Nowe wychowanie seksualne

Okładka książki Nowe wychowanie seksualne autora Agnieszka Stein, 9788365796837
Okładka książki Nowe wychowanie seksualne
Agnieszka Stein Wydawnictwo: Mamania poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2018-10-17
2018-10-17

Kup Nowe wychowanie seksualne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowe wychowanie seksualne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowe wychowanie seksualne

Wstęp ciężki do przebrnięcia, czytanie ułatwiła mi forma e-booka, ale to totalnie obowiązkowa lektura dla każdego rodzica, również tego przyszłego, a może nawet dla każdego człowieka. Clue to to, że wszystko zaczyna się od nas i naszego poczucia wartości.

Uważam, że to jest totalnie ważna i potrzebna książka, która spokojnie mogłaby być obowiązkową lekturą szkolną wprowadzającą do zajęć z wychowania do życia w rodzinie/ edukacji seksualnej!

Również i dla mnie osobiście jest to obowiązkowa pozycja w biblioteczce, która przedstawia seksualność w holistycznym ujęciu, bardzo szerokim, wręcz bym powiedziała, a nie tylko w obrębie najczęściej kojarzących się z nią zagadnień związanych z fizycznością, atrakcyjnością oraz atrybutami ludzkiego ciała.
Jak autorka przedstawia holistyczne ujęcie seksualności, z czym wiąże się to zagadnienie? W największym możliwym skrócie i z tym właśnie zmierzy się Czytelnik na poszczególnych stronach książki: poczucie własnej wartości/ ciało, zdrowie i higiena/ relacje, wartości, bliskość, seks/ rozmowa, komunikacja, asertywność i bezpieczeństwo.

Uwielbiam tę książkę za to, że autorka w niej ubiega w odpowiedziach na zadane w myślach pytania, wyprzeda więc przemyślenia o krok. Ton przedstawianych treści jest wyważony, spokojny, a sama treść skondensowana, ale i wyczerpująca.
Dla mnie osobiście niezwykle wartościowe były fragmenty, w których autorka udziela odpowiedzi na domniemane pytania rodziców/ opiekunów, z którymi mogą się oni sami zmierzyć, kiedy ich dziecko/ nastolatek może być zaciekawione/zmartwione daną kwestią (tak zwane treści zatytułowane "często zadawane pytania" lub mity obalające).

"Nowe wychowanie seksualne" - na podstawie przeczytanej lektury potwierdzam, że ta książka jest naprawdę wartościowym źródłem rzetelnej wiedzy o rozwoju człowieka w kontekście psychiczno — fizycznym; wiedzy przedstawionej we właściwej i przemyślanej chronologi.
Ta książka to wręcz obligatoryjna książka dla młodego człowieka wkraczającego w ważny dla niego obszar życia, w którym emocje, umysł i ciało wiodą kluczową rolę.
Treści zanurzone są w filozofii rodzicielstwa, bliskości, teorie więzi oraz Porozumienia bez Przemocy, zaś sama wartość i znaczenie seksualności totalnie uwzględniają intymność dziecka i troskę jego rodziców/ opiekunów o optymalny i pozytywny rozwój.

Dostałam więcej niż się spodziewałam.
Bardzo spodobał mi się wyważony ton. Czuć kompetencje autorki oraz to że umie współodczuwać zarówno z dzieckiem jak i dorosłym.
Stawia kropkę nad i dyskusji jak należy robić- wszystko zależy... Od sytuacji, osób zaangażowanych.
Zachęca aby otworzyć się na wiele możliwości.
Bardzo polecam osobom zainteresowanym tą tematyką

Dostałam więcej niż się spodziewałam.
Zachęca aby otworzyć się na wiele możliwości.
Bardzo polecam osobom zainteresowanym tą tematyką

966 użytkowników ma tytuł Nowe wychowanie seksualne na półkach głównych
137 użytkowników ma tytuł Nowe wychowanie seksualne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowe wychowanie seksualne

Agnieszka Stein
Agnieszka Stein
Agnieszka Stein Znana i ceniona psycholog, prekursorka rodzicielstwa bliskości w Polsce. Od czasu ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim, czyli od ponad 20 lat, wspiera dzieci oraz rodziców w towarzyszeniu dzieciom i w ich własnym rozwoju. Wraz z Małgorzatą Stańczyk szkoli profesjonalistów pracujących z dziećmi i rodzicami w nurcie rodzicielstwa bliskości. Związana z ośrodkiem wsparcia i rozwoju Bliskie Miejsce, gdzie prowadzi konsultacje dla rodziców dzieci powyżej 6 r.ż., rodziców nastolatków oraz konsultacje merytoryczne dla specjalistów. Jest autorką wielu książek dla rodziców oraz podcastów. Jej teksty można znaleźć w internecie, m.in. na agnieszkastein.pl

Cytaty z książki Nowe wychowanie seksualne

Dodaj cytat z książki Nowe wychowanie seksualne