Czarny koń zabija nocą

Okładka książki Czarny koń zabija nocą autora Jacek Roy,
Okładka książki Czarny koń zabija nocą
Jacek Roy Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza Cykl: Najlepsze kryminały PRL/ Lata 70. (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Najlepsze kryminały PRL/ Lata 70. (tom 1)
1977-01-01
1977-01-01

Kup Czarny koń zabija nocą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarny koń zabija nocą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarny koń zabija nocą

W świnoujskim pensjonacie "Rybitwa" ma miejsce tajemnicze morderstwo kobiety. Zostaje ona uduszona szalikiem, gdy śpi obok męża. Dokładnie rok później w tej samej willi zbiera się dokładnie ta sama ekipa, co zeszłego lata i dochodzi do kolejnego zamachu. W czasie śledztwa wychodzi na jaw organizacja turnieju szachowego oraz jego stawka, która jest zdecydowanie wyższa niż butelka koniaku. O co naprawdę toczy się gra? Jakie powiązania łączą jej uczestników?

Nie jest to typowy dla czasów PRL-u kryminał, gdyż dochodzenie prowadzą nie milicjanci, a naukowiec bawiący się w detektywa oraz działający na rzecz ówczesnych organów ścigania, o wdzięcznym imieniu Arystoteles. Nie ma tutaj również zamiennego dla tamtego okresu wychwalania pracy MO. Narracja została poprowadzona dwutorowo: pierwszoosobowo - z perspektywy majora nadzorującego śledztwo oraz trzecioosobowo, kiedy mamy już do czynienia z działaniami wyżej wspomnianego Arta Baxa. Autor przedstawia dość ciekawą intrygę, w której krew nie leje się strumieniami, a akcja nie pędzi na łeb na szyję. Powoli, tak jak po nitce do kłębka, docieramy do rozwiązania zagadki i poznania osoby zabójcy. Bohaterowie tworzą nietuzinkowy zlepek postaci, które zostały dość dobrze zarysowane. Zakończenie zaskakuje i powinno w pełni usatysfakcjonować czytelnika.

Widać, że pisarz jest ogromnym miłośnikiem szachów oraz wiele o nich wie. Poświęca tej grze sporo miejsca w fabułę, a robi to w interesujący i nienużący sposób. Porównuje szachy do wojny pełnej podstępów, pułapek czy bezpardonowych bitew, ukazując tym samym ich trudność, ale też i piękno.

To znakomita propozycja nie tylko dla miłośników kryminałów rodem z PRL-u czy szachowych rozgrywek. Z pewnością wielbiciele cosy crime i ciekawie uplecionych intryga znajdą w niej coś dla siebie.

Jeden z tytułów cyklu Najciekawsze kryminały PRL. To zupełnie inne pozycje niż te współczesne. Lekki i przyjemny kryminał z prostą fabułą. Krótka pozycja na krótki wieczór. Polecam tym, którzy pamiętają przaśne czasy PRL jak i tym, którzy są ich ciekawi.

Książka "Czarny koń" to klasyczny kryminał, w którym detektyw Art Bax zostaje wplątany w skomplikowaną sprawę kryminalną podczas wakacyjnego pobytu w pensjonacie nad morzem. W ośrodku wypoczynkowym dochodzi do tajemniczych morderstw, a sprawa wydaje się mieć związek ze światem szachów oraz z ukrytym skarbem należącym do starej, bogatej rodziny.

Bax, działając pod przykrywką, próbuje rozwikłać zagadkę śmierci dwóch kobiet, Natalii Rożnowskiej i Marii Reszel, a także ustalić, kto i dlaczego chce uciszyć dziennikarza, który również staje się celem ataku. W tle przewijają się zawiłe relacje między gośćmi pensjonatu, rywalizacja o spadek oraz tajemnicze wskazówki dotyczące szachowej strategii „czarnego konia”.

Bax, działając pod...

203 użytkowników ma tytuł Czarny koń zabija nocą na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Czarny koń zabija nocą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarny koń zabija nocą

Cytaty z książki Czarny koń zabija nocą

Dodaj cytat z książki Czarny koń zabija nocą