Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika.

Okładka książki Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika. autora Tomasz Mazur, 9788324059089
Okładka książki Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika.
Tomasz Mazur Wydawnictwo: Znak literatura piękna
2019-08-26
2019-08-26

Kup Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika.

Książki nie dokończyłam, więc nie jest to opinia o całości tylko wstępne refleksje. Jako powieść modernistyczna i erudycyjna - może się spodobać. Jako próba przybliżenia laikom tematyki filozoficznej - jak najbardziej. Jako rozrywkowa odmiana i ożywczy relaks dla znający historię myśli filozoficznej - OK. Natomiast dla tych , którzy w filozofii szukają odpowiedzi na poważne życiowe pytania, albo chcą zrozumieć szlaki, którymi podążała myśl wybitnych filozofów - niekoniecznie. Zbyt duża dowolność , uproszczenia, swoboda skojarzeń i traktowanie filozofii, jako umysłowej zabawy . A historia miłosna? no cóż ...można ją wpleść nawet do książki kucharskiej, żeby się lepiej czytało.

Lepiej dla wszystkich aby ta książka nigdy nie ujrzała światła dziennego. To naprawdę jedna z niewielu pozycji, które nie mają uzasadnienia bytu nawet w jakiejś wąskiej grupie. Laikowie nic nie zrozumieją osoby z większym obeznaniem filozoficznym wiją się w konwulsjach oglądając maltretowane idee. Ani to nic nie wznoszące ani edukujące, ani nawet minimalnie przyjemne.

Rafał jest inspektorem w instytucji, która zajmuje się nadzorowaniem filozofów i zawieszaniem tych myślicieli, którzy zbyt śmiało sobie poczynają w tworzeniu idei. Idee te bowiem, nie są tylko myślą, ale mają realny wpływ na świat. A to sprawiają, że wszystkie rzeczy materialne zmieniają się w wodę, a to znów robią z ludzi jednostki zchamiałe, bekające i pierdzące na lewo i prawo bez żadnego skrępowania. Rafał jest od tego by przywracać na świecie jako taki porządek. Towarzyszymy mu w licznych delegacjach do różnych państw i w spotkaniach z najsławniejszym myślicielami. Sokratesem, Heraklitem, Platonem. We wszystko jest jeszcze wpleciona dziwna i trochę smutna historia miłosną, przez pryzmat której sam bohater wydaje się trochę tragiczny.

"Zakazana historia filozofów " to książka po którą sięgałam z dość sporym sceptycyzmem, bo ani tytuł ani okładka nie wyglądają szczególnie zachęcająco. Jednak we wnętrzu odkryłam świat jakiego wogóle się nie spodziewałam i który zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Myślę, że mogę tą książkę polecić. Pragnę tylko uprzedzić, że jest naprawdę mocno pokręcona.

394 użytkowników ma tytuł Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika. na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika.

Cytaty z książki Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika.

Tomasz Mazur Zakazana historia filozofów. Niestoicka powieść stoika. Zobacz więcej