The Sword of Kaigen

- 2019-02-27
- 2019-02-27
- angielski
- 9781720193869
A mother struggling to repress her violent past,
A son struggling to grasp his violent future,
A father blind to the danger that threatens them all.
When the winds of war reach their peninsula, will the Matsuda family have the strength to defend their empire? Or will they tear each other apart before the true enemies even reach their shores?
High on a mountainside at the edge of the Kaigenese Empire live the most powerful warriors in the world, superhumans capable of raising the sea and wielding blades of ice. For hundreds of years, the fighters of the Kusanagi Peninsula have held the Empire’s enemies at bay, earning their frozen spit of land the name ‘The Sword of Kaigen.’
Born into Kusanagi’s legendary Matsuda family, fourteen-year-old Mamoru has always known his purpose: to master his family’s fighting techniques and defend his homeland. But when an outsider arrives and pulls back the curtain on Kaigen’s alleged age of peace, Mamoru realizes that he might not have much time to become the fighter he was bred to be. Worse, the empire he was bred to defend may stand on a foundation of lies.
Misaki told herself that she left the passions of her youth behind when she married into the Matsuda house. Determined to be a good housewife and mother, she hid away her sword, along with everything from her days as a fighter in a faraway country. But with her growing son asking questions about the outside world, the threat of an impending invasion looming across the sea, and her frigid husband grating on her nerves, Misaki finds the fighter in her clawing its way back to the surface.
Kup The Sword of Kaigen w ulubionej księgarni
Oceny książki The Sword of Kaigen
4391 użytkowników ma tytuł The Sword of Kaigen na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 289
- Przeczytane 1 019
- 2024 58
- Fantasy 53
- 2025 51
- Fantastyka 43

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Sword of Kaigen
W jakiś sposób doceniam, ale wymęczyłam strasznie. Nie interesowały mnie losy bohaterów, nie byłam wciągnięta w akcje. Bardzo dawno żadnej książki nie czytałam aż tak długo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawiodłam się na tej książce. Spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Brak tu jakiejkolwiek fabuły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze prowadzona narracja, czyta się przyjemnie i lekko. Autorka wprawnie posługuje się tożsamością bohaterów, relatywizując ich działania zgodnie z wykreowaną naturą. Zreszta kreacja bohaterów jest jezdnym z najmocniejszych punktów tej książki.
Idzie się wzruszyć i zaskoczyć w niej wiele razy, jest to jednak historia mocna, nieoszczędzająca w środkach, z czym czytelnik styka się wiele razy. Nie jest infantylna, co w moim guście jest plusem, choć pod koniec wyłamuje się nieco z tej cechy.
Świat wykreowany przez autorkę jest przedstawiony spójnie i autentycznie, a sam aspekt fantasy jest solidny i ciekawy. Tak samo jak opisy walk stanowiące dla mnie największe zaskoczenie w tej powieści.
W tej beczce miodu jest jednak łyżka dziegciu. Autorka w pewnym momencie w przeciągu jednego rozdziału infantylizuje opowieść w sposób mało autentyczny, jakby na potrzebę pociągnięcia narracji szybko w przód. Zabieg ten uważam jako najsłabszy punkt dzieła, mogący być zrealizowany lepiej, ale który mimo wszystko zagiął mnie emocjonalnie. Na szczęście dzieje się to przy końcu książki. To jest prawdziwy punkt kulminacyjny, a nie ten, o którym donoszą inni opiniujący.
Polecam przeczytać, szczególnie dla fanów fantasy, którzy poszukują gatunku jako otoczki dla mocnego dramatu jakim jest ta powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdzie się wzruszyć i zaskoczyć w niej wiele razy, jest to jednak historia mocna, nieoszczędzająca w środkach, z czym...
Podchodziłem do tej powieści dwa razy. Zachęcony opiniami ale też dosyć unikatowym dziś założeniem powieści fantasy zamkniętej w jednym tomie. Za pierwszym razem odbiłem się od mnogości pojęć ze stworzonego przez autorkę świata i jego reguł, z drugim powiedziałem sobie: chrzanić to, nie muszę zerkać do leksykonu na każdym kroku, jak czegoś nie zrozumiem to trudno. Dzięki temu dałem się porwać wspaniałej historii o miłości, odkupieniu I poświęceniu. Są tu momenty, w których w kilku akapitach autorka umiejętnie chwyta nas za serducho i nie chce puścić. Główna bohaterka jest fascynująco rozpisaną postacią, może chwilami naiwnie, ale jednak od pierwszych stron podążamy za nią i natychmiast z nią empatyzujemy. To nie jest (moim zdaniem) najlepsza fantastyka jaką czytałem, ale jest to przepiękna historia o poświęceniu kobiety, jej miłości do własnej rodziny i jej nieustępliwości w ochronie tejże. Ciekawostka: podobno autorka porzuciła budowany przez siebie świat między innymi dlatego, że pisząc Miecz Kaigenu borykała się z bardzo trudnym etapem swojego życia. Jak rozumiem była wtedy pogrążona w głębokiej depresji i powrót do tych historii jest dla niej wręcz traumatyczny. Nikomu nie życzę takich doświadczeń i absolutnie nie bagatelizuje okropnej choroby jaką depresja z całą pewnością jest, ale nie sposób się do tego nie odnieść przy ocenie tej książki. Bijąca z niej nostalgia, smutek i desperacka próba znalezienia przez Mizaki (glówną bohaterkę) "światełka w tunelu" własnego, skomplikowanego i potencjalnie przesądzonego losu jest motorem tej historii i o ile życzę autorce jak najlepiej (a talent pisarski ma niepodważalny) to stawiam też tezę, że niektórych emocji nie da się oddać tak wiarygodnie, wcześniej ich nie przeżywając. Chapeux bas. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, autorka nie ułatwia nam odbioru swojej powieści przez ogromną liczbę nazw własnych. Książka bardzo nierówna, pierwsze 160 stron wieje nudą. Wątki wyciągane z rękawa i mało znaczące. Nie mogę polecić, piękne wydanie i tylko tyle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMisaki to dawna wojowniczka, która próbuje zapomnieć o traumach z przeszłości i żyje spokojnie jako żona i mama w Imperium Kaigenu. Nadchodzące wieści o wojnie oraz przybycie tajemniczego ucznia powodują stopniowo, że Misaki przypomina sobie jakie jest jej powołanie i ponownie chwyta za miecz...
Wiecie co, ta książka zdecydowanie przemówi do fanów klasycznej, dobrej fantastyki. Dużo walk, również o podłożu magicznym, szkolenia itp powodują, że akcja jest wartka a książka wciągająca. Jeśli lubicie kulturę, tradycję i nomenklaturę Japońską - będziecie zachwyceni. Ja niestety nie gustuję w tamtym regionie dlatego też nie byłam w stanie odczuwać aż takiej przyjemności z lektury. Wpłynęło to znacząco na moją ocenę niestety. Poza pięknie ukazaną kulturą japońską autorka trafnie pokazuje tu również konflikt wewnętrzny bohaterów,.skomplikowane relacje rodzinne oraz to jak nasze pojedyncze decyzje wpływają na całe nasze życie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiecie co, ta książka zdecydowanie przemówi do fanów klasycznej, dobrej...
Witaj na Takayubi (zwanej też mieczem Kaigenu),gdzie starożytna Japonia wciąż ma się świetnie. Gdzie szczytem technologii jest telewizja, a mówiona w niej propaganda to świętość. To tutaj żyją najlepsi wojownicy Kaigenu, którzy zatrzymają każde niebezpieczeństwo, bo w krwi mają tradycję, walkę i moc bogów. W to wierzy Mamoru, czternastolatek z wielkiego rodu Matsudów. Jest najlepszy w szkole, a jego największym zmartwieniem jest nieumiejętność stworzenia Szepczącego Ostrza - broni z lodu, która może przeciąć metal. Przynajmniej do czasu, kiedy pojawia się Kwang - chłopak z miasta. Co się może zdarzyć kiedy wiara i tradycja spotkają się z prawdą i nowoczesnością?
Drugą bohaterką jest Misaki, matka Mamoru. Kobieta z miasta, która uległa tradycji, a prawdę o sobie i świecie zamknęła w kuchni pod podłogą. Czy będzie w stanie przypomnieć sobie kim jest i obronić to co kocha?
Resztę recenzji przeczytasz tutaj: https://smoczepiorko.com.pl/miecz-kaigenu-historyczna-ksiazka/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała opowieść
Wspaniała opowieść
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka, której głównym napędem jest przemiana bohaterów, trudne psychologiczne tematy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tego świat jest bardzo magiczny, połączony z nowoczesną technologią. Dlatego uważany bardziej za sci-fi.
Choć system magii oparty na władaniu żywiołami wody, lodu i powietrza wyraźnie osadza Miecz Kaigenu w nurcie fantasy, w rzeczywistości jest to przede wszystkim dojrzały dramat rodzinny i psychologiczny. Centralnym punktem opowieści staje się wątek trudnego macierzyństwa, ukazany w cieniu surowej, patriarchalnej tradycji, co nadaje historii wyjątkowej głębi. Powieść charakteryzuje się przy tym specyficznym tempem. Punkt kulminacyjny następuje stosunkowo wcześnie, a pozostała część książki skupia się na emocjonalnym „sprzątaniu gruzów” i wewnętrznej przemianie bohaterów, co nadaje całości refleksyjny, nietypowy charakter - niestety, pewnie odrzucający dla niektórych.