Wskazówki czasu

Okładka książki Wskazówki czasu autorstwa Michelle Madow
Okładka książki Wskazówki czasu autorstwa Michelle Madow
Michelle Madow Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece Cykl: Elementals (tom 5) Seria: Young fantasy, science fiction
Elementals (tom 5)
Young
The Hands of Time
2020-01-15
2020-01-15
2016-11-25
Daria Kuczyńska-Szymala
Wojna zbliża się wielkimi krokami. Czas na ostateczną rozgrywkę.

Drużyna Elementals nie może pozwolić sobie na kolejny cios. Nicole i Danielle muszą cofnąć się w czasie, aby uratować Blake’a. Na ich barkach spoczywa los całego świata.
Niestety portal do Kerberosu można zamknąć tylko wtedy, gdy poświęci się duszę jednego z nich. Jednocześnie Hades dotrzymuje słowa i zwraca do świata żywych Rachael. Jednak siostra Ethana nie jest już taka, jak wcześniej.
W obliczu niebezpiecznych wyzwań członkowie drużyny Elementals muszą być gotowi nie tylko na ostateczną bitwę. Czeka ich podjęcie trudnej decyzji dotyczącej tego, kto z nich powinien poświęcić swą duszę, aby ocalić świat.

Kup Wskazówki czasu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wskazówki czasu

958 732

Oceny książki Wskazówki czasu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wskazówki czasu

Końcówka czwartego tomu była co najmniej rozczarowująca i skutecznie mnie zraziła do serii Elementals, ale postanowiłam ją dokończyć i sprawdzić, czy złe wrażenie, jakie wywarł czwarty tom, da się naprawić.

Wydarzenie, które kończy czwarty tom, kładzie się cieniem na cały finał. Z jednej strony nie sposób go zignorować, bo wpływa na fabułę i bohaterów bezpośrednio, więc postacie nieustannie do tego wracają. Z drugiej – mamy kwestię wykorzystywania go jako argumentu w innych sytuacjach. Zdaję sobie sprawę, że brzmi to wyjątkowo niejasno 😅, ale nie chcę niczego zaspoilerować 🤷‍♀️

I tak jak w częściach 1–3 podobało mi się, że ta seria to lekka młodzieżówka, tak niestety tomy czwarty i piąty stały się przez to męczące. Główna bohaterka za dużo rozczula się nad miłością i kompletnie odpuściła sobie myślenie. Przyznaję też, że kisnę za każdym razem, kiedy nazywają się „Elementals – Władcy Żywiołów”. Niestety natychmiast nasuwa mi to skojarzenia z filmami klasy B o domorosłych superbohaterach w prześcieradłach.

Zakończenie jest kosmicznie przewidywalne, ale satysfakcjonująco domyka całość.

Ogólnie była to spoko seria i gdyby końcówka czwartego tomu nie podkopała wszystkiego, co bohaterowie osiągnęli wcześniej, miałabym o całości lepsze zdanie. A tak – na Elementals padł cień, którego finał niestety nie zdołał rozjaśnić.

Po przeczytaniu całej serii mogę śmiało stwierdzić, że jest bardzo fajnie napisana, a autorka naprawdę miała dobry pomysł na fabułę i dobrze wykreowała bohaterów. Pochłonęłam tą serię w parę dni. Polecam❤️

Niby fajnie, niby koniec, ale jak dla mnie najgorsza z serii.
Przeczytałam siłą rozpędu, żeby zobaczyć czy skończy się jak myślałam.

Niby fajnie, niby koniec, ale jak dla mnie najgorsza z serii.
Przeczytałam siłą rozpędu, żeby zobaczyć czy skończy się jak myślałam.

371 użytkowników ma tytuł Wskazówki czasu na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Wskazówki czasu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wskazówki czasu

Michelle Madow
Michelle Madow wrote her first novel, Remembrance, in her junior year of college. Remembrance is the first book in The Transcend Time Saga, a three part series about reincarnation and true love that Michelle successfully self-published. The series was inspired by Taylor Swift's "Love Story" music video. Michelle's latest YA series, The Secret Diamond Sisters, about three sisters who discover they are the secret heirs to a Las Vegas billionaire casino owner, was published in March 2014 by Harlequin Teen. The second book in the series, Diamonds in the Rough, released in November 2014, and the third book, Diamonds are Forever, will be coming out in November 2015. A tireless promoter of her work, Michelle is active on social media networks and has toured across America to promote her books and encourage high school students to embrace reading and writing. Michelle lives in Boca Raton, Florida, where she is writing more novels for young adults. She loves reading, spending time with family and friends, traveling the world, shopping, Disney fairy tales, Broadway musicals, and loves talking with fans on Facebook (/MichelleMadow),Twitter (@MichelleMadow),and Instagram (@MichelleMadow). Visit her website, www.michellemadow.com, for extras about her books!

Symetria dusz J.L. Weil
Symetria dusz
J.L. Weil
"Symetria dusz" jest trzecim, finałowym tomem serii "Raven". Po śmierci dziedzica Czarnych Wron, wszyscy muszą się pozbierać i żyć dalej. Piper musi poprowadzić żniwiarzy na wojnę. Granice między światem żywych, a umarłych zostały naderwane, zjawy i zmory zaczynają polować na ludzi. Od tego, jak postąpi Piper, jak rozegra ten ostatni bój, zależą losy świata. Na dodatek starszyzna planuje ponowny ślub dziewczyny. Z kim, tego wam nie zdradzę. Najważniejsze zadanie przed nią to odnaleźć relikwię, dzięki której przywróci zasłonę oddzielającą umarłych od żywych. Kto okaże się przyjacielem, a kto wrogiem? Komu może zaufać? Finałowy tom serii, który decyduje o losach świata. Autorka bardzo miło mnie zaskoczyła, bardzo dużo się dzieje. Akcja książki krąży między zmorami, zjawami, a światem ludzi, oraz niezwyciężonymi żniwiarzami. Książka serwuje sporo fantastyki, śmierci, walki, miłości i dużo, dużo więcej. Głowna bohaterka wydoroślała, sprawia wrażenie osoby mądrzejszej, twardo stąpającej, trzeźwo myśli, co ma zrobić i bierze się do działania. Zaczyna walczyć o świat i najbliższe jej osoby, nie oglądając się za siebie. Bardzo spodobało mi się jak autorka umiejętnie wykreowała Piper od niemądrej, samolubnej gówniary do porządnej, odpowiedzialnej, twardo stąpającej kobiety. Zane kocha bezgranicznie dziewczynę i to się odczuwało. Miłość potrafi odmienić człowieka. Moim zadaniem ostatnia, finałowa część jest najlepsza, nie żałuję, że po nią sięgnęłam.
ewela_czyta - awatar ewela_czyta
oceniła na74 lata temu
Czarna wrona J.L. Weil
Czarna wrona
J.L. Weil
"Czarna wrona" jest drugą częścią trylogii "Raven". Piper po śmierci babci zostaje Białym Krukiem. Na pogrzebie dochodzi do zamieszek. Dziewczyna boi się o bezpieczeństwo brata, więc odsyła go do Chicago do ojca. Jednak gdy brat już odpływa promem, przybywa ktoś inny z odsieczą, dziewczyna jest przerażona. Nie wie co ma dalej począć, na dodatek nie zna swoich umiejętności i sama nie wie, czego może się spodziewać. Za namową swojej wielkiej miłości Zane'a rozpoczyna morderczy trening, który ma ją przygotować do objęcia nowego stanowiska. Dziewczyna oddała mu swoje serce, jednak nie zmienia to faktu, że jest zmuszona poślubić jego brata, pierworodnego syna Śmierci. Czy dziewczyna będzie mogła połączyć się ze swoim ukochanym? Czy zdoła ocalić swoich bliskich? Autorka stworzyła dobrą młodzieżówkę, przy której można miło spędzić czas. Ta część jest trochę lepsza niż poprzednia. W tej książce akcja zaczyna się już od samego początku. Występuje sporo zwrotów akcji, wydarzenia są ciekawsze i bardziej wciągające. Wydaje mi się, że w tej części bohaterka odrobinę wydoroślała, stała się mądrzejsza, zaczęła podejmować mądre decyzje. Relacja bohaterów nie jest już taka dziecinna, jest za to bardziej dojrzała. Mile mnie to zaskoczyło. Za to Zane momentami działał mi na nerwy, był niezdecydowany, jakby nie wiedział czego chce, to raz kocha, później nie kocha i tak w kółko. Już jak mam się do czegoś przyczepić, to zabrakło mi więcej walki, dynamicznego rozwoju akcji, magi która porywa czytelnika. Treningi które były mdłe, bez wyrazu, żeby było tego więcej ta powieść wypadłaby o wiele lepiej i z pewnością tę historię czytałoby mi się o wiele przyjemniej.
ewela_czyta - awatar ewela_czyta
oceniła na64 lata temu
Głowa meduzy Michelle Madow
Głowa meduzy
Michelle Madow
„Głowa Meduzy” okazała się być solidną kontynuacją – autorka nie zwalnia tempa, a wręcz przeciwnie: akcja przyspiesza, stawki rosną, a bohaterowie muszą zmierzyć się z konsekwencjami swoich wcześniejszych wyborów. Fajnie, że w tej części widać, jak ich wcześniejsze decyzje zaczynają wracać i wpływać na bieg wydarzeń – dzięki temu nie ma się wrażenia, że kolejne części są odrębnymi przygodami, a spójną całością. Mitologia grecka dalej jest zgrabnie wpleciona w fabułę – bez uczucia sztuczności, ale trzeba przyznać, że to typowa młodzieżówka – emocje, problemy nastolatków no i oczywiście walka o uratowanie świata, mitologia jest tłem i inspiracją do przygód. Trzeci tom „Elementals” to ponownie lekka, wciągająca i pełna akcji historia. I podoba mi się, że bohaterowie nie są święci – jeśli trzeba, potrafią działać siłą, żeby osiągnąć cel. Nie wszystko rozwiązuje się tu pięknie i moralnie, a dzięki temu robi się ciekawiej, a i daje szansę na kolejne komplikacje w fabule. Co mi przeszkadzało? Wytłuszczone słowa. Serio, po co to komu? Rozumiem chęć podkreślenia emocji czy napięcia, ale to już zakrawa o przesadę – momentami aż wybijało mnie z rytmu. Czytelnik nie idiota, da sobie radę bez tego typu podpowiedzi. Kolejny tom zaliczony z przyjemnością. Nie jest to literatura wysokich lotów, ale jako przerywnik – idealna. Lecę po czwarty tom! Ocena: 7/10
saphira04321 - awatar saphira04321
Tylko żywi mogą umrzeć D. B. Foryś
Tylko żywi mogą umrzeć
D. B. Foryś
"Tylko żywi mogą umrzeć" jest pierwszą książką Autorki, po którą miałam przyjemność sięgnąć. Od dłuższego czasu zaprzątała moje myśli, gdyż opis brzmiał naprawdę intrygująco. Kobieta pół demon, polująca na inne demony, czyż to nie jest przepis na dobrą książkę, a nawet i serię? Oczywiście, że jest!    Pierwszy tom pozwolił zaznajomić mi się z bohaterami i oswoić z tempem powieści. Nie było tu spokojnego wprowadzenia, gdyż Autorka od samego początku chciała nam pokazać, jak ma wyglądać fabuła. Chciała nas uświadomić w tym, że na chwilę wytchnienia przyjdzie czas dopiero po skończeniu książki. I tak dokładnie było. Akcja gnała na złamanie karku, ciągle coś się działo i było to wręcz upajające. Nie każdy potrafi nadać tak szybkie tempo powieści i się tego trzymać przez cały czas, a D.B. Foryś się to udało, co ogromnie mnie zaskoczyło.    Podczas czytania towarzyszyła mi cała masa emocji, które zmieniały się wraz z rozgrywającą się w danym momencie akcją. Były momenty, w których serce biło coraz szybciej, a ja kurczowo zaciskałam ręce. Takich chwil było chyba najwięcej, gdyż bohaterzy cały czas stawiali swoje życie na szali. Martwiłam się o nich, ponieważ podczas lektury książki, przywiązałam się do każdego z osobna. To, co przeżyłam na samym końcu, o mało nie roztrzaskało mi serca. Droga Autorko, jak tak można?!  Nie będę tu spojlerować, gdyż sami powinniście dowiedzieć się, o co mi chodzi.    Lektura książki tak bardzo mi się spodobała, że jak najszybciej będę musiała zabrać się za kolejne tomy, bo nie wytrzymam tego napięcia, które towarzyszy mi od momentu jej skończenia. Spędziłam z nią naprawdę świetnie czas, chociaż czytanie trwało o wiele za długo. Urlop zdecydowanie nie sprzyja temu, choć powinno być na odwrót.    Po tym, co Autorka zaserwowała mi w pierwszym tomie, jestem pewna, że kolejne będą jeszcze cudowniejsze. Już zacieram ręce na samą myśl o tym, co mnie czeka. Jakie przygody będę mogła odbyć z bohaterami, czy będą one spokojne, czy też ponownie będą tak emocjonalne, że nie będę w stanie się od nich oderwać. I oczywiście najważniejsze, jak potoczą się losy bohaterów, bo nie ukrywam, że relacja pomiędzy Tessą a Killianem rozpala moje myśli. Ta dwójka zdecydowanie skradła moje serce.    Dziękuję serdecznie Autorce, za możliwość przeczytania tej cudownej książki! Już nie mogę się doczekać, aż sięgnę po kolejne tomy! A Wam kochani gorąco polecam zabranie się za tę serię!
Patrycja Obycz - awatar Patrycja Obycz
Iskra bogów. Nie kochaj mnie Marah Woolf
Iskra bogów. Nie kochaj mnie
Marah Woolf
Kiedy ostatnio przeczytałam książkę? Nie pamiętam. To nie tak, że nie czytałam zupełnie nic. Zaczynałam mnóstwo książek, jednak żadnej nie skończyłam. Mam w domu wiele nieprzeczytanych książek, ale kiedy moja uczennica poleciła mi lubianą przez siebie powieść, zaznaczając przy tym, że bohaterami są greccy bogowie, natychmiast się zainteresowałam i pożyczyłam od niej egzemplarz. I o jejku, jestem taka szczęśliwa. Jak miło jest znów to poczuć, tę chęć czytania, ten brak przymuszania się, brak liczenia czasu i stron, brak presji. Tylko czysta przyjemność. Ostrzegam, jeśli macie obowiązki, szkołę, pracę, będziecie rozczarowani, ponieważ nie będziecie chcieli odrywać się od lektury!!! Chyba przez bookstagrama, własne pisanie i publikowanie, zatraciłam radość czytania. A teraz ją odzyskałam. I albo tak bardzo nie chcę się już czepiać, albo ta książka jest tak dobra, że nie ma się czego czepiać, haha. Podobało mi się to, że główna bohaterka jest postacią, którą się lubi i której się kibicuje! Często pierwszoplanowe dziewczyny są irytujące, a to te poboczne kradną nasze serca. Tym razem jednak przyjaciółka głównej bohaterki była tak denerwująca, że naprawdę chciało się, by jej imię pojawiało się na stronach jak najrzadziej! Czasami Jess, główna postać, zachowywała się trochę przesadnie, ale też jest nastolatką, więc można jej wybaczyć niektóre reakcje. Same wydarzenia są naprawdę ciekawe. Uwielbiam miejsce akcji tej powieści, uwielbiam pomysł na to, uwielbiam opisy (porównanie, że las po deszczu wygląda jak świeżo malowany skradło moje serce),uwielbiam dialogi i sceny, w których nasi bohaterowie są razem, a jest tych scen mnóstwo! Nie ma nudy, nie ma oczekiwania przez setki stron. Najbardziej jednak uwielbiam, jak mitologia została wpleciona w tę powieść, jak stała się jej nierozerwalną częścią i jak interesująco została przedstawiona. Ja zawsze byłam fanką mitologii, a niedawno chciałam nawet sobie odświeżyć moją wiedzę. Przeczytanie tej powieści było świetnym przeżyciem. Aż zachciało mi się wrócić do nauki greckiego, haha. Tak niesamowicie wciągnęłam się w tę historię, że za moment zaczynam czytać tom drugi. Jess jest świetną dziewczyną, której kibicuję. A Cayden? Troszkę mnie denerwował, troszkę go lubiłam. Rozumiałam go i tłumaczyłam, ponieważ znałam jego zadanie, jednak to co zrobił na koniec? Czy to było konieczne? I co naprawdę tam zaszło? Nie wiem! Muszę przeczytać kolejny tom, żeby zobaczyć, czy da się to logicznie wytłumaczyć, bo jeśli nie, to bardzo stracił w moich oczach. Teraz trochę prywaty, bo do tego momentu recenzji dotrą jedynie wybitne jednostki. Przez ostatnie dwa lata moje życie prywatne było bardzo trudne. Nie mogłam w tym czasie nawet patrzeć na żadne książki czy filmy romantyczne. Każdy taki wątek sprawiał mi ból. Uciekałam w zupełnie inne tematy, by zająć głowę. I tak polubiłam się nawet odrobinę z science fiction, za którym nigdy nie przepadałam, haha. Co chcę powiedzieć, to że było mi trudno i nie dałabym sobie rady z takimi tematami. Dziś jednak czytałam tę historię ze spokojnym sercem, ze spokojną głową, ze szczęśliwym życiem prywatnym. I było mi tak bardzo, bardzo żal Jess, gdy pytała, dlaczego to tak bardzo boli, dlaczego nie ma na to żadnego lekarstwa, że przecież to jest jak choroba… Tak bardzo dobrze rozumiałam jej cierpienie, zostało tak idealnie oddane, że czytając to, nie mogłam powstrzymać łez… PS Jess jest z Monterey, czyli małego miasteczka w USA, na które nigdy nie zwróciłabym uwagi, ale przez nowe okoliczności w moim życiu, odwiedziłam to miejsce w styczniu!!!
CarmenKa - awatar CarmenKa
oceniła na91 rok temu
Tylko martwi mogą przetrwać D. B. Foryś
Tylko martwi mogą przetrwać
D. B. Foryś
   Powrót do świata Tessy, to masa przygód, niebezpieczeństwa i walki dobra ze złem, czyli coś, co kocham! Demony, władca piekieł i anioły, to coś, co zawsze mnie interesowało, a w połączeniu z piórem D.B. Foryś jest mistrzostwem. Szczerze, nie mam pojęcia, dlaczego tak długo zwlekałam z powrotem do serii, gdyż już przy pierwszym tomie czułam, że to będzie coś dla mnie.    W tym tomie poznajemy nowych bohaterów, którzy trochę namącą w życiu Tessy, chociaż ona nigdy nie ma łatwo. Powrót Killiana również nadszarpnie jej nerwy, a dodatkowo zbliżająca się apokalipsa, dziewczyna, choć jest silną bohaterką, to cały czas ma pod górkę. Wraz z kolejną częścią serii, będziemy mogli towarzyszyć Tessie w misji, która ma uratować ludzkość. Poszukiwanie skarabeuszy, to nie taki łatwy orzech do zgryzienia, więc bohaterom przyjdzie się mierzyć z nie lada wyzwaniem. Dodatkowo czarne chmury zwiastują coś złego, a w tym przypadku są to jeźdźcy apokalipsy oraz Sodoma i Gomora, ale o tym dowiecie się, jak już zagłębicie się w lekturze. Powiem tyle, że będzie się działo.    Autorka zdecydowanie podniosła poprzeczkę po pierwszym tomie, akcja po raz kolejny nie pozwala nam się oderwać od lektury, a te wszystkie plot twisty jeszcze bardziej podkręcają temperaturę. Przygoda, w jaką wyruszamy wraz z główną bohaterką, dostarcza nam całej masy emocji. Ciśnienie skacze, pięści samowolnie się zaciskają, czasem i uśmiech pojawi się na twarzy, ale będą również momenty zwątpienia. Nie zabraknie też przytyków Tessy, a ona ma naprawdę zadziorny charakterek. W tym tomie możemy poznać ją z nieco innej strony, nie tylko znanej nam jako pół człowiek - pół demon, kobiety ostrej, walecznej i zabijającej demony. Tym razem Tessa okaże współczucie, pokaże, jak ważna jest miłość, ale jednocześnie jak jest bolesna, będzie kilka gorących scen, które mimo wszystko nie przyćmią całej tej anielsko-diabelskiej otoczki.    Mam nadzieję, że Was zaciekawiłam, bo ja bawiłam się naprawdę cudownie, gdy mogłam przeżywać te wszystkie emocje, których z czasem jest coraz więcej. Także gorąco zachęcam Was do zapoznania się z serią. Nie pożałujecie!! Dziękuję serdecznie Autorce, kochana zrobiłaś masę dobrej roboty i totalnie rozkochałaś mnie w tej serii! Niebawem recenzja trzeciego i jednocześnie ostatniego tomu (na ten moment),mam nadzieję, że znajdziesz chęci, by jeszcze bardziej rozwinąć fabułę. Jeszcze raz ogromnie Ci dziękuję!
Patrycja Obycz - awatar Patrycja Obycz
Fallen Crest. Uniwersytet Tijan
Fallen Crest. Uniwersytet
Tijan
20/52 Dobry wieczór wszystkim 😊. Lubicie serię czy jednotomówki? Piąty tom serii Fallen Crest czyli Uniwersytet jest już za mną. Sam i Logan wreszcie kończą liceum i mogą dołączyć do Masona który będzie studiował na drugim roku. Wszyscy są w komplecie. Sam wprowadza się do akademika i poznaje tam swoją współlokatorkę Summer, która to ma niezłego bzika na punkcie futbolu i statystyk jej chłopak oraz przybranego brata. Sam powoli zaczyna uczyć się żyć na uniwerku. Nowi ludzie, nowi nauczyciele, przedmioty, dzielenie pokoju ze współlokatorką, wiele nowych obowiązków. Wie jednak że klątwa i zaraza zwana "Park Sebastian" wisi nad nią i jej bliskimi. Na swój sposób chroni swojego chłopaka jak i Logana. Mason stara się jak może aby chronić tą dwójkę, jednak sam musi uważać co robi. Jeden wybryk i może przegnać się z zawodową grą. Logan oczywiście nie jest lepszy i sam na własną rękę również robi to co pozostałe dwójka. Jednak jemu w tym wypadku grozi wydalenie z uczelni. Tajemnice, tajemnice i jeszcze raz tajemnice. Czy może być jeszcze gorzej? A no może i to nawet bardzo. Życie w liceum czy na uniwerku nie jest łatwe, jednak patrząc po poprzednich tomach to liceum było lajtowe. Prawdziwa walka zaczyna się dopiero na studiach i widać to po całej trójce. Nie ważne co by się działo, nie ważne ile by przed sobą ukrywali i starali się dla tego drugiego. Nie ważne jak bardzo przy tym się zranią, ta cała trójka będzie zawsze razem. Powiem wam że czytałam tą książkę jeszcze w maju i to co tam się działo jeszcze gdzieś we mnie żyje. Na tapecie od czerwca jest 6 tom i być może dziś go jeszcze skończę. Mam nadzieję że mój powrót będzie na stałe, a nie tylko na chwilę. Miłego wieczoru życzę 🙋😊 #uniwersytet #fallencrest #tijan #kobiece #wydawnictwokobiece #czytamzagranicznychautorów #światrecenzentów #czytamzn #czytamzdziewczynami #ewelabook #wyzwanie_zaczytanie #ksiazkoweimpresje #listopad #przeczytana #bookstagramksiążki #kochamksiążki #kochamczytać #booklover #booknerd #instabook #instagood #bookstagram #bookstagrammer #instagramers
Mariola Krzak - awatar Mariola Krzak
Królestwo Jess Rothenberg
Królestwo
Jess Rothenberg
Na "Królestwo" autorstwa Jess Rothenberg natknęłam się przypadkiem, kiedy sprawdzałam ofertę księgarni TaniaKsiążka, która proponowała 6 książek za 30 zł! Okładka przykuła moją uwagę, ale to za sprawą wyjątkowej recenzji na lubimyczytac.pl, ten tytuł wylądował w moim koszyku. ••• Królestwo ••• Witajcie w parku rozrywki, gdzie spełnia się wasze najskrytsze marzenia. Chcecie spotkać wymarłe gatunki? Nie ma sprawy! Popływać z Syreną na grzbiecie, jakiegoś morskiego stworzenia? Da się załatwić! Kingdom Park stanie na głowie, aby zapewnić swoim gościom bajkowy świat, w którym wszyscy "żyją długo i szczęśliwie". Ana jest jedną z hybryd, która na należy do grupy Czarodziejek, które są twarzą parku. Zawsze uśmiechnięte i uprzejme... niczego Ci nie odmówią. Przynamniej, tak jest do czasu. W parku dochodzi do wielu niepokojących incydentów. Z czego jeden z nich kończy się śmiercią jednego z pracowników. Podejrzenia od razu padają na Anę, która miała obsesję na punkcie Owena. Rusza proces przeciwko Czarodziejce i władzą Parków. Winna czy niewinna? Wszystko w rękach sądu, które podejmie decyzję, czy maszynę można uznać, jako człowieka? ••• Jess Rotenberg ••• ♦️ "Królestwo" to książka, którą połknęłam w zaledwie dwa dni. Z jednej strony mamy bajkową krainę, która powstała za pomocą technologii. Mało, tego w parku spełniają się marzenia nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Jednak za motylami, rzadkimi zwierzętami, diademami oraz pięknymi sukienkami. Skrywa się też mroczne oblicze oferowanych atrakcji. ♦️ Hybrydy bardzo często są trzymane w złych warunków i na domiar złego. W przypadku braku posłuszeństwa stosuje się wobec nich przemoc. Mimo tego, że składają się z kabli i tkanki, wszystkie zostały zaprogramowane w taki sposób, żeby jak najbardziej odwzorować żywe istoty. Jednak, kiedy zaczynają stawiać się swoim oprawcą. Kingdom Parku uznaje je za wadliwy produkt, który trzeba naprawić/wyłączyć i wykluczyć ten błąd w nowej generacji. ♦️ To samo dotyczy naszych Czarodziejek, które mają być posłuszne i żyć zasadą "żyli długo i szczęśliwie". Władze Kingdon Park mają wobec nich bardziej wysublimowane metody. Niby dają dziewczyną wolną rękę, zapewniając bezpieczeństwo, ale i tak stanowią nad nimi pełną kontrolę. A. przynajmniej, tak im się wydaje. ♦️ Sekretny język, które stworzyły Czarodziejki pozwala im zachować namiastkę prywatności. ♦️Ana stara zachowywać się tak jak na Czarodziejkę przystało. Jednak... im dalej zagłębiamy się w jej świat, tym bardziej zdajemy sobie sprawę, że Ana nie jest do końca taka, jak ją malują. Zresztą jej siostry również, o czym sama bohaterka przekonuje się na własnej skórze. ♦️"Królestwo" naprawdę skłania czytelnika do ponurych refleksji. Może... nie tyle, co do buntu maszyn, przynajmniej w moim przypadku. Ale na temat ludzi, którzy nie chcę wziąć pełnej odpowiedzialności za to co stworzyli. Dla Kingdon Parku liczył się tylko zysk... Od samego początku ich działalność opierała się na zasadzie "po trupach do celu" i to jeszcze przed stworzeniem hybryd. ♦️ Chociaż nie było brutalnych opisów. To miejscami przechodziły mnie ciarki, bo między bajkowymi spektaklami... Nie zabraknie cząstki ponurej rzeczywistości, z tej najgorszej i odrażającej odsłonie. Wątek romantyczny jest bardzo delikatny i stanowi interesującą część śledztwa. Sam proces Any jest bardzo ciekawie przedstawiony. Rozdziały dotyczące samej sprawy i funkcjonowania parku przeplatają się ze sobą. Dzięki czemu czytelnik ma możliwość snucia własnych teorii. Bardzo miło spędziłam czas z tą książką!
KsiazkazPazurem - awatar KsiazkazPazurem
Nellie. Wtajemniczenie Sylvie Payette
Nellie. Wtajemniczenie
Sylvie Payette
"Patrzymy w inny sposób na rzeczy, kiedy wiemy, że możemy ich już nigdy nie zobaczyć. Szczegóły nabierają wielkiej wagi, jakbyśmy chcieli je na zawsze zapamiętać." Jakie to prawdziwe... W ostatnim czasie mam możliwość przekonać się o tym na własnej skórze. Patrzę na życie szeroko otwartymi oczami, starając się zapamiętać jak najwięcej szczegółów. Próbuję zamknąć cenne momenty w szkatułce wspomnień, by móc do niej zaglądać, gdy otaczająca mnie rzeczywistość ulegnie zmianie. Podobne odczucia towarzyszyły Nellie, która z niewiadomych względów przeniosła się do równoległego świata, zostawiając "w domu" całą swoją rodzinę. Wszystko wydarzyło się tak nagle, że nie miała możliwości się z nimi pożegnać. Bliscy bohaterki zostali sami, zupełnie nieświadomi tego, co stało się z dziewczyną. Przyznam, że wydarzenie to wywołało we mnie wiele emocji. Jednak tak naprawdę kwestia ta to dopiero wierzchołek góry lodowej. Od tego momentu zaczyna się akcja powieści "Nellie. Wtajemniczenie" Sylvie Payette, stanowiącej pierwszy tom cyklu tej autorki. Od tej chwili bohaterka musi nauczyć się żyć w zupełnie nowych realiach. Przyznam, że z ciekawością odnotowywałam różnice pomiędzy światami. Dużo rzeczy pozostało tych samych, jednak część z nich okazała się zupełnie inna. Mimo pozornie niewielkich rozbieżności, nawet niewielka pomyłka ze strony Nellie mogła zakończyć się zatrzymaniem i wtrąceniem do więzienia. Właśnie dlatego dziewczyna musiała przejść naprawdę intensywne szkolenie, zanim mogła bez obaw poruszać się w nowym świecie. Pierwszy tom "Nellie" to zaledwie zalążek dłuższej opowieści. Mamy możliwość poznać w nim główną bohaterkę, jej losy przed przeniesieniem oraz wydarzenia mające miejsce już po wkroczeniu do alternatywnej rzeczywistości. Z początku dziewczyna jest przerażona, jednak w miarę upływu czasu coraz pewniej czuje się w nowej sytuacji. Przyznam, że z ciekawością śledziłam jej losy, jednak trochę brakowało mi tu głębi. Miałam poczucie, że wszystko ukazane jest zbyt powierzchownie. Bardzo podobały mi się ustalenia bohaterów dotyczące kwestii równoległych światów, jednak sama fabuła, wątek przybyłych oraz opozycjonistów zmierzających do obalenia obowiązującego ustroju, mogły zostać szerzej rozwinięte. Oczywiście, na działania takie nie pozwoliła krótka forma, gdyż powieść ma niecałe 300 stron. Z powodzeniem można byłoby uczynić ją obszerniejszą, wówczas świat przedstawiony w powieści zostałby pełniej ukazany. Ogromnym plusem był dla mnie bal, który skojarzył mi się z baśnią o Kopciuszku. Choć w tym wypadku mamy inne zakończenie, bo bohaterka wcale nie wybiegła z przyjęcia, to odnajdujemy tu motyw przebrania się za kogoś innego po to, by przeżyć przygodę życia. Bardzo podobał mi się również wątek miłosny, aczkolwiek został on tutaj zaledwie lekko zarysowany. "Wtajemniczenie" to pierwszy tom cyklu, w którym poznajemy losy Nellie. Zainteresowana jego fabułą z niecierpliwością będę wyglądać kontynuacji tej historii. Moja ocena 7/10.
kasienkaj7 - awatar kasienkaj7

Cytaty z książki Wskazówki czasu

Dodaj cytat z książki Wskazówki czasu