Chorągiew Michała Archanioła

Okładka książki Chorągiew Michała Archanioła autora Adam Przechrzta, 9788379641536
Okładka książki Chorągiew Michała Archanioła
Adam Przechrzta Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Depozytariusz Chorągwi Archanioła (tom 1) fantasy, science fiction
Depozytariusz Chorągwi Archanioła (tom 1)
2019-01-18
2009-01-23

Kup Chorągiew Michała Archanioła w ulubionej księgarnii

Chorągiew Michała Archanioła

Oceny książki Chorągiew Michała Archanioła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chorągiew Michała Archanioła

Średnie. Nie czułem więzi z głównym bohaterem, ani akcja nie porwała. 79/2025

Średnie. Nie czułem więzi z głównym bohaterem, ani akcja nie porwała. 79/2025

Jak to u Przechrzty. Bohater jest nieśmiertelny i kobiety nie mogą mu się oprzeć ;)

Trochę słabo się starzeje... Trochę pomieszania z poplątaniem.

Ale jak ktoś czytał Demony Leningradu i inne książki Przechrzty to i tutaj znajdzie wspólny pierwiastek.

Trochę słabo się starzeje... Trochę pomieszania z poplątaniem.

1319 użytkowników ma tytuł Chorągiew Michała Archanioła na półkach głównych
315 użytkowników ma tytuł Chorągiew Michała Archanioła na półkach dodatkowych

Okładka książki Upiorne święta Jakub Bielawski, Robert Cichowlas, Jakub Ćwiek, Hanna Greń, Tomasz Hildebrandt, Graham Masterton, Adam Przechrzta, Artur Urbanowicz, Przemysław Wilczyński, Marek Zychla
Adam Przechrzta
Adam Przechrzta
Historyk, doktor nauk humanistycznych, pedagog, autor artykułów na temat historii, walki nożem i okinawańskiego karate. Interesuje się działaniami służb specjalnych. Jako pisarz zadebiutował w 2006 roku, od tego czasu w Fabryce Słów wydał dziesięć powieści oraz tom opowiadań. Jest laureatem Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego, w 2014 roku otrzymał Srebrne Wyróżnienie za „Gambit Wielopolskiego”. Zwolennik czytania przy jedzeniu. Czytuje wszystko, od podręczników pszczelarstwa, poprzez literaturę głównonurtową i fantastyczną, aż po romanse dla pań. Te ostatnie przeważnie w poczekalni u dentysty. Marzy o świętym spokoju.

Nocarz Magdalena Kozak
Nocarz
Magdalena Kozak
Życie nasiąknięte szarą rutyną prowadzi do wyczerpania i narastającej frustracji tymże stanem rzeczy. W takich chwilach każda nadarzająca się okazja do zmiany jest jedyną deską ratunku przed upadkiem lub utratą zdrowia. Niestety nie każdy ma takie możliwości lub chociażby predyspozycje zdrowotne i wtedy problem będzie dalej się pogłębiał. Toteż zawsze gdy możemy należy wtedy skorzystać z szansy i zacząć życie od nowa. Zarys fabuły W książce spotykamy Jerzego Arleckiego, który dotychczas prowadził nudne życie akwizytora medycznego. Pewnego razu przydarzyła mu się okazja wstąpienia do służb specjalnych, a dokładnie do Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, z czego rzecz jasna skorzystał. Został skierowany na ostatnie szkolenie do pewnej tajnej jednostki, która znajdowała się na odludziu ukryta w lesie. Jego pierwszym zadaniem było zebrać wszelkie informacje na temat wampirów, co go zaskoczyło i dało do myślenia, że być może jest dalej sprawdzany. Z biegiem czasu okazało się, że nikt nie żartuje i został przydzielony do akcji, w której miał zostać pojmany wampirzy Lord Ultor. Cała akcja była mistyfikacją w celu zwerbowania Jerzego w szeregi tych mrocznych postaci zwanych nocarzami, których zadaniem było powstrzymywanie buntowników działających na ich oraz śmiertelników niekorzyść. I tak podczas akcji zginął Arlecki i narodził się Vesper. Jak całą tę przemianę przyjął bohater? Jakie zadania go czekają? Na co jest narażony Vesper? Jak zakończy się ten tom? O tym w książce „Nocarz” autorstwa Magdaleny Kozak. Wampiry Wydawałoby się, że temat dotyczący wampirów został już wyczerpany, ale jak się okazuje tak nie jest. Autorka przedstawiła ciekawy wariant w postaci dwóch współistniejących światów, a mianowicie tego wampirzego jak i ludzkiego. Nocarze mają wszystkich chronić przed zdrajcami zagrażającymi zdrowiu i życiu tych najsłabszych. Tego typu fabuła na rodzimym rynku jest raczej niespotykana zwłaszcza, iż została zaprezentowana od rządowej strony. Można by rzec, że jest to coś z kręgu teorii spiskowych, gdzie państwo ukrywa prawdę przed zwykłymi ludźmi w trosce o ich dobro. W rzeczywistości raczej nigdy się nie dowiemy o takich czy innych tajemnicach i czasem rzeczywiście jest to lepsze rozwiązanie od czystej prawdy. Rutyna Bohater książki za wszelką cenę pragnął zmienić swoje życie, które dotychczas było nudne i pozbawione jakichkolwiek emocji. Dodatkowo nie miał bliskiej rodziny, a także był samotny, toteż życie prywatne było równie szare jak to zawodowe. Wstąpienie do służb umożliwiło mu zmianę na lepsze w postaci życia na krawędzi z myślą o tym, że jego praca komuś pomaga, a nie jest bezużyteczna. W realnym świecie czasem warto coś zmienić, jeśli czujemy się przygnębieni, oszukani lub zwyczajnie myślimy, że nasze dotychczasowe czynności są bez sensu. Trwanie w czymś stresogennym odbije się tylko na nas samych i być może nikt nam nie pomoże, jeśli to my o to nie zawalczymy, to nic się nie zmieni na lepsze. Podsumowanie Książkę czytało mi się z dużym zainteresowaniem dzięki wciągającej akcji oraz występującego u mnie dreszczykowi emocji. W tym przypadku książkę można zakwalifikować jako połączenie urban fantasy z elementami kryminału, co jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. Przed rozdziałami pojawiają się istotne cytaty idealnie wprowadzające do danej treści. Z pewnością sięgnę po kolejne książki z tejże serii. Okładka przedstawiająca zapewne Vespera zdecydowanie dodaje mrocznego klimatu i przykuwa wzrok potencjalnego odbiorcy. Gorąco polecam książkę wszystkim fanom autorki oraz tym zainteresowanym wampirami w kolejnej ich wciągającej odsłonie walczących o lepsze jutro. Za egzemplarz do recenzji dziękuję Stowarzyszeniu Sztukater.
Grzechuczyta - awatar Grzechuczyta
oceniła na1017 dni temu
Nikt Magdalena Kozak
Nikt
Magdalena Kozak
Vesper, niespełna roczny wampir, zdążył już podpaść zarówno nocarzom, jak i renegatom. Podpadł też kilku wampirzym lordom, którzy, tak na dobrą sprawę od początku za nim nie przepadali… Jednak nikt, włącznie z Vesperem, nie miał pojęcia, że wszystko zaplanował Ultor, lord Vespera. Młody miał bowiem w naturalny sposób trafić od nocarzy do renegatów. Teraz obie frakcje muszą zacząć ze sobą współpracować, bo mają wspólnego wroga. Ludzie, określani jako watykańscy, znaleźli bowiem sposób, by wampir ponownie stał się człowiekiem. Oczywiście nie jest wcześniej pytany o zgodę… Zadanie zjednoczenia obu wampirzych grup przypada Vesperowi, ale najpierw musi on przekonać wszystkich do tego, że jest osobą godną zaufania, a to jest równie trudne zadanie, co… chodzenie w świetle dnia. Na szczęście Ultor ma kilka pomysłów, które w każdej chwili może zacząć wcielać w życie… Jednym z nich jest obudzenie tajemniczego Ukrytego… Tylko czy to wystarczy…? Czym Vesper podpadł nocarzom i renegatom? Dlaczego Vesper musiał przeniknąć do renegatów? Co zaplanował Ultor? Jakie znaczenie będzie miała opinia Ukrytego? Co, tak naprawdę, robią watykańscy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie właśnie w tej książce… Vesper… najpierw nocarz, potem renegat, a na końcu… nikt. Dokądkolwiek by nie poszedł, jest tym najmniej pożądanym gościem, ale na nieszczęście dla wszystkich, jest też jedną z największych nadziei na to, by odnieść sukces… Jakże często bywa tak i w naszym życiu, gdy o efekcie końcowym decyduje detal, którego nie brało się pod uwagę w założeniach. Dlatego zawsze warto odłożyć animozje na bok i przy analizie kolejnych kroków, uwzględniać dosłownie wszystkie opcje, bo nigdy nie wiadomo, co tak właściwie okaże się skuteczne. Czy tak będzie również w przypadku świata wampirów? O tym przekonacie się sięgając po pentalogię pióra/klawiatury Pani Magdaleny Kozak. Cała seria (oraz mnóstwo innych, równie fantastycznych powieści, i każdą gorąco polecam) dostępna w wydawnictwie WarBook… Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu
LibraCzyta - awatar LibraCzyta
oceniła na102 miesiące temu
Łowcy Miroslav Žamboch
Łowcy
Miroslav Žamboch
„Łowcy” to pierwsza książka autorstwa Miroslava Žambocha, po jaką sięgnęłam i mimo tego, że nie zostałam tym tytułem całkowicie kupiona na pewno nie ostatnia. Nie przepadam za narracją pierwszoosobową, ale w tym przypadku jest ona bardzo naturalnie prowadzona, a pióro autora tak lekkie i oszczędne, że choć główny bohater nie zachwycił mnie od pierwszej strony, a fabuła z miejsca nie wciągnęła, to czytało się bardzo szybko i przyjemnie. Miroslav Žamboch przenosi czytelnika do Stanów Zjednoczonych Ameryki pod koniec dwudziestego lub na początku dwudziestego pierwszego wieku (pewne poszlaki wskazują na to drugie),a rolę naszego przewodnika składa na barki Marka Twilli: bohatera-narratora, fizyka teoretycznego, doktoranta uczestniczącego w pracach zespołu badawczego zajmującego się projektem o nazwie „Skok kazualny” (jego rolą jest poszukiwanie wolnych wektorów prowadzących do różnych punktów w kontinuum czasoprzestrzennym),miłośnika motoryzacji, właściciela Lotusa Esprit, mężczyzny o mocno przeciętnej, można by nawet rzec, że stereotypowo "naukowej", urodzie i wybitnie skromnym powodzeniu u kobiet. Nieczęsto zdarza mi się czytać książki, w których narracja prowadzona jest z perspektywy mężczyzny. Na początku, przez bardzo krótką chwilę, brakowało mi trochę dłuższych opisów i emocjonalnych przemyśleń, szybko się jednak przyzwyczaiłam i polubiłam głównego bohatera, a jego przemiana, choć dość przewidywalna, była dla mnie satysfakcjonująca. Największym marzeniem głównego bohatera jest nie tylko znalezienie aktywnego wolnego wektora, ale również zidentyfikowanie go… co czystym przypadkiem, pomimo błędnych założeń, udaje się stworzonemu przezeń algorytmowi. Jednak, zamiast podzielić się szczęśliwą wiadomością z innymi naukowcami, pod wpływem chwili i procentów, sprzedaje prawa do wektora przyjacielowi, który postanawia zarobić na bogaczach chętnych na wyprawę do mezozoiku… 🙈 Po pierwsze jestem kobietą, po drugie totalnym tchórzem, po trzecie mam zerowe pojęcie o współczesnej broni… Wiem, że jest spore grono bogatych osób, które lubią sobie postrzelać do: tygrysów, lwów, słoni, nosorożców i innych zagrożonych gatunków. Nie pochwalam tego, ale jednocześnie rozumiem jakie mechanizmy kierują tymi osobami. Niestety w głowie mi się nie mieści, że ktoś mógł uznać, że wzięcie karabinów, przeniesienie się w czasie z mocno ograniczonym ekwipunkiem bez możliwości wezwania pomocy w kryzysowej sytuacji i strzelanie do dinozaurów, to świetny pomysł. Co oni Jurassic Park nie oglądali? Nie wiedzą, że ludzie plus dinozaury równa się same kłopoty i śmiertelne niebezpieczeństwo dla tych pierwszych? Wyobraźnia podsuwała mi obraz grupy pięciolatków rzucających kamykami w stado rozjuszonych słoni. Pewnie dlatego dopiero w drugiej połowie książki poczułam lekkie napięcie i zagrożenie, za to podobało mi się zakończenie i chętnie przeczytałabym kontynuację, gdyby taka powstała. Dużym plusem jest sporo miejsca poświęconego na rzecz informacji dotyczących różnych rodzajów broni i jej użytkowania, fauny i flory mezozoiku, a także samochodów. Fakty historyczne i naukowe ciekawostki zawsze uważam za atut, tak samo, jak obecne w książce szkice przedstawiające dinozaury. Myślę, że „Łowcy”, to przyjemna pozycja dla osób szukających książek ciekawych, pełnych akcji i utrzymanych w dość oszczędnym tonie, bez przeładowania emocjonalnymi rozterkami. W powieści pojawia się wątek romantyczny, który – myślę, że dużą rolę odgrywa tu perspektywa mężczyzny – jest dość minimalistyczny i rozgrywa się w tle głównych wydarzeń. Po więcej recenzji zapraszam na: https://m.facebook.com/people/Czytelnicza-Norka/100093693897871/
Czytelnicza_Norka - awatar Czytelnicza_Norka
oceniła na72 lata temu
Breslau forever Andrzej Ziemiański
Breslau forever
Andrzej Ziemiański
BRESLAU ÜBER ALLES Był taki czas, że regularnie czytałem „Nową Fantastykę”, a „Wydanie specjalne” w szczególności. Bo wtedy, lata temu, warto było to robić (świetni autorzy, fajne historie, całe powieści drukowane w numerach, co prawda najczęściej przeciętniak zza wschodniej granicy, ale choćby takiego „Niemaga” bardzo miło wspominam). W końcu odpuściłem, jakość spadała, a ja coraz częściej kupowałem już tylko albo z przyzwyczajenia, albo dla jednego czy dwóch tekstów, by przekonać się, że poza nimi serio nie było warto. Więc nie było sensu tego ciągnąć. Ale co przeczytałem, to moje. No i tam w jednym z numerów trafiłem na fragment powieści „Breslau Forever”. Nic szczególnie dobrze napisanego, ale całkiem zabawne, takie dla odreagowania w niewyszukany sposób. I fabuła coś w sobie miała – takie coś, co chciałem doczytać i przekonać się, co z tego wymyślił autor. I tak ostatecznie sięgnąłem po powieściową wersję kilka miesięcy później i poznałem prozę Ziemiańskiego (późno, wiem, ale ja od rodzimej fantastyki stroniłem i do dziś, poza paroma wyjątkami, stronię, bo jednak ambicji i wielkości w temacie naszym autorom brakuje). No i ani ambicji, ani wielkości w „Breslau” nie ma, ale rozrywka to całkiem przyzwoita. Trzy epoki. Różni bohaterowie. Jedna sprawa. Staszewski, współczesny wrocławski glina, prowadzi śledztwo w sprawie, która od dziesięcioleci nie doczekała się wyjaśnienia. Żadnych podejrzanych, żadnych tropów, a jedynie same zagadki. I sporo trupów ludzi, którzy się zagadką zajmowali. Jednocześnie opowieść przerzuca nas do przedwojennego Wrocławia – wtedy Breslau – gdzie tajemnicę próbowali odkryć funkcjonariusze niemieccy, a także potem, już do powojennej rzeczywistości, gdzie milicjanci zmagali się z tym samym problemem. Ale co się może za tym kryć? Morderca działający od kołyski, aż po grób? Czy może coś bardziej paranormalnego, przez co ludzie zabijali się, wybuchali, podpalali…? No i czy Staszewski to przeżyje? https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2024/10/breslau-forever-andrzej-ziemianski.html
Wkp - awatar Wkp

Cytaty z książki Chorągiew Michała Archanioła