Boska proporcja

Okładka książki Boska proporcja autorstwa Piotr Borlik
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Boska proporcja autorstwa Piotr Borlik
Piotr Borlik Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Agata Stec i Artur Kamiński (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Agata Stec i Artur Kamiński (tom 1)
2019-03-12
2019-03-12
Matka to skarb, a miejsce skarbu jest głęboko pod ziemią.

W zamkniętej dla zwiedzających palmiarni Parku Oliwskiego zostają znalezione zaaranżowane w sposób równie makabryczny jak piękny zwłoki dziewczyny. Człowiek odpowiedzialny za remont obiektu znika, a na miejscu zbrodni jako jeden z pierwszych pojawia się Robert Mazur - zabójca po wyroku będący pod stałą kontrolą terapeuty.

Sprawę bada komisarz gdańskiej policji Agata Stec, której alkohol, kac i pobudka w obcym łóżku nie są obce. Żyje pracą, przeklina i całkiem nieźle radzi sobie w środowisku zdominowanym przez mężczyzn, choć nieustannie, jako przełożona grupy śledczej, musi znosić seksistowskie przytyki. Agata nie przepada za pracą zespołową, a za jedynego przyjaciela uważa starszego brata - znanego psychologa Artura Kamińskiego, którego potajemnie wciąga w kulisy śledztwa, licząc na jego doświadczenie w pracy z psychopatycznymi jednostkami. Elegancki i powściągliwy, otaczający się pięknymi i drogimi przedmiotami, wyczulony na rytuały Kamiński to przeciwieństwo porywczej siostry. Ta sprawa stanowi autentyczne wyzwanie dla jego nieprzeciętnego intelektu.

Napisany z brawurą i mistrzowską precyzją kryminał plastyczny jak serial i dynamiczny jak życie. „Boska proporcja” jest pierwszą częścią trylogii, której kolejne tomy: „Materiał ludzki” i „Białe kłamstwa” ukażą się w 2019 roku.

Kup Boska proporcja w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Boska proporcja

1013 800

Oceny książki Boska proporcja

Opinie i dyskusje o książce Boska proporcja

Zapowiadało się interesująco aczkolwiek szybko przeszedł mi entuzjazm było kilka już tak przemielonych w literaturze wątków i tak oczywistych rozwiązań że po ⅓ książki czułam że znam sprawcę i się nie myliłam niestety 😢 chciałbym być trochę zaskoczona. Postać policjantki tak bardzo stereotypowa, oczywista jak w ¾ książek z takim motywem, serio czy możemy zacząć ukazywać kobiety inaczej? Czy policjantka może być przy okazji człowiekiem a nie tylko ciężką do zniesienia osoba, targaną emocjami no bo to przecież baba jak ona ma być logiczna, spokojna czy profesjonalna. Przecież to oksymoron. Podobało mi się wplecienie brata w historię chociaż momentami był nużący. W miarę pozytywnie odbieram zakończenie.

Sięgnięcie po tę książkę było wynikiem czystego impulsu - wizyta na stoisku wydawnictwa na targach książki w Gdyni i zasłyszane pozytywne głosy, wystarczyły, bym dał Borlikowi szansę. I muszę przyznać, że była to propozycja, obok której trudno przejść obojętnie, choć nie obyło się bez kilku zgrzytów.

Jako osoba, która zna i lubi Trójmiasto, bawiłem się wyśmienicie, odnajdując w tekście miejsca, w których bywam na co dzień. To sprawia, że historia staje się niemal namacalna.
Najmocniejszy filar tej powieści to Agata i Artur. Główni bohaterowie, postacie wyraziste, skrojone na zasadzie skrajnych przeciwieństw. Ich dynamika napędza fabułę i sprawia, że od pierwszych stron chce się poznać ich historię.
Książkę czyta się niezwykle przyjemnie. Autor ma dar prowadzenia narracji w sposób płynny, co sprawia, że spora część książki mija błyskawicznie.

Mniej więcej w połowie lektury odniosłem wrażenie, że nastrój nieco „przysiadł”. Głównym problemem okazało się bardzo wąskie grono bohaterów. W kryminałach lubię wyzwania, a tutaj typowanie „tego złego” nie wymagało detektywistycznego instynktu - karty zostały rozdane zbyt wcześnie. Przez to punkt ciężkości przesunął się z pytania „kto zabił?” na „jak to się wszystko skończy?”, co nieco osłabiło napięcie.

O ile postacie były świetnie prowadzone przez większość czasu, o tyle samo zakończenie pozostawiło u mnie spory niedosyt. Dla mnie finał okazał się po prostu męcząco pretensjonalny.

Mimo moich zastrzeżeń co do zakończenia i przewidywalności intrygi, „Boska proporcja” to solidny thriller. Trójmiejski klimat i świetnie napisany duet rodzeństwa to wystarczające powody, bym z czystej ciekawości sięgnął po kolejny tom.

Jako osoba, która zna i lubi Trójmiasto, bawiłem się wyśmienicie,...

3269 użytkowników ma tytuł Boska proporcja na półkach głównych
496 użytkowników ma tytuł Boska proporcja na półkach dodatkowych

Okładka książki Ruchome piaski Piotr Borlik, Przemysław Szukaj
Ruchome piaski Piotr Borlik, Przemysław Szukaj
Okładka książki Podłoga to lawa Piotr Borlik, Przemysław Szukaj
Podłoga to lawa Piotr Borlik, Przemysław Szukaj
Piotr Borlik
Piotr Borlik
Piotr Borlik ur. w 1986 r. Inżynier po Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym. Jest mistrzem Holandii oraz laureatem trzeciego miejsca w otwartych mistrzostwach Czech w grach logicznych. Autor cyklu kryminałów z Agatą Stec, którego pierwszy tom nosi tytuł "Boska proporcja". http://borlik.pl/

Czytelnicy Boska proporcja przeczytali również

Raj Marta Guzowska
Raj
Marta Guzowska
„Raj to nie miejsce, do którego się trafia, ale iluzja, którą sami budujemy, by zagłuszyć wrzask własnych demonów”. Ten cytat mógłby otwierać najnowszą powieść Marty Guzowskiej, autorki, która przyzwyczaiła nas do tego, że pod warstwą sensacyjnej intrygi zawsze ukrywa niewygodne prawdy o ludzkiej naturze. Moja ocena „Raju” to solidne 7/10 – to duszny, klaustrofobiczny thriller, który udowadnia, że najgroźniejsze drapieżniki nie czają się w dżungli, lecz w luksusowych kurortach, w których odcięcie od świata staje się śmiertelną pułapką. Guzowska, z wykształcenia archeolog, po raz kolejny wykorzystuje swoją wiedzę do budowania niezwykle sugestywnej scenerii. Tym razem przenosi nas do odizolowanego, ekskluzywnego ośrodka, który w założeniu ma być tytułowym rajem na ziemi. Grupa bohaterów, zamknięta w tej złotej klatce, szybko przekonuje się jednak, że błękitna woda i biały piasek to tylko scenografia dla znacznie mroczniejszego spektaklu. Autorka po mistrzowsku buduje atmosferę osaczenia. Wykorzystuje klasyczny motyw „zamkniętego pokoju”, ale rozciąga go na całą wyspę, sprawiając, że czytelnik wraz z postaciami zaczyna odczuwać narastającą paranoję. Najmocniejszą stroną powieści jest konstrukcja psychologiczna postaci. Guzowska nie kreuje bohaterów czarno-białych; każdy z nich ma coś na sumieniu, każdy dźwiga bagaż tajemnic, które w warunkach ekstremalnych zaczynają wypływać na wierzch. Autorka z niemal chirurgiczną precyzją obnaża mechanizmy grupy, pokazując, jak łatwo cywilizowana maska opada, gdy w grę wchodzi pierwotny instynkt przetrwania. Dynamika relacji między bohaterami jest paliwem dla tej historii, a wzajemne nieufności i sojusze zmieniają się z szybkością tropikalnej burzy. Styl Guzowskiej jest konkretny, dynamiczny i pozbawiony zbędnych ozdobników, co doskonale pasuje do tempa thrillera. Autorka umiejętnie dawkuje napięcie, serwując czytelnikowi zwroty akcji, które zmuszają do przewartościowania dotychczasowych teorii. Dlaczego zatem 7/10? Choć książka wciąga bez reszty, momentami niektóre rozwiązania fabularne wydają się nieco zbyt znajome fanom gatunku. Można odnieść wrażenie, że finał, choć satysfakcjonujący, mógłby być nieco mniej pośpieszny, by w pełni wybrzmiał ładunek emocjonalny wypracowany w trakcie lektury. Podsumowując, „Raj” Marty Guzowskiej to znakomita propozycja dla czytelników szukających inteligentnej rozrywki z dreszczykiem. To powieść o tym, że przed samym sobą nie da się uciec nawet na koniec świata, a najdroższy bilet do raju może okazać się przepustką do piekła. Guzowska potwierdza swoją pozycję jednej z najciekawszych autorek polskiego kryminału i thrillera, serwując nam historię, która pozostawia po sobie słony posmak morskiej wody i niepokojące pytanie: co my byśmy zrobili na miejscu jej bohaterów? Solidna siódemka za klimat, tempo i bezlitosną wiwisekcję ludzkich słabości.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na79 dni temu

Cytaty z książki Boska proporcja

...Długie lata, które przepracował jako doradca klienta, i terapia nauczyły go, jak przekonywać do siebie nieznajomych. Często wystarczał uśmiech, by przełamać pierwsze lody.....

Rozwiń
Piotr Borlik Boska proporcja Zobacz więcej

...Spojrzałbym na czterolistną koniczynę jak na aberrację....

...Spojrzałbym na czterolistną koniczynę jak na aberrację....