Wyjęta ze zła

Okładka książki Wyjęta ze zła autora Joanna Jarczyk, 9788381472548
Okładka książki Wyjęta ze zła
Joanna Jarczyk Wydawnictwo: Novae Res Cykl: Zgromadzenie (tom 1) fantasy, science fiction
Zgromadzenie (tom 1)
2018-01-01
2018-01-01

Kup Wyjęta ze zła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyjęta ze zła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyjęta ze zła

Joanna Jarczyk w pierwszym tomie cyklu Zgromadzenie, zatytułowanym Wyjęta ze zła, kreuje świat, w którym granica między dobrem a złem zaciera się w sposób niezwykle intrygujący. Główny bohater, Damien, jako członek Zgromadzenia, staje przed trudnym zadaniem ochrony ludzkości przed Łowcami. Nie jest to jednak prosta walka światła z ciemnością – moralność tych, którzy powinni stać po właściwej stronie, okazuje się wątpliwa. Przykładem jest sytuacja, w której jeden ze Stróżów, pod pretekstem ochrony ludzkości, dokonuje czynów niemal równie brutalnych, co ich wrogowie, co prowadzi do pytań o granicę między koniecznym poświęceniem a utratą własnej tożsamości. Książka stawia ważne pytania: czy walcząc ze złem, sami nie stajemy się jego częścią? Czy ślepa wiara w zasady, których się nauczyliśmy, zawsze prowadzi do właściwych decyzji?

Narracja prowadzona jest z perspektywy kilku postaci, co nadaje powieści dynamiki i pozwala lepiej zrozumieć ich motywacje. To dobry zabieg, który urozmaica odbiór fabuły. Historia sama w sobie jest stosunkowo prosta, ale nie oczywista – brak tu jednoznacznych odpowiedzi, a kolejne wydarzenia zmuszają do refleksji nad tym, komu tak naprawdę można ufać.

Świat przedstawiony skupia się głównie na Stróżach, a o Łowcach wiemy stosunkowo niewiele. Z jednej strony buduje to aurę tajemnicy i sprawia, że ich działania wydają się nieprzewidywalne, co może intrygować czytelnika. Z drugiej jednak utrudnia pełne zrozumienie ich motywacji i roli w konflikcie, co sprawia, że świat przedstawiony momentami wydaje się niekompletny. To nieco zawęża perspektywę, sprawiając, że przedstawiony konflikt wydaje się jednostronny. Możliwe jednak, że kolejne tomy rozwiną ten aspekt, co mogłoby nadać historii większej głębi. Pomimo tego, motywy przewodnie są ciekawe, a pytania dotyczące moralności i lojalności dodają powieści filozoficznego wymiaru.

Podsumowując, Wyjęta ze zła to książka, którą czyta się z zainteresowaniem, choć nie wywołuje tak silnych emocji jak inne pozycje w podobnym klimacie. To solidne 6/10 – dobra historia, ale nie wybitna. Na ocenę wpłynęło ograniczone rozwinięcie świata przedstawionego, szczególnie wątek Łowców, oraz stosunkowo przewidywalna struktura fabularna, mimo ciekawych rozważań moralnych. Niemniej, chętnie sięgnę po kolejny tom, by sprawdzić, w jakim kierunku autorka poprowadzi dalszą część opowieści.

Nie ocenię, bo książki nie skończyłem, doszedłem tak do połowy. Tematyka (anioły zachowujące się jak nastolatki i antagoniści w czerni i kapturach) i jej przedstawienie są po prostu nie dla mnie. Nie wciągnęło mnie, było zbyt monotonnie, postaci mało wyraziste. Na początku się gubiłem, kto jest kto, bo trudne imiona były na przemian stosowane z trudnymi nazwiskami. Wydaje mi się, że książka jest przeznaczona dla czytelników w wieku 8-16 lat, i takim może się spodobać, a starsi mogą się trochę nudzić. Językowo jest znacznie lepiej niż w książkach Novae Res, które czytałem parę lat temu, choć zdarzyło się trochę rażących błędów, nawet kilka w jednym zdaniu.

Do tej serii podchodziłam z wielkimi nadziejami i cała moja przygoda zakończyła się na pierwszym tomie 🙈 to było tydzień temu i nadal nie mam pojęcia co się tutaj stało, dawno nie czytałam tak słabej książki. Po opiniach liczyłam na kawał dobrej fantastyki.

Louis od wielu lat należy do Zgromadzenia i to na jego zaproszenie Damien dostaje szansę by również stać się Stróżem. Po operacji, jakichś testach i szkoleniu wyruszają na pierwszą akcję chłopaka, by zmierzyć się z Łowcami.

Cała książka, opisy, dialogi, wszystko w miarę poprawnie, ale podczas czytania czułam się jakbym miała przed sobą szkolne wypracowanie. To nie był poziom jakiego oczekiwałam. Nudy, zero jakichkolwiek emocji, ta historia nie wykrzesała ze mnie nawet odrobiny zaciekawienia.

Główny bohater jest nijaki do bólu. Tak naprawdę nic o nim nie wiemy. Autorka w żaden sposób nie nakreśliła postaci, by czytelnik miał jakieś zdanie o nim, polubił go lub zapałał niechęcią. Damien pracuje w restauracji, ma najlepszego kumpla Louis’a i prawo jazdy 🙄 jest zajebiście ekscytująco 😅

Od samego początku ta historia śmieszyła mnie całą swoją absurdalnością. Damien dowiaduje się, ze jego przyjaciel jest Stróżem, ma moce i skrzydła, walczy ze złem, a podsumowanie całej sceny to po prostu: Aha, to mówisz, ze istnieje coś takiego jak Zgromadzenie, fajnie. Gdybym ja się dowiedziała o czymś takim to byłabym w szoku, a my nie dostajemy nic, kompletnie żadnych emocji.
Dla mnie to wszystko brzmi podobnie do
„Zapomniałem Tobie powiedzieć, ale mam skrzydła i mogę latać.
Super, możesz mi dolać herbaty?”

Chłopak zostaje wprowadzony do Zgromadzenia, ma odegrać ważną rolę w losach ludzkości, przechodzi operację, kilka godzin wykładów i treningów i rusza na swoją pierwszą akcję. Z takim przygotowaniem to możemy być zdziwieni, ze to nie była akcja samobójcza. Ewidentny brak wyobraźni, autorka chce Stróża, ale w żaden sposób nie potrafi go stworzyć, żeby wszystko miało ręce i nogi.

Wynudziłam się za wszystkie czasy i nie znalazłam niczego co mogło mi się spodobać w tej książce ani zachęcić do sięgnięcia po kolejne tomy.

103 użytkowników ma tytuł Wyjęta ze zła na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Wyjęta ze zła na półkach dodatkowych

Joanna Jarczyk
Joanna Jarczyk
Joanna Jarczyk — ur. 21.03.1994r, mieszka w Bieruniu. Organistka i rysownik. Dwukrotna laureatka konkursów literackich. Od kilku lat pisze opowiadania. „Vide” jest jej debiutancką książką.

Cytaty z książki Wyjęta ze zła

Dodaj cytat z książki Wyjęta ze zła