Nela i kierunek Antarktyda

- literatura podróżnicza
- Nela mała reporterka (tom 13)
- Podróże Neli
- 2019-06-19
- 2019-06-19
Cześć!
Nazywam się Nela i mam 13 lat, a to jest moja trzynasta książka :).
Tym razem wybierzemy się w wyjątkową podróż do niesamowitego miejsca. Dotarcie do niego jest marzeniem niejednego podróżnika! Znajduje się na samym dole kuli ziemskiej i żyją tam pingwiny. Sądzę, że już wiesz, co mam na myśli! To Antarktyda!
Dotrzemy na miejsce lodołamaczem przez straszliwą Cieśninę Drake’a! Weźmiemy ze sobą sprzęt nurkowy do zanurzania się w bardzo zimnej wodzie i poszukamy jednych z najniebezpieczniejszych drapieżników Antarktydy, czyli lampartów morskich. Odwiedzimy kolonię pingwinów i spędzimy noc w śpiworze na Antarktydzie :).
Szykuj się na niesamowitą wyprawę na lodzie i… pod lodem :).
Nela
Książkę tę dedykuję wszystkim dzieciom, które podróżują ze mną oraz ich rodzicom, a także Jacques’owi-Yves’owi Cousteau.
Kup Nela i kierunek Antarktyda w ulubionej księgarni
Oceny książki Nela i kierunek Antarktyda
223 użytkowników ma tytuł Nela i kierunek Antarktyda na półkach głównych- Przeczytane 164
- 2023 4
- 2019 4
- 2020 3
- Biblioteka 3
- Podróżnicze 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nela i kierunek Antarktyda
Świetna książka, nasza kolejna z serii o Neli. Masa ciekawostek które zainteresują również dorosłych. Świetna zabawa z dzieciakami . Polecamy bardzo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałem, że będzie nudno.
Bo co może być ciekawego na Antarktydzie. Lód i chłód.
Bardzo się myliłem.
Wyszła jedna z lepszych części.
Bardzo ciekawa i z dreszczykiem.
Polecam.
Myślałem, że będzie nudno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo co może być ciekawego na Antarktydzie. Lód i chłód.
Bardzo się myliłem.
Wyszła jedna z lepszych części.
Bardzo ciekawa i z dreszczykiem.
Polecam.
Kolejna pięknie napisana i zilustrowana książka z serii o Neli. Tym razem Nela podróżuje po tajemniczej i dzikiej krainie Antarktyki, gdzie ludzie są jedynie gośćmi, a nie stałymi mieszkańcami.
PS. Zachwyt w szczególności rodzi jeden z kodów QR, z kamerą 360 st. ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPS. Zachwyt w szczególności rodzi jeden z kodów QR, z kamerą 360 st. ;)
Tym razem Nela udaje się w podróż na Antarktydę - w poszukiwaniu pingwinów i lampartów morskich. Razem z 6-latkiem czytamy z ciekawością cykl Neli, można się z niego dużo dowiedzieć o świecie w przystępnej formie. Całość okraszają kody QR z krótkimi filmikami - w tej jest jeden 360 stopni z pingwinami:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to13. książka Neli to wyprawa na Antarktydę. Mała reporterka wyrusza z najdalej wysuniętego na południe miasta świata Ushuaia. Przepływa przez cieśninę Drake'a w czasie antarktycznego lata czyli w lutym. Jest to okres wykluwania się małych pingwinów (z wyjątkiem pingwinów cesarskich) oraz lampartów morskich - największych i najgroźniejszych zwierząt antarktycznych. Książka pełna jest ciekawostek na temat samego kontynentu jak i przyrody. Dowiadujemy się gdzie jest granica Antarktyki, kim był Francis Drake, jak wyglądają przygotowania do nurkowania w suchym skafandrze przy temperaturze wody - 2 stopnie C. W tym miejscu bardzo edukacyjnym elementem dla dzieci jest podkreślenie jak ważne jest bezpieczeństwo oraz co należy zrobić aby otrzymać licencje nurkowe. Dużo miejsca poświęcone jest pingwinom, których na samej Antarktydzie żyje tylko 5 gatunków, zaś pozostałe 12 w obrębie innych kontynentów i wysepek. Książka zawiera rysunki i uproszczone opisy wszystkich gatunków pingwinów. Myślę, że to świetny dodatek dla dzieci, które uwielbiają zwierzeta. To również świetny przekrój samych zwierząt płetwonogich. Można dowiedzieć się gdzie mieszkają dzięki pięknym mapom. Nela spędza również jedną noc w igloo na samym kontynencie, zaś pozostałe na statku, pływając pontonem i kajakiem w poszukiwaniu lampartów morskich. Jak każda książka z tej serii bogata jest w piękne fotografie, barwne opisy oraz ciekawostki przyrodnicze. Polecam wszystkim ciekawym świata - tym małym i tym starszym.
13. książka Neli to wyprawa na Antarktydę. Mała reporterka wyrusza z najdalej wysuniętego na południe miasta świata Ushuaia. Przepływa przez cieśninę Drake'a w czasie antarktycznego lata czyli w lutym. Jest to okres wykluwania się małych pingwinów (z wyjątkiem pingwinów cesarskich) oraz lampartów morskich - największych i najgroźniejszych zwierząt antarktycznych. Książka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Szybko się czyta. Ładne zdjęcia.
Fajna książka. Szybko się czyta. Ładne zdjęcia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo wciągająca
bardzo wciągająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNela i kierunek Antarktyda to książka opowiadająca o podróży Neli, pełna ciekawostek i faktów na temat Antarktydy, a także zwierząt ją zamieszkujących.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka głównie dla młodszych osób, ale miło mi było powspominać stare czasy spędzone z książkami z tej serii :). Szkoda, że nie było zdjęć ich ,,igla", w którym spali na Antarktydzie.
Przez długi czas byłam bardzo uprzedzona do książek Neli i omijałam je szerokim łukiem. Tymczasem muszę stwierdzić, że otrzymałam sporą dawkę wiedzy na temat koła podbiegunowego. Część o Andarktydzie jest 13 książką Neli wydaną przez nią w wieku 13 lat - 13 zdecydowanie okazała się szczęśliwa, choć lekturę przeznaczyłabym dla znacznie młodszych dzieci. Główny walor ksiażki to jak dla mnie (oprócz rzecz jasna wartości edukacyjnej) uwrażliwienie w stosunku do zwierząt - piękne zdjęcia, szacunek w obcowaniu ze zwierzętami (czy wiedzieliście że istnieje aż 17 różnych pingwinów?),a także rozbudzenie w dziecku marzeń dotyczących podróżowania. Synek zachwycony pingwiniątkami, ja zaś patrzę na Nelę nie jak na małą celebrytkę , lecz jak na podróżniczkę z krwi i kości. Niewątpliwie popularność może być w tym wieku przytłaczająca, a spotkania z czytelnikami męczące, lecz co do książki nie ma się czego doczepić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita przygoda.
Niesamowita przygoda.