Dziecko z bliska idzie w świat

Okładka książki Dziecko z bliska idzie w świat autora Agnieszka Stein, 9788367555210
Okładka książki Dziecko z bliska idzie w świat
Agnieszka Stein Wydawnictwo: Mamania poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2023-06-07
2014-03-01

Kup Dziecko z bliska idzie w świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziecko z bliska idzie w świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziecko z bliska idzie w świat

Przeczytałem i często wracam. Wartościowa pozycja dla rodziców nastolatków.

Przeczytałem i często wracam. Wartościowa pozycja dla rodziców nastolatków.

Bardzo dobry poradnik. Autorka przekazuje "sposoby" na komunikację z dzieckiem; uczy, jak nie zwracać uwagę na drobiazgi (ważniejsza treść przekazu dziecka, a nie forma / intencja),zachęca do spojrzenia na świat oczami dziecka, mówi o wadze otwartości, ciekawości (nie zadawaj dziecku pytania, jeśli nie interesuje cię odpowiedź) i uczenia się od dzieci. Wskazuje na sposób odbioru świata przez dziecko, dyskretnie radzi, jak wspierać dziecko (jak zachować równowagę między autonomią latorośli a naszymi dorosłymi oczekiwaniami). Apeluje o refleksyjność (czemu służy nasze dorosłe działanie i jaki będzie jego skutek). Wyjaśnia, dlaczego dzieci się buntują, dlaczego nie chcą odrabiać lekcji, pisze o szkole, naszej kulturze, cywilizacji i miejscu w niej dziecka. Bardzo ciekawa pozycja, przekonująca, sugestie możliwe do wdrożenia, a przede wszystkim skłaniające do refleksji.

Polecę każdemu tą książkę. Masa informacji o dzieciach jakie są (bo świat często chce nam powiedzieć "prawdę" o naszych dzieciach, nawet krzykiem) i jak z nimi lepiej postępować. Trochę aż za dużo tej wiedzy i trudno było mi ją ułożyć. Czasem miałem wrażenie, że autorka odbiega od tematu, bo chce jeszcze coś dopowiedzieć, więc momentami miałem trudności z ogarnięciem rozdziału.
Czytałem więc wolno, latami, rozdział po rozdziale, próbując aktualny temat wplatać w życie.
Niektóre wątki przeplatają się przez całą książkę (choćby szacunek),więc w sumie wartało to czytanie rozwlec, a żeby stosować w praktyce.

383 użytkowników ma tytuł Dziecko z bliska idzie w świat na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Dziecko z bliska idzie w świat na półkach dodatkowych

Agnieszka Stein
Agnieszka Stein
Agnieszka Stein Znana i ceniona psycholog, prekursorka rodzicielstwa bliskości w Polsce. Od czasu ukończenia studiów na Uniwersytecie Warszawskim, czyli od ponad 20 lat, wspiera dzieci oraz rodziców w towarzyszeniu dzieciom i w ich własnym rozwoju. Wraz z Małgorzatą Stańczyk szkoli profesjonalistów pracujących z dziećmi i rodzicami w nurcie rodzicielstwa bliskości. Związana z ośrodkiem wsparcia i rozwoju Bliskie Miejsce, gdzie prowadzi konsultacje dla rodziców dzieci powyżej 6 r.ż., rodziców nastolatków oraz konsultacje merytoryczne dla specjalistów. Jest autorką wielu książek dla rodziców oraz podcastów. Jej teksty można znaleźć w internecie, m.in. na agnieszkastein.pl

O granicach. Kompetentne relacje z dzieckiem Jesper Juul
O granicach. Kompetentne relacje z dzieckiem
Jesper Juul
Gdy widzę w księgarni czy bibliotece książkę Jespera Juul, wiem, że można brać w ciemno, bo będzie to wartościowa pozycja. Crème de la crème lektur o wychowaniu. Moje najważniejsze, najtrafniejsze książki z pedagogiki, które wszystkim polecam, wyszły spod jego pióra. Ten duński pedagog i terapeuta rodzinny prezentuje zawsze szeroką perspektywę omawianych problemów tj. z punktu widzenia dziecka i matki/ ojca. Analizuje również wzajemne relacje rodziców w kontekście poruszanych zagadnień. Pisze krótko lecz konkretnie, tak, że trafia w samo sedno. Jest doświadczonym praktykiem , choć nie przytłacza zbyt dużą ilością przykładów. Jego książki, niewielkie objętościowo zawierają zwięzłe treści i konkretne porady. " O granicach" , podzielone na kilkanaście rozdziałów, można czytać na wyrywki. Najważniejsze treści zawarte są na szarych polach. Wskazówki zawarte w książce stanowią doskonały wstęp do poprawy jakości komunikacji nie tylko w rodzinie, ale w ogóle. Wracam do nich wielokrotnie. Juul jest twardym zwolennikiem tezy, że za jakość relacji z dziećmi odpowiadają tylko dorośli. Namawia do zachowania równowagi w życiu rodzinnym. Potrzeby dzieci i rodziców stawia na równi. Przekonuje, że dziecko jest "inwestycją długoterminową", a efekty działań wychowawczych nie zawsze widoczne od razu. Czasem dopiero po kilku a nawet kilkunastu latach. Autor stawia na szczerość w relacjach, mówienie co naprawdę czujemy i umiejętność przyznania się do błędu. Uważa, że wybuch spontanicznej złości, gdy dziecko mocno przekroczy granicę rodzica (np. poprzez granie na komputerze ojca bez jego wiedzy) jest jak najbardziej normalną reakcją, do której rodzic ma prawo. Należy skrytykować konkretne zachowanie, ale uważać, by nie wypowiadać krzywdzących, raniących słów pod adresem dziecka. Książka Juula niezwykle zwiększa świadomość mnie jako matki. Uspokaja, że nie ja jedna borykam się z konkretnymi zachowaniami dziecka. Przekonuje, że wychowanie bez stawiania granic jest niemożliwe, nieskuteczne, chaotyczne. Uczy mnie również trudnej sztuki odpuszczania i dawania czasu dzieciom oraz sobie.
Agnieszka2302 - awatar Agnieszka2302
Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko Daniel J. Siegel
Zintegrowany mózg - zintegrowane dziecko
Daniel J. Siegel Tina Payne Bryson
Przeczytałam wiele książek o wychowaniu, porozumieniu bez przemocy, jak mówić żeby dzieci słuchały, o self-regu, o działaniu mózgu i dalej niewiele potrafiłam zastosować w praktyce. Dziękuję Agnieszce Stążce-Gawrysiak, autorce "Self-Regulation. Nie ma niegrzecznych dzieci" za przywołanie książki "Zintegrowany mózg..."(zajrzyjcie do mojej recenzji, gdzie przytaczam jej opis),gdyby nie jej wzmianka, nigdy nie dowiedziałabym się o istnieniu tego rewolucyjnego podręcznika. "Zintegrowany mózg..." to rewelacyjna książka, po którą sięgnęłam gdy córka miała 9 lat. Okazał się to trafiony moment, bo książka skupia się na pracy z dziećmi 6-10 lat. Przykłady w większości ich dotyczą. Podręcznik prosty i wszechstronny, możemy wiele z niego wynieść, bo mózgi mamy wszyscy, ale nikt nie dostał instrukcji ich użytkowania, aż do teraz. W skrócie, w rezultacie pracy neurologa i pediatry otrzymujemy niesamowity niezbędnik. Wielką zaletą książki jest uporządkowana treść, spójność, prostota, zwięzłość i brak wypełniaczy. Teoria jest opisana w prosty i przystępny sposób. W 6 rozdziałach poświęconych kolejnym zagadnieniom otrzymujemy paczkę wiedzy z przykładami, następnie 12 strategii z przykładami i ilustracją graficzną. Na końcu rozdziałów są krótkie komiksy objaśniające dzieciom działanie mózgu, w kontekście omówionego materiału. Jest też podrozdział z wiedzą dla rodzica. Garść przykładów i teorii w sam raz na tyle, ile nasze przeciążone umysły są w stanie przyswoić. Bardzo cenię sobie nienatrętne powtórzenia w treści, bo pozwalały utrzymać kontakt z przyswajaną wiedzą. Krótkie podrozdziały i zwięzły język utrzymywały moją uwagę. Na końcu podręcznika umieszczono ściągawkę z wypunktowaniem najważniejszych treści, tabelkę z przedziałami wiekowymi i niezbędnymi informacjami stosownie do wieku, indeks. Wszystko, co jest niezbędne do przyswajania wiedzy w duchu minimalizmu z "Rzeczozmęczenia" i "Jak myśleć nie używając mózgu". Można skrót wiedzy z końca książki przekazać drugiemu rodzicowi lub opiekunowi. Niesamowite, nowatorskie koncepcje działania mózgu jako parteru i piętra, analizowania stanów emocjonalnych jako koła roweru z centralną piastą. Praca z opowiadaniem własnej historii jako budulcem doświadczenia i zmianą postrzegania. Nauka empatii. Książkę można odnieść do pracy ze wszystkimi dziećmi, również tymi bardzo trudnymi. Autorzy zapowiadali stworzenie pozycji dla rodziców nastolatków, ale ta jest dla mnie wystarczająca i wyczerpująca temat. Uważam że każdy rodzic powinien ją dostać. Dziwi mnie słabe nagłośnienie o istnieniu takiej pozycji. W mojej opinii, mogłabym przeczytać 10 książek mniej o wychowaniu i mózgu, w zamian za poznanie "Zintegrowanego mózgu". Inne książki w tym zakresie, którym poświęcałam czas powodowały frustrację i poczucie błądzenia, zalewały mój mózg chaosem, słowotokiem i nadmiarem. Wreszcie mam poczucie, że autorzy, chwycili moją dłoń i poprowadzili we właściwym kierunku. Przyswajam wreszcie upragniony podręcznik użytkownika mózgu. Arcydzieło.
Warsztat - awatar Warsztat
Wychowanie bez nagród i kar. Rodzicielstwo bezwarunkowe Alfie Kohn
Wychowanie bez nagród i kar. Rodzicielstwo bezwarunkowe
Alfie Kohn
Alfie Kohn w swojej książce pokazuje, że wychowanie dzieci w oparciu o nagrody i kary może przynieść szybkie efekty, ale nie rozwija prawdziwej motywacji, empatii ani poczucia odpowiedzialności. Autor zachęca rodziców do refleksji nad własnym stylem wychowawczym i pokazuje, że podejście oparte na szacunku, współpracy i zrozumieniu potrzeb dziecka pozwala budować trwałe relacje i pozytywne wzorce zachowań🌱 Kohn w praktyczny i przystępny sposób tłumaczy, dlaczego tradycyjne systemy kar i nagród często prowadzą do strachu, rywalizacji i poczucia winy. W książce znajdziemy liczne przykłady z życia codziennego – od sprzątania pokoju po odrabianie lekcji czy konflikty w grupie rówieśniczej – w których rodzic może wspierać dziecko w rozwiązywaniu problemów i podejmowaniu decyzji, zamiast narzucać mu gotowe rozwiązania. Autor pokazuje też, jak wzmacniać wewnętrzną motywację dziecka, rozwijać empatię oraz uczyć współpracy poprzez rozmowę, wyjaśnianie konsekwencji i wspólne ustalanie zasad🖋️. Dzięki tej książce łatwiej zrozumieć, że wychowanie bezwarunkowe nie oznacza braku granic, lecz tworzenie środowiska opartego na szacunku, zaufaniu i empatii. Alfie Kohn daje rodzicom narzędzia, które pozwalają świadomie kształtować charakter dziecka i budować z nim głęboką, partnerską relację – gorąco polecam każdemu rodzicowi, który chce wychowywać w sposób świadomy i pełen miłości ❤️🪶
aRek - awatar aRek
Wszystkie dzieci są zdolne. Jak marnujemy wrodzone talenty Gerald Hüther
Wszystkie dzieci są zdolne. Jak marnujemy wrodzone talenty
Gerald Hüther Uli Hauser
Myśląc o książce dwóch współczesnych niemieckich autorów - Geralda Hüthera (ur. 1951 neurobiologa publikującego prace o uczeniu się i edukacji) oraz Uli Hausera (ur. 1962 dziennikarza i pisarza non-fiction oraz działacza społecznego) miałem trochę obaw, czy to aby nie kolejny poradnik z jeszcze jednym cudownym przepisem na wychowanie genialnego dziecka, w dodatku bez trudu, stresu i pieniędzy. Na szczęście tytuł „Wszystkie dzieci są zdolne. Jak marnujemy wrodzone talenty”, a jeszcze bardziej wersja w oryginale „Jedes Kind ist hoch begabt: Die angeborenen Talente unserer Kinder und was wir aus ihnen machen” („Każde dziecko jest niezwykle utalentowane: Wrodzone talenty naszych dzieci i to, co z nimi zrobimy”) dawał nadzieję na pracę popularnonaukową. Wybrałem wydanie audio z głosem Łukasza Borkowskiego, na podstawie tłumaczenia Andrzeja Lipińskiego, nakładem oficyny Dobra Literatura. Nazwa wydawnictwa nomen omen stanowi podsumowanie tego dzieła. Dobra literatura non-fiction. Trudna tematyka i najnowsze w niej koncepcje przedstawione w wyważony, prosty sposób. Bardzo interesujące opracowanie, które moim zdaniem powinien poznać każdy, kto lubi wiedzieć, gdyż wiedza z niego płynąca może się przydać nie tylko rodzicom, dziadkom, opiekunom i pedagogom. Nie będę streszczał ani przybliżał poruszonych w książce problemów; jej poznanie, jak każdego dobrego opracowania dotyczącego ważkich nowych prądów w nauce, jest jak kamień rzucony na wodę, który zapoczątkowuje rozchodzące się kręgi. I podobnie wiedza zawarta w dziele powoduje u odbiorcy przemyślenia, nowe spojrzenie nie tylko na przyszłość, ale i własną oraz innych przeszłość, przewartościowania i zmiany nie ograniczające się tylko do podobnej tematyki, ale również i dość odległych zagadnień. Tak bowiem jest w nauce, a w naukach społecznych i innych związanych z funkcjonowaniem człowieka chyba szczególnie, że nowe prądy w jednej dziedzinie wywierają ferment i w innych, w teorii i praktyce. Lektor daje radę, styl konkretny, bez pseudonaukowego zadęcia, wywód klarowny, jasny, krótki i węzłowaty. Jedyne, z czym się nie zgadzam, to takie wrażenie, że pierwszą tezą, z jaką się w dziele spotykamy (aczkolwiek autorzy nie formułują jej wprost),jest to, że odkrycie pasji (talentu) i spełnienie się (realizowanie się) w niej jest gwarancją szczęścia. Myślę, że szczęście to całkiem osobna sprawa i wśród znanych osób bez trudu każdy z nas znajdzie wiele (choćby wśród piosenkarzy),którym sukces nie tylko szczęścia nie dał, ale wręcz przeciwnie - przyniósł życie nieszczęśliwe, nierzadko zakończone tragicznie. Jeśli to pominiemy, cała reszta jest przyjemna w odbiorze, wciągająca i, dla głodnych wiedzy, fascynująca. Zresztą, co prawda książka nie pokazuje moim zdaniem drogi do szczęścia, bo to nie ta tematyka, ale za to pokazuje jak uniknąć jednego z mechanizmów niszczących dzieciństwo, a potem nierzadko prowadzących w nieszczęśliwą dorosłość, a to też coś, czemu warto się dokładnie przyjrzeć. Jak wspomniałem, gorąco polecam każdemu, ale szczególnie osobom zajmującym się dziećmi. Dodam, że jest w tym dziele wskazówka dla rodziców i opiekunów dzieci z ADHD, która może dać do myślenia. Zachęcam do lektury lub wysłuchania wersji audio. źródło: https://www.goodreads.com/user/show/98941868?ref=nav_profile_l
Andrew Vysotsky - awatar Andrew Vysotsky

Cytaty z książki Dziecko z bliska idzie w świat