Nowe wychowanie seksualne

- poradniki dla rodziców
- 2018-10-17
- 2018-10-17
Unikalna na polskim rynku książka o rozwoju seksualności i edukacji dzieci w tym aspekcie. Zanurzona w filozofii rodzicielstwa bliskości, teorii więzi, Porozumienia bez przemocy, oparta na najnowszych doniesieniach naukowych, bez balastu nieaktualnej i często szkodliwej wiedzy.
To książka, w której ludzka seksualność nie jest oddzielona od reszty życia, napisana z szacunkiem dla intymności dziecka i troską o jego optymalny rozwój. Stanowi wartościowe źródło rzetelnej wiedzy o rozwoju człowieka i pokazuje, jak traktowanie dziecka z szacunkiem i empatią pomoże mu we wchodzeniu w dorosłość.
Kup Nowe wychowanie seksualne w ulubionej księgarni
Oceny książki Nowe wychowanie seksualne
966 użytkowników ma tytuł Nowe wychowanie seksualne na półkach głównych- Chcę przeczytać 650
- Poradniki 11
- Psychologia 10
- Rodzicielstwo 9
- Legimi 7
- 2021 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowe wychowanie seksualne
Wstęp ciężki do przebrnięcia, czytanie ułatwiła mi forma e-booka, ale to totalnie obowiązkowa lektura dla każdego rodzica, również tego przyszłego, a może nawet dla każdego człowieka. Clue to to, że wszystko zaczyna się od nas i naszego poczucia wartości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważam, że to jest totalnie ważna i potrzebna książka, która spokojnie mogłaby być obowiązkową lekturą szkolną wprowadzającą do zajęć z wychowania do życia w rodzinie/ edukacji seksualnej!
Również i dla mnie osobiście jest to obowiązkowa pozycja w biblioteczce, która przedstawia seksualność w holistycznym ujęciu, bardzo szerokim, wręcz bym powiedziała, a nie tylko w obrębie najczęściej kojarzących się z nią zagadnień związanych z fizycznością, atrakcyjnością oraz atrybutami ludzkiego ciała.
Jak autorka przedstawia holistyczne ujęcie seksualności, z czym wiąże się to zagadnienie? W największym możliwym skrócie i z tym właśnie zmierzy się Czytelnik na poszczególnych stronach książki: poczucie własnej wartości/ ciało, zdrowie i higiena/ relacje, wartości, bliskość, seks/ rozmowa, komunikacja, asertywność i bezpieczeństwo.
Uwielbiam tę książkę za to, że autorka w niej ubiega w odpowiedziach na zadane w myślach pytania, wyprzeda więc przemyślenia o krok. Ton przedstawianych treści jest wyważony, spokojny, a sama treść skondensowana, ale i wyczerpująca.
Dla mnie osobiście niezwykle wartościowe były fragmenty, w których autorka udziela odpowiedzi na domniemane pytania rodziców/ opiekunów, z którymi mogą się oni sami zmierzyć, kiedy ich dziecko/ nastolatek może być zaciekawione/zmartwione daną kwestią (tak zwane treści zatytułowane "często zadawane pytania" lub mity obalające).
"Nowe wychowanie seksualne" - na podstawie przeczytanej lektury potwierdzam, że ta książka jest naprawdę wartościowym źródłem rzetelnej wiedzy o rozwoju człowieka w kontekście psychiczno — fizycznym; wiedzy przedstawionej we właściwej i przemyślanej chronologi.
Ta książka to wręcz obligatoryjna książka dla młodego człowieka wkraczającego w ważny dla niego obszar życia, w którym emocje, umysł i ciało wiodą kluczową rolę.
Treści zanurzone są w filozofii rodzicielstwa, bliskości, teorie więzi oraz Porozumienia bez Przemocy, zaś sama wartość i znaczenie seksualności totalnie uwzględniają intymność dziecka i troskę jego rodziców/ opiekunów o optymalny i pozytywny rozwój.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRównież i dla mnie osobiście jest to obowiązkowa pozycja w biblioteczce, która przedstawia seksualność w holistycznym ujęciu, bardzo szerokim, wręcz bym powiedziała, a nie tylko w...
Dostałam więcej niż się spodziewałam.
Stawia kropkę nad i dyskusji jak należy robić- wszystko zależy... Od sytuacji, osób zaangażowanych.
Zachęca aby otworzyć się na wiele możliwości.
Bardzo polecam osobom zainteresowanym tą tematyką
Dostałam więcej niż się spodziewałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo spodobał mi się wyważony ton. Czuć kompetencje autorki oraz to że umie współodczuwać zarówno z dzieckiem jak i dorosłym.
Zachęca aby otworzyć się na wiele możliwości.
Bardzo polecam osobom zainteresowanym tą tematyką
Napisana klarowanym jezykiem. Merytoryczna. Wazna ksiazka.
Napisana klarowanym jezykiem. Merytoryczna. Wazna ksiazka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie warta przeczytania !
Szczególnie jeśli masz w domu dzieci, albo pracujesz z dziećmi/młodzieżą.
Zdecydowanie warta przeczytania !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczególnie jeśli masz w domu dzieci, albo pracujesz z dziećmi/młodzieżą.
Niestety książka jest skażona ideologią.
Wymienia litanię pochwał na temat masturbacji, bagatelizuje natomiast uzależnienie, o innych problemach/konsekwencjach nie wspomina (nie wie?).
Pani Stein pisz, że: "Nie ma żadnych danych wskazujących na to, że samo to, że rodzice nie mieszkają ze sobą, wpływa niekorzystnie na sytuację dziecka." Droga autorko, proszę wyjść ze swojej bańki, a znajdzie Pani.
Jeżeli ktoś liczy, że znajdzie w książce argumenty którymi będzie można się posłużyć w rozmowie z dzieckiem, które pozwolą uniknąć zbyt wczesnego zaangażowania w seksualną relację – może się rozczarować.
Niestety książka jest skażona ideologią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka twierdzi, że podział na dwie płcie nie jest obiektywnym stanem rzeczy, ale jest umowny i wynika z kultury i "gdybyśmy żyli w innej, moglibyśmy używać pięciu". Rodzice mogą być natomiast tej samej płci, a tradycyjna rola mężczyzny i kobiety sprzyja przemocy.
Wymienia litanię pochwał na temat masturbacji, bagatelizuje...
Wszystko cacy, ale fragment o tym,żeby dziecku pokazywać filmy instruktażowe (!) o seksie oto dla mnie zbyt wiele. Że o niezadowoleniu autorki ze są tylko 2 płcie nie wspomnę. No niestety, w naturze są tylko 2 płcie. Trzecia płeć nie istnieje, więc nie będę dziecku głupot wmawiać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nowe wychowanie seksualne" to cenny poradnik. Jego Autorka w przystępny sposób wyjaśnia, że seksualność nie jest jakimś oderwanym aspektem naszego życia.
Najważniejsze, by rodzice, dorośli umieli słuchać, również niewerbalnych komunikatów dziecka. By byli obecni.
Zostały tu poruszone również liczne inne kwestie: jak waga poczucia wartości dziecka, odrzucenia przymusu, wychowania poprzez przykład i budowania głębokich relacji.
A także sprawa bezpieczeństwa i granic .
Bardzo słusznie Autorka podkreśla, że dzieci potrzebują najpierw właśnie na rodzicach przetrenować strategie bronienia swoich granic. I tutaj niestety natrafiam na poważną lukę.
Jako naruszanie granic Autorka wymienia bicie dzieci "także po pupie".
Ten problem jest najczęściej omijany i to szerokim łukiem.
We wcześniejszych rozdziałach czytamy, że nikt nie ma prawa dotykać dziecka nigdzie, a zwłaszcza tam gdzie nosi bieliznę.
A pupa znajduje się pod bielizną, jest miejscem intymnym. W naszym społeczeństwie bicie właśnie po pupie wsiąkło w ludzkie umysły tak głęboko, ludzie tak do tego przywykli, że stracili zdolność widzenia obiektywnie.
Bo obiektywnie dawanie klapsów jest naruszeniem intymnych granic. Każdego. Nie tylko dorosłej kobiety, 16-latki, ale tak samo dziecka.
Dzieci nie są innymi ludźmi, nie są aseksualne.
Kilka stron dalej czytamy, że gdy nauczyciel klepie po pupie uczennice to jest to przemoc seksualna.
A rodzic?
Świat nie jest czarno-biały, i większość rodziców nie ma świadomości, że przekracza w ten sposób granice dziecka. Są też tacy, którzy wiedzą i tacy, którzy to wypierają.
To jest temat, o którym powinniśmy przestać milczeć.
By kolejne pokolenia miały więcej szacunku dla intymności innych i samych siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez całą książkę przewija się przesłanie, że sytuacje w życiu najczęściej nie są czarnno-białe.
Zostały tu...
Wybitna rzecz. Ogrom wiedzy. Tę książkę powinien przeczytać każdy, komu po głowie błąka się śmiała myśl o powołaniu do życia nowego istnienia ZANIM do tego wzniosłego aktu w ogóle jeszcze dojdzie. Myślę, że nie ma w tym przeżartym katolicką hipokryzją, pruderią i mentalnym zacofaniem kraju edukatora seksualnego, który nie uznałby "Nowego życia seksualnego" za praktyczny niezbędnik. Marzę o czasach, gdy specjaliści od edukacji seksualnej wdrażanej w publicznych szkołach, będą bazowali na książce Agnieszki Stein. Przed której pracą chylę czoło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka wyjątkowa, poruszająca temat seksualności, który dla wielu rodziców jest raczej trudny, bo można powiedzieć, że jeszcze do niedawna traktowany był jako temat tabu. Warto jednak wyjść na przeciw i przygotować się na to co nieuniknione.
Autorka podchodzi do tematu seksualności w sposób delikatny, spokojnie i stopniowo wdrażając rodziców w różne etapy m.in. rozwoju, dojrzewania, problemów, intymności, fizyczności, wątpliwości. Wszystko to jest oparte o rodzicielstwo bliskości, które pomaga w rozumieniu potrzeb i granic dzieci, skupiając się na nich, nie na stereotypach i odgórnie przyjętych normach.
To pełna szacunku pozycja, ale też otwarta i rozwojowa, zachęcająca do szczerej i otwartej komunikacji z dziećmi.
Znajdziemy tutaj także miejsce na refleksję i przemyślenia wielu zagadnień, szansę na odwołanie się do wspomnień i odczuć, które z jednej strony nas ukształtowały, a z drugiej, które wiodą nas ku temu, jak chcemy aby wyglądała relacja w obliczu zmian nadchodzących u naszych pociech.
Co ciekawe autorka poleca wiele pozycji, które pomogą zrozumieć omawiane tematy, są to nie tylko książki, ale również filmy, seriale, czy bajki.
Prosty i zrozumiały język pomaga w pełnym przyswojeniu całej wiedzy jaką pani Agnieszka chce nam ofiarować. Obszerność tej pozycji dla niektórych osób może być minusem, ja osobiście traktuję tę książkę, jako inwestycję w przyszłość i nie chcę jej przeczytać w jeden wieczór, a poznawać stopniowo, aby móc na spokojnie przetrawić wszystkie informacje wyciągając z nich odpowiednie wnioski.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka podchodzi do tematu seksualności w sposób delikatny, spokojnie i stopniowo wdrażając rodziców w różne etapy m.in. ...