Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego

Okładka książki Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego autora Wojciech Jerzy Muszyński, 9788380984097
Wojciech Jerzy Muszyński Wydawnictwo: Instytut Pamięci Narodowej Seria: Dopalanie Kresów historia
historia
Dopalanie Kresów
2018-01-01
2018-01-01

Kup Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego

Świetna pozycja. Naprawdę kapitalny album. Do tej pory nie miałem większej styczności z Polskimi formacjami zbrojnymi formowanymi na ziemi rosyjskiej, częściowo przy boku armii carskiej. W zasadzie cała narracja historyczna poświęcona czynowi legionowemu skupia się na osobie marszałka Piłsudskiego i Legionach formowanych w Galicji. Tym bardziej cieszę się, że zetknąłem z tą pozycją. Ma formę albumu i zawiera kilkaset dotąd raczej nie publikowanych fotografii. Większość jest przyciągająca, niektóre mocno wstrząsające. Portretują przede wszystkim formacje zbrojne pod dowództwem Józefa Dowbor-Muśnickiego. Książka pięknie wydana, świetna edytorsko.

Genialna pozycja. Znacząco rozszerza naszą wiedzę na temat polskich formacji walczących o niepodległą Rzeczpospolitą. Nie tylko Piłsudski był. A wprost przeciwnie. Jak wynika z tej książki Wojsko Polskie na wschodzie było liczniejsze i nie mniej bitne. Edytorsko pięknie wydana, liczne zdjęcia a opisy w sposób syntetyczny kreślą kontekst. Piękne wydanie. Za chwilę siadam do tomu drugiego: Białe Legiony przeciwko bolszewikom.

W naszej świadomości dużą rolę odgrywają Józef Piłsudski i Legiony Polskie, tymczasem trochę na uboczu pamięci historycznej pozostają formacje utworzone w ramach armii rosyjskiej. Pozycja Wojciecha Muszyńskiego przedstawia losy takich jednostek jak Legion Puławski. Brygada Strzelców Polskich, Dywizja Strzelców Polskich czy finalnie sformowanego I Korpusu Polskiego w Rosji i przywraca im należne miejsce w historii walk o niepodległość. Autor omawia formowanie tychże jednostek, dzieje ich walk najpierw przeciwko Austro-Węgrom i Niemcom, a później przeciwko bolszewikom. Przedstawiono również najważniejsze postacie związane z walkami na wschodzie, takie jak Konstanty Plisowski, Józef Dowbor-Muśnicki, Tadeusz Miciński, Piotr Abakanowicz. Z pewnością trzeba zwrócić na bardzo ładne, albumowe, wydanie książki. Całość składa się z ogromnej liczby zdjęć pochodzących ze zbiorów między innymi Archiwum Akt Nowych i Wojskowego Biura Historycznego, które dokumentują uzbrojenie, umundurowanie czy sposoby spędzania wolnego czasu przez żołnierzy. Całość prezentuje się więc niezwykle atrakcyjnie wizualnie i z pewnością należy docenić pojawienie się tej pozycji na rynku wydawniczym.

27 użytkowników ma tytuł Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego

Okładka książki Migawki z okupowanej Warszawy: 1939 Mariusz Bechta, Jerzy Eisler, Elżbieta Kowalczyk, Kazimierz Krajewski, Urszula Kraśnicka-Zajdler, Tomasz Łabuszewski, Wojciech Jerzy Muszyński, Bartłomiej Noszczak, Patryk Pleskot, Tomasz Roguski, Konrad Rokicki, Tadeusz Ruzikowski, Robert Spałek, Michał Zarychta, Maciej Żuczkowski
Okładka książki Architekt wielkiej Polski. Roman Dmowski 1864–1939 Wojciech Jerzy Muszyński, Jolanta Mysiakowska-Muszyńska
Okładka książki Józef Dowbor- Muśnicki 1867-1937 Wojciech Jerzy Muszyński, Rafał Sierchuła
Józef Dowbor- Muśnicki 1867-1937 Wojciech Jerzy Muszyński, Rafał Sierchuła

Cytaty z książki Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego

Dodaj cytat z książki Białe Legiony 1914-1918. Od Legionu Puławskiego do I Korpusu Polskiego

Ciekawostki historyczne