Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Ten pierwszy raz w Ornecie

- literatura obyczajowa, romans
- 2019-10-09
- 2019-10-09
Nawet Marta nie wie, dlaczego przestała fotografować drzewa i kwiaty, a skupiła się na wilgotnych i zapuszczonych bramach, wypełniających ulice miast. Jej życie jest uporządkowane i spokojne: pomaga mężowi w prowadzeniu firmy, wychowuje syna, który postanowił spróbować swoich sił na emigracji. Dawna miłość do sztuki ustąpiła miejsca pragmatyzmowi. W pewnym momencie kobieta postanawia jednak opublikować swoje prace w internecie. Wkrótce dociera do niej wiadomość od dawnej miłości – Damiana. Mężczyzna wciąż pamięta ją, wakacje spędzone wspólnie w Ornecie i pewną bramę, która na zawsze połączyła ich ze sobą. Czy będzie w stanie wywrócić jej życie do góry nogami po tylu latach?
Kup Ten pierwszy raz w Ornecie w ulubionej księgarnii
Oceny książki Ten pierwszy raz w Ornecie
42 użytkowników ma tytuł Ten pierwszy raz w Ornecie na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- 2019 2
- Romans 1
- Polscy autorzy 1
- Obyczajowa 1
- Wypożyczone z biblioteki 1
- Przeczytane 2021 1
- Legimi 1
Tagi i tematy do książki Ten pierwszy raz w Ornecie
Konkursy Exodusu - Proza 23 Augustyn Baran, Marta Fox, Włodzimierz Jędrzejczak, Patrycjusz Pająk, Artur Pałyga, Radosław Rzeszotek, Maciej Antoni Suszek, Przemysław Szulgit, Tadeusz Żuczkowski

Marta Fox
Wydała 30 książek (powieści, opowiadania, poezja, eseje). W poezji oswaja z najbardziej jaskrawymi i mrocznymi stanami duszy, drąży stany świadomości i podświadomości. Erotyzm jej wierszy koresponduje z konwencją współczesnej amerykańskiej liryki konfesyjnej.
W wierszach potrafi być namiętnie romantyczna, zmysłowa i równocześnie uciekać w symbole lub znaczenia z innego wymiaru. Skupia się na widzeniu personalistycznym, ceni wysublimowane i jednostkowe doświadczenie emocjonalne.
Przez krytykę została nazwana objawieniem polskiej powieści młodzieżowej. Z ogromną odwagą porusza sprawy płci, dojrzewania młodzieży. Jej pisarstwo skupione jest wokół zagadnień, które wymagają rewizji postawy życiowej, podjęcia odpowiedzialności za własne decyzje. Marta Fox nie moralizuje, ale widać w jej powieściach wyraźny krąg wartości. Jej powieści charakteryzują się głębią psychologiczną i świetnie przedstawiają obyczajowość polskiej szkoły oraz mentalność młodzieży.
Młodzieżowe powieści Marty Fox od kilku lat określane są mianem bestsellerów i znajdują się na pierwszym miejscu w rankingach czytelniczych.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ten pierwszy raz w Ornecie
Dobra książka taka średnia,spodziewałam się ciekawej lektury,ale okazało się inaczej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ książkami Marty Fox zetknęłam się będąc nastolatką. Wtedy bardzo podobała mi się książka "Niebo z widokiem na niebo". A kiedy zobaczyłam w internecie, że autorka wydaje nowa książkę, stwierdziłam, że w najbliższym czasie muszę po nią sięgnąć.
"Ten pierwszy raz w Ornecie" to książka bardzo przyjemna, ale także melancholijna, która skłania do refleksji. Nie jest to typowy romans, na który pewnie większość czytelników się nastawia. Jest to przede wszystkim książka inna niż wszystkie. Powieść ta jest głęboka i w niektórych momentach na pewno warto się zatrzymać na dłużej i porozmyślać.
Bardzo mi się podobały cytaty na początku każdego rozdziału.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ten pierwszy raz w Ornecie" to książka bardzo przyjemna, ale także melancholijna, która skłania do refleksji. Nie jest to typowy...
Przeczytałam do końca jedynie ze względu na miejscowość Orneta. Baardzo ciągnąca się ksiazka, specyficzne słownictwo. Wyraz „podnieta” zdecydowanie nadużywany 😁
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Ten pierwszy raz w Ornecie“ nie jest może książką idealną i spełniającą oczekiwania, ale wszystko zależy od upodobań czytelnika. Na pewno sprawia, że powracamy myślami do naszych pierwszych zauroczeń, zadając sobie pytanie jak teraz wygląda nasza dawna miłość, co robi, jak potoczyło się jej (jego) życie? Czasami bywa tak, jak w życiu Marty, która odkrywa w sobie nieznane a może ukryte głęboko poczucie winy i smutek ale też docenia to, co obecnie osiągnęła i co posiada.
Cała recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2019/11/529-ten-pierwszy-raz-w-ornecie.html
„Ten pierwszy raz w Ornecie“ nie jest może książką idealną i spełniającą oczekiwania, ale wszystko zależy od upodobań czytelnika. Na pewno sprawia, że powracamy myślami do naszych pierwszych zauroczeń, zadając sobie pytanie jak teraz wygląda nasza dawna miłość, co robi, jak potoczyło się jej (jego) życie? Czasami bywa tak, jak w życiu Marty, która odkrywa w sobie nieznane a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama nie wiem, co mam myśleć o tej książce. Marta Fox znana mi jest od lat. Wychowałam się na jej książkach dla dzieci i młodzieży, teraz po raz pierwszy sięgnęłam po bardziej dorosłą twórczość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę mi się dłużyła ta powieść, nie potrafiła mnie wciągnąć od początku do końca. Czegoś mi zabrakło...
Zainteresowałam się książką Marty Fox ze względu na tytuł (Orneta to moje rodzinne miasto). O pisarce wcześniej nie wiedziałam nic, nie miałam więc pojęcia, czego się spodziewać, choć okładka i tytuł kojarzyły mi się z tzw. literaturą dla kobiet, w której jest miła atmosfera, wątek miłosny ze szczęśliwym finałem i niezbyt skomplikowani bohaterowie. Tymczasem dostałam do ręki powieść, którą trudno zaklasyfikować, ale najbliżej jej do powieści obyczajowych. Jest jednak bardzo niespójna fabularnie i stylistycznie. Zaczyna się jak historia o kobiecie, która pewnego dnia dostaje wiadomość od chłopaka z lat młodości. Są listy, sms-y, kwiaty, tajemnice i zagadki. Później nabiera to kształtu jakiejś perwersyjnej gry, mającej coś uświadomić, a może ukarać bohaterkę za jej decyzję sprzed lat. Następnie włącza się do tej układanki mąż i sąsiadka (osoba irytująca, wulgarna i wprowadzona nie wiadomo w jakim celu). Jest jeszcze podróż do miasteczka, z którym wiążą się wspomnienia z czasów pierwszej miłości, wątek dawnej narzeczonej męża i jej córki- chaos i brak konsekwencji. W dodatku autorka ma wyraźny problem z dialogami- jej postaci mówią językiem sztucznym, niespójnym, drętwym.
Doceniam jednak ładne opisy Ornety, jej architektury, historii i legend, ciekawe refleksje na temat pamięci, upływu czasu i wartości rodziny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę książkę dlatego, że Orneta jest mi bardzo bliska. Po książkach Marty Fox myślałam, ze to będzie coś co mnie porwie.
Myślę, że osoby które mają sentyment do Ornety jak ja przebrną przez nią ale osoby które sięgną po tą książkę z ciekawości ją odłożą.
Bardzo nudna. Jestem okropnie zawiedziona :(. To chyba mój pierwszy raz gdy wystawiam tak niską ocenę :(.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka od początku to takie "flaki z olejem". Historia dojrzałej kobiety w szczęśliwym małżeństwie do której nagle zaczyna odzywać się dawna miłość z... Ornety.
Myślę, że osoby które mają sentyment do Ornety jak ja przebrną przez nią ale...