BBPO. Plaga żab Tom 3

Okładka książki BBPO. Plaga żab Tom 3 autora John Arcudi, Guy Davis, Mike Mignola, Dave Stewart, 9788328135437
Okładka książki BBPO. Plaga żab Tom 3
Guy DavisMike Mignola Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Plaga żab (tom 3) Seria: Omnibusy Mignolawersum komiksy
komiksy
Jacek Drewnowski

Kup BBPO. Plaga żab Tom 3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki BBPO. Plaga żab Tom 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce BBPO. Plaga żab Tom 3

BBPO Plaga Żab Tom 3. Trzeci tom tej świetnej serii to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Komiks uderza mocnym, sensacyjno-przygodowym stylem, który od pierwszych stron wciąga jak najlepszy film akcji. Owszem, są tu potwory, ale to właśnie ten przygodowy sznyt sprawia, że czyta się to z ogromną przyjemnością. Oj, jak ja się dobrze bawiłem!
Nasza ekipa stara się przywrócić do życia poległego Rogera, a potem zbiera się w bazie, żeby opowiedzieć sobie historie o własnych traumach i doświadczeniach ze śmiercią. Z początku wygląda to jak zestaw osobnych opowieści, ale wszystko pięknie się łączy w jedną, spójną fabułę, która płynnie przechodzi w kolejne polowanie na potwora. Niby prosty pomysł, ale świetnie napisani bohaterowie sprawiają, że naprawdę im kibicujemy – z wypiekami na twarzy.
Cała ekipa to zbieranina różnych osobowości. Każdy ma swoje podejście, swoje słabości i własny sposób działania. I właśnie to czyni tę drużynę tak fascynującą. Już po kilku stronach widać, z kim się polubimy, a kto może działać nam na nerwy, ale to tylko dodaje smaczku. Relacje między nimi są subtelne, naturalne i świetnie napisane. Niby wszyscy grają do jednej bramki, ale każdy ma inny styl gry (oraz swoje traumy) i to działa znakomicie.
Od strony wizualnej komiks prezentuje się jeszcze lepiej niż wcześniejsze części. Jest klimatycznie, dynamicznie i po prostu dobrze narysowane. Cieszy mnie, że w przeciwieństwie do Hellboya, tutaj historia jest bardziej spójna, a całość naprawdę wciąga. Zdecydowanie polecam!

Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

Nasza ekipa stara się przywrócić do...

Ok, ale pozostawia spory niedosyt. Niektóre pomysły na miejsca, bohaterów czy przygody znakomite (roboty).
Ale z drugiej strony mamy smedzenie Abe'a, zbyt łatwe rozwiązania intryg, snującą się Liz.
Nie podoba mi się przebieg akcji z Rogerem i Daimio.
Apokaliptyczna walka z Plagą ustąpiła pola jakimś prostszym przygodom.
Brakuje jakiegoś napędu i chemii między bohaterami... Będę czytał dalej, ale do kolekcji nie biorę.

Nie podoba mi się przebieg akcji z Rogerem i Daimio.
Apokaliptyczna walka z Plagą ustąpiła pola jakimś prostszym przygodom.
Brakuje jakiegoś napędu i chemii między...

Komu ufasz?

W drugim tomie „Plagi żab” wielki lovecraftowski potwór, „Katha Hem, który przyćmi Sadu Hema”, pozostawił po sobie gigantyczny krater, setki trupów i wyprowadził wojnę z żabami z podziemi wprost na światło słoneczne. Świat już wie, że szekspirowskie „rzeczy, które nie śniły się filozofom” naprawdę istnieją pod naszym niebem i na naszej ziemi. W trzecim tomie Biuro Badań Paranormalnych i Obrony dowiaduje się jednak, że to nie humanoidalne żaby sprowadzą na grupę największe zagrożenie, lecz tajemnice skrywane przez samych członków.

„B.B.P.O. Plaga żab. Tom 3” składa się z trzech pięcioodcinkowych historii. Za całość odpowiada stała już ekipa – scenariusze pisze John Arcudi, wspierany przez samego Mike’a Mignolę, a charakterystyczne, niepowtarzalne kadry rysuje Guy Davis. Plaga żab nadal trwa, jednak nie znajdziemy w tym tomie jakichś przełomowych wydarzeń z nią związanych. Właściwie, nie dzieje się nic w tym temacie, „żaby przycichły”, jak mówi jeden z członków Biura, i pewnie coś knują. Autorzy komiksu postanowili zatem mocno poszerzyć charakterystyki postaci i uchylić rąbków kilku nowych tajemnic. Dotyczy to nawet tego bohatera, który skończył w kawałkach pod koniec drugiego tomu – homunkulusa Rogera.

Część pierwsza, pod tytułem „Maszyna uniwersalna”, opowiada o uporczywych staraniach B.B.P.O. o przywrócenie Rogera do życia. Kate Corrigan udaje się do Ableben we Francji, gdzie u pewnego ekscentrycznego kolekcjonera, niejakiego Thierry’ego, znajdować się może starożytna księga „Flamma Reconditus”, zawierająca tajemną, alchemiczną wiedzę. Być może za jej pomocą uda się ożywić homunkulusa. Tymczasem w siedzibie B.B.P.O. członkowie grupy opowiadają sobie historie z własnej przeszłości – szczególnie interesująca wydaje się relacja kapitana Daimio oraz wspomnienia Abe’a Sapiena. Dowódca grupy przenosi nas do nawiedzonej boliwijskiej dżungli, gdzie dochodzi do makabrycznych wydarzeń. Człowiek-ryba natomiast nie mówi w sumie nic o sobie, ale jego opowieść pozwala w końcu obejrzeć Hellboya rysowanego przez Guya Davisa. Pojawia się tu też pierwsza wzmianka o jednej z nowych postaci – dziwacznym stworze z kanadyjskich lasów, wendigo o swojsko brzmiącym imieniu Darryl.

Abe Sapien jest kluczową postacią drugiej części – „Ogrodu dusz”. Wraz z kapitanem Daimio leci na Borneo, gdzie ma nadzieję dowiedzieć się wszystkiego o swojej przeszłości – wraz z nim poznają ją czytelnicy. Tymczasem Johan Krauss, podczas porządkowania najniższego, czwartego poziomu bazy B.B.P.O., znajduje szokujące materiały, które dodatkowo zwiększają napięcie w Biurze. W trzeciej części nieuchronnie dochodzi do jego rozładowania. „Ziemia śmierci” jest pełna akcji i zaskakujących rozwiązań fabularnych, a ostatnie kadry naprawdę wbijają w fotel. Po tych wydarzeniach już nic nie będzie takie samo.

Ciąg dalszy na:

Komu ufasz?

88 użytkowników ma tytuł BBPO. Plaga żab Tom 3 na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł BBPO. Plaga żab Tom 3 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki BBPO. Plaga żab Tom 3

Okładka książki Hellblazer. Brian Azzarello 2 Brian Azzarello, Giuseppe Camuncoli, Guy Davis, Marcelo Frusin, Rafael Grampa, Lee Loughridge, James Sinclair, Cameron Stewart
Okładka książki Sandman – Teatr Tajemnic (#2) Guy Davis, David Hornung, Vince Locke, Steven T. Seagle, Matt Wagner
Okładka książki Sandman – Teatr Tajemnic (#1) Guy Davis, R.G. Taylor, Matt Wagner, John Watkiss
Sandman – Teatr Tajemnic (#1) Guy Davis, R.G. Taylor, Matt Wagner, John Watkiss
Okładka książki Sandman Mystery Theatre Compendium One Guy Davis, Matt Wagner
Sandman Mystery Theatre Compendium One Guy Davis, Matt Wagner
Okładka książki Terminator #02: Gra końcowa. Dolina Śmierci Guy Davis, Alan Grant, Jackson Guice, Steve Pugh, James Robinson, Mel Rubi, Frank Teran
Okładka książki Hellboy Universe Essentials: B.P.R.D. Guy Davis, Mike Mignola
Hellboy Universe Essentials: B.P.R.D. Guy Davis, Mike Mignola

Okładka książki BBPO. 1946–1948 John Arcudi, Paul Azaceta, Gabriel Bá, Joshua Dysart, Max Fiumara, Mike Mignola, Fábio Moon, Dave Stewart
Okładka książki Zaćmienie Ed Brubaker, Sean Phillips
Zaćmienie Ed Brubaker, Sean Phillips
Okładka książki Transmetropolitan - Tom 2 Warren Ellis, Darick Robertson
Transmetropolitan - Tom 2 Warren Ellis, Darick Robertson
Okładka książki Hellboy: Lichwiarz / Trollowa wiedźma Richard Corben, Mike Mignola
Hellboy: Lichwiarz / Trollowa wiedźma Richard Corben, Mike Mignola
Okładka książki Planetary. Tom 1 John Cassaday, Warren Ellis
Planetary. Tom 1 John Cassaday, Warren Ellis
Okładka książki BBPO. Plaga żab Tom 2 John Arcudi, Guy Davis, Mike Mignola, Karl Moline, John Severin, Peter Snejbjerg, Dave Stewart, Herb Trimpe
Okładka książki Batman/Sędzia Dredd: Wszystkie spotkania Simon Bisley, Glenn Fabry, Alan Grant, Cam Kennedy, Val Semeiks, John Wagner

Cytaty z książki BBPO. Plaga żab Tom 3

Dodaj cytat z książki BBPO. Plaga żab Tom 3