Diagnoza psychologiczna. Podejście ilościowe i jakościowe

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wykłady z psychologii [Scholar]
- 2011-01-01
- 2011-01-01
Diagnozowanie i wydawanie opartych na diagnozach zaleceń jest bodaj czy nie najważniejszym - elementem pracy psychologów wielu specjalności. Co jest przedmiotem diagnozowania psychologicznego? Jakie są relacje między pomiarem a testowaniem? Jakie są związki między diagnozowaniem a metodologią badań ilościowych i jakościowych? Jak życie weryfikuje diagnozy psychologiczne? Jaka jest relacja między diagnozowaniem a wyjaśnianiem i prognozowaniem? Czy i jakie istnieją związki między diagnozą a terapią? Na czym polega charakterystyczny dla psychologii rodzaj wyjaśniania - interpretacja? Jakie możliwości stają przed psychologiem, gdy podejmuje interwencję? Jakie diagnozowanie może sprawiać trudności emocjonalne i diagnoście, i osobie badanej? Jakie problemy etyczne wiążą się z diagnozowaniem? Czy i jak diagnozowania można się nauczyć?
Tym właśnie zagadnieniom poświęcona jest ta książka. Jest ona autorską propozycją uporządkowania różnych podejść, stanowisk i tradycji odnoszących się do diagnozowania ludzi. Struktura, przystępny język oraz prezentacja przykładów praktycznych czyni z książki atrakcyjny podręcznik. Jest to monografia adresowana głównie do psychologów i studentów psychologii, jednak powinna zainteresować także wszystkich tych, którzy praktycznie korzystają z diagnoz psychologicznych, także studentów socjologii i pedagogiki.
Kup Diagnoza psychologiczna. Podejście ilościowe i jakościowe w ulubionej księgarni
Oceny książki Diagnoza psychologiczna. Podejście ilościowe i jakościowe
11 użytkowników ma tytuł Diagnoza psychologiczna. Podejście ilościowe i jakościowe na półkach głównych- Chcę przeczytać 7
Cytaty z książki Diagnoza psychologiczna. Podejście ilościowe i jakościowe
Dodaj cytat z książki Diagnoza psychologiczna. Podejście ilościowe i jakościowe
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Diagnoza psychologiczna. Podejście ilościowe i jakościowe
Bardzo dobra książka - sama zaskoczyłam się własnym odczuciem po jej przeczytaniu, co nawet nie zajęło dużo czasu - jest dość krótka.
Mniej więcej w połowie jest lepiej, a od połowy jest już dobrze. Można z niej sporo wynieść, jest tam wiele trafnych spostrzeżeń, których natura kojarzy mi się z mixem filozoficzno psychometrycznym. W każdym razie chodzi mi o to, że jednak czuć między zdaniami, że autor jest człowiekiem, nie robotem ;)
I rozumie też relacje i procesy diagnostyczne pod tym humanistycznym kątem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek jeśli nie włada się tzw umysłem ścisłym xd może być ciężki, ale dla mnie przebrnięcie przez tę pozycje stało się punktem honoru osobistego.