Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska

Okładka książki Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska
Elena Ferrante Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Cykl neapolitański (tom 2) literatura piękna
Cykl neapolitański (tom 2)
Storia del nuovo cognome
2020-02-12
2020-02-12
Lucyna Rodziewicz-Doktór

Kup Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska w ulubionej księgarnii

Oceny książki Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska

2044 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska

● Mocna telenowela, nie wiem nawet co więcej powiedzieć.
● Dobrze się czyta.

● Mocna telenowela, nie wiem nawet co więcej powiedzieć.
● Dobrze się czyta.

Pozostaję zachwycona prozą Eleny Ferranty. Historia dwóch dziewcząt dorastających w świecie pełnym przemocy nie jest specjalnie skomplikowana i pewnie niektóre zwroty akcji mogłabym przewidzieć (takie wrażenie miałam kilkukrotnie w trzecim akcie "Historii nowego nazwiska"),ale jest to konkluzja dobrze napisanej historii i świetnie wykreowanych bohaterów.

Choć drugi tom powieści osadzony jest w latach 60. XX-ego wieku, sama historia rozgrywa się jakby poza czasem. Rację mają ci, którzy stwierdzają, że Cykl neapolitański to literacki spadkobierca XIX-wiecznych powieści. Te książki mają podobny sposób narracji, budowania historii, typy bohaterów i motywy. Możliwe, że właśnie to zdecyduje o tym, że do Ferrante będzie się wracać i będzie się po jej powieści sięgać.

Choć drugi tom...

Kontynuacja losów Eleny i Lili oraz ich znajomych z dzielnicy podobała mi się nie mniej niż pierwsza część.

W książce w doskonały sposób została oddana mentalność Neapolitańczyków. Nie ma postaci złych i dobrych - tak jak w życiu, nic nie jest czarno-białe. Dzielnicę Lenù i Lili tworzą różne odcienie szarości i, choć Ferrante opisuje tym razem także inne miasta, nie uświadczymy tu pastelowych Włoch w stylu dolce vita. Sporo uwagi autorka poświęca polityce (więcej niż w 1 części). Dla mnie było to wadą, momentami męczyły mnie długie rozważania i dyskusje Eleny, jednak wiem, że dla niektórych czytelników będzie to ciekawy dodatek.

Sceny na Ischii wbiły mnie w fotel podczas czytania. Na pewno wrócę do tej powieści. Czuję się tak, jakbym znała bohaterów naprawdę, jakby były to prawdziwe osoby... Polecam również serial, jest świetny.

W drugiej części sagi bohaterka dorasta i wykazuje się typową dla okresu nastoletniego naiwnością. Czasem aż chciało się krzyknąć - ocknij się dziewczyno! Skoro książka wzbudza takie odruchy - to musi być dobra. Może trochę przegadana ale dobra...

Tom drugi burzliwej historii życia Lili i Eleny przypadł mi do gustu zdecydowanie bardziej niż pierwszy. Stało się tak głównie dlatego, że dziewczyny dorastają i zaczynają widzieć oraz rozumieć wszystkie odcienie szarości życia. Ich rzeczywistość jest brutalna i wzbudza całą gamę emocji od żalu i współczucia po złość. Książka miała lepszą dynamikę, więcej zwrotów akcji i wydaje się, że to ostatecznie sprawiło, że ciężko było mi się oderwać. Będę czytać dalej.

Pierwsza część była naprawdę ciekawa, ale druga wciągnęła mnie jeszcze bardziej. Czyta się szybko, chce się więcej, już nie mogę się doczekać chwili, kiedy sięgnę po kolejną część! To ilustracja nie tylko rozterek i życia młodych osób, ale też barwnego życia w Italii kilka dziesięcioleci temu.

Druga część sagi neapolitańskiej to przede wszystkim niepohamowana huśtawka emocjonalna. Autorka swoją szczerością doskonale ukazuje rozterki oraz emocje głównych bohaterek. Młodość jest tutaj przedstawiona jako czas niewiedzy, ale jednocześnie przymus podejmowania najważniejszych decyzji. Małżeństwo, ciąża, macierzyństwo, a z drugiej strony życie uniwersyteckie, poczucie niższości z powodu własnego pochodzenia, życie w cieniu przyjaciółki to tematy które Ferrante porusza z niepokojącą naturalnością. Obnaża potrzeby każdego człowieka i demaskuje jego najciemniejsze zakamarki umysłu. Ta opowieść doprowadza do łez i nie pozwala o sobie zapomnieć.

Ciąg dalszy historii Lili i Eleny, którą należy czytać w kolejności tomów, aby lepiej rozumieć bohaterów. Płynna narracja, jasny przekaz to cechy książki które cenię. Doceniam też, że łatwo pisać wzruszające teksty o losach dzieci; teraz wszyscy już gdzieś pracują, a mimo to historia ich życia jest ciekawa.
Żeby nie było łatwo nie polecam osobom czytającym z doskoku, ze względu na sporą liczbę osób, których powiązania rodzinne oraz między sobą trzeba mieć wciąż na uwadze dla zrozumienia treści. Książka jest też dość obszerna. Wiem, że jest film - nie znam go i nie oceniam w tej recenzji filmu.

Żeby nie było łatwo nie polecam osobom czytającym z doskoku, ze...

Genialna

Genialna

Druga część opowiada dalsze losy przyjaciółek. Troszkę denerwuje mnie główna bohaterka, a trochę jest mi jej szkoda. Cały czas nie czuje się warta swojej przyjaciółki, porównuje się do niej. Nadal są dziecinne, jakby bawiły się w życie. Z drugiej strony możemy to zrozumieć, bo mają po 16 lat i ich życie zależne jest od emocji. Autorka przedstawia nam to w taki przyjemny sposób, że nie da się oderwać od lektury.

7372 użytkowników ma tytuł Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska na półkach głównych
1089 użytkowników ma tytuł Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Genialna przyjaciółka. Historia nowego nazwiska