia kto jest kim, (czytelnik nie musi się martwić kolejnością czytania). Niewątpliwie są to pozytywne cechy, wpływające na to, iż warto polecić serie Mopsik!
W_poszukiwaniu - awatar W_poszukiwaniu
Magiczne lusterko Linda Chapman
Magiczne lusterko
Linda Chapman
Czy wierzysz w magię? Maja i jej przyjaciółki wierzą! Pewnego dnia na ich drodze stają gwiezdne zwierzęta. Otwiera się przed nimi świat magicznych przygód. Każda z nich ma jakiś magiczny dar, który ma pomóc w walce ze złem. Tuż za rogiem czyha na nie widmo, które podstępnie pozbawia pozytywnych uczuć starszą siostrę Mai. Czy dziewczęta przepędzą widmo? Czy będą wiedziały jak to zrobić? Jeżeli lubicie magię, to ta seria będzie dla Was. Razem z dzieckiem stworzycie magiczną więź podczas czytania. Ta książeczka to opowieść nie tylko o magii, to również opowieść o przyjaźni małych dziewczynek oraz o poszukiwaniu samej siebie. Kazda z bohaterek jest inna, odkrywa w sobie różne moce, a razem mogą stworzyć coś potężnego, co pomoże zwalczyć czarną magię na świecie. Mamy do tego magiczne zwierzątka, które żyją w Gwiezdnym Świecie. Do naszego świata zostają zesłane, by pomóc przepędzić czarną magię, chcąc pomoc śmiertelnikom żyć w zgodzie i miłości. Z potencjalnym Gwiezdnym Przyjacielem porozumiewają się w myślach. Zwykli ludzie ich nie widzą. Książeczka podzielona jest na krótkie rozdziały. Jest ich dwanaście. Czcionka jest duża, w sam raz dla dzieci, które rozpoczynają samodzielne czytanie. Jest dość dużo dialogów. Co jakiś czas pojawiają się ilustracje, które wkomponują się w czytaną treść. Treść nie jest trudna do zrozumienia. Dziecko ogarnie co się tam dzieje. Opisy jakie się znajdują pobudzą wyobraźnię do działania. Opowieść jest na tyle ciekawa, że Weronika domagała się czytania albo sama brała książkę w rękę i czytała. My polecamy zapoznać się z pierwszym tomem. Niebawem zabieramy się za kolejna część. Cykl dedykowany jest dzieciom od 6 roku życia. Seria póki co liczy 8 tomów.
Kinga Stasina - awatar Kinga Stasina
oceniła na83 lata temu