Cytryna

- Remon
- 2020-06-01
- 2020-06-01
- Anna Karpiuk
Druga książka z serii Tajfuny Mini, prezentującą dzieła pisarzy i pisarek z pierwszej połowy XX wieku, którzy nie byli wcześniej tłumaczeni na język polski, a zdecydowanie na to zasługują.
Antologia opowiadań tego kultowego japońskiego modernisty, w Polsce wciąż nieznanego. Jego krótkie teksty zachwycają; ale zbyt krótką karierę pisarską Kajiego zakończyła ciężka choroba, która jak widmo pojawia się też w jego tekstach.
Kup Cytryna w ulubionej księgarni
- Legimi 25
- 2020 23
- Literatura japońska 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cytryna
Opowiadania o muchach i kopulujących żabach. Może ma drugie dno, ale za bardzo mnie wynudziło żeby je odnaleźć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprawne ale żeby zachwycało, to nie. Proste i nie chce mi się doszukiwać w tych opowiadaniach żadnych drugich czy pustych den. Nie przeczytacie nic nie stracicie. Zyskacie też nic.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak śpiewał klasyk: obiecywała opium a dała popiół.
W dodatku zmieszany z suchą ziemią.
Jak śpiewał klasyk: obiecywała opium a dała popiół.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dodatku zmieszany z suchą ziemią.
Lubię prozę japońską. Nie każdą i nie zawsze. Zbiór krótkich opowiadań autorstwa Motojiro Kajii rozczarował mnie. Nawet tytułowa opowieść nie wywarła na mnie wrażenia. W utworach nie dostrzegłem życia, energii, napięcia. Niczego. Tomik pięknie wydany przez Wydawnictwo Tajfuny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dla mnie. Kompletnie nie mogłam się skupić na tekście. Nie przemawiało to do mnie w ogóle. Książka nie robiła na mnie żadnego wrażenia, pomimo że jestem ogromną zwolenniczką zbiorów opowiadań… niestety tym razem się nie udało
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie moje klimaty
Nie moje klimaty
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama Cytryna 10/10, jednak inne opowiadania nie przypadły mi tak bardzo do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór zawiera opowiadania dość nietypowe, jednak można w nich znaleźć ciekawą puentę. Mi osobiście najbardziej spodobał się styl pisania autora - jego dobór słów i urzekający sposób opisywania nawet tych przyziemnych kwestii. Myślę, że warto przeczytać, chociażby dla wyrobienia własnej opinii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyne co podobało mi się w książce to wstęp, czyli opis życia autora.
Miło jest znać tego typu dzieło, kw raczej nikomu tego nie polecam
Jedyne co podobało mi się w książce to wstęp, czyli opis życia autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania sama nie wiem, niby zdaje sobie sprawę, że miały głębsze przesłanie, ale jakoś tego nie doceniam.
Miło jest znać tego typu dzieło, kw raczej nikomu tego nie polecam
Pełna wciągającego, intrygującego swoją bezwstydnością turpizmu książka. Opowieści, które przez swoją metaforyczność pewnie będą mnie do siebie wołać jeszcze wiele razy.