Kapitan

- Un Capitano
- 2019-06-12
- 2019-06-12
- Ewelina Gałdecka
Legendą nie zostaje się z dnia na dzień.
Chociaż kibice uwielbiali Francesco Tottiego od samego początku, to swoją lojalnością do AS Romy i charyzmą na boisku zakończył dyskusje nad zasadnością nazywania go bohaterem Rzymu.
Il Gladiatore zadebiutował w drużynie Giallorossich w październiku 1998, a w wieku 22 lat, został najmłodszym kapitanem w historii Serie A. Z drugiej strony, 38-letni Włoch zapisał się na kartach historii jako najstarszy strzelec bramki w Lidze Mistrzów. W międzyczasie zdobył m.in. scudetto i mistrzostwo świata.
Odrzucając ofertę Realu Madryt prawdopodobnie zamknął sobie drogę do Złotej Piłki. Nigdy nie bał się wyjść przed szereg i powiedzieć co myśli. Zaskakująco wiele razy był zmuszony uciekać przed tłumem zagorzałych fanów AS Romy, którzy uważali go za Boga.
W swojej autobiografii Francesco Totti opowiada o swoich wzlotach i upadkach. Z reguły stroniący od mediów Włoch otwiera się przed czytelnikami i w końcu ukazuje swoje prawdziwe oblicze.
Kup Kapitan w ulubionej księgarni
- 2020 4
- Sportowe 4
- 2021 3
- 2019 3
Tagi i tematy do książki Kapitan
Cytaty z książki Kapitan
San Siro to piłkarska La Scala...
Francesco, jesteś najważniejszym człowiekiem w drużynie. Nie chodzi mi teraz o umiejętności techniczne, które naturalnie dobrze znam, ale o ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kapitan
Osobiste przeżycia jednego z ostatnich lojalnych. Fajnie jest spojrzeć na te wszystkie ważne wydarzenia z perspektywy legendy. Do biografii Ibry jednak troszkę tej książce brakuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTotti, legenda. Do tego gosc super grający w piłkę... do tego z Rzymu który jest super miastem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemnie było cofnąć się do czasów młodości wraz z Francesco. Przypomnieć sobie pięknych (w grze) piłkarzy tamtych chwil.
Ciężko mi było dać książce jednoznaczną ocenę, bo o ile druga połowa bardzo szybko mi zleciała, to pierwsza przez przesyt szczegółowych opisów bardzo dużej ilości meczów ciągnęła się niemiłosiernie. Oczywiście Tottiemu chciało by się dać 10 😉, ale niestety obiektywnie nie mogę.
Za to żałuję tylko jednego - że nie "robią" już tak wiernych piłkarzy. Dziękuję Kapitanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi było dać książce jednoznaczną ocenę, bo o ile druga połowa bardzo szybko mi zleciała, to pierwsza przez przesyt szczegółowych opisów bardzo dużej ilości meczów ciągnęła się niemiłosiernie. Oczywiście Tottiemu chciało by się dać 10 😉,...
Autobiografia mojego ulubionego piłkarza, tu nie mogę być obiektywny. Czytało mi się ją wyśmienicie. Najbardziej wciągnęły mnie rozdziały dotyczące jego debiutu w Serie A, scudetto i MŚ - lata chwały. Czytałem to z zapartym tchem. I na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Mój Boże, taki piłkarz za mojego życia się nie narodzi albo inaczej, żadnego innego nie będę darzył taką sympatią jak właśnie Tottiego. Wspaniale było przypomnieć to sobie jeszcze raz.
Jedynym minusem są dla mnie boiskowe opisy czy dokładne wyniki spotkań, a nawet minuty strzelenia bramki, które przytacza Paolo Condo. Żaden człowiek nie byłby w stanie spamiętać takich szczegółów i widać, że to robota autora. To mi się nie podobało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka. Bardzo wciągająca. Francesco to legenda. Przez fanów AS Romy traktowany niemal jak Bóg. Pozostał wierny na zawsze. Nawet oferta z Galaticos - gwiazdorskiego Realu Madryt - tego nie zmieniła. Na pewno warto przeczytać :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTotti to piłkarz wyjątkowy. W dzisiejszym futbolu epizodycznie zdarza się, że zawodnik gra przez całą karierę w jednym klubie. Francesco Totti reprezentuje właśnie taki wymierający gatunek, całą karierę (ponad 20 lat na najwyższym poziomie rozgrywkowym) spędził w AS Roma.
Klasycznie jak to w przypadku biografii bywa, najpierw poznajemy młodzieńcze losy Francesco, jego życie nastoletnie, dojrzewanie, oraz szybki awans (w wieku 16 lat) do pierwszej drużyny. Po początkowych epizodach zaczyna odgrywać coraz większą rolę w klubie, aż staje się postacią fundamentalną, kapitanem zespołu.
Później nastąpił oczywiście debiut w reprezentacji, w międzyczasie pojawiło się zainteresowanie wielkiego Realu Madryt. Totti był członkiem Squadra Azzurra, gdy zdobywali wicemistrzostwo Europy w 2000r. po pamiętnym finale z Francją, oraz mistrzostwo świata w 2006r. po jeszcze bardziej pamiętnym finale z Francją, oraz czerwona kartką Zidane'a. Totti bardzo długo grał na najwyższym poziomie, bo zrezygnował dopiero w wieku 40 lat, w międzyczasie przywracając Romie po wielu latach tytuł mistrzowski.
Totti bardzo obszernie również skupia się na swoim życiu rodzinnym, widać, że ma to dla niego bardzo duże znaczenie. Opisuje też bardzo szczegółowo fanatyzm kibiców włoskich, oraz moment kiedy po raz ostatni gra dla AS Roma, aby przejść na zasłużoną emeryturę.
Świetna biografia, to trzeba przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasycznie jak to w przypadku biografii bywa, najpierw poznajemy młodzieńcze losy Francesco, jego...
Bardzo dobrze napisana autobiografia
Bardzo dobrze napisana autobiografia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zdecydowanie najlepsza książka w tematyce piłkarskiej, jaką przeczytałam. Właściwie, w wielu momentach nie przypomina ona w ogóle książki z tej kategorii. Pełna jest fascynujących opisów emocji i wydarzeń, szczerych wyznań i ciekawostek z życia boiskowego i pozaboiskowego Tottiego. Absolutny majstersztyk również pod kątem tłumaczenia, które naprawdę oddaje wszystko to, co zostało zapisane oryginalnie. Gdy przeczyta ją neutralny kibic, automatycznie zyskuje niesamowite pokłady sympatii dla Romy. Totti prezentował na najlepszych światowych stadionach dokładnie ten sam poziom, co jego książka. Fantastyczne dzieło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlusem sportowych autobiografii jest to, że ich zgodność z prawdą jesteśmy w stanie łatwo sprawdzić. Przynajmniej w części, bo możemy się posiłkować materiałem filmowym z opisywanych zdarzeń boiskowych, których w przypadku piłkarza grającego w XXI wieku jest wiele. Przy reszcie zajść musimy autorowi po prostu uwierzyć.
Nie jest jednak tak trudno uwierzyć tym, którzy faktycznie mieli co przekazać a kariera Francesco Tottiego obfitowała przecież w ciekawe epizody. Mistrzostwo świata, całe życie związane z średnią, jak na takiego piłkarza, AS Romą. Postać zdecydowanie nietuzinkowa. Oczywiście, w książce zauważyłem taką lekką formę wybielenia, usprawiedliwienia swojej osoby i zachowań, bo Totti, przynajmniej na boisku, takim przyjemnym człowiekiem nie był i przez długi czas nie lubiłem go bardzo. Aczkolwiek pod koniec kariery moje postrzeganie go, poprzez to przywiązanie, się radykalnie zmieniło a po tej lekturze zacząłem go nawet uwielbiać.
Podsumowując jest to na pewno czołowa autobiografia - gatunek, który mi nie leży. Stąd taka ocena. Jednak muszę przyznać, że rozdział o finale mundialu czytałem z zapartym tchem. Czuć w nim wielkie emocje i wyczekiwanie. Więcej takich rozdziałów a z pewnością byłaby dziesiątka ode mnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest jednak tak trudno uwierzyć tym, którzy...
Piękna biografia bogata w wydarzenia z życia prywatnego jak i z boiska tego na Olimpico i na arenie międzynarodowej. Wspaniały człowiek i wielki piłkarz światowej klasy. Całe życie oddany jednemu klubowi As Roma reprezentant Italii na mistrzostwach. Szczera opowieść o wzlotach i upadkach choć moim skromnym zdaniem bardzo nie doceniony i stopowany przez trenera Romy po przeczytaniu tej biografii każdy będzie wiedział którego.