Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół

Okładka książki Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół autora Zuzanna Radzik, 9788327715814
Okładka książki Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół
Zuzanna Radzik Wydawnictwo: WAM religia
religia
2018-09-09
2018-09-09

Kup Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół w ulubionej księgarnii

Oceny książki Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół

Jak bardzo chciałabym je poznać!
Zafascynowane postacią Jezusa, odważne i wierne.
Idące na męczeńską śmierć z pełną świadomością.
Goszczące w swoich domach pierwsze wspólnoty chrześcijan.
Zafascynowane Biblią, podróżujące do znanych tylko z kart Pisma miejsc.
Matki pustyni, świadome i wolne.

Jak bardzo chciałabym je poznać!
Zafascynowane postacią Jezusa, odważne i wierne.
Idące na męczeńską śmierć z pełną świadomością.
Goszczące w swoich domach pierwsze wspólnoty chrześcijan.
Zafascynowane Biblią, podróżujące do znanych tylko z kart Pisma miejsc.
Matki pustyni, świadome i wolne.

Bardzo treściwie ujęcie roli kobiet w Kościele w początkach chrześcijaństwa. Rzuca sporo światła na rzeczywistą rolę jaką odgrywały w budowaniu pierwszych wspólnot. Biblistki, apostołki, diakoni, eremitki, kobiety pełniły wszystkie te role i były one dość naturalne. Późniejsze zmiany wraz z krzepnięciem struktur Kościołów (bo przecież chrześcijaństwo to od początku różne Kościoły),stopniowo ograniczały ich rolę.
Autorka jest jednak świadoma ograniczeń jakie mamy studiując starożytne zwoje, zna ograniczenia źródeł informacji, mimo to ze znastwem ale i pozytywnym zacięciem odbudowuje naszą wiedzę w tym zakresie.

Ważna książka na drodze powrotu kobiet do wszystkich Kościołów w należytej im roli. Oczywiście w części Kościołów protestanckich nawet w Polsce już się to dokonało, w innych, brama dopiero się powoli otwiera. Ta książka na pewno pomoże w otwarciu jej szerzej.

więcej na: https://elzbietarogalska.blogspot.com/2019/09/ksiazka-emancypantki-kobiety-ktore.html

książka Zuzanny Radzik Emancypantki. Kobiety, które zbudowały kościół
jest historią milczącej niezgody na brak wspominania umiejętności i walorów umysłowych kobiet. Bowiem to właśnie kobiety: studiowały biblię, były apostołkami i nauczały ludzkość.

książka Zuzanny Radzik Emancypantki. Kobiety, które zbudowały kościół

207 użytkowników ma tytuł Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół

Okładka książki Mamy głos. Świeccy, Kościół, kryzys. Dawid Gospodarek, Marcin Kędzierski, Ewa Kiedio, Tomasz Krzyżak, Maria Miduch, Zuzanna Radzik, Tomasz P. Terlikowski, Marta Titaniec, Marcin Zieliński, Piotr Żyłka, praca zbiorowa

Cytaty z książki Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół

Dodaj cytat z książki Emancypantki. Kobiety, które zbudowały Kościół