My dilemma is you 2

Okładka książki My dilemma is you 2 autora Cristina Chiperi,
Okładka książki My dilemma is you 2
Cristina Chiperi Wydawnictwo: Akapit Press Cykl: My dilemma is you (tom 2) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
My dilemma is you (tom 2)
2020-02-10
2020-02-10
2020-01-01

Kup My dilemma is you 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki My dilemma is you 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce My dilemma is you 2

Strasznie mnie wkurzała Cris. Co chwilę zmieniała zdanie co do Camerona. Ja bym chyba zgłupiała na jej miejscu :P Co prawda Cameron też zachowywał się jak dupek, ale to już zauważyłam w poprzedniej części :D Czasami te ich wspólne pretensje były bez sensu, takie wyssane z palca :P A najgorsza była końcówka... teraz trzeba czekać na dalszy ciąg :P

Czy wiadomo coś o trzeciej części?

Czy wiadomo coś o trzeciej części?

,,My Dilemna Is You 2” to druga część kultowego cyklu Cristiny Chiperi. W tej części poznajemy dalsze losy Cris i Camerona. Po wstrząsających wydarzeniach w Los Angeles oboje wracają do Miami. Po powrocie trzeba stawić czoła kolejnym trudnościom, ponieważ wszyscy już widzą, że Cris i Cameron są parą. Główni bohaterowie obawiają się jednak tego, jak oni to przyjęli. Nastolatkowie ponownie muszą stawić czoła kolejnym intrygom osób wczesnych oraz pałających nienawiścią. Cristina ponownie musi zmierzyć się z przeszłością. O co tak naprawdę chodziło z Carly? Co się wtedy faktycznie stało i jaka jest prawda? Czy Cristina rozwiąże tą zagadkę?

Ta część jest jeszcze lepsza od pierwszej pod względem fabuły. Autorka trzyma w napięciu do samego końca książki, ponieważ aż do zakończenia tomu nie do końca wiadomo, o co chodzi. Nie mogłam oderwać się od tej książki. Bardzo ciekawie wykreowani bohaterowie. Zakończenie bardzo mną wstrząsnęło. Emocje nadal mnie trzymają po przeczytaniu tej książki. Polecam! Chętnie sięgnę po kolejną część. Dziękuję wydawnictwu Akapit Press za zaufanie i egzemplarz do recenzji❤.

106 użytkowników ma tytuł My dilemma is you 2 na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł My dilemma is you 2 na półkach dodatkowych

Cristina Chiperi
Cristina Chiperi
Cristina Chiperi urodziła się w 1998 roku w Mołdawii, ale w wieku dwóch lat przeprowadziła się do Padwy we Włoszech. Pewnego sierpniowego popołudnia, kiedy umierała z nudów, ponieważ wszyscy jej przyjaciele pojechali na wakacje, położyła się na łóżku i założyła słuchawki. Do jej uszu dotarły dźwięki utworu „My Dilemma” Seleny Gomez. Słuchając jej śpiewu, Cristina zaczęła wizualizować sobie historię. Telefon komórkowy był w zasięgu ręki, platforma Wattpad także... Nikt nie mógł wtedy przewidzieć, że niebawem tysiące dziewcząt będzie drżeć, czytając powieść „My Dilemma Is You!”.

Wszystko z winy pioruna Arianna Leoni
Wszystko z winy pioruna
Arianna Leoni
Książka Wszystko z winy Pioruna okazała się dla mnie pozycją bardzo przeciętną – oceniam ją na sześć gwiazdek. Nie dlatego, że jest zła, ale dlatego, że, moim zdaniem, nie jest kierowana do mojej grupy wiekowej. To historia, która sprawdzi się raczej wśród młodszych czytelników – myślę, że spokojnie od dwunastego roku życia wzwyż. Fabuła startuje dynamicznie: poznajemy bliźniaków – Virginię i Leona – którzy nie darzą się sympatią i są swoimi kompletnymi przeciwieństwami. Ona poukładana, obowiązkowa i rozsądna. On – chaotyczny, roztrzepany, raczej niechętny do nauki. Podczas wycieczki w rodzeństwo uderza piorun… i zamienia ich ciałami. Od tego momentu Virginia musi udawać Leona, a Leon – Virginię. Brzmi jak klasyczny motyw komediowy? I właśnie tak jest – czy będą sobie przeszkadzać, czy może nauczą się czegoś o sobie i o tym, co znaczy być rodzeństwem. Akcja toczy się głównie w szkole i domu – sceneria jest więc dość przewidywalna, ale wcale nie nużąca. Książka jest krótka, co działa na jej korzyść – gdyby była dłuższa, pewnie rozciągnęłaby się niepotrzebnie. Czyta się ją bardzo szybko, głównie dzięki prostemu, lekkiego językowi, który bywa momentami humorystyczny. Tempo narracji jest żywe, bez dłuższych przystanków na refleksję. Największym plusem są bohaterowie. Polubiłam zarówno Virginię, jak i Leona, choć nie związałam się z nimi emocjonalnie na tyle, żeby naprawdę przeżywać ich losy. Jednak jak na książkę kierowaną do młodszego czytelnika – postacie zostały dobrze wykreowane. Podobały mi się też ich przemiany – zarówno ułożona Virginia, jak i roztrzepany Leon wynoszą coś z zamiany ciał. Ostatecznie książka podkreśla, że siła tkwi w rodzeństwie – i że nawet najbardziej skłócone bliźniaki potrafią się dogadać. Zakończenie jest zdecydowanie szczęśliwe. Głównym tematem powieści są relacje rodzeństwa, ale pojawiają się też wątki przyjaźni i pierwszych sympatii. To właśnie motyw bratersko-siostrzanej więzi uważam za największą wartość tej historii. Podsumowując: Wszystko z winy Pioruna to przyjemna, lekka lektura, ale nie ma w niej nic wyjątkowego, co zapadłoby mi w pamięć na długo. To dobry wybór dla młodszych czytelników, którzy szukają dynamicznej historii z humorem i pozytywnym przesłaniem. Dla starszych – raczej średniaczek.
LiterackiRaj - awatar LiterackiRaj
Szepty przeszłości Milena Breś
Szepty przeszłości
Milena Breś
Jakiś czas temu na Instagramie rzucił mi się w oczy okładka książki Szepty przeszłości. Recenzja umieszczona pod zdjęciem nie była zbyt pozytywna, a z racji tego, że ja sama miałam tę pozycję już na swojej półce, no to poczułam pewien lęk. Bo co, jeżeli mnie również ta historia nie przypadnie do gustu i będę musiała ją zjechać z góry do dołu? No cóż, jak widać, jednak się przemogłam i mogę Wam teraz opowiedzieć o niej kilka słów. Miriam po kolejnej wszczętej awanturze trafia do szpitala psychiatrycznego. Z prawdziwego koszmaru uwalnia ją ukochany dziadek, który zabiera dziewczynę do siebie. Stawia on jednak warunek – Miriam musi zacząć chodzić do szkoły. Dla dziewczyny, która do tej pory uczyła się w domu, brzmi to, jak prawdziwa tragedia, ale nie ma wyboru. W przystosowaniu się do nowego życia ma jej pomóc Piotrek – najprzystojniejszy chłopak w szkole. Czy dziewczynie uda się rozpocząć nowe życie? Sprawy nie będzie ułatwiał jej przyjaciel, który jest... niewidzialny. Jako pierwszą zaletę tej książki mogę wskazać główną bohaterkę. Choć ma ona swoje dziwne zachowania, które nie do końca mi zagrały, to jednak muszę napisać, że jest to postać bardzo dobrze wykreowana. Widać ten jej smutek, bezsilność i potrzebę przebywania z drugim człowiekiem - tu akurat odnoszę się do obecności niewidzialnego przyjaciela Miriam. No tak, jest to dość ciekawa bohaterka, którą nie wszyscy obdarzą sympatią. Jeśli chodzi o sam styl pisania autorki, to mam mieszane uczucia. Z jednej strony czuć, że jest to debiut literacki i niektóre elementy mogłyby zostać poprawione, ale z drugiej zaskoczyła mnie tak umiejętna kreacja postaci, dobre przedstawienie wątku niewidzialnego przyjaciela Miriam (oraz rosnącą pewnego rodzaju psychozę),a także ciekawe twisty fabularne. Wiem, że nie wszystkim te elementy będą pasować, ponieważ tak po prostu jest, ale dla mnie ta powieść nie powinna zostać skazana na całkowitą banicję. Jest to także książka dość cienka, więc jej lektura nie zajmuje dużo czasu. Szczerze mówiąc, byłoby jednak lepiej, gdyby Milena Breś rozszerzyła tę historię o, chociaż kilkanaście stron, by czytelnik mógł spędzić z Miriam więcej czasu, a przy tym bardziej wczuć się w tę historię. Zabrakło mi tutaj dokończenia wątku jednej z dość wrednych bohaterek, a szkoda, bo autorka miała tutaj ogromne pole do popisu. No ale jest to tylko moje drobne odczucie i potrzeba. Przechodząc już do krótkiego podsumowania, muszę przyznać, że mimo wszystko jestem pozytywnie zaskoczona tą pozycją. Nie jest ona idealna, ale nie potrafię też napisać, że jest całkowicie zła i nie powinno się jej czytać. Historia Miriam kierowana jest raczej do młodzieży, więc na pewno nie wszystkim się ona spodoba. Jeżeli jednak lubicie takie książki, a nie odrzuca Was pióro polskich autorów, to przy najbliższej okazji zapoznajcie się z Szeptami przeszłości.
Inthefuturelondon - awatar Inthefuturelondon
Cover. Mój wyśniony koniec świata Gaba Krzyżanowska
Cover. Mój wyśniony koniec świata
Gaba Krzyżanowska
Przyznaję, że do sięgnięcia po "Cover. Mój wyśniony koniec świata" zachęciły mnie przede wszystkim sprzeczne opinie na temat tej książki. I przez to, że niektórzy ocenili ją bardzo wysoko, inni dość nisko, postanowiłam wyrobić sobie moje własne zdanie na jej temat. Na początek: styl i narracja, w mojej ocenie wypadły całkiem nieźle, książkę mimo sporej objętości czytało mi się dość szybko, podobała mi się pierwszoosobowa narracja z perspektywy obojga głównych bohaterów, przeszkadzał mi za to przesadny wulgaryzm w wypowiedziach bohaterów, miałam wrażenie, że gdyby było go mniej książka wcale nie straciłaby w ostatecznym odbiorze. Bohaterowie - niedojrzali. Tak najszybciej bym ich opisała, ale wcale nie w formie zarzutu, tylko przez wpływający na ich dojrzałość wiek - 17 czy 18 lat, to wcale nie dorosłość i autorka świetnie to udowodniła. Fabuła natomiast była pomysłowa i ciekawa. Elwira, nazywana przez wszystkich Elą już od najmłodszych lat ściera się ze swoim sąsiadem Maksem. Chłopak przez skrywaną głęboko w sercu zazdrość o sytuację finansową Eli, jej styl i sposób bycia, już od lat gnębi ją na każdym kroku. Dziewczyna w odwecie nie pozostaje mu dłużna. Ich sposób na rozmowę to wyzwiska, szykany i groźby. I w sytuacji, w której Maks wspierany jest przez grono przyjaciół, Ela zostaje z tym całkiem sama. Ucieczkę znajduje w okaleczaniu się i zmuszaniu do wymiotów. Gdy po gimnazjalnych latach, które Ela spędziła na nauce w domu, całkowicie chowając się przed światem, spotykają się w liceum, Maks zauważa, że dziewczyna zmieniła się w kobietę piękną, seksowną i pociągającą. Budzą się w nim pragnienia, których wcale nie chce, a jego nienawiść powoli zamienia się w obsesję, co dodatkowo go rozjusza przeciwko Eli. Gdy przekracza kolejną granicę jej wytrzymałości, dziewczyna, która nie może liczyć na wsparcie rodziców ucieka z domu. Ukojenie przynosi jej znajomość z Szymonem, tatuażystą z Warszawy, do którego się wprowadza. Czy Maksowi uda się znaleźć i sprowadzić dziewczynę do domu? Czy zrozumie i naprawi swoje błędy? Czy niebezpieczeństwo, w którym znajdą się bohaterowie pozwoli im nawiązać całkiem nową, pozytywną relację? Dałam się przekonać bohaterom, polubilam ich, szczególnie postać Szymona przypadła mi do gustu, chociaż chciałbym poznać go jeszcze lepiej. To co wypadło już odrobinę słabiej w mojej ocenie, to zachowanie rodziców Eli. No bo którzy rodzice nie dostrzegają, że ich dziecko tak często wymiotuje, tnie się, czy wcale nie wychodzi do ludzi. Już sam brak jakichkolwiek przyjaciół powinien ich zaniepokoić. Stwierdzę, też że dużo bardziej podobałaby mi się ta opowieść, gdyby nie końcowy wątek sensacyjny z udziałem Maska i Elwiry. Fajnie, że autorka poruszyła problem prześladowania przez rówieśników, pokazała jakie może przynieść konsekwencje i co może okazać się pomocne. Ostatecznie jestem zadowolona z przeczytania tej książki, jest w niej duży potencjał, jednak nie mogę powiedzieć, że wywołała we mnie efekt wow. Najlepiej jeśli sami po nią sięgnięcie i wyrobicie sobie swoje własne zdanie
oczytana_ania - awatar oczytana_ania
oceniła na65 lat temu
Scars. Przewrotny los Marzena Miłek
Scars. Przewrotny los
Marzena Miłek
Do tej książki zbierałam się kilka miesięcy, ale w końcu przeczytałam i jestem na TAK ❤️❤️ . Dwoje bohaterów, którzy życie mają za nic. Jeden preferuje alkohol i imprezy, drugi nie chce pracować i kobiety zmienia jak rękawiczki. Drogi tej dwójki przecinają się podczas jednej tragicznej sytuacji.  Czy prawda wyjdzie na jaw?  Viktor to mężczyzna, który ma pieniądze, wpływowych rodziców, kobiety na zawołanie, ale czy jest szczęśliwy? ❗"Bestią stał się dlatego, że był próżny. Zachłanny, zarozumiały i frywolny. Życie było dla niego tylko szeregiem imprez, pijaństwa i przygód na jedną noc. Ranił wszystkich dookoła, rodzinę, znajomych i praktycznie każdego, kto stanął na jego drodze."  Nagle jego życie się zmienia o 180 stopni, a to przez Alicję, która doprowadziła do tej sytuacji... Blizny na ciele i duszy, tajemnice, sekrety i kłamstwa, które mogą zniszczyć tę relację.  Czy Alicja odkupi swoje winy? ❗" chcę mu pomóc, bo jestem mu to winna".  O jakiej pomocy mowa? Czy Viktor jej wybaczy? Kim jest Michael i Zoey? Jaką rolę odegrają w życiu bohaterów?  Czy miłość zwycięży?  ❗"jeszcze przyjdzie dzień, gdy jakaś kobieta obudzi twoje serce"  .  Książka wciąga od pierwszej strony. Polubiłam Victora i Ali. Tych dwoje to mieszanka wybuchowa. Jedno wydarzenie potrafi wszystko przekreślić. Czy łatwo wybaczyć?  Z czystym sumieniem mogę Wam tę pozycję polecić.  9⭐/10
sylwia_books - awatar sylwia_books
Królowa balu Sariah Wilson
Królowa balu
Sariah Wilson
"Królowa balu" Sariah Wilson to powieść, która wciąga czytelnika w świat nastolatki stojącej w obliczu jednego z najważniejszych wydarzeń w jej życiu – balu maturalnego. Jest to kontynuacja przygód bohaterki znanej z książki "Brzydsza siostra", a fabuła skupia się na jej nowych zmaganiach, które łączą miłość, przyjaźń i ambicje, a także szkolną rywalizację. Główna bohaterka, Mattie Lowe, jest dziewczyną pełną życia i determinacji, która tym razem postanawia zorganizować najbardziej spektakularny bal, jaki jej szkoła kiedykolwiek widziała. Bal staje się dla niej prawdziwą obsesją, a Mattie pragnie, by to wydarzenie nie tylko zostało zapamiętane, ale też przyniosło jej sukces jako przewodniczącej klasy. Pojawia się jednak jeden poważny problem: jej chłopak, Jake Kingston, nie wykazuje żadnych oznak, że planuje zaprosić ją na bal w wielkim stylu, co Mattie niepokoi i stawia pod znakiem zapytania ich związek. Fabuła "Królowej balu" jest pełna zwrotów akcji i komicznych sytuacji, które podkreślają, jak bardzo życie nastolatki może być skomplikowane i nieprzewidywalne. Książka porusza także poważniejsze kwestie, takie jak presja społeczna, potrzeba akceptacji, radzenie sobie z rozczarowaniami i dylematami dotyczącymi miłości. Autorka w umiejętny sposób balansuje pomiędzy humorystycznym tonem a bardziej refleksyjnymi momentami, dzięki czemu powieść jest lekka, ale jednocześnie niebanalna. Mattie to postać, która przyciąga swoją osobowością i żywiołowością. Jej pasja do mangi i kolorowe, fioletowe włosy dodają jej oryginalności, wyróżniając ją na tle innych postaci. Wątek romantyczny, choć wydaje się typowy dla literatury młodzieżowej, zyskuje na wartości dzięki autentycznym emocjom i nieoczekiwanym problemom, które pojawiają się między Mattie a Jake’em. Czytelnik może łatwo zidentyfikować się z bohaterką, jej obawami i pragnieniami, co sprawia, że książka staje się jeszcze bardziej angażująca. W tle pojawia się również grupa uczniów, która próbuje sabotować plany Mattie. Ten wątek dodaje fabule elementów intrygi i rywalizacji, podnosząc napięcie i tworząc dodatkowe wyzwania dla bohaterki. W połączeniu z presją związaną z jej rolą przewodniczącej klasy, wszystkie te trudności sprawiają, że Mattie musi wykazać się odwagą, sprytem i determinacją, aby nie tylko zorganizować bal, ale też udowodnić sobie i innym, że potrafi sprostać zadaniu. "Królowa balu" to książka pełna energii, idealna dla młodszych czytelników, którzy lubią literaturę młodzieżową o współczesnych problemach i życiu szkolnym. Styl pisania Sariah Wilson jest lekki i przystępny, a dialogi naturalne i dowcipne, co sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością. To opowieść o pokonywaniu trudności, walce o swoje marzenia oraz odkrywaniu, co jest naprawdę ważne – nie tylko w kontekście balu, ale również w życiu.
Bettygreen - awatar Bettygreen

Cytaty z książki My dilemma is you 2